Ceaiul este a doua cea mai consumata bautura din lume, dupa apa. Ceaiul despre care vom discuta in acest articol se obtine din planta Camellia sinensis, dar diferitele moduri de recoltare si procesare a plantei produc diferite tipuri de ceai. Ceaiul negru contine cofeina, precum si alti stimulenti si antioxidanti. Multi oameni consuma ceai negru fierbinte sau rece. Ar trebui sa fie intotdeauna infuzat in apa fierbinte inainte de a fi racit.
Dupa recoltare, frunzele de ceai negru trec printr-un proces de uscare, macinare, rulare si oxidare. Procesul numit oxidare transforma frunzele verzi intr-o culoare maroniu-negru inchis. Oxidarea inseamna ca frunzele sunt expuse la aer umed, bogat in oxigen.
Producatorii de ceai pot controla gradul de oxidare. Ceaiul negru este un ceai complet oxidat. Ceaiul verde provine din aceeasi planta, dar nu este oxidat. Oxidarea are loc atunci cand frunzele raman expuse la aer mult timp. Enzimele descompun substantele chimice din frunze, determinand culoarea maronie si mirosul familiar.
Procesul de preparare a ceaiului verde este similar, dar nu implica oxidare. Oxidarea poate oferi ceaiului negru beneficii nutritionale care nu sunt prezente in ceaiul verde.
De exemplu, nutrientii din ceaiul negru pot reduce riscul de aparitie a mai multor tipuri de cancer, pot proteja inima impotriva aterosclerozei si pot ajuta la mentinerea tensiunii arteriale sanatoase.
Extractul de ceai negru este uneori vandut ca supliment alimentar. Suplimentele respective pot include si alte tipuri de ierburi, vitamine sau minerale.
In acest articol, veti afla mai multe despre beneficiile consumului de ceai negru, precum si despre nutrientii pe care ii furnizeaza sau despre posibilele riscuri.
Despre ceaiul negru
Ceaiul negru este bogat in antioxidanti care pot oferi beneficii cum ar fi imbunatatirea sanatatii inimii si a intestinelor, scaderea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale si a nivelului de zahar din sange. Antioxidantii si alti compusi din ceaiul negru ofera si beneficii precum reducerea inflamatiei in organism.
Ceaiul negru este mai puternic ca aroma si contine mai multa cofeina decat alte ceaiuri, dar mai putina decat cafeaua.
Ceai negru – beneficii, proprietati
Ceaiul negru poate avea beneficii similare cu ceaiul verde. Multe studii au analizat in special ceaiul negru si modul in care procesul de oxidare poate ajuta sanatatea.
Ceaiul negru ca sursa de antioxidanti
Antioxidantii ajuta la combaterea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile din organism care rezulta atat din procese naturale, cat si din presiunile mediului inconjurator. Corpul poate elimina radicalii liberi, dar daca se acumuleaza prea multi, acestia pot deteriora sau modifica celulele din organism.
Aceste modificari pot contribui la dezvoltarea multor boli si afectiuni, cum ar fi ateroscleroza si unele tipuri de cancer.
Antioxidantii pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi, iar ceaiul negru este o sursa excelenta de antioxidanti. De fapt, un studiu demonstreaza urmatoarele: compusii fenolici, cu efecte antioxidante, constituie pana la 30% din greutatea uscata a ceaiului verde sau negru.
Antioxidantii din ceaiul negru sunt diferiti de cei din ceaiul verde, datorita procesului de oxidare. Ceaiul verde contine in principal catechine. In timpul oxidarii, acestea se transforma in arubigine, teaflavine si flavonoli, fiind principalele surse de antioxidanti din ceaiul negru care pot sustine sanatatea generala. Acestea pot oferi ceaiului negru diferite beneficii similare celor ale ceaiului verde, ajutand astfel la scaderea riscului de boli cronice.
Polifenolii sunt un tip de antioxidant care se gaseste in anumite alimente si bauturi, inclusiv in ceaiul negru.
Ceaiul negru poate stimula sanatatea inimii
Ceaiul negru contine un alt grup de antioxidanti numiti flavonoide, care se ocupa de sanatatea inimii. In afara de ceai, flavonoidele se mai gasesc si in legume, fructe, vin rosu si ciocolata neagra.
