Ceai mate – proprietati, beneficii, contraindicatii

Ceai mate – proprietati, beneficii, contraindicatii Ceai mate – proprietati, beneficii, contraindicatii

Ultima actualizare: 22 decembrie 2023

Ceaiul mate, cunoscut si ca „yerba mate”, a devenit o bautura foarte populara in ultimii ani, nu doar datorita gustului sau deosebit, dar si datorita proprietatilor pe care le are pentru sanatate. Acesta provine din planta mate (Ilex paraguariensis) si este obtinut in urma uscarii frunzelor ce sunt apoi infuzate in apa calda. Gustul sau initial este usor amarui. Desi poate avea un gust neprietenos la inceput, ceaiul mate contine diversi compusi naturali, printre care cafeina, antioxidanti, vitamine si minerale. In acest articol, veti descoperi care sunt proprietatile si beneficiile ceaiului mate, dar veti afla informatii si despre contraindicatiile acestuia.


Ceai mate, informatii generale

Ceaiul mate isi are radacinile in culturile indigene din America de Sud, in zona Paraguay si Brazilia. Tribul Guarani a fost cel care a descoperit beneficiile pe care acest ceai le poate avea. Planta din care se obtine este Ilex paraguariensis.

Pentru a obtine ceai mate, frunzele sunt uscate si apoi macinate. Pudra astfel obtinuta se infuzeaza in apa fierbinte, obtinandu-se o bautura aromata. In prezent, ceaiul mate este o bautura cunoscuta in cultura populatiei din America de Sud, in special in Argentina si Paraguay. Acesta a evoluat de la o bautura traditionala la un fenomen global, apreciat pentru aroma sa unica si numeroasele beneficii pentru sanatate.

Ceai mate – proprietati si beneficii

Ceaiul mate este recunoscut pentru compusii sai naturali, foarte benefici pentru sanatate, cum ar fi:

  • cafeina – ceaiul mate contine o cantitate moderata de cafeina, oferind un boost de energie echilibrat, diferit de agitatia pe care o ofera cafeaua. Prin urmare, este o alegere excelenta pentru cei care cauta o sursa naturala prin care sa-si mentina nivelul de energie ridicat.
  • antioxidanti – acest ceai este plin de antioxidanti. Prin urmare, ajuta la combaterea stresului oxidativ, reducand riscul de a dezvolta boli cronice si sustine starea generala de bine.
  • vitamine si minerale – contine diferite tipuri de vitamine esentiale (cum ar fi complexul de vitamine B) si minerale (cum ar fi potasiul si magneziul). Toate acestea contribuie la imbunatatirea starii de sanatate si ii potenteaza valorea nutritionala.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Magneziu B complex. Combinatia de magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Avand in vedere concentratia ridicata de antioxidanti si nutrienti, ceaiul mate aduce multiple beneficii pentru sanatate. Printre cele mai recunoscute beneficii se numara imbunatatirea nivelului de energie si concentrare, cresterea performantei fizice, protectia impotriva infectiilor si faptul ca ajuta la pierderea in greutate si la reducerea grasimii din zona abdomenului.

  • Contribuie la imbunatatirea nivelului de energie si concentrare

Ceaiul mate are 80 mg de cafeina per ceasca, la concentratie fiind foarte similar cu cafeaua. Prin urmare, efectele sale asupra organismului sunt de crestere a nivelului de energie si de reducere a senzatiei de oboseala. In plus, cafeina poate influenta nivelul anumitor molecule de la nivelul creierului, facand acest ceai foarte benefic pentru mentinerea nivelului de concentrare. Desi nivelul sau de cafeina este foarte similar cu cel al cafelei, nivelul de energie pe care il ofera este mai echilibrat, comparativ cu boostul pe care il ofera cafeaua, si are mai putine efecte adverse.

