Helicobacter pylori (H. pylori) este o bacterie foarte raspandita care se dezvolta in tractul digestiv si care, de multe ori, ataca mucoasa stomacului. Aproximativ 60% dintre adultii din intreaga lume se confrunta cu aceasta infectia stomacala. De obicei, infectiile cu H. pylori nu produc probleme. Cu toate acestea, majoritatea ulcerelor stomacale si intestinale sunt provocate de aceasta bacterie.
Care este originea denumirii bacteriei
“Helico” inseamna spirala, lucru care indica forma bacteriei.
De cele mai multe ori, infectia cu Helicobacter pylori apare in copilarie. Cu toate ca infectiile cu Helicobacter pylori nu provoaca de obicei simptome, ele ii pot imbolnavi pe unii oameni. Acest tip de infectie poate cauza ulcer peptic sau gastrita.
Helicobacter pylori sunt microorganisme atat de abile, incat s-au adaptat la mediul dur si acid din stomac. Ba mai mult, pot schimba mediul inconjurator si ii pot reduce aciditatea pentru a supravietui. Pentru ca au forma de spirala, Helicobacter pylori pot sa patrunda in mucoasa stomacului, unde sunt protejate de mucus, astfel incat celulele imune ale corpului nu le pot afecta. Aceste bacterii pot perturba raspunsul imun al organismului, provocand probleme stomacale.
Helicobacter pylori – ce tratament eficient exista
In majoritatea cazurilor, infectia cu Helicobacter pylori poate fi vindecata cu ajutorul antibioticelor.
Care sunt cauzele infectiei cu Helicobacter pylori
Specialistii nu au descoperit inca modalitatea prin care se raspandesc infectiile cu Helicobacter pylori. Se stie insa faptul ca aceste bacterii exista de mii de ani. Acestea se transmit, in majoritatea cazurilor, oral, insa pot fi transmise si prin materiile fecale. Aceasta modalitate de transmitere se produce atunci cand o persoana nu se spala bine pe maini dupa ce a fost la toaleta. De asemenea, Helicobacter pylori se poate raspandi si in urma contactului cu apa sau alimentele contaminate.
Cercetatorii sunt de parere ca bacteriile patrund in mucoasa stomacului si elibereaza substante care neutralizeaza acizii stomacului. Din aceasta cauza, celulele stomacului devin mai vulnerabile la acizii duri. Drept urmare, acidul gastric si Helicobacter pylori irita amandoua mucoasa stomacului si pot provoca ulcere la nivelul stomacului sau duodenului, acesta fiind primul segment al intestinului subtire.
Ce persoane sunt predispuse la infectia cu Helicobacter pylori?
Copiii sunt cei mai expusi riscului de infectare din cauza igienei inadecvate. Riscul de infectare este influentat intr-o anumita masura si de mediul si conditiile de trai. De exemplu, persoanele predispuse la infectii cu Helicobacter pylori sunt cele care:
- locuiesc intr-o tara aflata in curs de dezvoltare
- stau in aceleasi locuinte cu alte persoane infectate cu Helicobacter pylori
- traiesc in locuinte supraaglomerate
- nu au acces la apa calda pentru a-si mentine nivelul de igiena
In ultimii ani, cercetatorii au descoperit ca ulcerul peptic este cauzat de aceste bacterii si nu de stres sau de consumul de alimente foarte acide. Specialistii de la Clinica Mayo din SUA sustin ca aproximativ 10 % dintre persoanele infectate cu Helicobacter pylori dezvolta ulcer peptic. Aceasta afectiune serioasa poate fi provocata si de administrarea pe termen lung a antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS).
Simptomele infectiei cu Helicobacter pylori
In majoritatea cazurilor, persoanele care intra in contact cu Helicobacter pylori nu prezinta simptome.
Situatia se schimba in momentul in care infectia provoaca ulcer. In acest caz, persoana se confrunta cu simptome precum dureri abdominale, mai ales cand stomacul este gol, pe timpul noptii sau la cateva ore dupa masa. Durerea este de obicei descrisa ca fiind chinuitoare. In plus, apare in reprize. Singurul remediu pentru aceasta durere presupune administrarea de medicamente antiacide.
Persoanele care acuza o astfel de durere sau o durere intensa care nu dispare, ar trebui sa mearga de urgenta la medic.
Infectia cu Helicobacter pylori poate provoca o serie de alte simptome, cum ar fi:
- greata
- febra
- eructatie excesiva
- arsuri la stomac
- senzatie de balonare
- lipsa poftei de mancare sau anorexie
- slabire inexplicabila
In plus, pacientul trebuie sa ia legatura imediat cu medicul daca are:
- probleme la inghitire
- anemie
- sange in scaun
Aceste simptome ar putea fi cauzate si de alte afectiuni, insa. De asemenea, au existat cazuri in care oameni sanatosi au experimentat unele dintre simptomele infectiei cu Helicobacter pylori. Este recomandat ca persoanele care se confrunta cu oricare dintre aceste simptome care persista, sa mearga la medic pentru investigatii. In plus, daca persoana observa sange in fecale sau daca varsa, trebuie sa ia legatura, de asemenea, cu specialistul.
Teste Helicobacter pylori
In timpul vizitei la cabinet, medicul il va intreba pe pacient ce simptome prezinta si daca are rude care sufera de infectia cu Helicobacter pylori. Persoana in cauza trebuie sa-i mentioneze specialistului ce medicamente ia de obicei, inclusiv vitamine si alte suplimente. In plus, daca pacientul are simptome de ulcer peptic, este posibil ca medicul sa-l intrebe in mod specific daca ia antiinflamatoare (AINS), cum ar fi ibuprofenul.
