Raguseala este o consecinta foarte comuna a racelii. Aceasta situatie apare atunci cand vocea incepe sa se schimbe si sa devina mai subtire sau mai inalta decat de obicei. De obicei, raguseala poate dura intre 1 si 2 saptamani, dar durata acesteia poate fi diminuata cu ajutorul ceaiurilor. Cauzele care pot conduce la raguseala sunt diverse si nu reprezinta o situatie care sa va ingrijoreze. De cele mai multe ori, aceasta situatie se poate remedia cu ajutorul ceaiurilor pentru raguseala. In acest articol, veti descoperi informatii despre factorii de risc si cauzele conduc la raguseala si cum puteti sa o combateti cu ajutorul ceaiurilor pentru raguseala.
Raguseala – factori de risc si cauze
Raguseala nu este o boala de sine statatoare, ci mai degraba un simptom asociat altor probleme ce apar la corzile vocale. Astfel, principalul semn care apare atunci cand suferiti de raguseala este schimbarea timbrului vocii. Cele mai comune cauze care pot conduce la raguseala sunt urmatoarele:
-
laringita;
-
alergii, raceala sau un virus al tractului respirator;
-
folosirea in mod necorespunzator sau abuziv a vocii;
-
trauma la nivelul corzilor vocale;
-
reflux gastrointestinal;
-
inaintarea in varsta;
-
fumatul;
-
alte conditii ce tin de alterarea starii de sanatate cum ar fi atacul de cord, cancer, probleme ale tiroidei sau probleme neurologice.
Farmacistii Catena recomanda Septocalmin Islandica – datorita extractului de Cetraria islandica are un efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale. Contine compusi care sustin sanatatea bronhiilor si ajuta in caz de tuse.
Combateti raguseala cu ajutorul ceaiurilor
Unul dintre principalele remedii pentru raguseala il reprezinta repausul vocal. Intrucat aceasta nu este intotdeauna o solutie fezabila, puteti ameliora disconfortul si simptomele cu ajutorul ceaiurilor pentru raguseala. Cu ajutorul acestui remediu, veti diminua iritatia si inflamatia de la nivelul corzilor vocale. In plus, atunci cand consumati ceai pentru raguseala, veti reusi sa aveti o activitate aproape normala, fara a fi nevoie sa aveti perioade de rapus foarte lungi.
Ceai verde pentru raguseala
Ceaiul verde este recomandat pentru raguseala, datorita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatoare. Acest tip de ceai contine antioxidanti si are proprietati naturale pentru combaterea raguselii. De asemenea, acest ceai pentru raguseala poate fi folosit cu succes si in gargara pentru a diminua simptomele asociate acestei probleme. De asemenea, ceaiul verde este indicat pentru raguseala datorita proprietatilor sale antivirale, antibacteriale si antifungice. Asadar, ajuta in intarirea sistemului imunitar si lupta organismului cu virusul sau bacteria ce a produs raguseala.
Ceai de musetel pentru raguseala
Ceaiul de musetel este indicat pentru raguseala datorita capacitatii sale de a lubrifia caile respiratorii si a combate raguseala. In plus, acest ceai este foarte popular pentru raguseala si tratarea racelii datorita proprietatilor sale antiinflamatoare si suportul pe care il ofera gatului iritat. Planta de musetel este perfecta pentru consum sub forma de ceai pentru raguseala si datorita proprietatilor sale antioxidante. In acest mod, musetelul ajuta la repararea tesuturilor si are efect antispasmodic, ajutand foarte mult in reducerea tuselor. Asadar, atunci cand disconfortul la nivelului gatului este foarte intens, cu ceaiul de musetel pentru raguseala si raceala va veti simti mai bine, foarte rapid.
Ceai de ghimbir pentru raguseala
Ghimbirul este o planta folosita de foarte mult timp in medicina traditionala pentru a trata mucoasele inflamate ale laringelui, dar si pentru probleme ale vocii. Asadar, aceasta planta este ideala pentru ceaiul pentru raguseala datorita proprietatilor sale antibacteriene si antiinflamatoare. De asemenea, atunci cand raguseala apare in urma unei raceli si este asociata cu febra, acest ceai pentru raguseala ajuta si la reducerea temperaturii corporale. Puteti adauga miere si putina lamaie in acest ceai pentru raguseala si veti obtine o bautura foarte gustoasa care va va ajuta sa reduceti durerea si disconfortul asociate cu raguseala.
Sub forma de drajeuri de supt, fara zahar, Septocalmin Forte este un supliment alimentar special conceput pentru a calma gatul iritat. Are la baza o combinatie unica de 8 substante bioactive care, potentandu-se reciproc, asigura o ameliorare rapida a suparatoarelor dureri de gat. Acestea sunt un simptom frecvent intalnit in faringita, a carei cauza este de cele mai multe ori o infectie virala, raceala sau gripa.
Ceai de turmeric pentru raguseala
Turmericul este o planta care provine din aceeasi familie ca si ghimbirul. Asadar, proprietatile acestui ceai pentru raguseala sunt similare cu cele ale ceaiului de ghimbir. Fiind folosit de secole in Sudul Asiei pentru a reduce durerea si inflamatia din organism, turmericul are excelente proprietati in cazul raguselii. Desi este foarte gustos ca si condiment, ceaiul de turmeric pentru raguseala va va ajuta sa combateti disconfortul datorita proprietatilor sale antiseptice. In plus, ceaiul de turmeric are si proprietati antioxidante si astfel ajuta organismul sa lupte cu infectia si sa va reveniti mai rapid dupa raguseala.
Ceai de radacina de lemn-dulce pentru raguseala
Radacina de lemn dulce este inclusa in multe produse care au scopul de a trata iritatia corzilor vocale. Asadar, atunci cand aceasta planta este consumata sub forma de ceai pentru raguseala aceasta este foarte benefica datorita proprietatilor sale antiinflamatoare. Acest ceai poate fi consumat in combinatie cu lamaie si miere sau pentru gargara. Datorita efectului sau rapid si benefic asupra iritatiilor si inflamatiilor de la nivelul corzilor vocale, ceaiul din radacina de lemn dulce este recomandat ca adjuvant chiar si pentru pacientii care se recupereaza dupa o operatie in aceasta zona.
In concluzie, ceaiurile pentru raguseala pot ajuta la diminuarea disconfortului creat de aceasta situatie. Plante precum ghimbirul, turmericul sau musetelul ajuta la remedierea raguselii datorita efectului antiinflamator si antibacterian. In plus, multe dintre plantele folosite in ceaiuri pentru raguseala au efecte antioxidante. Asadar, acestea ajuta organismul sa isi revina mai rapid dupa afectiunea ce a produs raguseala.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17105-hoarseness#symptoms-and-causes
https://www.nidcd.nih.gov/health/hoarseness#5
https://www.allrecipes.com/article/best-tea-for-sore-throat/
https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-laryngitis#slippery-elm-tea
https://www.verywellhealth.com/natural-remedies-for-laryngitis-89287