In situatia in care va confruntati cu senzatie de lipsa de aer si/sau respiratie grea, este recomandat sa mergeti la un consult medical de specialitate pentru a identifica adevaratul motiv si pentru ca medicul sa stabileasca ce masuri trebuie luate in cazul dumneavoastra. Senzatia de lipsa de aer si respiratia grea pot sa fie resimtite ca un efort in timp ce respirati, ca si cum v-ati sufoca si ati simti nevoia de mai mult aer, insa este vorba despre simptome care pot sa difere de la o persoana la alta.
Lipsa de aer si respiratia grea pot sa fie mai intense sau mai usoare, si se pot manifesta atat in cazul in care faceti efort, precum si atunci cand sunteti in repaus.
Pentru a mentine sanatatea sistemului respirator, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Bronhosuport. Acesta este un supliment alimentar care are in compozitie substante bioactive naturale si miere poliflora, dintre ingrediente facand parte patlagina, grindelia, cimbrul, ciubotica cucului si talul de lichen de piatra. Folosirea acestui sirop de tuse aduce mai multe beneficii, printre care fluidificarea secretiilor bronsice, eliminarea secretiilor bronsice in exces, hidratarea mucoasei bucale si favorizarea unei respiratii normale. Este un produs destinat exclusiv persoanelor adulte, doza recomandata fiind de maxim sase lingurite de sirop in fiecare zi.
Senzatie de lipsa de aer sau respiratie grea? Aflati care ar putea fi cauzele
Disconfortul pe care il provoca lipsa de aer si/sau respiratia grea nu trebuie sa fie neglijat, chiar daca nu se manifesta cu severitate. O respiratie grea, neregulata si dificila, insotita de senzatie de lipsa de aer sau de sufocare, poarta denumirea de „dispnee” in termeni medicali si poate sa fie provocata de mai multi factori. Poate sa fie vorba despre pneumonie, criza de astm sau insuficienta cardiaca acuta, dar si despre obezitate, hiperventilatie sau insuficienta cardiaca congestiva. De asemenea, printre factorii care pot sa provoace senzatie de lipsa de aer sau respiratie grea se numara si alergia (sau astmul alergic), anemia, anxietatea si atacurile de panica.
Pentru a va ajuta organismul sa lupte eficient cu stresul si pentru o restabilire eficienta a echilibrului functiilor fizice si psihice, farmacisitii Catena va recomanda sa folositi Benesio Strescalm. Acesta este un produs care are in compozitie un mix de sapte ingrediente active: L – teanina, acid gama – aminobutiric (GABA), 5 – HTP (L – 5 – hidroxitriptofan) obtinut din Griffonia simplicifolia, extract de radacina de rhodiola, acid folic, vitamina B6 si schisandra. Benesio Strescalm trebuie sa fie administrat exclusiv persoanelor adulte, cate o capsula in fiecare zi, dimineata.
Atac de cord
In unele situatii, atacul de cord nu este insotit de simptome evidente, precum anxietate severa si durere in piept. Uneori, respiratiile scurte sunt singurele semne care sa anunte atacul de cord. Daca va confruntati cu respiratie grea din senin, cereti urgent sfatul unui specialist.
Pentru a va ajuta sa tineti sub control starile emotionale si pentru a spori capacitatea organismului de a se adapta in situatii de stres, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Strescontrol. Acest supliment alimentar are in compozitie valeriana, sunatoare, magneziu si vitamina B6, fiind ideal pentru imbunatatirea calitatii somnului si pentru reducerea starilor de anxietate.
Pneumonie
Pneumonia poate sa fie o alta afectiune care sa determine o respiratie grea sau senzatie de lipsa de aer. In acest caz, saculetii aerieni de la nivelul plamanilor se umplu cu lichid pe fondul infectarii cu bacterii, virusuri sau fungii. Pneumonia provoaca si febra, frisoane, tuse si mucus, recomandat fiind sa mergeti la medic pentru tratament.
Insuficienta cardiaca
La persoanele cu insuficienta cardiaca, inima nu mai poate sa pompeze la fel de eficient sangele si se ajunge la respiratie grea si senzatie de lipsa de aer. Este o problema care se amplifica atunci cand persoana afectata trebuie sa transporte greutati, sa mearga mult pe jos sau sa urce scari.
Atac de panica sau anxietate
Anxietatea si atacurile de panica sunt alte doua posibile cauze pentru respiratie grea si/sau senzatie de lipsa de aer. Persoanele afectate pot incepe sa respire foarte repede, fenomen care poarta denumirea de „hiperventilatie”.
Anemie
Atunci cand nu exista suficient oxigen in tesuturi, pe fondul unui numar scazut de globule rosii sanatoase, persoana afectata va resimti o stare de slabiciune si oboseala, precum si o respiratie grea. Anemia este anuntata si de alte simptome, ca de exemplu bataile mai rapide ale inimii, racirea membrelor superioare si inferioare, paloare si ameteala.
Apnee in somn
La pacientii cu apnee in somn, respiratia se opreste de mai multe ori in timp ce acestia dorm. Pacientii nu realizeaza ceea ce se intampla in timpul somnului, insa in timpul zilei remarca faptul ca sunt obositi fara un motiv aparent si ca nu se pot concentra la fel de bine. Este o problema cu care se confrunta in special persoanele supraponderale, recomandarea fiind aceea de a consulta cat mai rapid un medic pentru a nu se ajunge la complicatii grave – diabet zaharat, AVC sau infarct.