Leziunile hepatice sunt un ucigas tacut. Ciroza, insuficienta hepatica si cancerul hepatic ucid mii de oameni la nivel mondial in fiecare an, insa cauzele acestor afectiuni periculoase nu sunt foarte cunoscute in randul publicului larg. Exista un numar destul de mare de organizatii care incearca sa-i informeze pe oameni cu privire la aceste boli, uneori fatale, si la simptomele lor, insa pentru multe persoane aceste simptome de ficat bolnav pot sa nu fie imediat evidente.
Ficatul este cel mai mare organ solid din corp. Se afla chiar sub cutia toracica, in partea dreapta a abdomenului. Ficatul este esential pentru digerarea alimentelor si pentru eliminarea substantelor toxice din organism.
In unele cazuri, problemele hepatice pot fi mostenite genetic. In cele mai multe situatii, insa, sunt cauzate si de o varietate de factori care dauneaza ficatului, cum ar fi virusurile, consumul excesiv de alcool si obezitatea.
In timp, problemele care afecteaza ficatul pot provoca cicatrizarea acestuia (ciroza), care poate duce la insuficienta hepatica, o afectiune care pune viata in pericol. Cu toate acestea, tratamentul acordat la timp poate salva acest organ, precum si viata pacientului.
Rolul ficatului in organism
Daca plasati mana dreapta peste zona aflata sub cutia toracica, in partea dreapta a trunchiului, veti acoperi aproape complet zona ficatului. Ficatul este cea mai mare glanda si cel mai mare organ solid din organism, cantarind aproximativ 1,8 kg la barbati si 1,3 kg la femei. Ficatul retine aproximativ 13% (aproximativ 0,57 litri) din cantitatea totala de sange in fiecare moment si are peste 500 de functii.
Ficatul si functiile sale
Ficatul este de culoare maro-roscat inchis si este format din doi lobi principali (cel mai mare in dreapta si cel mai mic in stanga) care sunt subdivizati in aproximativ 100.000 de lobi mici sau lobuli. Aproximativ 60% din ficat este alcatuit din celule hepatice numite hepatocite, care absorb substantele nutritive si care elimina substantele nocive din sange. Un hepatocit are o durata medie de viata de 150 de zile. Exista aproximativ 202.000 de hepatocite in fiecare miligram de tesut hepatic. Ficatul este alimentat cu sange prin artera hepatica si vena porta.
Ficatul are o multime de functii esentiale. De exemplu:
-
proceseaza alimentele digerate din intestine
-
neutralizeaza si distruge medicamentele si toxinele din sange
-
controleaza nivelurile de grasimi, aminoacizi si glucoza din sange
-
combate infectiile
-
produce, descompune si regleaza numerosi hormoni, printre care hormonii sexuali
-
produce bila
-
stocheaza fierul, vitaminele si alte substante chimice esentiale
-
produce enzime si proteine care sunt responsabile pentru majoritatea reactiilor chimice din organism, de exemplu cele implicate in coagularea sangelui si repararea tesuturilor deteriorate.
Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de armurariu si de anghinare care contribuie la mentinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea productiei de bila si la sustinerea digestiei.
Care sunt simptomele unui ficat bolnav?
Cele mai multe simptome de ficat bolnav pot fi greu de identificat. Semnele si simptomele unor leziuni hepatice sunt cauzate de unul sau mai multi factori.
Simptome ficat bolnav: abdomen umflat
Abdomenul extrem de umflat poarta denumirea de ascita si este unul dintre primele semne de ficat bolnav. In fazele ulterioare poate semana aproape cu o sarcina in stadiu avansat. Ascita poate fi un semn precoce al cirozei, deoarece aceasta boala poate provoca o acumulare de lichid in jurul ficatului, ceea ce face ca abdomenul sa se umfle pe masura ce cantitatea de lichid creste.
