Ce este cheiloschizis (buza de iepure)? Cauze, factori de risc, tratament

Ce este cheiloschizis (buza de iepure)? Cauze, factori de risc, tratament Ce este cheiloschizis (buza de iepure)? Cauze, factori de risc, tratament

Ultima actualizare: 27 august 2024

buza-de-iepure

In limbaj popular se vorbeste adesea despre copii nascuti cu buza de iepure, facandu-se referire la o malformatie congenitala destul de frecventa, denumita in termeni medicali „cheiloschizis”. Asa cum e lesne de inteles, buza de iepure sau cheiloschizis este o problema care se manifesta la nivel facial, mai exact la nivelul buzei superioare, care este despicata si nu se uneste complet cu nasul. Fiind vorba de o malformatie congenitala, buza de iepure este prezenta inca de la nastere, nefiind inca foarte bine definite cauzele care o provoaca. Prin urmare, nu exista nici metode sigure pentru a preveni cheiloschizisul, insa riscul poate fi redus considerabil daca viitoarea mama tine cont de toate recomandarile pentru siguranta sarcinii.

Copiii nascuti cu buza de iepure pot avea numeroase probleme pe parcursul vietii din cauza acestei malformatii, insa din fericire cheiloschizisul poate fi corectat pe cale chirurgicala, in primele luni dupa venirea pe lume.


Ce inseamna cheiloschizis sau buza de iepure

Buza de iepure este o anomalie prezenta inca de la nastere, ca urmare a dezvoltarii incomplete a buzei superioare in viata intrauterina. In primele saptamani de dezvoltare a fatului se formeaza anumite structuri numite muguri faciali, din care se dezvolta ulterior fata si gura. Aceste structuri se unesc pentru a forma buza superioara, dar in cazul copiilor cu cheiloschizis unirea mugurilor faciali nu este completa. Astfel, la nivelul buzei superioare se formeaza o despicatura care o face sa semene cu o buza de iepure, de unde si denumirea populara atribuita acestei malformatii.

Anomalia este mai frecventa in cazul baietilor si de multe ori poate fi observata inca dinainte de momentul nasterii, prin intermediul ecografiei, insa nu se poate face nimic pentru a fi prevenita sau corectata inainte de venirea copilului pe lume.

Ce cauze determina buza de iepure

Desi vorbim de o malformatie congenitala destul de des intalnita, inca nu se stie cu exactitate care sunt cauzele ce genereaza buza de iepure. Din cercetarile efectuate pana la acest moment reiese ca aceasta anomalie poate fi rezultatul unui cumul de factori, unii de natura genetica, iar altii care tin de mediu si de managementul sarcinii.

Spre exemplu, daca unul dintre parinti s-a nascut cu cheiloschizis, exista un risc intre 2% si 8% ca cel mic sa vina pe lume cu o astfel de malformatie. De asemenea, daca o femeie a dat nastere unui copil cu buza de iepure exista un risc mai mare ca urmatorul copil sa vina pe lume cu aceeasi problema.

In acelasi timp, exista si o serie de factori de risc ce pot fi evitati, iar in acest caz ne referim la fumatul in timpul sarcinii, consumul de alcool sau stupefiante, precum si de administrarea unor tratamente medicamentoase. S-a constatat ca medicamentele folosite pentru tratarea psoriazisului, artritei si acneei cresc riscul ca femeia insarcinata sa dea nastere unui copil cu cheiloschizis, acelasi risc fiind prezent si in cazul administrarii de medicamente folosite in tratarea cancerului. O infectie in timpul sarcinii, suprasolicitarea fizica sau stresul prelungit sunt alti factori de risc, alaturi de obezitate si varsta peste 40 de ani a mamei.

De asemenea, expunerea la un mediu foarte poluat sau la anumite substante toxice constituie un alt factor de risc in ceea ce priveste buza de iepure.

Nu in ultimul rand, cheiloschizisul poate sa fie si o consecinta a deficientei de acid folic sau alte vitamine si minerale, pe fondul unei alimentatii necorespunzatoare in perioada sarcinii.

Cum se diagnosticheaza cheiloschizisul

Buza de iepure nu este deloc dificil de diagnosticat, de cele mai multe ori problema fiind depistata inca din perioada sarcinii, cu ocazia investigatiilor de rutina. Se intampla in jurul celei de-a 18-a saptamani, cand fata fatului este deja bine conturata, iar malformatia devine vizibila la ecografie. In cazul in care acest lucru nu se intampla in perioada sarcinii, buza de iepure este un detaliu care nu poate fi scapat din vedere la nastere, data fiind despicatura evidenta de la nivelul buzei superioare.

