Presopunctura isi are originile in medicina traditionala chinezeasca, fiind o metoda terapeutica folosita de mii de ani pentru a trata diferite afectiuni si simptome. Este oarecum inrudita cu acupunctura pentru ca se concentreaza asupra acelorasi puncte energetice din corp, cu deosebirea ca in presopunctura se aplica presiune asupra acestor puncte, in timp ce acupunctura presupune stimularea lor cu ajutorul unor ace infipte in piele.
Asadar, presopunctura este o procedura nedureroasa si se poate spune ca poate fi chiar placuta dat fiind faptul ca manevrele aplicate in timpul terapiei au un efect asemanator masajului.
Intrucat si in prezent exista un interes crescut pentru presopunctura, vom aborda si noi acest subiect in articolul de fata. Din cuprinsul sau veti alfa ce este mai exact presopunctura, cum se aplica aceasta procedura si care sunt beneficiile asociate.
Ce este presopunctura
Presopunctura are la baza principiile medicinei traditionale chinezesti, conform carora corpul uman este strabatut de o serie de canale energetice care ii mentin vitalitatea. Atunci cand fluxul energetic ce strabate aceste canale este blocat sau cand se produc diferite dezechilibre apar si problemele de sanatate, care pot fi rezolvate prin restabilirea fluxului energetic normal.
Acest lucru si-l propune presopunctura care, la fel ca acupunctura, actioneaza asupra unor puncte cheie aflate pe parcursul canalelor energetice. Presopunctura presupune aplicarea de presiune de o intensitate controlata asupra acestor puncte, care astfel sunt stimulate si refac echilibrul energetic, ducand astfel la disparitia sau cel putin ameliorarea problemelor de sanatate pentru care se aplica tratamentul.
In concluzie, presopunctura este o terapie alternativa care poate fi folosita ca tratament complementar insa doar dupa o consultare prealabila cu un medic pe marginea acestui subiect. De asemenea, presopunctura nu trebuie sa inlocuiasca niciodata tratamentul medicamentos si alte proceduri recomandate de medic pe baza diagnosticului fixat.
Cum decurge o sedinta de presopunctura
Exista o harta a corpului omenesc pe care sunt localizate toate punctele energetice, fiecare dintre ele fiind asociat cu functionarea unuia sau a mai multor organe. Conform acestei harti, cele mai multe puncte energetice sunt la nivelul membrelor inferioare cu preponderenta la nivelul talpilor, dar si la nivelul fetei, astfel ca presopunctura se concentreaza se concentreaza asupra acestor regiuni.
O sedinta de presopunctura dureaza aproximativ 60 de minute si presupune folosirea unei mese de masaj pe care pacientul se intinde intr-o pozitie relaxata. In functie de problemele acuzate de pacient, terapeutul aplica presiune pe anumite puncte energetice prin apasare usoara, masaj sau frecare. De asemenea poate folosi si niste betisoare speciale pentru presopunctura sau alte instrumente dedicate. Stimularea unui punct energetic variaza ca durata intre o jumatate de minut si doua minute dupa care se trece la un alt punct iar procedurile se repeta de mai multe ori.
Pentru ca o astfel de terapie sa aiba efecte vizibile poate fi nevoie de mai multe sedinte de presopunctura.
Tipuri de presopunctura
Fiind vorba de o tehnica terapeutica veche de mii de ani, acestea a suferit o serie de modificari de-a lungul timpului, astfel ca in prezent putem vorbi de mai multe tipuri de presopunctura. E drept ca toate pastreaza principiul de baza ce presupune stimularea punctelor energetice cu ajutorul presiunii insa difera prin metodele folosite. La ora actuala, cele mai cunoscute tipuri de presopunctura sunt:
Jin Shin Do
Este o metoda ce combina tehnicile clasice de presopunctura cu exercitiile de respiratie, axandu-se totodata si pe comunicarea dintre pacient si terapeut. Aceasta metoda porneste de la ideea ca blocajele sau dezechilibrele energetice sunt cauzate de emotiile negative iar prin tehnicile de presopunctura, exercitiile de respiratie si discutiile deschise cu terapeutul se urmareste eliberarea de aceste emotii.
