Ceai de roinita – beneficii, proprietati si contraindicatii

Ceai de roinita – beneficii, proprietati si contraindicatii Ceai de roinita – beneficii, proprietati si contraindicatii

Ultima actualizare: 29 mai 2023

ceai-de-roinita

In medicina populara iraniana, consumul regulat de ceai de roinita este asociat cu o gama foarte variata de beneficii pentru sanatate. Se considera ca frunzele de roinita contin compusi chimici care manifesta proprietati digestive, carminative (combaterea flatulentei si formarii de gaze la nivelul tractului gastrointestinal), antispastice, sedative, analgezice, tonice si diuretice. Tot mai multe studii au inceput sa isi indrepte atentia asupra potentialelor beneficii asociate consumului regulat de ceai de roinita, iar rezultatele sunt incurajatoare. Specialistii considera faptul ca acest tip de ceai isi manifesta efectele in special asupra sanatatii tractului gastrointestinal.

Pe langa toate acestea, se considera ca aceasta planta este utilizata chiar si ca agent terapeutic, in special datorita efectelor antimicrobiene (antiparazitare, antibacteriene si antivirale) pe care le manifesta. Diverse studii reliefeaza faptul ca acest tip de ceai de roinita are un continut foarte ridicat in antioxidanti (flavonoide, acid rosmaric, acid galic, fenoli), iar aportul regulat de ceai de roinita are efecte benefice atat in prevenirea, cat si in tratarea bolilor si afectiunilor cauzate de activitatea nociva a speciilor reactive de oxigen si azot (radicalii liberi). In cele ce urmeaza, va vom prezenta mai multe beneficii asociate consumului regulat de ceai de roinita.


Despre roinita – informatii generale

Roinita (Melissa officinalis) este o planta medicinala bogata in compusi biologic activi, folosita in medicina homeopata datorita efectelor sale terapeutice demonstrate. Studiile realizate asupra compozitiei sale chimice au demonstrat faptul ca roinita contine in principal flavonoide, alaturi de terpene, acizi fenolici, taninuri si uleiuri esentiale. Principalii constituienti activi din frunzele de roinita sunt compusii volatili (citronelal, geraniol, geranial si neral), triterpenele (acid ursolic si acid oleanolic), acizii fenolici (rosmarinic, cafeic si clorogenic) si flavonoidele (ramnocitrina si quercetina, luteolina). Aceste substante active descriu importante proprietati farmacologice.

Ceai de roinita – beneficii si proprietati

Consumul de ceai de roinita are numeroase beneficii asupra sanatatii. In aceeasi masura, roinita se prezinta si sub forma de uleiuri esentiale si extracte concentrate, cu potentiale utilizari pentru mentinerea sanatatii. Un nou domeniu de cercetare il reprezinta dezvoltarea de protocoale, dar si sisteme, care permit eliberarea controlata a substantelor active din plantele medicinale, ceea ce ar oferi noi perspective de abordare a terapiei si preventiei anumitor boli asociate actiunii si daunelor datorate stresului oxidativ. Componenta antioxidanta a organismului este asigurata de activitatea unor enzime specifice, precum si de organele care asigura detoxifierea.

Descoperiti in continuare cateva beneficii asociate consumului regulat de ceai de roinita!

Proprietati antimicrobiene

S-a constatat faptul ca extractul de roinita are activitate antimicrobiana. Prin urmare, consumul de ceai de roinita este asociat cu o incidenta mult mai scazuta a dezvoltarii afectiunilor cauzate de virusuri, paraziti sau bacterii. Aceasta activitate se datoreaza in special continutului in acizi cafeic, sormarinic si ferulic. Mai mult decat atat, in stadii incipiente ale infectiilor, s-a constatat ca un aport zilnic de ceai de roinita poate ajuta la tratarea afectiunii. Aplicarea topica de extract de roinita, sub forma de unguent si creme, ajuta la raspandirea infectiilor, in special in cazul virusurilor herpetice.

Proprietatile antispastice

Consumul de ceai de roinita are proprietati antiinflamatorii asupra organismului, fiind deosebit de bun pentru a calma simptomele de inflamatie si durere asociate anumitor afectiuni. Efectul antinociceptiv (de calmare a durerii) se datoreaza acidului rosmarinic, fiind in directa legatura cu doza administrata (in special cand vine vorba de extractul de roinita). Cercetatorii au incercat sa demonstreze implicatiile consumului de ceai de roinita in tratarea colicii infantile.

Studiul a fost derulat pe optzeci si opt de sugari, observandu-se o ameliorare a simptomelor colicilor in mai putin de o saptamana. Intr-un studiu efectuat pe animale, s-a certificat efectul benefic avut de consumul de ceai de roinita asupra contractiilor intestinale, care cauzeaza starea de balonare si flatulenta: acesta a fost asociat cu inhibarea contractiilor. Acest efect este datorat in special citralului continut in frunzele de roinita.