Consumul lor regulat poate ajuta la reducerea multor factori de risc pentru boli de inima, cum ar fi hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut, trigliceridele marite si obezitatea.
Adaugarea ceaiului negru in rutina zilnica este o modalitate simpla de a incorpora antioxidanti in dieta si de a reduce potential riscul de complicatii de sanatate.
Ceaiul negru poate reduce colesterolul
Organismul contine doua lipoproteine care transporta colesterolul in tot organismul. Una este lipoproteina cu densitate joasa (LDL), iar cealalta este lipoproteina cu densitate mare (HDL).
LDL este considerata lipoproteina „rea”, deoarece transporta colesterolul catre celulele din organism. In schimb, HDL este considerata lipoproteina „buna”, deoarece transporta colesterolul din celule catre ficat, pentru a fi eliminat din sange.
Cand exista prea mult LDL in organism, acesta se poate acumula in artere, provocand depuneri numite placi. Acest lucru poate duce la probleme precum insuficienta cardiaca sau accidentul vascular cerebral. Din fericire, unele studii au descoperit ca prin consumul zilnic de ceai negru se poate reduce colesterolul LDL.
Ceaiul negru poate imbunatati sanatatea intestinelor
Studiile au descoperit ca anumite bacterii din intestin pot juca un rol semnificativ in sanatatea noastra. Nu toate bacteriile din intestin sunt benefice pentru sanatate. De fapt, unele studii au sugerat ca unele bacterii din intestin pot contribui la reducerea riscului de aparitie a anumitor afectiuni de sanatate, cum ar fi boala inflamatorie intestinala, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, obezitatea si chiar cancerul.
Polifenolii gasiti in ceaiul negru pot ajuta la mentinerea unui intestin sanatos prin promovarea proliferarii bacteriilor bune si inhiband dezvoltarea bacteriilor neprietenoase.
In plus, ceaiul negru poate contine proprietati antimicrobiene care ucid substantele nocive si imbunatatesc bacteriile intestinale si imunitatea, ajutand la repararea mucoasei tractului digestiv.
Ceaiul negru poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale
Hipertensiunea arteriala poate creste riscul de insuficienta cardiaca si renala, accident vascular cerebral, pierderea vederii si atacuri de cord. Din fericire, schimbarile in dieta si stilul dumneavoastra de viata va pot reduce tensiunea arteriala.
Consumul zilnic de ceai negru, precum si incorporarea altor modificari ale stilului de viata, cum ar fi strategiile de gestionare a stresului, pot aduce beneficii celor cu hipertensiune arteriala.
Ceai negru – contraindicatii
Consumul de ceai negru in cantitati moderate este in general sigur pentru majoritatea oamenilor. Nu s-a stabilit cantitatea optima pentru consum. Ingredientele si calitatea suplimentelor pot varia foarte mult, acest lucru facand dificila stabilirea unei doze standard.
Consumul excesiv, mai mult de patru sau cinci cani pe zi, poate provoca probleme de sanatate, in mare parte din cauza efectelor secundare ale continutului de cofeina.
Efectele secundare ale ceaiului negru (cel mai adesea in cazul consumului excesiv) pot include:
-
anxietate si dificultati de somn;
-
respiratie mai rapida;
-
durere de cap;
-
urinare crescuta;
-
batai neregulate ale inimii;
-
greata si varsaturi;
-
nervozitate si neliniste;
-
tremur;
-
tensiune arteriala crescuta;
-
anemie.
Combinarea ceaiului negru cu alte tipuri de cofeina sau cu un produs numit efedra poate fi foarte periculoasa. Unele dintre problemele pe care le poate cauza includ:
-
cresterea tensiunii arteriale;
-
modificarea ritmului cardiac;
-
convulsii;
-
lesin.
Ceaiul negru sau suplimentele pe baza de ceai negru pot interfera cu unele medicamente si suplimente pe care le luati. De asemenea, unele medicamente pot determina cafeina sa ramana in organism mai mult decat de obicei. Discutati cu medicul pentru a afla daca vreunul dintre medicamentele pe care le administrati poate avea acest efect. Cofeina din ceaiul negru poate interfera, de asemenea, cu anumite analize de sange. Informati intotdeauna medicul despre suplimentele pe care le folositi, inclusiv despre cele naturiste sau cumparate fara prescriptie medicala. Precizati-i medicului daca ati consumat mult ceai negru.