  • Contribuie la cresterea performantei fizice

Cafeina este recunoscuta si pentru performanta sa de a imbunatati contractiile muschilor, de a reduce oboseala si de a imbunatati performanta in timpul activitatilor fizice. Avand in vedere ca ceaiul mate contine o cantitate semnificativa de cafeina, consumul acestuia ajuta la cresterea performantei fizice. Conform studiilor, o capsula ce contine 1 gram de frunze de mate, consumata inainte de o activitate fizica, va ajuta la arderea cu 24% mai multe grasimi in timpul exercitiilor fizice cu intensitate moderata.

  • Ceai mate, protectie impotriva infectiilor

Ceaiul mate poate ajuta la prevenirea infectiilor cu bacterii, paraziti si fungi. Anumite studii au aratat ca o doza mai ridicata de extract de planta mate va ajuta la dezactivarea actiunii bacteriei E. coli. Compusii din acest ceai ajuta si la prevenirea dezvoltarii fungilor Malassezia furfur, responsabili pentru piele foarte uscata, matreata si alte iritatii ale pielii.

  • Ceai mate, beneficii privind pierderea in greutate si reducerea grasimii din zona abdomenului

Anumite studii au aratat ca ceaiul mate poate ajuta la pierderea in greutate si la reducerea grasimii din zona abdomenului si chiar a indicelui de masa corporala. Actiunea sa este de a reduce numarul total de celule adipoase si cantitatea de grasime pe care acestea le contin. Compusii sai naturali favorizeaza arderile si accelereaza metabolismul. Prin urmare, consumul acestei bauturi ajuta in procesul de slabire.

Ceai mate – contraindicatii

Desi ceaiul mate ofera o multime de beneficii pentru sanatate, este important sa fiti constienti de potentialele contraindicatii si riscuri pe care acesta le poate avea.

Contraindicatiile de care ar trebui sa tineti cont sunt urmatoarele:

  • continutul ridicat de cafeina – desi contine mai putina cafeina in comparatie cu cafeaua, daca aveti sensibilitate la acest compus, puteti avea probleme cu anxietatea, insomnia sau cresterea tensiunii arteriale;
  • sarcina si alaptat – din cauza continutului sau ridicat de cafeina, consumul in exces al acestui ceai nu este recomandat in sarcina sau in perioada alaptarii. Cafeina se poate transmite de la mama la bebelus, putand afecta dezvoltarea acestuia.
  • absorbtia de fier – aceasta bautura poate impiedica absorbtia fierului din alimentele pe care le consumati. Prin urmare, in cazul in care aveti anemie sau deficit de fier, incercati sa consumati acest ceai cu moderatie sau doar intre mese.
  • interactiunea cu anumite medicamente – ceaiul mate poate interactiona cu anumite medicamente, in special cu cele care au rol antiplachetar sau anticoagulant;
  • sensibilitate digestiva – anumite persoane pot experimenta disconfort digestiv, cum ar fi reflux sau sensibilitate digestiva, mai ales cand consuma ceaiul mate pe stomacul gol.

In concluzie, ceaiul mate este o bautura ce contine cafeina si multipli antioxidanti, minerale si vitamine. Printre beneficiile pe care le poate aduce pentru organism se numara imbunatatirea nivelului de energie, cresterea rezistentei la activitatea fizica si ajuta la pierderea in greutate si la reducerea grasimii din zona abdomenului. Cu toate acestea, consumul acestui ceai in cantitati mari poate sa creasca sensibilitatea digestiva, sa reduca efectul anumitor medicamente sau sa influenteze absorbtia fierului din alimente. Asadar, trebuie consumat cu moderatie si numai dupa ce ati discutat in prealabil cu un specialist.

 

Surse:

https://www.verywellhealth.com/yerba-mate-tea-uses-safety-7496097#:~:text=Yerba%20mate%20is%20a%20caffeinated,the%20risk%20of%20certain%20cancers.

https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-yerba-mate

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-yerba-mate#1-3

https://www.verywellhealth.com/yerba-mate-tea-uses-safety-7496097

https://medlineplus.gov/druginfo/natural/828.html#:~:text=Drinking%20large%20amounts%20of%20yerba,serious%20caffeine%2Drelated%20side%20effects.

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-828/yerba-mate