Ce trebuie sa stim despre ficat: functii si rol in organism

Ce trebuie sa stim despre ficat: functii si rol in organism Ce trebuie sa stim despre ficat: functii si rol in organism

Ultima actualizare: 8 decembrie 2023

ficat

Ficatul este un organ esential pentru sanatatea organismului si indeplineste si functia de glanda a corpului. Ficatul este un organ parenchimatos (cu aspect spongios, bogat in vase sangvine) de culoare maro-roscat si aproape de dimensiunea unei mingi de fotbal. Cu toate acestea, marimea variaza, fiind influentata de inaltimea si greutatea fiecarui individ in parte.

Ficatul este un organ vital, care indeplineste sute de functii necesare pentru a mentine o persoana in viata. In plus, are si rolul de glanda, deoarece produce proteine si hormoni de care au nevoie alte zone ale corpului.

Ficatul cantareste, in medie, aproximativ 1,3 kilograme la adulti, motiv pentru care este cel mai mare organ intern. In conditii normale, ficatul este situat in partea dreapta a corpului, sub coaste. Cu toate acestea, exista o anomalie congenitala numita situs inversus, in care ficatul este situat in partea stanga.

Problemele medicale ale ficatului se numesc afectiuni hepatice. Un medic specialist in ficat este poarta denumirea de hepatolog.

 


Informatii generale despre ficat

Ficatul este un organ in forma de semiluna si este usor inclinat in cavitatea corpului, avand portiunea stanga deasupra stomacului si portiunea dreapta deasupra primei parti a intestinului subtire. Ficatul face parte din sistemul digestiv.

Ficatul este localizat in partea dreapta superioara a abdomenului, chiar sub diafragma. O portiune a ficatului se intinde si in partea superioara stanga a abdomenului.

In medie, ficatul cantareste aproximativ 1,3 kilograme la adulti.

HepatoSuport Naturalis este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de armurariu si de anghinare.

Structura ficatului

Ficatul este format din doua portiuni sau lobi principali. Fiecare lob este impartit in opt segmente. Fiecare segment are aproximativ 1.000 de lobuli sau lobi mici. Fiecare dintre acesti lobuli are un tub mic (duct) care se conecteaza la ductul hepatic comun.

In comparatie cu restul corpului, prin ficat trece o cantitate semnificativa de sange. Se estimeaza ca 13% din sangele organismului se afla in ficat la un moment dat.

Rolul ficatului in organism

Ficatul este o glanda care are multe functii in organism. Este dificil de stabilit numarul exact, insa poate avea mai mult de 500 de roluri distincte.

Principalele functii ale ficatului sunt:

Productia de bila

Bila ajuta intestinul subtire sa descompuna si sa absoarba grasimile, colesterolul si unele vitamine. Bila este compusa din saruri biliare, colesterol, bilirubina, electroliti si apa.

Absorbtia si metabolizarea bilirubinei

Descompunerea hemoglobinei formeaza bilirubina. Ficatul sau maduva osoasa stocheaza fierul eliberat din hemoglobina, care formeaza urmatoarea generatie de celule sanguine.

Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contine extracte de silimarina, anghinare si colina.

Filtreaza sangele

Ficatul filtreaza si elimina compusii din organism, printre care hormonii, cum ar fi estrogenul si aldosteronul, si substantele ingerate, cum ar fi alcoolul si alte medicamente.

Functia imunologica

Ficatul face parte din sistemul fagocitar mononuclear. Celulele implicate in activitatea imunitara, celulele Kupffer, se gasesc in numar mare in ficat. Aceste celule distrug virusurile, bacteriile sau alte microorganisme care cauzeaza boli si care ar putea patrunde in ficat prin intestin.

Metabolizarea carbohidratilor

Ficatul stocheaza carbohidrati. Organismul descompune carbohidratii stocati in ficat, cunoscuti sub numele de glicogen, in glucoza. Glucoza este eliberata apoi in fluxul sanguin pentru a regla nivelul zaharului din sange si pentru a provoca o explozie rapida de energie.

Sustine formarea cheagurilor de sange

Vitamina K creaza coagulanti care ajuta la coagularea sangelui. Bila este esentiala pentru absorbtia vitaminei K si se formeaza in ficat. Ficatul trebuie sa produca suficienta bila pentru a produce factori de coagulare.

Naturalis BilActiv Anghinare este un supliment alimentar pe baza de extract standardizat din anghinare.

Metabolizarea grasimilor

Bila descompune grasimile si le face mai usor de digerat.

Depozitarea vitaminelor si mineralelor

Ficatul stocheaza vitaminele liposolubile, cum ar fi vitaminele A, D, E, K si B12. Ficatul pastreaza cantitati semnificative din aceste vitamine. Ficatul stocheaza fier din hemoglobina sub forma de feritina, gata sa produca noi globule rosii. De asemenea, ficatul stocheaza si elibereaza cuprul.

Ajuta la metabolizarea proteinelor

Bila ajuta la descompunerea proteinelor pentru digestie.

