Ce este senna si care sunt beneficiile acestei plante

Ce este senna si care sunt beneficiile acestei plante Ce este senna si care sunt beneficiile acestei plante

Ultima actualizare: 22 septembrie 2023

Senna este o planta ale carei frunze si fructe sunt folosite pentru medicamente si suplimente alimentare.

Senna este un laxativ care se elibereaza fara prescriptie medicala. Planta de senna este folosita pentru a trata constipatia si, de asemenea, pentru a curata intestinul inainte de testele de diagnosticare, cum ar fi colonoscopia. Senna este, de asemenea, utilizata pentru sindromul de colon iritabil, hemoroizi si pierderea in greutate.

Fructul de Senna pare a fi mai bland decat frunzele de Senna. Acest lucru a determinat Asociatia Americana de Produse din Ierburi (AHPA) sa emita cateva avertismente referitoare la utilizarea pe termen lung a frunzelor de Senna, dar nu si a fructelor de Senna. AHPA recomanda ca produsele din frunze de Senna sa fie etichetate: „Nu utilizati acest produs daca aveti dureri abdominale sau diaree. Consultati un medic inainte de utilizare daca sunteti insarcinata sau alaptati. Intrerupeti utilizarea in caz de diaree sau scaune apoase. A nu se depasi doza recomandata. Nu este recomandata pentru utilizare pe termen lung.”

Farmacistii Catena recomanda LaxaNatur de la Naturalis, un supliment alimentar ce sprijina organismul in caz de constipatie, facilitand eliberarea tractului digestiv si inlaturand suparatoarea tensiune abdominala.


Cum functioneazã planta de senna?

Senna contine multe substante chimice numite sennozide. Sennozidele irita mucoasa intestinului, ceea ce provoaca un efect laxativ.

Proprietatile plantei de senna

Senna a fost studiata de mai multe echipe de cercetare pentru a determina proprietatile benefice ale acesteia, si anume:

  • proprietati laxative;
  • potential agent antialergic;
  • beneficii antiinflamatorii;
  • efect antioxidant;
  • proprietati antibacteriene;
  • activitate antifungica;
  • potential analgezic;
  • agent antitumoral;
  • hepatoprotector.

Beneficiile plantei de senna

Constipatie

Cea mai faimoasa utilizare a acestei plante este ca laxativ si purgativ. Acum se stie ca efectele laxative ale Senna se datoreaza glicozidelor antrachinonice, cunoscute sub numele de sennozide. Acesti compusi stimuleaza contractiile intestinale care duc la expulzarea rapida a deseurilor.

Senna poate, de asemenea, sa inmoaie scaunul, ajutand intestinul gros sa absoarba mai multa apa si adaugand volum fecalelor. Acest lucru stimuleaza miscarile intestinale, pe masura ce deseurile trec prin intestinul gros.

Curata colonul

Senna este adesea folosita pentru a curata intestinul inainte de testele de diagnosticare, cum ar fi colonoscopiile. In plus, se crede ca prin curatarea colonului se imbunatateste absorbtia nutrientilor si se sustine sanatatea generala a colonului.

Antiparazitar

Senna actioneaza si ca vermifug eficient, pentru a distruge parazitii si a expulza viermii din tractul intestinal. Functioneaza cel mai bine cand planta de Senna este combinata cu alte plante antihelmintice, cum ar fi ghimbirul sau feniculul. Datorita actiunii puternice a Sennei in combinatie cu aceste ierburi, se creste regularitatea scaunului si se reduc crampele intestinale.

Asigura sanatatea digestiva

In cazul indigestiei, Senna contine enzime naturale care ajuta la refacerea secretiilor de suc gastric din stomac. Daca este utilizata in doza adecvata, pentru anumite perioade, Senna a demonstrat ca are potentialul de a reduce iritabilitatea intestinelor, prin imbunatatirea digestiei generale.

Senna contine, de asemenea, compusul antiinflamator resveratrol, care poate ajuta la calmarea inflamatiei de la nivelul tractului gastrointestinal.

Sustine sanatatea pielii

Frunzele de Senna contin uleiuri esentiale si taninuri care ajuta la ameliorarea inflamatiei pielii. Avand activitate antibacteriana puternica, acestea pot fi transformate intr-o compresa, care poate fi aplicata pe rani sau arsuri.

Acetona si etanolul – alti compusi prezenti in Senna – pot lupta impotriva microorganismelor care provoaca acneea. Senna ajuta, de asemenea, la reducerea productiei de sebum si la cresterea regenerarii celulare si a productiei de colagen.

Senna, utilizare traditionala

De mii de ani, Senna a fost folosita ca medicament traditional de culturile antice din intreaga lume. Senna este o denumire din limba araba si scrierile din secolul al IX-lea descriu modul in care a fost folosita planta pe scara larga de catre medicii arabi. Potrivit unui papirus medical egiptean rar, care dateaza din secolul al XVI-lea i.Hr., Senna a fost prescrisa de medici pentru pacientii lor.

