Chist Naboth – cauze, manifestari clinice si perspective de tratament

Chist Naboth – cauze, manifestari clinice si perspective de tratament Chist Naboth – cauze, manifestari clinice si perspective de tratament

Ultima actualizare: 25 iunie 2024

Un chist Naboth (numit si chist epitelial sau chist de retentie mucoasa) este o formatiune relativ des diagnosticata, localizata la nivelul colului uterin (cervixului). Frecvent, prezenta unui chist Naboth nu va provoca niciun fel de simptome, insa acestea pot aparea cand exista mai multe chisturi Naboth localizate in aceeasi regiune, ca urmare a efectului de masa pe care il provoaca. Chisturile de retentie mucoasa sunt benigne, nu au potential cancerigen, si in mod obisnuit sunt diagnosticate prin examinari de rutina. Sunt chisturi pline cu mucus, dar pot contine si material proteic, neutrofile si resturi de neutrofile. In mod uzual, apar superficial, deci nu in profunzime.

Conform rapoartelor, prezenta a cel putin un chist Naboth poate fi diagnosticata in pana la 12% din totalul scanarilor RMN pelvine. Majoritatea sunt asimptomatice, dar in cazuri rare ar putea creste, devenind simptomatice. De obicei, aceste chisturi Naboth sunt mici, cu diametrul de doar cativa milimetri, dar au fost raportate cazuri in care au atins dimensiuni chiar si de 4 centimetri. Apar sub forma unei umflaturi mici, de culoare albicioasa, uneori galbuie. Pot fi identificate cu usurinta prin colposcopie, mai ales pentru ca au localizare superficiala. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate detalii despre cauzele, manifestarile clinice si tratamentul chisturilor Naboth.


Chist Naboth – cauze si factori de risc

Epiteliul scuamos al colului uterin prolifereaza si acopera epiteliul columnar al glandelor de la nivel endocervical, asa cum se intampla in timpul vindecarii unei inflamatii cronice (cum ar fi cea din cervicita cronica, de exemplu). Ulterior, epiteliul columnar secreta mucoasa, care apoi formeaza chisturi de retentie (chisturi Naboth), din cauza faptului ca epiteliul scuamos (asadar al colului uterin) a acoperit anterior epiteliul glandelor endocervicale. De asemenea, un chist Naboth se dezvolta deseori postpartum (dupa nastere), cand epiteliul colului uterin se vindeca.  Acesta este si motivul pentru care foarte multe femei care au nascut prezinta chisturi Naboth.

Totusi, un chist Naboth poate aparea si ca o complicatie intarziata a histerectomiei subtotale, in care internalizarea zonei de transformare si obliterarea partiala a canalului uterin par a fi factori predispozanti. Nasterea, leziunile la nivelul zonei cervicale, inflamatia sau infectia cervixului, pe de alta parte, sunt considerate principalele cauze care duc la aparitia unui chist Naboth. Desi nu se cunoaste incidenta reala in functie de varsta, intrucat sunt identificate chiar si in perioada de postmenopauza, femeile de varsta reproductiva au risc mai mare de a dezvolta chist Naboth. O varianta aparte de chist Naboth o reprezinta dilatatiile glandelor cervicale: tunnel clusterul.

Desi cele mai multe chisturi Naboth nu prezinta semnificatie clinica si de cele mai multe ori nu ridica necesitatea unui tratament (sunt benigne), in unele cazuri ar putea fi necesara prelevarea unei probe pentru biopsie. O biopsie se recomanda in cazul identificarii leziunilor mari, complexe, chistice, care seamana foarte mult cu un chist Naboth, pentru a se exclude adenomul malign, o forma rara de proces neoplazic in care are loc producere in exces de mucus. Totusi, in situatiile de acest gen ar trebui sa existe si alte simptome, iar aspectul chistului ar trebui sa fie specific. De cele mai multe ori, chisturile Naboth sunt benigne si nu au potential de a deveni cancerigene.

Chisturi Naboth – simptome si manifestari clinice

Prezenta unui chist Naboth este aproape intotdeauna asimptomatica. Tocmai din acest motiv se diagnosticheaza din pura intamplare, in timpul investigatiilor de rutina. Daca in schimb exista mai multe chisturi Naboth concentrate intr-o anumita zona, pot aparea simptome specifice, ca urmare a efectului de masa pe care prezenta acestora il produce:

  • scurgeri si secretii vaginale (prezente in special sub forma de mucus, rareori cu sange);
  • senzatia de presiune si usoara plenitudine la nivel pelvin.

