Caderea parului (alopecia) poate afecta doar scalpul sau intregul corp si poate fi temporara sau permanenta. Caderea parului se poate dezvolta treptat de-a lungul anilor sau poate aparea brusc. Poate fi cauzata de genetica, modificari hormonale, afectiuni medicale sau poarte fi doar o parte normala a procesului de imbatranire. Caderea parului poate afecta pe oricine, insa este mai frecventa la barbati.
Calvitia este o afectiune caracterizata prin caderea excesiva a parului de pe scalp. Caderea parului care are cauza genetica si care apare odata cu inaintarea in varsta este cea mai frecventa cauza a calvitiei.
Unii oameni prefera sa lase caderea parului sa-si urmeze cursul fara a interveni si fara sa o ascunda. Altii prefera sa-si acopere zonele lipsite de par cu palarii, sepci sau esarfe. Alte persoane folosesc tratamentele disponibile pentru a preveni caderea parului sau pentru a restabili cresterea acestuia.
Inainte de a urma tratamentul impotriva caderii parului, discutati cu un medic specializat despre cauzele caderii parului si despre cele mai potrivite remedii.
Caderea parului – cauze si factori de risc
Oamenii pierd de obicei 50 pana la 100 de fire de par pe zi. De obicei, acest lucru nu se observa, deoarece alte fire noi de par cresc la loc in acelasi timp. Caderea parului apare atunci cand firele de par care au cazut nu sunt inlocuite de fire noi de par.
Caderea parului este cauzata de obicei de unul sau mai multi factori, cum ar fi:
Genetica (ereditate)
Cea mai frecventa cauza a caderii parului este o afectiune ereditara care apare odata cu inaintarea in varsta. Aceasta afectiune se numeste alopecie androgenica. De obicei, apare treptat, iar modelul este bine-cunoscut – in cazul barbatilor, linia parului se retrage sau apar pete de calvitie, iar la femei, parul se subtiaza de-a lungul coroanei scalpului.
Modificari hormonale si afectiuni medicale
O varietate de afectiuni pot cauza caderea permanenta sau temporara a parului. Printre aceste probleme se numara modificarile hormonale provocate de sarcina, nasterea, menopauza si problemele tiroidiene. Afectiunile medicale sunt alopecia areata, care este cauzata de actiunea sistemului imunitar si care duce la caderea parului, infectiile scalpului, cum ar fi pecingine, si o tulburare psihica manifestata prin nevoia compulsiva si repetitiva de smulgere a parului de pe diverse zone ale corpului, cum ar fi scalpul numita tricotilomanie.
Medicamente si suplimente
Caderea parului poate fi un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru tratarea cancerului, artritei, depresiei, problemelor cardiace, gutei si hipertensiunii arteriale.
Radioterapia la nivelul capului
Parul poate sa nu creasca inapoi la fel ca inainte dupa tratamentul cu radiatii la nivelul capului.
Un eveniment foarte stresant
Multi oameni se confrunta cu caderea parului la cateva luni dupa ce trec printr-un soc fizic sau emotional. Acest tip de cadere a parului este temporara.
Coafuri si tratamente pentru par
Coafarea excesiva sau realizarea de coafuri care strang parul, cum ar fi coditele, pot provoca un tip de cadere a parului numit alopecie de tractiune. Tratamentele pentru par cu ulei fierbinte pot provoca, de asemenea, caderea parului. Daca apar cicatrici, caderea parului poate fi permanenta.
Cele mai bune tratamente pentru stoparea caderii parului
In cazul in care caderea parului este cauzata de medicamente, dezechilibre hormonale, boli tiroidiene sau alimentatie, furnizorul poate decide abordarea cauzei. De multe ori, corectarea problemei de baza este suficienta pentru a ajuta la oprirea caderii parului.
Cele mai multe tratamente impotriva caderii parului abordeaza alopecia androgenica (caderea parului cu model masculin si feminin). Aceste tratamente sunt:
Medicamente
Medicamentele fara prescriptie medicala aplicate pe scalp (cum ar fi minoxidilul) sunt de obicei primele recomandate pentru caderea parului. Barbatii care au calvitie au la dispozitie, de asemenea, un medicament care se administreaza pe cale orala (finasterida).
Transplant de par
In timpul unui transplant de par, specialistul indeparteaza cu atentie firele de par dintr-o zona a scalpului in care parul este cel mai gros si apoi le transplanteaza, inglobandu-le in scalp acolo unde parul este cel mai subtire.
Plasma bogata in trombocite (PRP)
Dupa ce recolteaza o proba de sange, furnizorul separa plasma. Apoi injecteaza aceasta plasma bogata in trombocite in scalp. Tratamentul PRP poate ajuta la incetinirea caderii parului si la stimularea cresterii unor fire noi de par.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/hair-loss
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21753-hair-loss
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327005