Gripa este o infectie respiratorie cu afectare generala, aparitie sporadica, epidemica sau pandemica, provocata de virusul gripal. In fiecare an, odata cu scaderea temperaturilor, creste si pericolul contractarii acestui virus. Aflati cat de important este sa va vaccinati impotriva gripei. Exista trei tipuri de virusuri gripale: tipul A (cel mai agresiv, implicat in epidemii si pandemii), tipul B (implicat in infectii locale) si tipul C (cel mai putin agresiv).
Cum se transmite virusul gripal?
Sursa de infectie o reprezinta omul bolnav cu forma agresiva de boala si/sau cu forma inaparenta. Modalitatea de transmitere este aeriana, prin picaturile Pfluge (picaturi de saliva eliminate odata cu aerul respirat). Receptivitatea este generala, iar formele de boala variaza de la usoare pana la forme cu agravare rapida si evolutie fulminanta spre deces, iar imunitatea dupa vaccinare este scurta, de aproximativ 6 luni.
Semne si simptome specifice
Tabloul clinic este dominat de alterarea starii generale cu febra mare (peste 38°C), frisoane, mialgii (dureri musculare), artralgii (dureri articulare), dureri oculare (la presiunea si la miscarile globilor oculari), tuse seaca iritativa epuizanta, cefalee frontala, somnolenta sau agitatie.
Pneumonia gripala, cea mai grava complicatie
Cea mai de temut este pneumonia gripala, de cele mai multe ori cu evolutie dramatica, rapid progresiva spre deces prin insuficienta respiratorie acuta greu de tratat si de monitorizat. Alte complicatii presupun suprainfectiile bacteriene cu aparitia de traheite, bronsite, bronsiolite, meningoencefalite.
Antibioticele se administreaza doar in cazul suprainfectiilor bacteriene
In formele usoare si comune, terapia consta in izolarea pacientului la domiciliu, in camere bine aerisite si ventilate, umidificate, sub tratament simptomatic si suportiv cu antipiretice (reduc febra), doze mari de vitamina C, antiseptice orale, descongestionante nazale, mucolitice. Tratamentul antibiotic nu se utilizeaza decat in caz de suprainfectie bacteriana, stiut fiind faptul ca antibioticele nu au eficacitate in cazul virusurilor. Ca tratament etiologic, sunt recomandate medicamentele antivirale.
Vaccinarea antigripala si intarirea imunitatii, metode de a preveni gripa
Singura metoda specifica de a preveni gripa presupune vaccinarea anuala antigripala. Profilaxia nespecifica se face prin metode de crestere a imunitatii: alimentatie bogata in fructe si legume, miscare in aer liber, evitarea contactului cu persoanele bolnave si a aglomeratiilor etc.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) stabileste in fiecare an trei tipuri de tulpini de virusuri care vor forma structura unui vaccin adecvat fiecarei emisfere (nord si sud). Acestea reprezinta tulpinile cu cea mai mare probabilitate de a circula in sezonul rece din acel an.
Octombrie si noiembrie, perioada optima pentru vaccinare
In fiecare an, tipurile de tulpini care compun vaccinul se schimba. De aceea, vaccinurile antigripale nu pot fi folosite decat pentru acel sezon. Perioada optima de vaccinare este la inceputul sezonului rece (octombrie si noiembrie). Cu cat mai devreme, cu atat mai bine, deoarece, din momentul vaccinarii, imunitatea apare la aproximativ 2 saptamani prin anticorpii protectori specifici. De obicei, perioada de protectie este de 6 luni, dar se poate prelungi pana la 12 luni.
Rezerva-ti acum vaccinul antigripal Vaxigrip Tetra!
Citeste mai departe pe Farmaciata.ro!