Cele mai comune tipuri de micoza cutanata si cum sa le tratati

Cele mai comune tipuri de micoza cutanata si cum sa le tratati Cele mai comune tipuri de micoza cutanata si cum sa le tratati

Ultima actualizare: 30 iulie 2024

tipuri-de-micoza-cutanata-si-tratament

Ciupercile se gasesc peste tot: in sol, aer si pe plante, dar si pe corpul nostru. In general, aceste organisme microscopice nu afecteaza pielea daca nu se inmultesc excesiv sau nu patrund in piele printr-o leziune.

Intrucat ciupercile prefera mediile calde si umede, infectiile fungice ale pielii, cunoscute si ca micoza cutanata, se dezvolta deseori in zonele transpirate sau umede si care nu se aerisesc corespunzator, cum ar fi labele picioarelor, zona inghinala si pliurile pielii.

Micoza cutanata se manifesta printr-o eruptie cu aspect solzos sau sub forma de pete si prin senzatie de prurit (mancarime). Din fericire, majoritatea infectiilor fungice nu sunt periculoase, micoza cutanata putand fi deseori tratata destul de usor.


Micoza cutanata – generalitati

Micozele sunt infectii cauzate de micete, cunoscute mai frecvent sub numele de ciuperci. Acestea sunt un grup divers de organisme vii care pot fi intalnite aproape peste tot: in mediul inconjurator, parazitand animale si plante, in sol, dar si pe piele sau in interiorul corpului uman. Unele micete fac parte din flora microbiana normala de la nivelul pielii, cunoscuta sub numele de microbiom cutanat.

Dintre microorganismele care ne populeaza pielea, putem distinge o flora rezidenta, care este un oaspete obisnuit pe pielea multor oameni, si o flora temporara, formata din microorganisme care se stabilesc pe piele doar tranzitoriu. In mod normal, ciupercile care traiesc pe suprafata pielii sunt relativ inofensive, dar in anumite cazuri, proliferarea acestora poate scapa de sub control sau ciupercile pot patrunde in piele printr-o leziune, provocand infectii cunoscute sub numele de micoza cutanata.

Intrucat ciupercile se dezvolta in medii calde si umede, micoza cutanata apare in general pe labele picioarelor, in zona inghinala, axile si alte pliuri ale pielii, precum si la nivelul unghiilor, situatie in care micoza cutanata se numeste onicomicoza. In plus, anumite conditii de mediu, cum ar fi clima calda si umeda, locurile aglomerate, dusurile folosite la comun si vestiarele reprezinta un teren propice pentru dezvoltarea si raspandirea multor tipuri de micoza cutanata.

Micoza cutanata – cauze si factori de risc

Oricine poate dezvolta o eruptie fungica. Infectiile superficiale ale pielii si unghiilor sunt cele mai frecvent intalnite, fiind depistate la 20-25% din populatia lumii. Puteti avea un risc mai mare de a dezvolta o micoza cutanata daca:

  • aveti sistemul imunitar slabit (de exemplu, daca administrati imunosupresoare pentru boli autoimune sau dupa un transplant de organe, celule stem sau maduva osoasa, suferiti de o afectiune care slabeste sistemul imunitar, cum ar fi HIV/SIDA, sau urmati tratament cu chimioterapie, atunci riscul de micoza cutanata devine semnificativ);
  • administrati antibiotice pe termen lung sau in doze mari;
  • aveti un indice mare al greutatii corporale;
  • suferiti de diabet;
  • ati inceput sa folositi un produs nou de ingrijire a pielii;
  • va confruntati cu incontinenta urinara;
  • transpirati excesiv;
  • sunteti insarcinata.

Sunteti expusi la riscul de a contracta o micoza cutanata si daca:

  • intrati in contact cu persoane sau animale infectate;
  • imprumutati pantofi sau haine despre care nu stiti ca sunt infestate cu ciuperci daunatoare;
  • locuiti intr-un mediu cald sau umed;
  • purtati haine stramte sau incaltaminte care nu permite pielii sa respire;
  • folositi la comun articole precum prosoapele sau lenjeria de pat;
  • participati la activitati care implica contactul frecvent piele pe piele.

Majoritatea cazurilor de micoza cutanata sunt cauzate de dermatofite, un grup de ciuperci filamentoase care colonizeaza si infecteaza tesuturile cheratinizate, cum ar fi stratul exterior al pielii (adica stratul cornos), parul si unghiile. Dermatofitele se gasesc in mod obisnuit in mediul inconjurator si se raspandesc de la o persoana la alta prin contact direct cu pielea sau, mai rar, prin contactul cu un animal sau cu solul infectat. Desi exista o serie de specii de dermatofite, majoritatea infectiilor dermatofite sunt cauzate de ciuperci din genurile Trichophyton, Microsporum si Epidermophyton.