Simptome ficat bolnav: glezne umflate
Acesta este un simptom secundar al ascitei. In acest caz, organismul retine lichide in jurul gleznelor si picioarelor. Aceasta problema apare atunci cand un ficat afectat impiedica organismul sa produca si sa transporte proteinele. Acest lucru provoaca probleme circulatorii la nivelul extremitatilor inferioare, deoarece gravitatia atrage fluidele in jos.
Simptome ficat bolnav: icter
Icterul este unul dintre cele mai cunoscute simptome de ficat bolnav. De obicei, acest simptom este cel mai vizibil dintre toate semnele ale unei probleme hepatice cauzate de consumul excesiv de alcool. Icterul apare atunci cand pielea si albul ochilor capata o nuanta galbena/maronie. Aceasta problema este cauzata de acumularea bilirubinei (un pigment biliar) in fluxul sanguin, deoarece ficatul este deteriorat si nu poate elimina acest produs rezidual.
Simptome ficat bolnav: durere in partea dreapta a abdomenului
Orice boxer va poate spune cat de tare poate durea un pumn primit in zona ficatului. Daca nu sunteti boxer, insa, durerea resimtita in partea dreapta sus a abdomenului poate fi un semn precoce al problemelor hepatice. Pacientii descriu de obicei aceasta durere ca fiind intepatoare sau pulsatila. Nu inseamna neaparat ca este cauzata de o problema hepatica, insa trebuie examinata de un medic.
Pentru o mai buna functionare a ficatului, Catena recomanda Benesio Hepafort, un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei.
Simptome ficat bolnav: oboseala cronica
Epuizarea si oboseala sunt cele mai frecvente simptome de ficat bolnav, insa pot fi asociate cu atat de multe alte afectiuni incat adesea raman nediagnosticate. Potrivit cercetarilor, cauza principala a oboselii cronice asociate problemelor hepatice ar putea fi modificarea chimiei creierului, provocata de afectarea functiei hepatice.
Simptome ficat bolnav: schimbarea culorii urinei
Schimbarea culorii urinei poate fi unul dintre primele simptome ale insuficientei hepatice. Daca urina capata o nuanta inchisa de galben sau chiar maro, poate fi un semn ca ficatul nu elimina reziduurile in mod eficient.
Simptome ficat bolnav: probleme ale pielii
Aveti mancarimi ale pielii (prurit), scuame pe maini, insotite de roseata si dureri? Pruritul si descuamarea pielii pot fi simptome ale unei afectiuni hepatice, deoarece un ficat bolnav poate perturba fluxul de fluide din organism.
Simptome ficat bolnav: modificari de scaun si tranzit intestinal
Printre cele mai intalnite simptome de ficat bolnav se numara si constipatia, simptomele sindromului de intestin iritabil sau modificarea culorii si aspectului scaunului.
Simptome ficat bolnav: greata
Daca o parte dintre aceste simptome enumerate sunt insotite de greata, acesta poate fi semnul unei afectiuni hepatice sau al insuficientei hepatice. Apare din cauza capacitatii reduse a organismului de a procesa si elimina reziduurile din organism.
Simptome ficat bolnav: modificari de apetit
Lipsa senzatiei de foame poate fi, de asemenea, un simptom al unei leziuni hepatice. Acesta este considerat un semn al unei boli hepatice avansate, mai ales atunci cand este insotit de alte simptome din aceasta lista.
Cum sa aveti grija de sanatatea ficatului? Sfaturi de ajutor
Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa evitati, pe cat posibil, afectiunile hepatice. Pentru a va mentine ficatul cat mai sanatos este important sa:
-
mentineti o greutate sanatoasa
-
mancati echilibrat
-
faceti sport in mod regulat
-
evitati toxinele
-
consumati alcool in mod responsabil
-
evitati consumul de droguri ilicite
-
evitati acele contaminate
-
primiti asistenta medicala daca sunteti expus la sange
-
nu folositi la comun articolele de igiena personala
-
va protejati in timpul relatiilor sexuale
-
va spalati pe maini
-
urmati instructiunile atunci cand luati medicamente
-
va vaccinati impotriva hepatitei A si hepatitei B
Referinte:
https://www.walkinlab.com/blog/10-signs-of-liver-damage/