Ce este nefrologia si care sunt afectiunile pe care le trateaza medicii nefrologi?

Ce este nefrologia si care sunt afectiunile pe care le trateaza medicii nefrologi? Ce este nefrologia si care sunt afectiunile pe care le trateaza medicii nefrologi?

Ultima actualizare: 19 martie 2024

Medicina a evoluat semnificativ in ultimele secole, specializandu-se indeosebi asupra diagnosticarii si tratarii patologiilor anumitor organe si sisteme de organe. Cu milenii in urma, existau acele persoane care, in general, se ocupau de toate patologiile organismului, indiferent de natura lor: cardiovasculara, renala, gastrointestinala. Cu alte cuvinte, vindecatorii respectivi erau „oamenii buni la toate”.

In medicina moderna, individualizata si diferentiata, lucrurile stau cu totul altfel. Acum, exista specialisti si persoane care dispun de expertiza necesara pentru a trata o anumita categorie de afectiuni, care vizeaza un anumit organ sau un anumit sistem de organe: persoane cu specializare specifica.

In aceasta privinta, prin „nefrologie” intelegem o ramura medicala, parte integranta a medicinei interne, care se refera la studiul rinichilor, sub aspectul functiei renale normale, fiziopatologiei renale (bolilor asociate), mentinerii sanatatii rinichilor, de la dieta, pana la medicatie si tratament, si cu studiul terapiilor de substitutie renala (dializa, transplant renal). Termenul „renal” ar putea fi tradus drept „referitor la rinichi”, existand si opinii conform carora termenul de „nefrologie” ar trebui inlocuit cu „medicina renala”. Nefronii reprezinta, de fapt, unitatea morfofunctionala a rinichiului, cei doi rinichi insumand, in totalitate, aproximativ 2,4 milioane de nefroni.


Ce este nefrologia?

Termenul de „nefrologie” a fost folosit pentru prima data in jurul anului 1960 de catre francezul Jean Hamburger, fizician, chirurg si eseist, care a propus termenul „néphrologie”, din grecescul „νεφρός/nephrós”, insemnand „rinichi”. Inainte, in loc de „nefrologie” se utiliza denumirea de „medicina rinichilor”. Ulterior, termenul a fost adoptat progresiv pe scara larga de catre medicii specialisti in domeniu. Acest domeniu face referire la diagnosticul si tratamentul bolilor renale, care intereseaza segmente ale sistemului renal: de la patologii strict ale rinichilor, si pana la cele ale tubilor renali, nefronilor, vezicii urinare, conductelor de eliminare a urinei si altele asociate.

Farmacistii Catena recomanda UroSuport FORTE, un supliment alimentare sub forma de capsule, care contine extracte de afin american/merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) si hibiscus (Hibiscus sabdariffa), in combinatie cu albastru de metilen si D-manoza, care contribuie la mentinerea sanatatii tractului urinal.

Exista un alt domeniu medical relativ similar cu cel al nefrologiei, si anume urologia. Deseori, aria de expertiza a acestor specializari este suprapusa, deoarece ambele pot implica patologii si afectiuni ale rinichilor. Totusi, un specialist in nefrologie se concentreaza indeosebi pe patologii care afecteaza direct rinichii, pe cand specialistul in urologie se concentreaza pe afectiuni care pot afecta diferite segmente ale tractului urinar (ureterele, vezica urinara, uretra). Urologul are in expertiza si afectiuni ale organelor reproducatoare masculine, cum ar fi penisul si testiculele sau prostata. In mod obisnuit, specialistul in nefrologie are in expertiza patologii mai complexe.

Afectiuni pe care le trateaza medicii nefrologi

Un specialist in nefrologie, medic nefrolog, este nevoit sa urmeze o facultate de medicina si sa se licentieze. Ulterior, in cadrul rezidentiatului, poate opta pentru specializare in nefrologie, cu o durata de inca 5 ani de studiu teoretic si practic. La sfarsitul celor 5 ani, medicul rezident este nevoit sa sustina un examen care, daca este promovat, ii atesta certificarea in nefrologie. Drept urmare, medicul nefrolog este cel care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea bolilor de rinichi, care se pot prezenta sub diferite forme. De asemenea, tot el este si cel care are in expertiza toate cele necesare realizarii terapiei de substitutie renala, adica dializa si transplantul de rinichi.