Shiatsu
Japonezii au preluat presopunctura clasica de la chinezi si i-au adus unele imbunatatiri creand aceasta metoda ce presupune atat folosirea degetelor si a palmelor pentru a aplica presiune, cat si a coatelor si genunchilor. De asemenea, metoda include si intinderea sau rotatia articulatiilor.
Presopunctura auriculara
Se concentreaza asupra punctelor energetice aflate in zona urechilor, care sunt stimulate atat cu ajutorul degetelor, cat si al unor bile ceramice sau magnetice.
Presopunctura faciala si craniana
Este evident pentru oricine ca aceste tehnici se axeaza pe stimularea punctelor energetice aflate la nivelul fetei, respectiv al scalpului – doua regiuni in care exista o mare concentrare de astfel de puncte cheie, conform hartilor de care am amintit mai devreme.
Ce beneficii atrage presopunctura
Daca de-a lungul timpului nu s-ar fi dovedit eficienta in tratarea unor afectiuni sau simptome neplacute, mai mult ca sigur ca astazi nu am fi vorbit despre presopunctura pentru ca aceasta tehnica terapeutica ar fi fost de mult uitata. Totusi se bucura si in prezent de popularitate pentru ca ii sunt asociate o serie de beneficii, cu toate ca medicii nu o recomanda ca prima optiune de tratament. Pe cele mai importante dintre aceste beneficii le puteti gasi in lista de mai jos.
Ameliorarea durerilor
Acesta este unul din cele mai frecvente motive din cauza carora pacientii apeleaza la presopunctura, avand in vedere faptul ca dupa cateva sedinte se reduce considerabil intensitatea durerilor cronice sau acute. Durerile de spate, cele articulare dar si durerile de cap si mialgiile pot fi tratate eficient cu ajutorul presopuncturii.
Reducerea nivelului de stres
Presopunctura are si un efect calmant, mai ales daca ne referim la metoda Jin Shin Do care se concentreaza pe eliminarea stresului si a emotiilor negative. De aceea o sedinta de presopunctura poate constitui si o buna metoda de relaxare la finalul unei saptamani incarcate sau in perioadele in care va confruntati cu stresul prelungit. Astfel, cu ajutorul presopuncturii pot fi prevenite si tratate tulburarile de anxietate, depresia si alte probleme asociate cu stresul cronic.
Relaxarea muschilor
Febra musculara, contracturile, intinderile si crampele musculare pot fi tratate cu ajutorul presopuncturii care – asemeni masajului – relaxeaza muschii si reduce astfel durerea si rigiditatea asociate cu astfel de probleme. Totodata, presopunctura poate fi folosita ca metoda de recuperare rapida dupa antrenamentele sportive sau dupa activitati solicitante care presupun un efort fizic intens.
Imbunatatirea calitatii somnului
Daca suferiti de insomnie sau aveti un somn agitat si neodihnitor, problema poate fi rezolvata tot cu ajutorul presopuncturii. Unele din punctele energetice ce pot fi stimulate in timpul sedintelor controleaza secretia de hormoni care influenteaza ciclul circadian, inducand starea de somn si cea de veghe. Prin presopunctura poate fi reglat nivelul acestor hormoni astfel incat sa fie imbunatatita calitatea somnului.
Reducerea excesului ponderal
Functiile metabolice corespund la randul lor unor puncte cheie de pe canalele energetice si de aceea presopunctura poate veni si in sprijinul celor care incearca sa scape de kilogramele in plus. Prin aplicarea de presiune controlata la nivelul acestor puncte poate fi redus apetitul si se poate induce senzatia de satietate pe o perioada mai indelungata, ceea ce determina un consum mai redus de calorii.