Sub denumirea de keratita pot fi descrise mai multe patologii clinice care apar ca urmare a unei infiltrari de celule inflamatorii la nivelul diferitelor straturi ale corneei, ca raspuns la stimuli de natura nociva, agenti exogeni infectiosi sau autoantigeni.
Reactia inflamatorie poate duce odata cu trecerea timpului, mai ales in lipsa tratamentului, la topirea supurativa a epiteliului si stromei corneei, putand ameninta si integritatea globului ocular si, in cele din urma, vederea. Una dintre cele mai frecvente cauze care duc la keratita este infectia microbiana. Vorbim, asadar, despre o keratita microbiana, afectiunea asociindu-se atat cu boli infectioase, cat si cu boli neinfectioase.
Denumirea de herpes ocular isi are originea intr-un alt agent etiologic al afectiunii, si anume in virusul Herpes simplex. Cu toate acestea, multe alte tipuri de virusuri, paraziti, bacterii si chiar fungi pot duce la keratita. Conform datelor epidemiologice, cea de natura microbiana este mai frecvent diagnosticata decat restul, insa cea neinfectioasa nu ar trebui exclusa din posibilitatile de diagnostic. Desi ochiul dispune de linii de aparare specifice, reprezentate prin umori, gene, sprancene, exista microorganisme capabile sa traverseze aceasta linie si sa provoace mai multe tipuri de infectii. Epiteliul corneei este un fel de bariera defensiva, insa aceasta poate fi distrusa.
Farmacistii Catena recomanda picaturile de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Sunt picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti, sterile, lubrifiante si hidratante. Solutia oftalmica Assista Oftapic Advanced este compatibila cu toate lentilele de contact.
Keratita (herpes ocular) – generalitati
Keratita (cheratita/herpes ocular) defineste inflamatia corneei, tesutul transparent care acopera pupila si irisul. Aceasta anexa a ochiului este vitala pentru mentinerea sanatatii acestor organe. Insa, din cauza faptului ca, intr-un fel, se afla in contact direct cu mediul extern, este supusa constant la diferiti stresori de natura chimica, mecanica si biologica. Keratita apare in momentul in care se depaseste bariera protectoare a ochiului (microorganisme care dispun de mecanisme specifice), cand are loc lezarea traumatica a corneei (corpi straini, prin purtarea indelungata a lentilelor de contact). Din acest motiv, afectiunea poate fi de natura infectioasa sau neinfectioasa.
Keratita – cauze si factori de risc
Dupa cum a fost mentionat deja, exista mai multe tipuri de keratita, clasificate pe baza agentului etiologic implicat in afectiune:
Keratita infectioasa
-
Keratita bacteriana: infectii cu Pseudomonas, Staphylococcus, Streptococcus, Moraxella si Nocardia, dar si micobacterii atipice;
-
Keratita cauzata de specii de protozoare, cum ar fi Acanthamoeba;
-
Keratita fungica: specii de Oomycete, Aspergillus, Fusarium, Candida, Cladosporium, dar si Alternaria, Curvularia, Microsporidia;
-
Keratita virala: infectii cu Herpes simplex (herpes ocular), Herpes zoster, Adenovirus etc.
-
Keratita parazitara: specii de helminti.
Keratita neinfectioasa
-
Cauze locale: trichiazis, conjunctivita cu papile gigantice, prezenta de corp strain in sulcus subtarsalis, xeroftalmie, pot evolua in keratita;
-
Bolile de colagen vasculare: artrita reumatoida, poliarterita nodoasa (Kussmaul-Maier) sau lupusul eritematos sistemic, policondrita recidivanta, granulomatoza cu poliangeita;
-
Ulcerul cornean neurotrofic (postherpes zoster oftalmic, afectarea nervului trigemen, uzual ca urmare a unei interventii chirurgicale sau a unei tumori), care poate evolua in keratita.
Printre principalii factori care cresc riscul unei persoane de a dezvolta keratita (herpes ocular), se numara:
-
arsurile chimice;
-
contactul cu surse de apa care au fost contaminate cu specii de microorganisme patogene;
-
statul pentru perioade lungi in fata monitorului sau a surselor directe de lumina;
-
purtarea timp indelungat a lentilelor de contact, fara respectarea normelor de igiena;
-
expunerea prelungita la poluanti;
-
expunerea prelungita a ochilor la radiatii ultraviolete creste riscul de herpes ocular;
-
istoricul de infectie cu Herpes simplex, care tinde sa se reactiveze dupa o anumita varsta si care se poate localiza la nivel ocular, dat fiind faptul ca se afla in stare inactiva pe traiectul nervului trigemen;
-
leziunile mecanice la nivelul ochiului, provocate de aschii, ace de brad, bucati de lemn, tot felul de particule de dimensiuni reduse, cioburi;
-
utilizarea corticosteroizilor pentru perioade lungi;
-
interventiile chirurgicale la nivelul ochilor.
Infectiile corneene incep adesea drept ulceratii epiteliale. Acestea sunt urmate de infiltrarea, la nivelul stromei, a celulelor polimorfonucleare si mononucleare care vor duce la distrugerea in mod progresiv a stratului Bowman si la necroza stromala. In cazuri severe, poate sa aiba loc si perforarea membranei Descemet, cu infectie supurativa, infiltrare si formarea abcesului. Din acest motiv, cazurile severe de herpes ocular, in lipsa tratamentului, pot duce la orbire corneana. De fapt, se considera ca boala herpetica oculara este cea mai frecventa cauza de orbie, de natura infectioasa, aproximativ 60% dintre ulcerele corneene fiind provocate de Herpes simplex tip 1.