In unele cazuri, dar foarte rare, un chist Naboth se poate rupe, ducand la sangerari neobisnuite intre menstruatii si/sau dureri pelvine. Dispareunia (durere in timpul actului sexual) nu este un semn specific al afectiunii, dar poate sa apara. Cu toate acestea, nu a fost documentat niciun caz clinic in care o femeie s-a prezentat pentru consult de specialitate in vederea diagnosticarii unui astfel de chist Naboth. Cele mai multe chisturi Naboth, dupa cum am mentionat, sunt identificate fara a se prezenta cu simptomatologie tipica, prin investigatii de rutina efectuate pentru cu totul alte motive (colposcopia este cea mai frecventa investigatie prin care chisturile sunt diagnosticate).

Rar, cand chisturile ating dimensiuni mari, apar senzatia de presiune pelvina si durerea. Daca ating dimensiuni mari, aceste chisturi sunt frecvent confundate cu o eventuala tumora sau cu un proces malign activ, deoarece provoaca simptome cum ar fi:

  • dispaurenie;
  • dureri pelvine;
  • sangerari vaginale neregulate;
  • secretii vaginale;
  • senzatia de presiune la nivel pelvin.

Ca urmare a efectului mecanic, intrucat mai multe astfel de chisturi pot pune presiune excesiva asupra unui organ, pot aparea simptome dipice. De exemplu, daca apasa pe rect, se poate ajunge la schimbari in obiceiurile de defecatie, tenesmus (urgenta de a defeca). In unele cazuri se poate ajunge chiar la amenoree (lipsa perioadei menstruale), retentie urinara si dureri abdominale cu localizare inferioara. Insa, pentru a concluziona, prezenta unui chist Naboth provoaca in foarte putine cazuri simptomele mentionate.

Chisturi Naboth – perspective de tratament

Dupa cum am mentionat, rareori este indicat tratamentul in cazul prezentei unui chist Naboth. Acest aspect este valabil in special in situatiile in care un chist Naboth nu provoaca simptome, intrucat nu exista niciun risc de transformare maligna a acestei formatiuni. Pe de alta parte, pot fi recomandate alternativele de tratament pentru chist Naboth atunci cand prezenta sa provoaca simptome de durere, sangerari si secretii vaginale, sau cand eventualul risc de cancer nu poate fi exclus. Daca este necesar, tratamentul principal consta in drenarea chistului, care poate fi efectuata prin excizie. Alte alternative uzuale sunt crioterapia, ablatia prin electrocauterizare.

Principalul risc in cazul tratamentului chirurgical al unui chist Naboth il reprezinta riscul relativ crescut de a se dezvolta tesut cicatricial care, in sine, poate provoca durere in viitor. In situatiile in care prezenta unui chist Naboth obstructioneaza travaliul normal, drenajul simplu al chistului este efectuat pentru a permite nasterea vaginala normala. Daca un chist se situeaza usor in profunzime sau cand exista un chist Naboth foarte mare, cu simptome asociate, este necesara excizia chirurgicala a acestuia pentru a se evalua histopatologia. Evaluarea histopatologiei unui chist Naboth atipic este esentiala pentru a se exclude tumorile cervicale si adenomul malign.

Chist Naboth – complicatii si riscuri asociate

Complicatiile pot fi prezente mai ales in cazul in care un chist Naboth a atins dimensiuni foarte mari. Hematometrul (acumularea de sange in uter, ca urmare a ocluziei cervixului prin prezenta unui astfel de chist), obstructia travaliului, compresia rectala, sangerarea uterina anormala, pare sa apara mai ales cand exista un chist Naboth gigantic. Retentia urinara cronica, cauzata de compresie sau de comprimarea nervilor pudendali si sacrali (blocheaza aportul nervos catre muschiul detrusor), poate de asemenea sa apara in cazul chisturilor mai mari. Prezenta chistului Naboth poate duce la rezultate CT fals-pozitive ale absorbtiei de iod la nivelul colului uterin.

Este important de retinut ca aceste chisturi Naboth sunt absolut inofensive, nu au potential de a deveni neoplazice si maligne, si rareori au semnificatie clinica. Majoritatea tind sa aiba intre 0,2 si 0,3 centimetri in diametru, asadar dimensiuni foarte mici, si nu provoaca simptome. Rareori pot atinge dimensiuni de peste 1 centimetru, si in foarte putine cazuri clinice documentate s-au identificat chisturi care au atins dimensiuni de peste 4 centimetri in diametru. Cu toate acestea, este foarte important ca in cazul in care un chist Naboth prezinta aspect atipic, sa se elimine posibilitatea ca acesta sa fie, de fapt, o tumora asociata unui proces malign (adenomul malign).

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559047/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8079239/

https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1002/dc.24098

https://radiopaedia.org/articles/nabothian-cyst

https://www.ajronline.org/doi/pdf/10.2214/AJR.09.3619