Eficient in tratarea insomniei

Eficacitatea consumului de ceai de roinita in tratarea insomniei a fost evaluata, in schimb, doar in combinatie cu valeriana. Intr-un studiu deschis, efectuat pe persoane cu insomnie si disomnie (tulburare a duratei sau programului de somn), s-a observat o imbunatatire a calitatii somnului in urma consumului zilnic de ceai de roinita. De asemenea, s-a demonstrat si faptul ca pacientii care au consumat ceai de roinita si-au imbunatatit semnificativ starea de bine, reducandu-se si impactul pe care stresorii il au asupra organismului. Acest lucru a fost certificat prin investigatii realizate asupra markerilor de stres fiziologic: acestia au scazut la cei care au consumat ceai.

Continut ridicat de antioxidanti esentiali

Consumul de ceai de roinita asigura un aport exogen semnificativ de antioxidanti, deosebit de importanti in protectia organismului impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi. Acestia joaca un rol esential in instalarea si progresia mai multor boli degenerative, care intereseaza o gama variata de organe vitale. Roinita este o sursa extraordinara de antioxidanti naturali, mai ales de compusi fenolici (citronelalul, neralul). Persoanele care consuma regulat ceai de roinita dispun de un „arsenal antioxidant” mult mai puternic, care previne deteriorarea oxidativa in vivo, prin prevenirea stresului oxidativ mediat de radicalii liberi.

Acizii hidroxicinamici, flavonoidele, acizii rosmarinic si cafeic din extractul de roinita sunt in directa legatura cu proprietatile antioxidante asociate consumului de ceai de roinita. Pe de alta parte, roinita mai contine si quadranozid III, aciv salvianic A, acid rosmarinic si luteolina, care prezinta importante activitati de neutralizare a radicalilor liberi si a microorganismelor care duc la anumite patologii infectioase. Acirdul rosmarinic se considera a fi compusul fitochimic care are cea mai puternica activitate antioxidanta.

Imbunatatirea functiilor cognitive si a starii de spirit

Cercetarile indica o asociere directa intre consumul de ceai de roinita si imbunatatirea starii de bine, respectiv a performantei cognitive. Persoanele care consuma regulat ceai de roinita par a avea rezultate mult mai bune la sarcini care implica memorie, concentrare si au o componenta de natura matematica. De asemenea, descoperirile sugereaza ca uleiul esential de roinita, folosit in aromaterapie, ajuta la calmarea anxietatii si a simptomelor asociate depresiei.

ceai-roinita

Sustine sanatatea gastrointestinala si promoveaza digestia usoara

Consumul de ceai de roinita a fost asociat cu ameliorarea disconfortului gastrointestinal, dar si cu reducerea starilor de balonare si flatulenta. Aportul exogen de roinita (in special sub forma de ceai de roinita si suplimente) reduce timpul necesar tranzitului intestinal. Reducandu-se nu doar timpul necesar tranzitului, ci si spasticitatea intestinala, se previne si aparitia flatulentei si a starilor de balonare.

Ajuta la ameliorarea durerilor menstruale

Durerile menstruale (dismenoreea) se pot manifesta in forme deosebit de exacerbate. Studiile in domeniu au demonstrat ca persoanele care consuma ceai de roinita (sau extracte de roinita), inregistreaza o ameliorare semnificativa a durerilor. Acest efect s-ar putea datora si faptului ca roinita are proprietati antispastice, inhiband contractiile muschilor netezi ai tractului intestinal.

Sustine tratamentul impotriva cancerului

Desi nu exista o legatura de cauzalitate directa intre consumul de ceai de roinita (sau de extract) si tratamentul cancerului, s-a demonstrat ca anumiti compusi care se gasesc si in roinita pot sa aiba proprietati anticancerigene. Intr-un experiment efectuat pe un tip de cancer cerebral, a fost demonstrat faptul ca tratarea celulelor canceroase cu extract de roinita poate induce apoptoza (moartea celulara) in acestea. Sunt necesare mai multe studii pentru a certifica acest efect.

Ceai de roinita – contraindicatii

In ceea ce priveste contraindicatiile consumului de ceai de roinita, acestea nu exista. Totusi, se pare ca exista contraindicatii cand vine vorba de administrarea extractelor concentrate. Pentru siguranta dumneavoastra, consultati medicul specialist si cititi cu atentie indicatiile inscrise pe prospectul ceaiului. Exista studii care subliniaza faptul ca acest tip de ceai nu ar trebui consumat in anumite circumstante si cazuri:

·       in timpul sarcinii sau alaptarii;

·       de catre persoanele care urmeaza tratament cu sedative;

·       de catre persoanele care iau tratament pentru ameliorarea simptomelor infectiei cu HIV;

·       de catre persoanele cu tulburari tiroidiene;

·       daca suferiti de afectiuni oculare (glaucom, in special);

·       daca stiti ca aveti alergie la aceasta planta.

Nu exista suficiente cercetari cu privire la potentialele efecte secundare ale consumului de ceai de roinita. Cu toate acestea, daca manifestati simptome neplacute dupa ce ati consumat ceai de roinita, nu ezitati sa va adresati medicului sau farmacistului dumneavoastra.

 

Surse:

1.      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871149/

2.      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4245564/

3.      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8100328/

4.      https://www.medicalnewstoday.com/articles/lemon-balm-tea#types-of-lemon-balm

5.      https://www.mountsinai.org/health-library/herb/lemon-balm

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lemon-balm