Alternativele naturale bogate in polifenoli si flavonoide, alaturi de alte substante fitochimice si de origine vegetala, reprezinta o alegere benefica pentru sanatate. Din aceste motive, un numar tot mai mare de persoane aleg sa introduca ceai rosu (ceai rooibos) in alimentatia zilnica, fiind o parte integranta a unei diete care asigura un aport exogen optim de antioxidanti, compusi care protejeaza organismul de efectul nociv si toxic al radicalilor liberi.
Studiile epidemiologice din domeniu demonstreaza ca exista o relatie directa intre consumul de alimente cu continut ridicat de antioxidanti si neutralizarea efectului radicalilor liberi, a toxinelor si ionilor metalici nocivi.
Beneficiile consumului de ceai rosu (ceai rooibos) sunt semnificative pentru sanatate. Plantele de rooibos (Aspalathus linearis) au un continut ridicat de acid ascorbic (vitamina C), insa si un continut scazut de cofeina si taninuri, care pot interfera cu procesul de absorbtie al fierului. Mai mult decat atat, frunzele proaspete de rooibos contin si polifenoli (flavonol, flavanone, flavone, dihidrocalcone), care asigura neutralizarea speciilor reactive de oxigen si azot rezultate in urma proceselor metabolice. Consumul zilnic de ceai rosu din plante de rooibos asigura o contributie excelenta la aportul de antioxidanti naturali, cu numeroase beneficii pentru sanatatea generala.
Ceai rosu (ceai rooibos) – generalitati
Ceaiul rooibos este un tip de ceai rosu realizat din frunzele de Aspalathus linearis, un arbust originar din Africa de Sud. De-a lungul timpului, cercetatorii au incercat sa certifice beneficiile pe care consumul de ceai rosu le are asupra sanatatii, ajungand la concluzia ca mare parte dintre acestea se datoreaza continutului ridicat in polifenolii care indeplinesc functii antioxidante. Ca urmare, se sugereaza ca introducerea ceaiului rosu in dieta zilnica poate avea beneficii variate asupra sanatatii, prin asociere cu aportul ridicat de antioxidanti naturali: proprietati antivirale, antimutagenice, anticancerigene, antiinflamatorii, efecte antisclerotice, homeostazia lipidica.
Pentru momentele in care aveti nevoie de relaxare, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Alevia Ceai rooibos cu vanilie. Acest ceai mai are in compozitie si ingrediente precum floarea soarelui si sofranel, putand sa fie servit cu miere si lapte. In afara de efectul relaxant, rooibosul este bogat in antioxidanti si are proprietati antispasmodice, antiinflamatoare si antialergenice.
Ceai rosu (rooibos) – beneficii si proprietati
Continutul ridicat in antioxidanti poate justifica beneficiile pentru sanatate asociate consumului de ceai rosu. Acest tip de ceai are o aroma dulce, subtila si delicata, si se recomanda consumul fara adaugare de zahar.
Printre principalele beneficii ale consumului de ceai rosu (ceai rooibos) se numara:
Bogat in antioxidanti naturali
Antioxidantii joaca un rol esential in protectia organismului impotriva actiunii nocive si toxice a radicalilor liberi. Radicalii liberi rezulta in urma proceselor metabolice, iar organismul are la dispozitie enzime specifice pentru a neutraliza actiunea lor (catalaza, peroxidaza, SOD). Totusi, printr-un aport exogen de antioxidanti naturali, se asigura faptul arsenalul antioxidant nu doar ca functioneaza corespunzator, ci functioneaza mult mai eficient. Antioxidantii cu efectele cele mai pronuntate din acest tip de ceai rosu sunt reprezentati de quercetina si aspalatina, polifenoli al caror consum a fost asociat cu scaderea riscului de a dezvolta afectiuni inflamatorii.
Prin actiunea antioxidanta, consumul de ceai rooibos a fost asociat cu diminuarea riscului de a dezvolta anumite forme de cancer, boli inflamatorii. Diferite studii efectuate pe animalele de laborator care au primit o dieta cu ceai rosu sugereaza faptul ca un aport zilnic adecvat ar putea imbunatati semnificativ capacitatea antioxidanta a ficatului, prin stimularea biosintezei in vivo a enzimelor antioxidante (catalaza, glutation peroxidaza, superoxid dismutaza). Astfel, se pare ca persoanele care consuma ceai rosu dispun de un arsenal antioxidant mult mai puternic, care pe termen indelungat scade posibilitatea riscului de a dezvolta anumite boli.
Nu contine cofeina
Un alt beneficiu al consumului de ceai rosu este faptul ca nu contine cofeina, spre deosebire de alte tipuri de ceaiuri. Prin urmare, acest tip de ceai poate fi o alternativa potrivita pentru copii, femeile insarcinate si pentru persoanele sensibile la cofeina. Desi consumul de cofeina prezinta beneficii pentru sanatate, in cantitati moderate, exista persoane la care consumul de cofeina are potentialul de a provoca insomnii, poate agrava starile anxioase, nervozitatea si poate provoca palpitatii la nivelul inimii. Pentru persoanele care isi doresc sa reduca aportul de cofeina, acest tip de ceai rosu reprezinta o alternativa foarte buna.