De asemenea, specialistul poate efectua o serie de teste si proceduri pentru a confirma diagnosticul de infectie cu Helicobacter pylori:
Examinare fizica
In timpul examinarii fizice, specialistul va verifica stomacul pentru a descoperi eventualele semne de sensibilitate, balonare sau durere. In plus, va incerca sa asculte abdomenul pentru a evalua orice tip de sunete care se pot auzi.
Analize de sange
Medicul poate solicita realizarea unor analize de sange pentru a verifica daca exista anticorpi impotriva Helicobacter pylori. Sangele recoltat din brat sau mana va fi trimis apoi la un laborator pentru a fi analizat. Acest test este necesar in cazul persoanelor care nu s-au tratat niciodata impotriva Helicobacter pylori.
Probe de scaun
In unele situatii, poate fi necesara o proba de scaun pentru a verifica prezenta Helicobacter pylori in materiile fecale. Proba preluata de pacient va fi analizata intr-un laborator specializat. Pentru a fi realizate probele de scaun si testul respirator, persoana trebuie sa intrerupa de obicei tratamentele cu anumite medicamente, cum ar fi antibioticele si inhibitorii pompei de protoni (IPP), inainte de test.
Testul respirator
Pentru un astfel de test, persoana va fi nevoita sa ingereze un preparat care contine uree. Daca Helicobacter Pylori este prezenta in stomac, ureea scindeaza in amoniac si dioxid de carbon. Amoniacul este absorbit din stomac in sange apoi este expirat prin plamani in respiratie. Aerul expirat din respiratie trece printr-un tub indicator care vireaza in prezenta amoniacului.
Endoscopie
Endoscopia este o procedura invaziva in care specialistul introduce in gura pacientului un instrument lung si subtire, numit endoscop, catre stomac si duoden. Acest tub are o camera atasata care transmite imagini pe care medicul le poate analiza in timp real. In cazul in care este nevoie, medicul poate prelua probe din zonele inspectate (biopsie) cu ajutorul unor instrumente speciale atasate la endoscop.
Helicobacter pylori - tratament adecvat
Persoanele infectate cu Helicobacter pylori care nu dezvolta simptome si nu sunt predispuse unei malignitati la stomac nu au nevoie de tratament.
Helicobacter pylori tratament – cand este necesar?
Infectia cu Helicobacter pylori poate produce ulcer duodenal si stomacal, dar si tumori maligne la nivelul stomacului. Medicii recomanda tratamentul in cazul in care persoana are rude apropiate care sufera de una dintre afectiunile enumerate mai sus.
Tratamentul are rolul de a vindeca ulcerul si de a reduce riscul de aparitie a unei tumori maligne la stomac.
Helicobacter pylori tratament medicamentos
De obicei, se prescriu doua antibiotice diferite, dar si un alt medicament care reduce acidul gastric. Cu cat este mai putin suc gastric in stomac, cu atat antibioticele sunt mai eficiente.
Helicobacter pylori tratament – combinatii eficiente de medicamente
Printre medicamentele care sunt recomandate pentru tratarea infectiei cu Helicobacter pylori se numara:
- claritromicina
- inhibitorii pompei de protoni, cum ar fi esomeprazol, lansoprazol, pantoprazol sau rabeprazol
- metronidazolul (timp de 7-14 zile)
- amoxicilina (timp de 7-14 zile)
Alegerea medicamentelor este influentata si de istoricul medical si de eventualele alergii ale pacientului la oricare dintre aceste medicamente.
In majoritatea cazurilor, este necesara o singura cura cu antibiotice pentru a anihila infectia.
Helicobacter pylori tratament - rezistenta la antibiotice
In majoritatea cazurilor, infectiile cu Helicobacter pylori sunt tratate cu succes cu ajutorul antibioticelor. Potrivit cercetarilor, insa, unele infectii cu Helicobacter pylori capata rezistenta la anumite antibiotice. Asta inseamna ca bacteria supravietuieste tratamentului cu antibiotice, motiv pentru care medicul trebuie sa prescrie un alt medicament pentru a anihila bacteriile.
Rezistenta la antibiotice este o problema care a capatat amploare la nivel global. Potrivit statisticilor, peste 23.000 de persoane mor in fiecare an din cauza unor infectii rezistente la antibiotice.
Helicobacter pylori tratament - alimentatia si stilul de viata pot influenta evolutia bolii?
Nu exista dovezi ca alimentatia poate preveni sau provoca ulcer peptic la persoanele infectate cu Helicobacter pylori. Cu toate acestea, este bine-cunoscut faptul ca alimentele picante, alcoolul si fumatul pot inrautati ulcerul peptic si pot impiedica vindecarea corespunzatoare a acestei afectiuni.
Complicatii ale infectiei cu H. pylori
Daca nu este tratata, infectia cu Helicobacter pylori poate cauza gastrita sau ulcer gastric.
Posibile complicatii ale ulcerului stomacal
De asemenea, ulcerul netrata poate produce complicatii grave, cum ar fi:
- sangerari interne care pot pune viata in pericol
- perforatie stomacala care poate duce la infectie
Aceste complicatii trebuie tratate de urgenta de un specialist. Printre simptomele acestor complicatii care pot aparea se numara:
- dureri severe de stomac
- scaun inchis la culoare
- materii fecale insotite de sange
- voma cu sange
- varsaturi cu aspect de zat de cafea
- senzatie de slabiciune sau respiratie scurta
- senzatie de ameteala sau lesin
- frisoane sau febra
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/symptoms-causes/syc-20356171
https://www.healthline.com/health/helicobacter-pylori
https://www.medicalnewstoday.com/articles/311636