In general, un specialist in nefrologie poate diagnostica si trata afectiuni precum urmatoarele:

  • cele care se manifesta prin eliminarea anumitor compusi in urina (proteine, sange, glucoza);
  • afectiuni la nivelul glomerulilor renali (sindrom nefrotic, glomerulonefrita);
  • boli renale tubulointerstitiale;
  • afectiuni renale de natura vasculara, cum este stenoza arterei renale;
  • neoplasme, mase anormale si tumori la nivelul rinichilor;
  • insuficienta renala;
  • litiaza renala (pietre la rinichi);
  • boala renala polichistica;
  • sindromul hemolitic uremic;
  • infectii renale;
  • tulburari hidroelectrolitice, acidobazice, osmotice;
  • anomalii structurale sau functionale ale tractului renal (nefrolitiaza);
  • vasculite, colagenoze;
  • guta.

In domeniul de expertiza al medicului nefrolog intra si tulburari sistemice, metabolice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala (la care tratamentul antihipertensiv nu functioneaza si, drept urmare, se suspecteaza ca ar fi vorba despre o cauza renala). Tot medicul nefrolog este cel care monitorizeaza si indruma pacientii care necesita terapie de substitutie renala, cum ar fi dializa sau transplantul renal. Dializa reprezinta procesul prin care functia primara a rinichilor este eficient inlocuita printr-un mecanism specific, care in esenta are rolul de a curata sangele de toxine (cand rinichii sunt afectati si nu pot indeplini aceasta functie esentiala pentru supravietuire).

Multe afectiuni care pot afecta si rinichii sunt tulburari sistemice care nu se limiteaza la un singur organ, necesitand tratament specializat si multilateral. De exemplu, vasculitele sistemice, cum ar fi vasculita ANCA, bolile autoimune (lupusul), afectiunile congenitale sau genetice, implica si adresare la departamentul de nefrologie. O leziune renala acuta, care frecvent se manifesta prin eliminare de sange in urina, necesita consult din partea medicului nefrolog. Multe proceduri pot fi efectuate de medicul nefrolog, cum ar fi biopsia renala sau inserarea accesului in vederea dializarii, gestionarea fistulei arteriovenoase renale, ca parte a expertizei sale.

Cand se recomanda vizita la medicul nefrolog?

In multe situatii, simptomele asociate cu patologia renala pot fi usor nespecifice. Totusi, de cele mai multe ori vor fi cantonate la nivelul sistemului renal, manifestandu-se prin:

  • urinare dureroasa;
  • schimbarea culorii urinei, care poate deveni tulbure, inchisa la culoare sau pot exista variatii patologice ale culorii care indica eliminarea anormala de proteine sau sange in urina;
  • poliurie (eliminarea unui volum mare de urina intr-un interval de 24 de ore) sau oligurie (eliminarea unui volum foarte redus de urina);
  • nevoia exacerbata si urgenta de a urina;
  • incontinenta urinara;
  • infectii urinare recurente;
  • hipertensiune arteriala rezistenta la tratamentul antihipertensiv clasic;
  • oboseala, slabiciune generalizata;
  • umflarea picioarelor si gleznelor.

Specialistul in nefrologie dispune de experienta, pregatirea teoretica si practica si expertiza ce sunt necesare diagnosticarii diferentiale a patologiei renale, respectiv instaurarii tratamentului. Totusi, in contextul unor patologii sistemice, deseori acesta este nevoit sa colaboreze cu ceilalti practicieni si specialisti medicali, in vederea gestionarii cat mai eficiente a unei patologii. Spre exemplu, diabetul, care reprezinta o tulburare metabolica deosebit de complexa, trebuie abordat multilateral, iar persoana diagnosticata cu diabet este nevoita sa faca un consult periodic la mai multi specialisti, cum ar fi cel in nefrologie, oftalmologie, podologie si endocrinologie.

 

Resurse:

  1. https://www.dneph.com/what-is-nephrology/
  2. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-nephrologist
  3. https://www.news-medical.net/health/What-is-a-Nephrologist.aspx
  4. https://www.healthline.com/health/what-is-a-nephrologist
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291843/