Ce este vitamina D2 si cum se diferentiaza de vitamina D3

Ce este vitamina D2 si cum se diferentiaza de vitamina D3 Ce este vitamina D2 si cum se diferentiaza de vitamina D3

Ultima actualizare: 5 februarie 2025

vitamina-d2

Vitamina D2 si vitamina D3 sunt cele doua forme principale de vitamina D. Vitamina D2 se gaseste in plante si drojdie, in timp ce vitamina D3 provine din surse animale.

Vitamina D este esentiala pentru o serie de functii ale corpului, cum ar fi sanatatea oaselor, muschilor si a imunitatii.

Corpul uman este capabil sa produca vitamina D in urma expunerii la soare. Cu toate acestea, unii oameni au nevoie sa-si mareasca aportul prin anumite alimente sau suplimente. Atat vitamina D2, cat si vitamina D3 pot ajuta la indeplinirea necesarului de vitamina D.

Ce este vitamina D?

Vitamina D este esentiala pentru o stare buna de sanatate. Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul de care are nevoie pentru a forma, mentine si repara oasele. De asemenea, joaca un rol important in functionarea muschilor, sistemului nervos si a sistemului imunitar.

Deficitul de vitamina D poate cauza probleme grave de sanatate. Cercetarile sugereaza ca 50% din populatia lumii se confrunta cu niveluri insuficiente de vitamina D. La copii, deficitul de vitamina D poate provoca rahitism. Aceasta afectiune provoaca fragilizarea oaselor si creste riscul de fracturi. La adulti, poate creste riscul de osteomalacie si osteoporoza, care au ca rezultat fragilizarea si chiar fracturarea oaselor.

Foarte putine alimente contin in mod natural vitamina D. Cu toate acestea, multi producatori fortifica produse precum cerealele si laptele cu vitamina D din motive de sanatate publica.

De cele mai multe ori, oamenii reusesc sa obtina o cantitate mare de vitamina D prin expunerea la lumina soarelui sau prin administrarea de suplimente. Prin expunerea pielii la razele solare, in organism are loc un lant de reactii, lucru care ii permite corpului sa produca vitamina D.


Informatii generale despre vitamina D2

Vitamina D – care se gaseste sub diferite forme, dintre care doua sunt cunoscute sub denumirile de colecalciferol si ergocalciferol (alias vitamina D3 si vitamina D2) – joaca un rol in mentinerea sanatatii oaselor, a sistemului imunitar, in cresterea si dezvoltarea organismului, absorbtia calciului si multe altele. De fapt, exista cinci tipuri diferite de vitamina D care se gasesc atat in alimente, cat si in suplimente, cele mai comune fiind vitamina D2 si vitamina D3.

  • Cum difera acestea si pe care ar trebui sa o alegeti?

Dupa cum urmeaza sa aflati, vitamina D2 ofera beneficii pentru organism, insa specialistii sustin ca vitamina D3 este mult mai absorbabila.

Vitamina D, un nutrient esential solubil in grasimi, care este de fapt un prohormon, a fost supranumita „vitamina soarelui”, deoarece modalitatea cea mai buna de a obtine un nivel suficient din acest nutrient esential este sa va expuneti pielea la soare.

Asa este, pielea isi produce de fapt propria vitamina D atunci cand intra in contact cu razele UV. Totusi, pentru ca acest lucru sa se intample trebuie sa petreceti in mod regulat timp la soare, fara a aplica produse de protectie solara.

d2-vs-d3

In cazul in care expunerea la soare si consumul de alimente nu indeplinesc necesarul de vitamina D recomandat de specialisti, suplimentele reprezinta o varianta excelenta de rezerva. Exista doua tipuri de suplimente care pot creste nivelul de vitamina D: cu vitamina D2 si cu vitamina D3.

Indiferent de tipul de supliment pe care il alegeti, produsul trece printr-un proces de conversie pentru a deveni activ. Vitamina D actioneaza apoi ca un hormon activ, legandu-se de receptorii din organism.

  • Care este diferenta dintre vitamina D2 si D3?

Diferentele majore dintre cele doua tipuri de aceasta vitamina constau in sursele de provenienta si modul in care organismul le absoarbe.

Vitamina D2 se gaseste in surse vegetale si nu este la fel de usor absorbita, in timp ce vitamina D3 provine din surse animale.

Tipul de vitamina D pe care corpul il produce este mai apropiat de vitamina D3, cunoscuta si sub numele de colecalciferol. Vitamina D3 se gaseste in multe suplimente, deoarece se transforma mai usor in 1,25-dihidroxivitamina D, forma activa a vitaminei D.

