Ce este si ce rol are scoarta cerebrala?

Ce este si ce rol are scoarta cerebrala? Ce este si ce rol are scoarta cerebrala?

Ultima actualizare: 22 iulie 2024

Creierul este o structura biologica extrem de complexa, despre care am ajuns sa cunoastem din ce in ce mai multe informatii, insa multe mai sunt de descoperit si studiat. Scoarta cerebrala este de foarte multi specialisti considerata drept „cea mai sofisticata” parte a creierului, intrucat este structura responsabila de majoritatea functiilor care ne fac, in cele din urma, sa fim umani. Este implicata in gandire si vorbire, rationament si planificare, miscare, perceptia propriului corp, si in acelasi timp ne ofera si capacitatea de a intelege concepte abstracte precum moartea. In cele ce urmeaza vom discuta pe larg despre ce este si ce roluri si functii indeplineste scoarta cerebrala.


Ce este scoarta cerebrala?

Scoarta cerebrala, numita si cortexul cerebral, este stratul exterior al creierului, cu grosimea de aproximativ 2-4 milimetri. Este formata din substanta cenusie, care in cea mai mare parte este alcatuita din neuroni. Suprafata sa este brazdata, fiind plina de santuri si circumvolutiuni (giruri) care ii maresc suprafata totala. Deoarece scoarta cerebrala este foarte intinsa, acest aspect face posibila existenta unui numar extraordinar de mare de neuroni, ceea ce contribuie la capacitatea complexa de procesare a informatiilor si de asigurare a cognitiei.

Scoarta cerebrala este impartita in doua emisfere (stanga si dreapta). Fiecare emisfera are patru lobi principali: frontal, parietal, temporal (pereche) si occipital. In egala masura, fiecare dintre acesti lobi indeplineste functii specifice, asigurand integritatea fiziologica a organismului. Mai mult decat atat, scoarta cerebrala este impartita in mai multe zone functionale, cunoscute si sub denumirea de „arii corticale”. Fiecare arie se ocupa cu diferite functii importante pentru comportamentul uman si cu anumite functii biologice. Aceste arii includ:

  • cortexul motor primar: este localizat in lobul frontal, cu rol in controlul miscarii voluntare a muschilor;
  • cortexul somatosenzorial primar: situat in lobul parietal, primeste si proceseaza informatii senzoriale provenite de la piele, muschi si articulatii;
  • cortexul vizual primar: situat in lobul occipital, responsabil pentru procesarea informatiilor vizuale;
  • cortexul auditiv primar: localizat in lobul temporal (deasupra urechii), responsabil mai ales cu procesarea informatiilor auditive;
  • cortexul prefrontal: este o parte a lobului frontal cu rol in functiile cognitive superioare, cum ar fi rationamentul, planificarea, luarea deciziilor si schematizarea;
  • ariile limbice: scoarta cerebrala include si structuri precum hipocampul si amigdala. Aceste structuri sunt implicate in procesarea emotiilor si in memorie. In hipocamp, de exemplu, se considera ca sunt stocate amintirile si memoria, in timp ce amigdala este cea care dicteaza raspunsurile emotionale, in special cele legate de frica si agresivitate.

La oameni, cand ne referim la scoarta cerebrala, de obicei folosim termenul de „neocortex”. In traducere, ar insemna „cortexul nou”. Acest termen se foloseste pentru a face o diferenta clara intre neocortex si paleocortexul hipocampului, vechiul „creier olfactiv”.

Scoarta cerebrala – roluri si functii

Scoarta cerebrala (cortexul cerebral) este cea mai extinsa zona de integrare neuronala din sistemul nervos central (SNC). Joaca un rol deosebit in atentie, perceptie, constientizare, memorie si limbaj, constiinta. Scoarta cerebrala este acea parte a creierului responsabila de cognitie.

- Functiile senzoriale

Scoarta cerebrala este esentiala pentru perceptia senzoriala. Fiecare dintre cele cinci simturi are o zona specifica la nivelul scoartei cerebrale, dedicata procesarii informatiilor primite.

  • Vederea: cortexul vizual primar, localizat in lobul occipital, primeste informatii de la ochi. Informatiile sunt transmise prin nervul optic, iar la acest nivel se interpreteaza aspecte cum ar fi culoarea, lumina, starea de repaus/dinamica.
  • Auzul: cortexul auditiv primar, situat in lobul temporal, proceseaza sunetele transmise prin intermediul nervului auditiv, permitandu-ne sa identificam voci, tonuri, ritmuri si sunete.
  • Simtul tactil: cortexul somatosenzorial primar, localizat in lobul parietal, proceseaza senzatii de atingere, presiune, durere si temperatura provenite din orice zona a corpului.
  • Gustul si mirosul: informatiile provenite de la aceste simturi sunt procesate in diferite parti ale lobului temporal si ale cortexului insular.

- Functiile motorii

Scoarta cerebrala joaca rol si in controlul miscarilor voluntare. Cortexul motor primar, care se gaseste in lobul frontal, trimite semnale catre muschii corpului pentru initierea si coordonarea miscarilor. Exista, de asemenea, regiuni adiacente, cum ar fi cortexul premotor si aria motorie suplimentara, implicate in planificarea si secventierea miscarilor mai complexe.

- Functiile cognitive

Scoarta cerebrala este implicata in numeroase functii cognitive superioare care, de altfel, pot fi gasite doar la specia umana, distingandu-ne astfel de alte specii de mamifere. Functiile acestea sunt urmatoarele:

  • limbajul articulat: ariile Broca si Wernicke, situate in lobul frontal, respectiv temporal, au roluri esentiale in producerea si intelegerea limbajului. Aria Broca este implicata in vorbitul articular, iar aria Wernicke este responsabila pentru intelegerea limbajului vorbit.
  • memoria: scoarta cerebrala, in special lobul temporal, joaca rol in stocarea amintirilor si, in esenta, in capacitatea oamenilor de a-si reaminti lucruri. Hipocampul este structura care pare a fi implicata majoritar in aceasta functie cognitiva superioara.
  • rationamentul si luarea deciziilor: cortexul prefrontal, o parte a lobului frontal, este zona implicata in planificarea pe termen lung, rationamentul (logic si abstract), luarea deciziilor si capacitatea de a analiza eventualele repercursiuni, precum si controlul impulsurilor primitive;
  • functiile executive: abilitati precum flexibilitatea mentala, planificarea, gestionarea timpului si organizarea sunt coordonate de catre cortexul prefrontal.

- Functii emotionale

Scoarta cerebrala este strans legata de sistemul limbic, care este responsabil pentru emotiile pe care le manifestam si comportamentele legate de supravietuire. De exemplu, amigdala, ca parte a sistemului limbic, este implicata in procesarea emotiilor, in special a celor asociate fricii sau agresivitatii. Cortexul prefrontal, parte din scoarta cerebrala, are rol mai ales in reglarea acelor emotii provenite din interactiuni sociale si comportamente sociale.

- Integrarea informatiilor si elaborarea reactiilor

O functie deosebit de importanta pe care scoarta cerebrala o indeplineste este aceea de a integra informatii provenite din diferite surse, adica de natura diferita. De exemplu, pentru a efectua o sarcina simpla, cum ar fi prinderea unei mingi, scoarta cerebrala permite intelegerea simultana a informatiilor vizuale, motorii si senzoriale: directia de unde provine obiectul, traiectoria, viteza, iar in final elaboreaza raspunsul motor pentru a coordona miscarile necesare prinderii mingii.

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537247/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538496/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK575742/