Infectiile dermatofite ale pielii sunt numite si tineas, sau pecingine, deoarece leziunile cutanate pe care le produc aceste tipuri de micoza cutanata au de obicei aspect inelar. Unele dintre aceste varietati de micoza cutanata au denumiri distinctive, care fac referire la partea afectata a corpului. De exemplu, tinea corporis (adica pecinginea corpului) afecteaza bratele, trunchiul si picioarele; tinea capitis (adica pecinginea scalpului) afecteaza scalpul si firele de par; tinea cruris afecteaza zona inghinala si interiorul coapselor; iar tinea pedis (adica ciuperca piciorului, cunoscuta si ca piciorul atletului) afecteaza labele picioarelor.

Pe langa dermatofite, micoza cutanata pot fi cauzata si de drojdiile din genul Candida. Acestea sunt prezente in mod natural pe piele si pe membranele mucoase. In numar limitat, ciupercile Candida sunt inofensive, dar cand incep sa se inmulteasca excesiv, pot deteriora pielea si tesuturile din apropiere, aparand astfel o infectie superficiala a pielii. Sistemul imunitar slabit este deseori motivul pentru care aceste ciuperci prolifereaza excesiv. Prin urmare, candidoza afecteaza in general persoanele cu afectiuni imunosupresoare (de exemplu, diabet, infectie cu HIV), care sunt mai vulnerabile la infectiile oportuniste.

Mai rar, micoza cutanata poate aparea din cauza infectiei cu ciuperci nedermatofite, cum ar fi specia Aspergillus. Aceasta este o familie de mucegaiuri, dintre care unele pot provoca o afectiune cunoscuta sub numele de aspergiloza cutanata, o forma rara de boala local invaziva, ce apare de obicei cand aceste tipuri de micete se raspandesc pe piele dinspre alta parte a corpului, cum ar fi plamanii. Poate aparea si infectia primara a pielii (cum ar fi cea survenita dupa interventii chirurgicale, traumatisme sau arsuri), dar acest tip de micoza cutanata este mult mai putin frecvent.

Tipuri de micoza cutanata

Infectiile fungice ale pielii pot aparea oriunde pe corp. Unele dintre cele mai frecvente tipuri de micoza cutanata sunt piciorul atletului, pecinginea si infectiile cu drojdii. Mai jos, vom discuta mai pe larg despre aceste tipuri de micoza cutanata.

  1. Ciuperca piciorului

Piciorul atletului, sau tinea pedis, este o infectie fungica a labei piciorului. Dupa cum spuneam, ciupercile se dezvolta in medii calde si umede, cum ar fi pantofii, sosetele, piscinele, vestiarele si dusurile publice. Aceasta micoza cutanata este mai frecventa la persoanele care poarta pantofi stramti, nu isi schimba la timp sosetele transpirate sau folosesc bai si piscine publice. Ciupercile responsabile pentru piciorul atletului traiesc pe tesutul mort al parului de pe picioare, unghiilor degetelor de la picioare si in straturile exterioare ale pielii, Trichophyton rubrum fiind cel mai frecvent vinovat pentru aparitia acestui tip de micoza cutanata.

  1. Tinea cruris

Aceasta infectie este provocata de micete care se dezvolta pe suprafetele calde si umede, cum ar fi organele genitale, interiorul coapselor si zona feselor. Dupa cum era de asteptat, si aceasta micoza cutanata este mai frecventa in timpul verii sau in climatele calde si umede.

Tinea cruris este doar usor contagioasa, raspandindu-se prin contactul direct sau indirect cu obiectele pe care se afla micetele. Acest tip de micoza cutanata se manifesta prin:

  • mancarime sau senzatie de arsura in zona inghinala sau a coapsei;
  • eruptie circulara de culoare rosiatica, cu marginile iesite in relief;
  • descuamarea sau craparea pielii.
  1. Pecinginea

Pecinginea, sau tinea corporis, este un tip de micoza cutanata a carei denumire este inspirata de eruptia sa a carei forma este inelara. Pecinginea este contagioasa, putandu-se raspandi prin contact direct cu persoane sau animale infectate sau prin atingerea hainelor sau a mobilierului contaminat. Caldura si umiditatea favorizeaza raspandirea acestei infectii fungice a pielii. Simptomele includ rani rosiatice, circulare, plate, cu aspect solzos, ale caror margini pot fi iesite in relief, in timp ce zona de la mijloc pare normala. Inelele sau petele rosii se pot suprapune.