Ce beneficii are vitamina D2?

Un nivel adecvat de vitamina D poate mentine o stare de sanatate generala mai buna si poate proteja impotriva anumitor boli cronice, cum ar fi afectiunile cardiace, unele tipuri de cancer, infectii si tulburari autoimune.

Vitamina D are urmatoarele beneficii pentru starea de sanatate:

  • sustine absorbtia calciului, un mineral esential pentru mentinerea densitatii osoase;
  • sustine sistemul imunitar si raspunsurile normale la inflamatie;
  • ajuta la metabolizarea fosforului, care contribuie la mentinerea sanatatii tesuturilor, oaselor, celulelor si ADN-ului;
  • poate sa imbunatateasca sanatatea mintala, sa sustina functia cognitiva si sa ajute la stabilizarea dispozitiei;
  • poate ajuta la combaterea dezvoltarii cancerului, cum ar fi prin incetinirea cresterii tumorii si prin favorizarea mortii celulelor maligne;
  • ajuta la mentinerea unei greutati corporale sanatoase.

beneficii

Surse de vitamina D2

Unde puteti gasi vitamina D2? Se gaseste in mod natural in anumite alimente, cum ar fi unele specii de ciuperci, drojdii si alimente fortificate, cum ar fi cerealele si laptele/produsele lactate.

In plus, exista si suplimente cu vitamina D2, cel mai adesea sub forma de capsule.

Spre deosebire de vitamina D2, care este obtinuta din alimente vegetale, vitamina D3 se gaseste in principal in alimente de origine animala, cum ar fi in carnea de peste, carnea de organe precum ficatul, ouale si uleiul de ficat de cod.

Indiferent de modalitatea prin care va indepliniti nivelul de vitamina D, din suplimente si/sau alimente, este important sa o consumati impreuna cu o sursa de grasime, deoarece aceasta ajuta corpul sa absoarba vitamina D si sa o utilizeze efectiv.

Suplimente si dozare

Administrarea de suplimente cu vitamina D este o modalitate convenabila de a indeplini necesarul de vitamina D, in special daca sunteti predispusi la deficienta de vitamina D.

De unde stiti ca aveti nevoie de suplimente? Acestea sunt recomandate persoanelor care:

  • nu se expun in mod regulat la soare;
  • nu consuma alimente care contin vitamina D, cum ar fi lactatele sau pestele;
  • au pielea mai inchisa la culoare, deoarece acest lucru ingreuneaza sintetizarea suficienta a vitaminei D de la soare.

suplimente-doze-recomandate

Pentru a ajuta la maximizarea absorbtiei, se recomanda, in general, sa alegeti un supliment cu vitamina D3 fata de unul care contine vitamina D2. Cu toate acestea, daca suplimentele cu vitamina D2 reprezina singura optiune pe care o aveti la indemana, administrarea unui supliment cu vitamina D2 poate ajuta totusi la cresterea nivelului de vitamina D din sange.

Doze recomandate

Mai jos aveti aportul alimentar recomandat pentru vitamina D, in functie de varsta:

  • sugari 0-12 luni: cel putin 400 de unitati internationale (UI) pe zi;
  • copii si adulti 1-70 ani: minimum 600 UI/zi;
  • adulti cu varsta de peste 70 de ani: minimum 800 UI/zi.

Cu toate ca recomandarile de mai sus reprezinta dozele minime necesare care ajuta la mentinerea nivelurilor normale de vitamina D, administrarea unei cantitati mai mari de vitamina D (pana la 4.000 UI pe zi) poate fi necesara pentru persoanele predispuse la carente extreme. Luati legatura cu un medic pentru a afla doza potrivita in functie de istoricul medical.

Posibile riscuri, efecte adverse si interactiuni

Atat vitamina D2, cat si vitamina D3 pot fi administrate in siguranta si sunt bine tolerate, dar este totusi important sa respectati cantitatile recomandate pentru a limita riscul de reactii adverse. Daca luati o doza mare, in special timp de mai multe luni, este posibil sa dezvoltati reactii adverse ale vitaminei D, cum ar fi dureri abdominale, varsaturi, greata si confuzie.

Consultati-va cu furnizorul de asistenta medicala inainte de a lua un supliment cu vitamina D daca aveti vreo problema medicala subiacenta, in special o boala care afecteaza rinichii sau tiroida.

 

Referinte: