Ce afectiuni se ascund in spatele unui fibrinogen crescut?

Ce afectiuni se ascund in spatele unui fibrinogen crescut? Ce afectiuni se ascund in spatele unui fibrinogen crescut?

Ultima actualizare: 25 august 2021

fibrinogen-crescut

Proteina sintetizata la nivelul ficatului, fibrinogenul sau factorul I al coagularii are un rol important in procesul de coagulare a sangelui. Cand o persoana sangereaza, organismul initiaza un proces care se numeste coagulare in cascada, combinand mai multi factori si formand astfel un cheag care va opri sangerarea. Daca nivelul fibrinogenului este prea mic, poate aparea sangerarea excesiva, adica hemoragia. In schimb, nivelurile crescute ale fibrinogenului duc la formarea cheagurilor de sange, respectiv la aparitia infarctului si accidentului vascular cerebral.

Exista doua tipuri de teste pentru fibrinogen – testul de activitate a fibrinogenului si testul antigen. Primul analizeaza activitatea fibrinogenului, prin examinarea duratei de formare a unui cheag de sange, iar cel de-al doilea masoara nivelul fibrinogenului din sange. In plus, vi se mai pot recomanda si alte teste de coagulare a sangelui, care, corelate, vor putea oferi informatii precise cu privire la afectiunile de care ati putea suferi.


Despre fibrinogen

Sinteza de fibrinogen are loc, in principal, in hepatocite (celulele ficatului). La persoanele sanatoase, fibrinogenul circula in plasma la niveluri normale, iar in timpul procesului de coagulare, acesta este convertit in fibrina solubila. Formarea cheagurilor de sange, structura si stabilitatea acestora sunt influentate de fibrina. Cheagurile de sange au un rol important pentru sanatate, contribuind la procesul natural de vindecare a ranilor. Este important de stiut ca nivelul fibrinogenului creste in momentul in care apare o inflamatie in organism, iar femeile insarcinate si fumatorii pot prezenta si ei un nivel crescut al fibrinogenului.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Hepafort, supliment alimentar care sustine buna functionare a ficatului, ajuta la mentinerea colesterolului in limite normale si protejeaza celulele hepatice. Contine colina si extracte de silimarina si anghinare.

 

Fibrinogen – valori normale

La persoanele de peste 18 ani, valorile normale ale fibrinogenului se situeaza intre 200 si 400 mg/dL (2.0 – 4.0 g/L) si pot fi usor diferite, in functie de laborator. Valorile normale pentru copiii intre 0 si 1 an se situeaza intre 160 si 390 mg/dL, pentru cei cu varste intre 2 si 10 ani: 140 – 360 mg/dL, iar intre 11 si 18 ani: 160 – 390 mg/dL. Valorile mult crescute (peste 700 mg/dL) pot indica boli precum cancer, artrita reumatoida, boli ale ficatului, trombofilie, boli coronariene, precum si risc de infarct sau atac vascular cerebral. Un nivel de fibrinogen sub limita admisa (50 mg/dL) reprezinta risc de hemoragie.

HepatoSuport Naturalis este recomandarea farmacistilor Catena pentru a mentine sanatatea sistemului hepato-biliar, contribuind la capacitatea naturala de regenerare a ficatului. Contine silimarina si cinarina, cu rol de protectie impotriva stresului oxidativ.

Afectiunile din spatele unui fibrinogen crescut/scazut

Asa cum aminteam anterior, fibrinogenul crescut poate indica prezenta unor afectiuni precum cele renale, ciroza hepatica, artrita reumatoida, cancerul, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, existenta unei infectii sau inflamatii, unele traumatisme. Testarea fibrinogenului sau a factorului I al coagularii se recomanda de catre medicul specialist pentru a depista procesele inflamatorii, unele probleme congenitale, pentru a supraveghea pacientii cu tromboze, in depistarea bolilor cardiovasculare, a leucemiei, dar si inaintea unor intereventii chirurgicale, pentru a elimina riscul de producere a hemoragiilor (aici fiind vorba despre un nivel scazut de fibrinogen).

HepaStop Forte este un supliment alimentar care sustine regenerarea naturala a ficatului, precum si eliminarea toxinelor, ajuta la ameliorarea simptomelor refluxului gastroesofagian si sustine functia hepato-biliara. Are la o baza o formula ce contine ingrediente naturale.

Testul de activitate a fibrinogenului trebuie facut atunci cand apar vanatai fara nicio explicatie, sangerari ale gingiilor, sangerari nazale frecvente, aparitia sangelui in urina si scaun, hemoragie la nivelul tractului gastrointestinal, ruptura de splina.

Disfibrinogenemia

Tulburarile fibrinogenului sunt afectiuni rare, clasificate fie dupa criteriul calitativ (tip II), fie dupa cel cantitativ (tip I). Disfibrinogenemia descrie o tulburare calitativa (de ordin functional) a fibrinogenului, reprezentata de o anomalie in molecula de fibrina, avand ca rezultat formarea cheagurilor. Practic, molecula nu functioneaza corect. Persoanele cu disfibrinogenemie fie nu prezinta simptome, fie se confrunta cu sangerarea in exces, fie cu coagularea excesiva a sangelui.

Alte teste de coagulare

Pe langa testarea fibrinogenului sau a factorului I al coagularii, se mai pot recomanda si alte teste de coagulare (coagulograma), atat pentru a depista unele afectiuni, cat si inaintea interventiilor chirurgicale.

  • Timpul de protrombina sau „timpul Quick” – analizeaza anumiti factori ai coagularii.
  • Timpul de troboplastina partiala activata (sau aPTT) – vizeaza deficiente ale fibrinogenului sau ale altor factori de coagulare.
  • Timpul de trombina (TT) – identifica anomalii in ceea ce priveste coagularea.
  • Timpul de sangerare.
  • Numarul trombocitelor.