  1. Infectiile cu drojdii

Infectiile cu drojdii aparute la nivelul pielii se numesc candidoza cutanata si sunt cauzate de proliferarea excesiva a un tip de ciuperca numita Candida. Acest tip de micoza cutanata nu este contagioasa si apare cel mai frecvent in zonele calde si umede si in pliurile pielii, cum ar fi in zona axilelor si zona inghinala. Aceasta problema medicala este deseori intalnita la persoanele cu obezitate sau diabet. Si administrarea antibioticelor creste riscul de infectie cu drojdii.

  1. Onicomicoza

Onicomicoza este o infectie fungica ce afecteaza unghiile de la maini sau picioare. Determina decolorarea, ingrosarea si uneori separarea unghiilor de patul unghial. Afectiunea este mai frecventa la adultii in varsta, din cauza unor tulburari precum fluxul sanguin slab, probleme ale sistemului imunitar si diabet. Onicomicoza afecteaza mai frecvent unghiile de la picioare, deoarece acestea cresc mai lent, au un flux sanguin mai redus si sunt tinute de obicei in conditii de umezeala.

Micoza cutanata – diagnostic si tratament

Multe micoze cutanate pot fi diagnosticate la examenul fizic, in functie de aspectul lor clinic. Daca totusi diagnosticul este neclar, acesta poate fi confirmat prin teste suplimentare, cum ar fi microscopie directa, prelevarea unor culturi fungice sau examinare cu lampa Wood.

Daca dermatologul depisteaza o micoza cutanata, tratamentul variaza in functie de cauza de baza a infectiei. In general, majoritatea micozelor cutanate necesita tratament cu medicamente antifungice (de exemplu, antifungice azolice, amfotericina, terbinafina). Medicamentele antifungice pot fi topice sau orale, iar tipul recomandat depinde in general de severitatea infectiei. Masurile suplimentare care pot ajuta la prevenirea infectiilor fungice repetate includ respectarea intocmai a recomandarilor privind tratamentul, practicarea unei bune igiene, precum si purtarea hainelor din fibre naturale, care permit ventilatia corpului si mentinerea pielii curate si uscate.

1. Antifungice cu administrare topica

Aceste medicamente pentru micoza cutanata sunt disponibile sub forma de creme, lotiuni si sampoane, si in general se elibereaza fara prescriptie medicala. Pe lista substantelor active putem enumera:

  • clotrimazol;
  • miconazol;
  • terbinafina.

In cazul infectiilor fungice ale unghiilor, poate fi necesar sa continuati tratamentul timp de pana la un an. Pentru alte tipuri de infectii, ar trebui sa adaugati pana la 2 saptamani de tratament dupa ce simptomele dumneavoastra au disparut, pentru a va asigura ca infectia nu recidiveaza.

2. Antifungice sub forma de comprimate

Daca infectia nu se amelioreaza dupa utilizarea unui antifungic, acopera o suprafata mare a pielii sau va afecteaza unghiile ori scalpul, dermatologul poate prescrie comprimate antifungice precum cele pe baza de:

  • griseofulvin;
  • itraconazol;
  • terbinafina.

Pentru a scapa complet de micoza cutanata, medicamentele respective se administreaza timp de pana la 6 luni.

Prevenirea infectiilor fungice ale pielii

Pentru a preveni o micoza cutanata, incercati sa tineti cont de urmatoarele sfaturi:

  • asigurati-va ca practicati o igiena optima;
  • nu impartiti haine, prosoape sau alte obiecte personale.
  • schimbati frecvent sosetele si lenjeria intima;
  • alegeti haine si pantofi din materiale care lasa pielea sa respire si evitati imbracamintea sau incaltamintea prea stramta sau restrictiva;
  • dupa dus, baie sau inot, stergeti-va bine cu un prosop curat si uscat;
  • purtati sandale sau slapi in vestiare, in loc sa mergeti cu picioarele goale;
  • stergeti suprafetele folosite la comun, cum ar fi echipamentele de gimnastica;
  • feriti-va de animalele care prezinta semne de micoza cutanata, cum ar fi lipsa blanii sau scarpinatul frecvent.

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24401-fungal-infections-mycosis

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4276-skin-fungus

https://www.healthline.com/health/fungal-skin-infection#What-is-a-fungal-skin-infection?