Picaturi oftalmice Assista Intensive pentru ochi uscati, deshidratati, iritati si obositi. Aceste picaturi de ochi sunt potrivite si pentru purtatorii de lentile de contact.
Keratita – simptome si manifestari
Cazurile de herpes ocular pot fi relativ usor de identificat si de diferentiat de alte afectiuni care afecteaza ochii, cum ar fi conjunctivita. Cele mai frecvente simptome includ:
-
inrosirea ochilor („ochi injectati”);
-
durere moderata sau severa;
-
sensibilitate exacerbata la lumina (fotofobie);
-
diminuarea acuitatii vizuale si declin vizual;
-
senzatia neplacuta de arsura la nivel ocular;
-
senzatia de corp strain in ochi;
-
epifora;
-
aparitia de ulcere corneene (rani deschise la nivelul corneei), in special in cazuri de keratita bacteriana;
-
dificultati in deschiderea ochilor.
In functie de agentul etiologic, dar si de tipul de keratita (infectioasa sau neinfectioasa), aceasta patologie se poate prezenta diferit. Cu toate acestea, simptomele sunt indeajuns de severe incat sa nu poata fi trecute cu vederea de catre pacient, care este nevoit sa solicite asistenta medicala. Daca tratamentul este instaurat de urgenta, riscul de complicatii este mult diminuat.
Diagnosticul de keratita (herpes ocular)
Keratita se diagnosticheaza atat pe baza simptomelor prezentate, cat si prin folosirea tehnicilor speciale. Biomicroscopul, spre exemplu, este util pentru a analiza suprafata corneei si pentru a se identifica leziunile de la acest nivel. Pentru a identifica si natura agentului etiologic, medicul poate recolta material biologic de la nivelul ulceratiei sau, in cazuri mult mai grave, poate fi necesara si o biopsie. Recoltarea secretiei are loc dupa irigarea sacului lacrimal, pentru a se putea exclude diagnosticul de herpes ocular indus de obstructionarea ductului nasolacrimal. Se trimit probele la laborator si se asteapta rezultatele probelor de cultura.
Keratita – optiuni de tratament
Optiunile de tratament pentru herpes ocular se elaboreaza in functie de diagnostic, respectiv de agentul etiologic implicat in afectiune.
-
Pentru keratita fungica: medicatie antifungica;
-
Pentru keratita bacteriana: administrarea de picaturi cu antibiotice, insa doar dupa ce a fost realizata antibiograma;
-
Pentru keratita parazitara: neomicina 1%, in special.
Tratamentul vizeaza ameliorarea simptomelor asociate afectiunii, oprirea evolutiei afectiunii si stoparea proliferarii agentului patogen. De asemenea, daca se intervine la timp, compromiterea structurala a corneei poate fi inversata, aceasta recapatandu-si integritatea anatomica.
Keratita – complicatii si riscuri asociate
In general, keratita bacteriana (ulcerul cornean) necesita un timp mai lung de vindecare. S-a observat si faptul ca ulcerul bacterian se vindeca relativ mai repede decat ulcerul cauzat de diferite specii de fungi. Keratita cauzata de Acanthamoeba poate dura chiar si cateva luni, pana cand va avea loc o remisiune completa. Cicatrizarea corneei este una dintre complicatiile cele mai dese, dar astfel de cazuri pot fi gestionate optim cu ochelari, iridectomie sau keratoplastie optica. De asemenea, keratita netratata poate duce la complicatii si, in cele din urma, chiar la pierderea vederii:
-
iridociclita toxica;
-
glaucom secundar;
-
descemetocele;
-
perforarea ulcerului cornean si sechele ulterioare;
-
prolaps de iris;
-
luxatie anterioara de cristalin;
-
cataracta capsulara anterioara;
-
fistula corneei;
-
uveita purulenta;
-
hemoragie intraoculara;
-
cicatrici corneene;
-
keratectazie;
-
phthisis bulbi (glob ocular atrofic) si autoeviscerarea continutului ocular.
Herpes ocular – sfaturi pentru preventie
Pentru a reduce riscul de a dezvolta herpes ocular, urmatoarele sfaturi s-ar putea dovedi foarte eficiente.
Urmati instructiunile de utilizare si intretinere in cazul in care purtati lentile de contact. Nu le purtati peste noapte si, de asemenea, in sezonul alergiilor, optati pentru ochelari obisnuiti.
-
Asigurati-va ca urmariti cu atentie instructiunile de curatare si igienizare a lentilelor pe care le purtati.
-
Evitati sa va duceti mainile la ochi.
-
Purtati ochelari de protectie in timp ce inotati in bazine si piscine publice.
-
Nu inotati si nu faceti dus in timp ce purtati lentilele de contact.
-
Purtati ochelari de soare pentru a va proteja de radiatiile ultraviolete, care pot duce la leziuni la nivelul ochilor.
-
Puteti folosi picaturi cu lacrimi artificiale nutritive pentru ochi, pentru a va mentine un grad optim de lubrifiere. Astfel, este asigurata integritatea acestei bariere protectoare, reducandu-se si riscul de a dezvolta herpes ocular.
-
Nu va spalati pe fata cu apa provenita din surse indoielnice.
-
Limitati contactul cu persoanele care prezinta simptome asociate infectiilor bacteriene sau de natura virala.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559014/
-
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320347
-
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/keratitis/symptoms-causes/syc-20374110
-
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24500-keratitis
-
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/keratitis
-
https://preventblindness.org/keratitis/
-
https://www.drugs.com/health-guide/keratitis.html
-
https://www.healthline.com/health/keratitis