Ce beneficii si utilizari are sarea amara

Ce beneficii si utilizari are sarea amara Ce beneficii si utilizari are sarea amara

Ultima actualizare: 19 noiembrie 2024

sare-amara

Sarea amara este cunoscuta in prezent ca un ingredient cu multiple beneficii, fiind folosita atat ca remediu pentru uzul uman cat si ca produs de intretinere a pantelor si chiar produs de uz casnic pentru curatare. Este un produs natural, insa totodata se poate produce sare amara si in laborator, fiind vorba de un element chimic ce contine magneziu, sulf si oxigen. Asadar, denumirea chimica pentru sare amara este sulfat de magneziu, insa acelasi produs mai este numit si sare Epsom sau sare de baie – denumiri pe care le vom explica pe parcursul acestui articol.

Tot din cuprinsul sau veti afla cum puteti folosi sare amara in diferite scopuri, ce proprietati are aceasta si ce beneficii atrage utilizarea sa.


Sare amara – origine si proprietati

Despre sare amara se vorbeste incepand cu secolul XVII, cand aceasta a fost descoperita pentru prima data intr-o mina din Anglia, intr-o localitate numita Epsom. Fiind foarte asemanatoare ca aspect cu sarea de bucatarie, a fost la momentul respectiv confundata cu aceasta insa gustul amar si efectul laxativ i-au convins usor pe cei de la acea vreme ca este vorba de doua substante diferite. Astfel, sulfatul de mangneziu descoperit in stare naturala a fost numit sare amara pentru a-l deosebi de sarea de bucatarie, care este clorura de sodiu. Ulterior, pe masura ce s-a descoperit ca sarea amara aduce o serie de beneficii datorita carora a devenit tot mai cunoscuta a fost numita si sare Epsom, evident cu referire la zona de origine.

Primele beneficii descoperite se datorau efectului sau laxativ motiv pentru care sarea amara a fost folosita initial ca remediu impotriva constipatiei. Ulterior, s-a descoperit ca are si proprietati antiinflamatoare, miorelaxante si antimicrobiene. Mai mult de atat, sarea amara s-a dovedit si un bun fertilizator pentru plante, protejandu-le totodata si impotriva insectelor daunatoare.

Sare amara - moduri de utilizare

Exista mai multe modalitati in care puteti folosi sare amara, atat pentru uz intern sau pentru uz extern, cat si ca produs de ingrijire a plantelor sau produs de curatare.

Pentru uz intern se foloseste sub forma de solutie, obtinuta prin dizolvarea a cateva grame de sare amara in apa. In cazul adultilor, doza de sare amara ce poate fi folosita pentru uz intern este de 20-30 de grame pe zi, iar in cazul copiilor nu trebuie sa se depaseasca o cantitate de 10 grame pe zi. Solutiile pe baza de sare amara se folosesc ca remediu impotriva constipatiei datorita efectului laxativ si tot datorita acestui efect sunt folosite si in scop detoxifiant.

In ceea ce priveste uzul extern, sarea amara se foloseste pentru ingrijirea pielii si a parului dar si datorita efectului relaxant pe care il are asupra muschilor. Spuneam ca sarea amara se mai numeste si sare de baie, iar explicatia sta in faptul ca, pentru uz extern, aceasta se dizolva in apa din cada folosita pentru imbaiere. In acelasi timp se poate adauga sare amara in cremele folosite pentru ingrijirea pielii, in sampon, balsamuri sau masti pentru par.

Sarea amara aduce beneficii si plantelor datorita continutului de magneziu si sulf, fiind un bun fertilizator. In acest scop puteti imprastia o data pe saptamana cateva linguri de sare amara la radacina plantelor de gradina sau de apartament. Daca doriti sa le protejati impotriva insectelor,  puteti prepara un insecticid eficient dizolvand doua linguri de sare amara in patru litri de apa. Solutia astfel obtinuta se pulverizeaza atat pe partile aeriene ale plantelor, cat si la radacina.   

Nu in ultimul rand, puteti folosi sare amara pentru a indeparta detergentul intarit care se depune de-a lungul timpului in masina de spalat. Pentru aceasta, trebuie sa adaugati 2-3 linguri de sare amara in cuva masinii si sa porniti un ciclu de spalare cu apa fierbinte.

sarea-amara

Sare amara – beneficii pentru uz extern

Folosita sub forma de sare de baie sau ca ingredient adaugat in produsele de ingrijire, sarea amara aduce beneficii pentru sanatatea pielii si a parului, avand totodata si un efect pozitiv si asupra muschilor sau articulatiilor inflamate.