In America de Nord, triburile native foloseau semintele (pastaile) ca medicament mucilaginos pentru durerile de gat.

Suplimentul alimentar HepatoSuport de la Naturalis, cu un amestec de extracte de Armurariu si de Anghinare, contribuie la mentinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice si ajuta la favorizarea productiei de bila si sustinerea digestiei.

Senna, utilizare tipica

Ceai de frunze/pastai de Senna: se toarna apa fierbinte (nu fiarta) peste ½ pana la 2 grame (un sfert de lingurita) de Senna zdrobita. Lasati ceaiul sa infuzeze timp de 10 minute si apoi strecurati-l.

Tinctura de frunze/pastai de Senna: administrata in mod traditional: 2-3 ml de 2-3 ori pe zi sau conform instructiunilor medicului.

Atentie insa: Senna ar trebui folosita ca remediu doar pe termen scurt!

Senna, precautii

Utilizarea Sennei pe termen lung poate provoca dependenta de laxative si leziuni hepatice. Ar trebui sa va consultati medicul inainte de a lua Senna daca aveti: tulburari de colon, boli de inima sau boli hepatice.

Senna poate interactiona cu medicamente precum diluantii de sange si diureticele. Pacientii cu boala Crohn, obstructii intestinale sau dureri abdominale nu trebuie sa foloseasca Senna. In plus, poate reactiona negativ la medicamentele pentru inima.

PRECAUTII SI AVERTIZARI SPECIALE

Sarcina si alaptarea: Senna este relativ sigura in timpul sarcinii si alaptarii daca este administrata pe cale orala, pe termen scurt. Nu este sigura insa cand este administrata pe cale orala pe termen lung sau in doze mari. Utilizarea pe termen lung, frecventa sau sub forma unor doze mari a fost asociata cu efecte secundare grave, cum ar fi dependenta de laxative si afectarea ficatului.

Desi cantitatile mici de Senna trec in laptele matern, nu pare sa fie o problema pentru bebelusii care sunt alaptati. Atat timp cat mama foloseste Senna in cantitatile recomandate, aceasta nu provoaca modificari ale frecventei sau consistentei scaunelor bebelusilor.

Tulburari electrolitice, deficienta de potasiu: utilizarea excesiva a Sennei poate agrava aceste conditii.

Deshidratare, diaree sau scaune moi: Senna nu trebuie utilizata la persoanele cu deshidratare, diaree sau scaune moi, deoarece poate inrautati aceste conditii.

Afectiuni gastrointestinale: Senna nu trebuie administrata in cazul persoanelor care se confrunta cu dureri abdominale (diagnosticate sau nediagnosticate), blocaj intestinal, boala Crohn, colita ulceroasa, apendicita, inflamatie a stomacului, prolaps anal sau hemoroizi.

Boli de inima: Senna poate provoca tulburari electrolitice si poate agrava bolile de inima.

Senna, interactiuni cu medicamente

Pilule contraceptive: aveti grija la aceasta combinatie. Etinilestradiolul este o forma de estrogen care se gaseste in unele pilule contraceptive. Senna poate reduce eficacitatea anumitor pilule contraceptive.

Digoxina (Lanoxin): Senna este un tip de laxativ numit laxativ stimulant. Laxativele stimulatoare pot scadea nivelul de potasiu din organism. Nivelurile scazute de potasiu pot creste riscul de efecte secundare ale digoxinei (Lanoxin).

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Rehidrafort cu aroma portocale, un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide. Datorita compozitiei echilibrate de ingrediente active, Naturalis Rehidrafort ajuta la corectarea starilor de deshidratare, cand organismul pierde cantitati mari de apa prin diaree, varsaturi sau transpiratie.

Estrogeni: unele pastile folosite pentru terapia de substitutie hormonala contin estrona chimica. Senna poate reduce cantitatea de estrona din organism. Alte medicamente utilizate pentru terapia de substitutie hormonala contin substanta chimica etinilestradiol. Senna poate scadea cantitatea de estradiol pe care o absoarbe organismul. Prin urmare, administrarea Sennei ar putea reduce efectele terapiei de substitutie hormonala.

Medicamente diuretice: avand in vedere ca Senna este un laxativ, poate scadea nivelul de potasiu din organism. Si diureticele pot reduce nivelul potasiului. Administrarea plantei de Senna impreuna cu suplimentele diuretice poate reduce excesiv nivelul acestui mineral.

Senna – dozare pentru adminitrarea pe cale orala

Pentru constipatie la adulti si copii cu varsta de cel putin 12 ani: doza uzuala este de 17,2 mg pe zi. Nu luati mai mult de 34,4 mg pe zi.

Pentru constipatie la copii: s-au utilizat 8,5 mg pe zi pentru a provoca o miscare intestinala pe zi.

Pentru constipatie la varstnici: s-au administrat 17 mg pe zi.

Pentru constipatie dupa sarcina: s-au utilizat 28 mg in 2 doze.

 

Surse:

https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/senna

https://www.rxlist.com/senna/supplements.htm

https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-senna/