Ceai Matcha – beneficii si contraindicatii

Ceai Matcha – beneficii si contraindicatii Ceai Matcha – beneficii si contraindicatii

Ultima actualizare: 19 mai 2023

ceai-matcha

Una dintre cele mai populare bauturi din zilele noastre este ceaiul matcha, iar beneficiile pentru sanatate sunt uluitoare. Promovat de nutritionistii de top si cercetatori, matcha este un ceai verde concentrat, de inalta calitate, macinat fin, care a fost folosit timp de sute de ani in ceremoniile de ceai japoneze.

Ceaiul matcha arde grasimile si poate lupta impotriva afectiunilor maligne, poate neutraliza radicalii liberi nocivi si poate imbunatati sistemele naturale de detoxifiere a corpului.

Matcha este o forma concentrata de ceai verde sub forma de pudra, care a fost folosita de secole in China si Japonia. De fapt, termenul „matcha” este derivat din cuvintele japoneze care inseamna „pamant” si „ceai”.

Matcha este facut din frunzele plantei de ceai Camellia sinensis, un arbust vesnic verde din familia Theaceae.

Plantele care vor fi utilizate pentru productia de pudra de ceai matcha sunt crescute la umbra, prin acoperirea acestora cu 20-30 de zile inainte de a fi recoltate. Astfel, este evitat contactul direct cu razele soarelui, pentru a creste productia de clorofila, un antioxidant puternic, dar si de aminoacizi, componente ale proteinelor. Dupa recoltare, frunzele de ceai verde sunt aburite, uscate si transformate intr-o pulbere fina.

Spre deosebire de alte tipuri de ceai, matcha este obtinut din frunzele intregi de ceai, oferind o sursa mai concentrata de nutrienti. Are, de asemenea, o aroma puternica, distincta.

Secretul din spatele super-puterii ceaiului matcha se gaseste in compusii sai polifenoli numiti catechine, un tip de antioxidant care se gaseste in superalimente precum ceaiul verde, cacao si mere.

 


Matcha – ce este si cum se obtine

Matcha se numara printre asa-numitele superalimente, cum ar fi turmericul, ghimbirul, chefirul, afinele salbatice si ciupercile. Deoarece se gaseste sub forma de pudra, poate fi usor de incorporat in smoothie-uri, bauturi si chiar produse de patiserie. Multi prefera sa bea matcha latte cu gheata dimineata, dar si macarons si alte deserturi cu matcha, precum inghetata, se afla la mare cautare.

Deci, de ce este aceasta pudra verde atat de populara? Matcha este un tip special de ceai verde, desi se crede ca este mai bogat in polifenoli decat ceaiul verde obisnuit, explica specialistii. S-a demonstrat ca antioxidantii din matcha au multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi stimularea metabolismului, scaderea colesterolului si imbunatatirea circulatiei.

Naturalis ApetitSlim este un supliment alimentar pentru slabit, care contine extracte din plante, vitamine si minerale pentru controlul senzatiei de foame, prevenind renuntarea la dieta sanatoasa. Acest supliment care contine extract de ceai verde combate senzatia de foame si mentine ficatul sanatos.

Matcha este cunoscut in principal pentru aroma sa proaspata, pigmentul verde intens si continutul bogat de antioxidanti. Ceaiurile verzi contin antioxidantii epicatechina (EC), epigalocatechina (EGC) si galat de epicatechina (ECG). Cu toate acestea, matcha este cel mai bogat in galat de epigalocatechina (EGCG).

Pulbere de matcha – informatii nutritionale

1 lingurita de ceai matcha contine:

  • calorii: 10
  • grasimi: 0 g
  • sodiu: 0 g
  • carbohidrati: 1 g
  • fibre: 1 g
  • zahar: 0g
  • proteine: 0 g

ceai-matcha-nutritie

Ceai matcha – beneficii

Sustine procesul de slabire

Potrivit unui studiu, consumul timp de 12 saptamani de ceai matcha bogat in catechine a redus semnificativ indicele de masa corporala (IMC), greutatea corporala si circumferinta taliei in comparatie cu un grup de control.

In mod similar, conform unei analize, catechinele gasite in ceaiul verde si ceaiul matcha ar putea ajuta la reducerea greutatii corporale.

Alte cercetari au descoperit ca persoanele care au baut ceai matcha si-au imbunatatit metabolismul si au pierdut in greutate pe termen lung.

Ceai matcha – beneficii pentru creier

Exista cercetari care arata ca mai multe dintre componentele ceaiului matcha ar putea ajuta la imbunatatirea functiei creierului.

Un studiu la care au participat 23 de persoane a analizat modul in care oamenii au indeplinit o serie de sarcini menite sa masoare performanta creierului.

Unii participanti au consumat fie ceai matcha, fie un baton care continea 4 grame de matcha, in timp ce grupul de control a consumat un ceai sau un baton placebo.

Cercetatorii au descoperit ca matcha a determinat imbunatatiri ale atentiei, timpului de reactie si memoriei in comparatie cu placebo.

In plus, matcha contine o cantitate mai concentrata de cofeina decat ceaiul verde, mai exact 35 mg de cofeina intr-o jumatate de lingurita (aproximativ 1 gram) de pudra de matcha.

ceai-matcha-beneficii-creier

Mai multe studii au legat consumul de cofeina de imbunatatirea functiei creierului, demonstrand timpi de reactie mai rapizi, atentie sporita si memorie imbunatatita.