Productia de albumina

Albumina este cea mai raspandita proteina din serul sanguin. Albumina transporta acizi grasi si hormoni steroizi care ajuta la sustinerea presiunii oncotice (mentine apa in vasele sanguine).

ficat-functii-albumina

Sinteza de angiotensinogen

Acest hormon creste tensiunea arteriala prin ingustarea vaselor de sange atunci cand este alertat de producerea unei enzime numita renina in rinichi.

Regenerarea ficatului

Ficatul este cu adevarat un organ uimitor, deoarece are capacitatea de a se regenera. Mai exact, dupa o leziune sau o interventie chirurgicala de indepartare a unei portiuni din ficat, tesutul hepatic poate creste la loc intr-o anumita masura.

Ficatul incepe sa creasca din nou prin marirea in volum a celulelor deja existente. Apoi, noi celule hepatice incep sa se inmulteasca.

In 1931, un studiu efectuat pe sobolani a aratat pentru prima data ca, intr-o saptamana de la indepartarea a doua treimi din ficatul unui sobolan, organul a revenit la greutatea sa initiala. Alte studii au confirmat aceste descoperiri la rozatoare, iar cercetarile au aratat ca ficatul uman se poate comporta in mod similar.

Afectiuni asociate

Un organ atat de complex cum este ficatul poate fi afectat de o serie de probleme. Consecintele pot fi periculoase sau chiar fatale daca ficatul este bolnav sau functioneaza defectuos.

Printre bolile hepatice se numara:

Ciroza

Ciroza este o afectiune potential grava caracterizata de inlocuirea celulelor hepatice sanatoase cu tesut cicatricial, intr-un proces cunoscut sub numele de fibroza. Toxinele, alcoolul si hepatita sunt doar cativa dintre factorii care cauzeaza aceasta afectiune. In cele din urma, fibroza poate duce la insuficienta hepatica, deoarece functionalitatea celulelor hepatice este practic anulata.

ficat-afectiuni-ciroza

Hepatita

Hepatita este numele dat unei infectii generale a ficatului care poate fi provocata de virusuri, substante toxice sau un raspuns autoimun. Hepatita este, practic, inflamatia ficatului. In multe cazuri, ficatul se poate vindeca singur, insa cazurile grave de hepatita duc la insuficienta hepatica.

Boala ficatului alcoolic

Consumul excesiv de alcool pe perioade lungi de timp poate provoca leziuni hepatice.

ficat-afectiuni-alcool

Boala ficatului gras

Ficatul gras este cauzat de obicei de obezitate sau de consumul daunator de alcool. Ficatul gras este o afectiune caracterizata de acumularea de vacuole de grasime in celulele hepatice. Ficatul gras poate avea la baza si alte cauze, in afara de consumul excesiv de alcool, iar aceasta forma poarta denumirea de boala ficatului gras nonalcoolic.

Fascioloza

Fascioloza este o boala parazitara a ficatului cauzata de infestarea cu Fasciola hepatica. Parazitul poate ramane latent in ficat timp de luni sau chiar ani. Fascioloza este o boala tropicala.

Colangita sclerozanta primara (PSC)

Colangita sclerozanta primara este o boala inflamatorie grava a cailor biliare care are ca rezultat distrugerea acestora. In prezent, nu exista nici un tratament, iar cauza este necunoscuta.

Sindromul Gilbert

Aceasta este o tulburare genetica care afecteaza 4—16% din populatie. La pacientii cu sindrom Gilbert, organismul nu descompune complet bilirubina. Cei mai multi dezvolta o forma usoara de icter, insa sindromul este inofensiv.

ficat-afectiuni-sindrom-gilbert

Cancer de ficat

Cele mai frecvente tipuri de cancer hepatic sunt carcinomul hepatocelular si colangiocarcinomul. Principalele cauze sunt alcoolul si hepatita. Este a sasea cea mai frecventa forma de cancer la nivel global si a treia cea mai frecventa cauza de deces prin cancer la nivel mondial.

Cum va puteti mentine ficatul sanatos

Pentru a va mentine ficatul sanatos si functional, incercati sa urmati aceste sfaturi:

  • Evitati toxinele, cum ar fi substantele chimice, fumatul si drogurile.
  • Nu folositi la comun cu alte persoane ace, aparate de ras, periute de dinti sau orice alte obiecte personale, care pot raspandi virusuri.
  • Consumati alcool cu moderatie.
  • Urmati instructiunile profesionistilor din domeniul sanatatii privind medicamentele, in special avertismentele impotriva amestecarii medicamentelor cu alcoolul.
  • Mentineti o greutate sanatoasa, urmand o alimentatie optima si facand exercitii regulate.
  • Intretineti relatii sexuale in conditii de siguranta pentru a evita infectarea cu virusurile hepatice.
  • Vaccinati-va impotriva hepatitei.
  • Spalati-va frecvent pe maini.

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/21481-liver

https://www.medicalnewstoday.com/articles/305075

https://www.healthline.com/human-body-maps/liver