Complicatii asociate cu buza de iepure

Daca anomalia nu este corectata la timp, buza de iepure are un puternic impact negativ asupra psihicului copilului, care va creste si va fi marcat de aspectul inestetic pe care il confera acest defect. Astfel de probleme apar inca de la varste fragede, amplificate de multe ori si de faptul ca cei mici sunt priviti altfel de colegii de gradinita sau de scoala si au probleme de adaptare in colectivitati.

Dincolo de aspectul psihic, buza de iepure poate genera si probleme de alimentatie, uneori inca din perioada alaptarii. Din cauza malformatiei, bebelusii nu pot suge, iar ulterior, pe masura ce cresc, au de cele mai multe ori dificultati in a consuma alimente si lichide. Totodata, pe masura ce cresc, copiii cu buza de iepure invata mai greu sa vorbeasca, iar ulterior anomalia le va cauza dificultati de vorbire.

Buza de iepure poate afecta si dezvoltarea dentitiei, ceea ce poate amplifica problemele cu alimentatia mentionate anterior. S-a mai constatat ca buza de iepure este asociata cu o predispozitie mai mare pentru probleme la nivelul urechii medii, intrucat favorizeaza acumularea de lichid si dezvoltarea de otite sau alte infectii. In unele cazuri, recurenta acestor probleme poate duce chiar la pierderea auzului.

Cheiloschizis

Optiuni de tratament pentru buza de iepure

Toate problemele enumerate in capitolul anterior pot fi evitate printr-un tratament ce presupune corectarea malformatiei inca de la varsta frageda, astfel incat copilul sa se poata dezvolta normal din punct de vedere fizic si psihic. Buza de iepure se trateaza doar chirurgical, prin intermediul uneia sau mai multor interventii ce poarta denumirea de cheiloplastie.

Interventia chirurgicala se realizeaza de regula in intervalul de varsta de 3-6 luni si are ca scop reconstruirea buzei superioare. Operatia presupune unirea celor doua parti despicate si remodelarea buzei, astfel incat aceasta sa aiba aspectul normal. Operatia nu este una dificila si nu presupune riscuri ridicate, insa in cazurile mai dificile poate fi nevoie de mai multe interventii, iar tratamentul se poate intinde pe o perioada mai indelungata.

Managementul unor astfel de cazuri mai dificile este asigurat de o echipa medicala complexa, din care fac parte medici din mai multe specialitati. Astfel, alaturi de specialistul in chirurgie maxilo-faciala, din echipa mai pot face parte un specialist in chirurgie plastica, un specialist ORL, un stomatolog, un specialist in audiologie si un logoped, iar daca este cazul, si un psiholog care sa asigure suportul emotional pacientului si familiei.

Din fericire, indiferent de complexitatea cazului, buza de iepure este o anomalie care se corecteaza chiar daca tratamentul se poate intinde pe o perioada mai lunga si presupune mai multe interventii chirurgicale.

In acest fel, copiii nascuti cu o astfel de malformatie primesc sansa la o viata normala, fiind important ca tratamentul sa fie inceput cat mai devreme, pentru a evita eventualele complicatii si traume emotionale ce pot lasa urme adanci chiar si dupa ce defectul este corectat.

Cum se poate preveni buza de iepure

Fiind vorba de o malformatie ale carei cauze nu sunt pe deplin elucidate, nu exista masuri preventive care sa ofere o garantie deplina ca o astfel de anomalie nu va aparea pe parcursul sarcinii. In plus, intrucat sunt si factori genetici implicati, acestia nu pot fi influentati, astfel ca un anumit risc va exista mai ales in cazul parintilor care au avut aceeasi problema sau care au dat nastere anterior unui copil cu buza de iepure.

Cu toate acestea, riscul poate fi redus la minimum prin evitarea unor factori pe care i-am enumerat mai devreme, atunci cand am vorbit despre cauze. In primul rand este importanta planificarea sarcinii si efectuarea unor analize si investigatii specifice prealabile pentru evaluarea gradului de risc. Apoi, sarcina trebuie monitorizata de medicul ginecolog pe tot parcursul sau, ceea ce presupune si efectuarea controalelor si investigatiilor periodice.

In perioada sarcinii trebuie evitat fumatul si expunerea la fumul de tigara, precum si consumul de alcool sau droguri de orice fel. De asemenea, este importanta evitarea expunerii la substante toxice, precum si la mediile cu un grad ridicat de poluare.

Alimentatia joaca la randul sau un rol important in prevenirea cheiloschizisului si a altor probleme ce pot aparea in timpul sarcinii. Aceasta trebuie sa se bazeze pe fructe, legume, carne slaba, cereale integrale, peste gras, nuci si seminte, care ofera un aport important de substante nutritive si fibre. Un accent important trebuie sa fie pus pe alimentele care contin vitamina B9, cunoscuta si sub denumirea de acid folic. Aceasta are un rol important in dezvoltarea fatului si poate fi gasita in alimente precum leguminoasele, cerealele integrale, acocado, verdeturile, citricele nucile si semintele.