Ceai oolong: despre beneficii si contraindicatii

Ceai oolong: despre beneficii si contraindicatii Ceai oolong: despre beneficii si contraindicatii

Ultima actualizare: 30 august 2023

Este cunoscut faptul ca varietatea de ceai oolong combina calitatile si proprietatile asociate atat consumului de ceai negru, cat si verde, oferindu-i prin urmare mai multe potentiale beneficii pentru sanatate si pentru ameliorarea anumitor patologii. De asemenea, datele indica faptul ca aproximativ 2% din ceaiul produs si consumat in intreaga lume este ceai oolong, insemnand ca nu reprezinta o alternativa populara in randul populatiei. Cu toate acestea, consumul devine din ce in ce mai popular, ca urmare a asocierii tot mai intense cu numeroase beneficii pentru sanatate. Acest tip de ceai nu este nici negru, nici verde, ci este un tip aparte de ceai, obtinut prin oxidare partiala.


Ceai oolong – generalitati

In traditia chinezeasca, este relativ obisnuit consumul aproape zilnic de ceai oolong. Se obtine din frunzele plantei Camellia sinensis, utilizata si pentru ceaiul verde sau negru. Diferenta intre un ceai oolong si alte tipuri de ceaiuri obtinute din aceeasi planta o reprezinta modul de procesare: tipul de ceai oolong este fermentat mai mult decat ceaiul verde, insa mai putin decat cel negru. Ceaiul verde se obtine din frunzele proaspete de Camellia sinensis, care nu au fost supuse sub nicio forma procesului de oxidare, pe cand ceaiul negru este obtinut din frunze complet zdrobite (favorizandu-se oxidarea). Tipul de ceai oolong este obtinut din frunzele uscate, lasate la soare.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Rehidrafort aroma portocale, un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide. Datorita compozitiei echilibrate de ingrediente active, Naturalis Rehidrafort ajuta la corectarea starilor de deshidratare, cand organismul pierde cantitati mari de apa prin diaree, varsaturi sau transpiratie.

Cum se obtine si ce contine ceaiul oolong?

Varietatea de ceai oolong se considera a fi „partial oxidata”, ceea ce inseamna ca frunzele care se folosesc pentru obtinerea sa nu sunt zdrobite, pentru a intra in contact cu oxigenul. Ele sunt lasate la soare si, ulterior, prin procese de incalzire, prajire si rulare, ajung sa fie comercializate in forma caracteristica. Exista mai multe tipuri de ceai oolong, oxidate la niveluri diferite (intre 8-80%), motiv pentru care aromele pot varia de la tenta florala, ierboasa, la o tenta dulce, chiar orientala. Etapele de cultivare, recoltare, depozitare si procesare ulterioara pot modifica major proprietatile si profilul de aroma a varietatii de ceai oolong.

O ceasca de ceai oolong (aproximativ 250 ml) contine, in mod similar cu ceaiurile negre si cu cele verzi, o gama variata de vitamine, minerale si antioxidanti naturali:

  • minerale: calciu, magneziu, potasiu, sodiu, mangan;
  • vitamine: A, B, C, E, K;
  • antioxidanti: teaflavine, thearubigine, galat de epigalocatechina, polifenoli, taninuri si alte tipuri de compusi fitochimici cu activitatea antioxidanta;
  • aminoacizi: L-teanina, cu efecte pozitive asupra relaxarii si functiei cognitive;
  • cofeina: o ceasca de ceai oolong contine 38 de miligrame de cofeina;
  • macronutrienti: frunzele utilizate in obtinerea de ceai oolong nu contin macronutrienti.

Ca urmare a profilului micronutritional complex, consumul de ceai oolong este benefic pentru sanatate, fiind asociat cu terapia mai multor afectiuni, gestionare eficienta a simptomelor altora si reducerea riscului de complicatii asociate anumitor afectiuni.

Beneficiile consumului de ceai oolong

In medicina traditionala chineza, consumul de ceai oolong este frecvent parte integranta a unei diete sanatoase care sustine terapia unei anumite boli sau ameliorarea simptomelor acesteia. In cele ce urmeaza vom prezenta principalele beneficii asociate consumului de ceai oolong, dar si contraindicatiile si potentialele reactii adverse care ar putea aparea.

Prevenirea diabetului si gestionarea hiperglicemiei

Consumul de ceai oolong poate ajuta la reducerea incidentei de diabet zaharat la persoanele cu risc, dar si la prevenirea complicatiilor asociate starilor cronice de hiperglicemie. Aceste efecte au loc probabil prin reducerea rezistentei la insulina, imbunatatirea raspunsului la acest hormon si scaderea inflamatiei cronice. Persoanele care consuma regulat ceai oolong isi pot mentine sub control mult mai eficient glicemia.