Continut scazut de taninuri
Conform specialistilor, consumul de ceai rooibos asigura un aport relativ scazut de taninuri (o clasa de compusi fitochimici frecvent intalniti in plante). Exista studii care sugereaza ca acesti compusi interfereaza cu absorbtia de catre organism a fierului non-hemic (forma care se gaseste in produsele de origine vegetala). Ceaiul negru, ceaiul verde si vinurile sunt bogate in taninuri, fata de o cana de ceai rosu.
Sustine sanatatea cardiovasculara
Consumul regulat de ceai rooibos ar putea sustine sanatatea cardiovasculara. Desi mare parte dintre mecanisme raman inca incomplet elucidate, beneficiile asupra reglarii tensiunii arteriale au loc prin inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei. Intr-un studiu limitat, efectuat doar pe 17 persoane, consumul de ceai rosu a inhibat activitatea acestei enzime la 30-60 de minute dupa ingestie. Totusi, este nevoie de studii de lunga durata pentru a certifica acest efect.
Imbunatatirea profilului lipidic
Intr-un studiu efectuat pe 40 de adulti supraponderali, predispusi la a dezvolta diferite afectiuni cardiovasculare, consumul a 6 cani (1,4 L) de ceai rooibos in fiecare zi, timp de 6 saptamani, a dus la scaderea concentratiei LDL-colesterolului (asa-zisul colesterol rau). Concomitent, s-a observat o crestere a concentratiei HDL-colesterolului (colesterolul bun). Persoanele cu HDL-colesterolul ridicat sunt mult mai putin predispuse spre a dezvolta afectiuni cardiovasculare.
Util in managementul diabetului
Consumul de ceai rooibos poate ajuta persoanele cu diabet zaharat sa-si mentina homeostazia glicemica si, astfel, sa reduca riscul de a dezvolta complicatii. Studiile pe animale au aratata ca antioxidantul aspalatina, prezent in acest plantele de rooibos, are potential antidiabetic. Ceaiul rosu neindulcit are un indice glicemic scazut, iar consumul regulat de ceai rosu scade riscul de a dezvolta inflamatie si ateroscleroza, factori implicati in etiologia bolilor cardiovasculare. Mai mult decat atat, persoanele cu diabet sunt de 2-4 ori mai predispuse spre a dezvolta patologii si afectiuni ale inimii, fata de persoanele care nu au diabet. Aspalatina are efecte antiinflamatorii, suprimand inflamatia vasculara cauzata de hiperglicemie.
Efecte potential anticancerigene
Studii restranse au aratata ca antioxidantii precum quercitina si luteolina care se gasesc in acest tip de ceai rosu pot duce la distrugerea celulelor canceroase, inhiband cresterea tumorala. Desi sunt necesare studii suplimentare, de lunga durata, consumul de ceai rooibos poate fi deosebit de benefic pentru persoanele care sufera de cancer.
Util in managementul greutatii
Se stie ca o cana de ceai rooibos neindulcita asigura un aport caloric foarte redus, fiind astfel o optiune perfecta pentru cei care incearca sa slabeasca sau sa-si mentina greutatea. Rezultatele unui studiu indica faptul ca acest tip de ceai rosu ar putea promova managementul greutatii mai ales datorita faptului ca stimuleaza secretia de leptina (hormon care ajuta la reglarea apetitului). Consumul de ceai rosu ar putea inhiba sinteza celulelor adipoase, concomitent cu metabolizarea mult mai rapida a grasimilor si mobilizarea lor din depozite (tesutul adipos).
Efecte benefice asupra tenului
Prin aplicare de ceai rooibos la nivel local, poate fi imbunatatit aspectul pielii. Conform unui studiu din 2010, in care s-a propus compararea mai multor extracte din plante (ginkgo, soia, un amestec de ceai si rooibos), amestecul de ceai si rooibos s-a dovedit a fi cel mai eficient pentru reducerea aspectului ridurilor, iar extractul de ginkgo s-a dovedit eficient pentru hidratare
Ceai rosu – recomandari pentru consum
Ceaiul rosu poate fi recomandat oricand, in functie de propriile preferinte. Modul de preparare este indicat de cele mai multe ori pe ambalaj. Acesta poate fi indulcit prin adaugare de lapte si miere, zahar sau indulcitori naturali. Pentru a beneficia la maximum de beneficiile asociate cu consumul ceai rooibos, va recomandam sa il beti fara zahar. In cazul in care il consumati prin adaugare de miere, aceasta se adauga doar dupa ce ceaiul s-a racit putin. Mai puteti adauga in ceai si lamaie sau alte plante aromatice, dupa gust.
Nu exista niciun fel de contraindicatii cand vine vorba de consumul de ceai rooibos. Totusi, se recomanda ca acesta sa fie parte integranta a unei diete echilibrate, bogate in macronutrienti si surse de vitamine si minerale. De asemenea, trebuie consumat cu moderatie, de preferat o cana, maximum doua cani de ceai Rooibos in fiecare zi. O oarecare preocupare o reprezinta credinta conform careia consumul de ceai rosu poate interfera cu metabolizarea anumitor medicamente, in sensul scaderii eficacitatii acestora. Nu exista date concludente care sa indice acest lucru. In cele din urma, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a consuma aces tip de ceai, dar si daca manifestati efecte secundare neplacute dupa administrarea de pastile si consum.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6917459/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3967803/
https://www.healthline.com/nutrition/rooibos-tea-benefits
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323637