Imbunatatirea aspectului si sanatatii pielii

Sarea amara dizolvata in apa de baie are efect exfoliant, contribuind la indepartarea celulelor epiteliale moarte. Astfel, pielea devine mai fina si mai neteda, capatand un aspect sanatos si placut  la vedere. De asemenea, adaugata ca ingredient in mastile  pentru ten, indeparteaza usor punctele negre si constituie un tratament eficient impotriva acneei, datorita efectului antimicrobian.

Tot datorita acestui efect, sarea amara este un remediu eficient si impotriva ciupercii piciorului.

Prevenirea caderii parului

Adaugata in sampon, balsam  sau diferite masti pentru par, sarea amara aduce o serie de beneficii si podoabei capilare, in special datorita continutului de magneziu. Acest mineral hraneste firele de par, care devin astfel mai rezistente si isi mentin aspectul sanatos. Totodata, sarea amara intareste radacinile firelor de par contribuind la prevenirea caderii acestora. In acelasi timp, prin efectul antimicrobian protejeaza si scalpul impotriva ciupercilor si bacteriilor, aducand astfel noi beneficii pentru sanatatea podoabei capilare.

Ameliorarea durerilor musculare

Baile cu sare amara sunt recomandate dupa un efort fizic intens care solicita muschii si poate cauza febra musculara, dar si persoanelor care au crampe musculare sau au suferit contracturi musculare sau intinderi. Si de aceasta data elementul cheie este magneziul, care ajuta la relaxarea muschilor si stimuleaza eliminarea acidului lactic ce cauzeaza febra musculara.

Reducerea inflamatiei articulatiilor

Baile cu sare amara aduc beneficii si pacientilor care sufera de diferite forme de artrita, datorita efectului lor antiinflamator. Artrita este o denumire generica ce se refera la mai multe afectiuni caracterizate de inflamarea articulatiilor.  Aceasta  genereaza durere si rigiditate  articulara, afectand astfel in mai mare sau mai mica masura mobilitatea pacientilor si calitatea vietii acestora.

Astfel de bai cu sare amara facute cu regularitate reduc inflamatia articulara si amelioreaza astfel simptomele neplacute asociate artritei.

Sare amara  - beneficii pentru uz intern

Cu toate beneficiile enumerat mai sus, sa nu uitam ca sarea amara a fost folosita mai intai doar pentru uz intern datorita efectului laxativ, iar celelalte calitati i-au fost descoperite pe parcurs. Beneficiile pentru uzul intern au ramas acelasi si in prezent iar acestea sunt urmatoarele:

Ameliorarea constipatiei

Efectul laxativ al sarii amare este dat de magneziu, care stimuleaza absorbtia apei in intestine. Lichidul inmoaie materiile fecale si totodata le face sa alunece mai usor prin intestine, imbunatatind tranzitul intestinal si facilitand eliminarea acestora. Ca remediu pentru constipatie se administreaza 10 grame de sare amara dizolvate intr-un pahar cu apa iar efectul apare in decurs de circa 6 ore.

Totusi, un astfel de remediu este recomandat doar in cazul episoadelor izolate de constipatie si nu ca tratament de lunga durata, intrucat poate cauza deshidratare, balonare sau diaree.

Eliminarea toxinelor din organism

Acest beneficiu este asociat tot cu efectul laxativ, pentru ca prin stimularea purgatiei se presupune ca se elimina si cantitate mai mare de toxine din corp. Intr-adevar prin materiile fecale este eliminata o cantitate mare de toxine, insa medicii spun ca cel mai bine este ca acest proces sa fie lasat sa se deruleze in mod natural, fara a fi fortat cu ajutorul substantelor laxative. Acestea sunt benefice doar in caz de constipatie, cand eliminarea toxinelor este ingreunata, caz in care se poate spune ca ajuta la detoxifiere. Administrate atunci cand tranzitul intestinal se desfasoara normal, solutiile pe baza de sare amara si alte laxative pot cauza problemele mentionate mai sus si de aceea nu sunt recomandate in curele pentru detoxifiere.