Sustine sanatatea cardiovasculara

Fiind bogat in antioxidanti naturali, consumul de ceai oolong asigura un aport suplimentar, util in lupta impotriva efectelor radicalilor liberi. Speciile reactive de oxigen si azot actioneaza prin promovarea starilor inflamatorii, ceea ce are implicatii asupra intregului organism. Exista mai multe studii care asociaza consumul de ceai oolong cu un risc mai scazut de evenimente de natura cardiovasculara, prin scaderea tensiunii arteriale si a nivelului colesterolului LDL. Chiar daca intr-o ceasca de ceai oolong se gasesc 38 mg de cofeina, cantitatea este in mod evident mai mica decat cea continuta in aceeasi cantitate de cafea.

Naturalis Rehidrafort contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic, prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide. Datorita compozitiei echilibrate de ingrediente active, Naturalis Rehidrafort ajuta la corectarea starilor de deshidratare.

Sustine integritatea cerebrala si functiile cognitive

Consumul de ceai oolong asigura si un aport adecvat al aminoacidului numit L-teanina, despre care studiile certifica faptul ca are efecte importante asupra sanatatii cognitive, imbunatatind si activitatea cerebrala, calitatea somnului si ajutand la reducerea stresului si anxietatii. Mai mult decat atat, antioxidantii dintr-o ceasca de ceai oolong au proprietati protective asupra creierului, aspect esential in prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, Parkinson si chiar dementa senila, care cauzeaza declinul cognitiv semnificativ.

Sustine scaderea in greutate si lupta impotriva kilogramelor in plus

Consumul de ceai oolong si scaderea in greutate este documentata de foarte mult timp. In mod semnificativ, studiile ilustreaza o legatura directa intre compusii bioactivi din acest tip de ceai si scaderea in greutate sau prevenirea obezitatii. Dincolo de aportul de antioxidanti naturali asigurati prin consumul de ceai oolong, se pare ca exista compusi fitochimici care au potentialul de a stimula oxidarea grasimilor si implicatii chiar asupra microbiomului intestinal, despre care se stie ca joaca un rol important in mentinerea sanatatii. De asemenea, consumul de ceai oolong ar putea sustine scaderea in greutate si prin efectul de inhibitie temporara a apetitului.

Sustine sanatatea si rezistenta oaselor si dintilor

Ceiul oolong este bogat in fluor, ceea ce sustine sanatatea dentara. Conform unui studiu efectuat pe persoane cu probleme ale oaselor, s-a observat ca cei care au baut zilnic ceai oolong, negru sau verde, timp de 10 ani, au avut o densitate minerala osoasa cu 2% mai mare. Consumul este asociat si cu imbunatatirea sanatatii dentare, inclusiv reducerea placii dentare si gingivitei.

Poate ajuta la ameliorarea eczemei

Conform unui studiu restrans, consumul zilnic a cel putin 1 litru de ceai a imbunatatit relevant modul in care pacientii cu eczema severa isi gestionau simptomele. Dupa doar o luna, pe langa tratamentul specific afectiunii, pacientii au prezentat semne vizibile de imbunatatire a afectiunii de care sufereau. Imbunatatirea a persistat si a fost observata la 54% dintre participanti chiar si la 5 luni de la intreruperea studiului.

Ajuta la mentinerea starii de vigilenta

Datorita continutului de cofeina, consumul acestui tip de ceai poate reprezenta o alternativa la consumul cafelei obisnuite, cu mult mai putine riscuri asociate.

Ceai oolong – contraindicatii si reactii adverse

Consumul de ceai oolong este considerat a fi, in general, sigur, si nu ridica riscul de a dezvolta probleme de sanatate sau reactii adverse nedorite. Principalul risc, desi minor, este asociat mai ales continutului in cofeina. Ca urmare a consumului in exces, cofeina poate duce la anxietate, cefalee, insomnie, aritmii si, in unele cazuri, hipertensiune arteriala. Pe de alta parte, consumul unei cantitati prea mari de polifenoli fitochimici ar putea duce la tulburari, facandu-i pe acestia sa aiba activitate care promoveaza oxidarea. Aportul in exces apare de cele mai multe ori prin administrarea de suplimente cu polifenoli, fiind mai putin probabil prin consumul de ceaiuri.

Mai exista studii care sustin ca flavonoidele din ceai ar putea interfera cu homeostazia fierului si cu absorbtia acestuia, facand-o deficitara, insa datele nu sunt indeajuns de concludente. Este cunoscut faptul ca aportul zilnic de 400 mg de cofeina este considerat a fi sigur, deci lipsit de riscuri. Avand in vedere ca o ceasca medie de ceai contine 38 mg, continutul este unul relativ mic. Totusi, femeilor insarcinate li se recomanda sa reduca aportul de cofeina la aproximativ 200 mg. Prin urmare, nu exista contraindicatii cand vine vorba de ceai oolong, iar reactiile adverse sunt deosebit de rare si presupun consumul unei cantitati exagerate.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6303733/
  2. https://www.healthline.com/nutrition/oolong-tea-benefits
  3. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1099/oolong-tea
  4. https://www.teatulia.com/tea-varieties/what-is-oolong-tea.htm
  5. https://fullleafteacompany.com/pages/what-is-oolong-tea-health-benefits-characteristics-prep
  6. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-oolong-tea
  7. https://simplelooseleaf.com/blog/oolong-tea/oolong-tea-benefits/