Matcha contine, de asemenea, L-teanina, un compus care modifica efectele cofeinei, promovand vigilenta si ajutand la evitarea reducerii nivelului de energie.

De asemenea, s-a demonstrat ca L-teanina creste activitatea undelor alfa din creier, ceea ce poate ajuta la inducerea relaxarii si la scaderea nivelului de stres.

Poate sustine sanatatea inimii

Bolile de inima reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial, provocand aproximativ o treime din toate decesele la persoanele cu varsta peste 35 de ani.

Potrivit studiilor, consumul de ceai verde, care are un profil nutritiv similar cu ceaiul matcha, poate ajuta la protejarea impotriva bolilor cardiace. S-a demonstrat ca ceaiul verde reduce nivelul de colesterol LDL, adica colesterolul rau, precum si nivelul trigliceridelor.

Studiile observationale au aratat, de asemenea, ca ceaiul verde este asociat cu un risc redus de boli de inima si accident vascular cerebral.

Atunci cand este combinat cu un stil de viata sanatos, consumul de ceai matcha poate mentine inima sanatoasa.

Ceai matcha – beneficii pentru piele

Poate ati auzit de masti de fata cu ceai verde care asigura o piele stralucitoare. Se pare ca si consumul de ceai matcha poate avea un efect benefic asupra pielii. Matcha are efect antiinflamator, calmand pielea iritata, iar cercetarile arata ca taninurile din matcha ajuta la reducerea productiei de sebum. De asemenea, un studiu a aratat eficacitatea ceaiului verde in tratarea acneei.

ceai-matcha-beneficii-piele

Reduce riscul de diabet de tip 2

Schimbarea alimentatiei si stilului de viata este una dintre cele mai bune modalitati de a preveni diabetul de tip 2. Mai nou, unele cercetari sugereaza ca adaugarea de ceai matcha in rutina zilnica poate fi deosebit de benefica. De exemplu, in urma unui studiu s-a constatat ca ceaiul verde a fost asociat cu un risc mai scazut de a dezvolta diabet.

Poate imbunatati performanta sportiva

Conform unor teste clinice, ceaiul verde matcha poate ajuta la accelerarea recuperarii musculare la sportivii care fac antrenamente de mare intensitate. In plus, s-a dovedit ca inverseaza daunele celulare cauzate de stresul oxidativ, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea deteriorarii muschilor si tesuturilor.

Ceai matcha – beneficii pentru ficat

Matcha poate juca un rol in mentinerea sanatatii ficatului, un organ esential, responsabil pentru eliminarea toxinelor, metabolizarea medicamentelor si procesarea nutrientilor. Cresterea nivelului enzimelor hepatice indica, de obicei, o problema hepatica.

In cadrul unui studiu, 80 de persoane cu steatoza hepatica non-alcoolica au primit fie un placebo, fie 500 mg de extract de ceai verde timp de 90 de zile. Rezultatele au aratat ca, dupa 12 saptamani, persoanele care au luat extract de ceai verde au avut un nivel al enzimelor hepatice semnificativ redus.

Detoxifica organismul

Culoarea verde a matcha este data de nivelul ridicat de clorofila. Clorofila este un tip de pigment vegetal responsabil de absorbtia luminii in procesul de fotosinteza, lucru care creeaza energie. Pe langa faptul ca ii confera nuanta vibranta, clorofila ajuta si la detoxifiere si poate sustine eliminarea din organism a toxinelor, substantelor chimice si metalelor grele nedorite.

Ceai matcha – recomandari de consum

Cel mai simplu mod de a profita de numeroasele beneficii pentru sanatate si de gustul delicios este de a face un ceai matcha.

Pentru a face un ceai matcha traditional puteti pune 1-2 lingurite (2-4 grame) de pudra matcha in cana, adaugand 60 ml de apa fierbinte si amestecand. De asemenea, puteti ajusta raportul dintre pudra de matcha si apa in functie de cat de consistent vreti sa fie.

ceai-matcha-modalitati-consum

Pentru un ceai mai diluat, reduceti cantitatea de pudra la o jumatate de lingurita (1 gram) si turnati 89–118 ml de apa fierbinte. Daca preferati un ceai mai concentrat, combinati 2 lingurite (4 grame) de pulbere de matcha cu doar 30 ml de apa.

Persoanele care se simt mai creative pot incerca matcha latte, budinca sau smoothie-uri cu matcha pentru a creste continutul de nutrienti.

Ceai matcha - contraindicatii

Deoarece contine cofeina, ceaiul matcha nu este recomandat copiilor sau femeilor insarcinate sau care alapteaza.

In plus, consumul de ceai matcha sau ceai verde pe stomacul gol poate provoca dureri de stomac si greata. Cel mai bine este sa-l beti dupa masa, mai ales daca aveti ulcer peptic sau reflux gastroesofagian.

Daca aveti anemie prin lipsa de fier, este important sa retineti ca ceaiul verde poate provoca scaderea absorbtiei fierului din alimente.

In cele din urma, ceaiul verde poate interactiona cu unele medicamente eliberate pe baza de reteta. De aceea, consultati medicul inainte de a bea ceai matcha daca luati medicamente sau aveti probleme de sanatate.

 

Referinte:

https://draxe.com/nutrition/matcha-tea/

https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/potential-health-benefits-of-matcha/

https://matcha.com/pages/matcha-health-benefits