In era tehnologiei, ascultarea muzicii prin intermediul castilor care se introduc in urechi a devenit o parte integranta a vietii noastre de zi cu zi. Multi oameni se tem de pierderea auzului din cauza castilor, desi, astazi, exista tehnologii care ne pot proteja. Cu toate astea, exista o preocupare crescuta cu privire la impactul pe care volumul ridicat al muzicii il poate avea asupra auzului nostru.
Astfel, de-a lungul timpului, au aparut multe mituri despre acest subiect, iar noi, prin intermediul acestui articol, le vom demonta. Asadar, care sunt mituri si care sunt realitatile cu privire la influenta volumului ridicat al castilor din urechile noastre, cat de tare se poate asculta muzica in casti fara a afecta auzul, toate aceste informatii esentiale, pentru a ne proteja sanatatea auditiva, se regasesc in acest articol.
In primul rand, pentru a determina cum este sanatos sa folosim castile, mai intai trebuie sa stim cum functioneaza urechea si cum auzim. Astfel, putem combate pierderea auzului.
Urechea externa este alcatuita din:
-
pavilion - cartilajul in forma de palnie cu santuri scurte, care capteaza undele sonore
-
canal auditiv – are o lungime de aproximativ 1,5 cm si prezinta perisori si glande care produc cerumen.
-
timpan - membrana elastica care vibreaza sub actiunea undelor sonore captate de pavilion si care au patruns anterior in canalul auditiv.
Urechea medie este o cavitate plina cu aer care este formata din trei osisoare:
-
ciocan (se sprijna pe timpan)
-
nicovala
-
scarita (se sprijina pe membrana ferestrei ovale), aceasta comunica cu faringele prin ‘trompa lui Eustachio’.
Ureche interna contine 3 canale semicirculare care au la baza receptori pentru sustinerea echilibrului individului, stimulati de miscarile de rotatie.Functia auditiva
Cum putem auzi?
Undele sonore captate de pavilion, intra apoi prin canalul auditiv extern care, la randul lor, creeaza niste vibratii ale timpanului si a celor 3 osicioare (ciocan, nicovala si scarita), dar si a membranei ferestrei ovale. Aceste vibratii misca perilimfa si endolimfa, dar si cilii celulelor auditive creand un impuls nervos, care transmit informatia catre creier, mai exact, in lobul temporal, responsabil de aparatul auditiv.
Picaturile auriculare Boramid pot fi utilizate ca adjuvant in eliminarea corpilor straini de la nivelul urechii externe, in cazul eczemelor urechii externe, otitei externe difuze si iritatiilor, dar si la combaterea pierderii auzului din aceasta cauza. Picaturile auriculare Boramid au ca scop regenerarea si cicatrizarea tegumentului de la nivelul peretelui conductului auditiv extern. Antiinflamator prin aminofenazona, anestezic local prin tetracaina, emolient si antiseptic local prin acidul boric. Picaturile Boramid se utilizeaza ca badijonaj auricular, cu rolul de a rolul de a mentine un auz curat si o igiena corespunzatoare in interiorul urechilor.
Afirmatii adesea intalnite la diferiti oameni legate de nivelul de zgomot
Probabil ati auzit si dumneavoastra aceste afirmatii de la persoanele din anturaj:
"Cu cat muzica e mai tare, cu atat suna mai bine."
"Ascultatul muzicii la volum ridicat in casti este inofensiv pentru auz."
"Daca nu simt disconfort sau durere, inseamna ca volumul este sigur pentru auz."
Sunt toate aceste informatii adevarate sau raman niste mituri? Cititi articolul in continuare si descoperiti care este cea mai sanatoasa metoda de a asculta muzica in casti si cum putem sa ne protejam urechile de pierderea auzului.
Realitati si recomandari pentru a combate pierderea auzului
Nivelul sigur de zgomot
Este important sa intelegem ca exista un nivel de zgomot sigur la care putem asculta muzica in casti fara a ne pune in pericol auzul. Expertii recomanda sa nu depasim 60-70 decibeli (dB) pentru a mentine sanatatea auditiva pe termen lung.
Durata de ascultare a muzicii, fara pierderea auzului
Pe langa volum, durata in care ascultam muzica la casti poate influenta semnificativ sanatatea auditiva. Recomandarea generala este sa facem pauze regulate pentru a permite urechilor noastre sa se odihneasca. Un interval de 15-30 de minute de pauza la fiecare ora de ascultare poate ajuta la prevenirea oboselii auditive si la pierderea auzului.
Calitatea castilor combat pierderea auzului
Castile de calitate pot face o diferenta semnificativa. Castile bune reduc zgomotul de fundal, permitandu-ne sa ascultam muzica la un volum mai scazut si in continuare sa experimentam o calitate audio excelenta.
Ascultarea responsabila a muzicii
Este important sa fim constienti de mediu atunci cand ascultam muzica. In locuri aglomerate sau cu zgomot de fundal ridicat, exista tendinta de a creste volumul pentru a acoperi zgomotul din jur. Acest lucru poate deteriora auzul, daca devine un obicei.
Simptome de avertizare in caz de pierderea auzului
Daca experimentam orice disconfort, durere sau sunete ascutite in timpul sau dupa ascultarea muzicii la casti, ar trebui sa reducem imediat volumul si sa acordam o pauza auzului nostru.
Impactul castilor asupra auzului
Sunetele puternice pot cauza daune urechii interne, in special celulelor ciliare fragile care ajuta la transmiterea sunetului catre creier. Daca ascultati muzica la un concert rock la un volum excesiv timp de cateva ore, acest lucru poate duce la suprasolicitarea celulelor ciliare si la oboseala auditiva si, ulterior, la pierderea auzului. Acesta este un exemplu clar de cum un nivel ridicat de zgomot poate afecta auzul pe termen scurt sau poate contribui la pierderea auzului pe termen lung daca situatia se tot repeta.
Cum masuram nivelul de zgomot
Exista aplicatii de mobil sau dispozitive care va pot ajuta sa masurati nivelul de zgomot din jurul vostru, astfel incat sa puteti lua decizii informate cu privire la volumul muzicii in casti. Aplicatii de mobil sunt gratuite si va permit sa masurati nivelul de zgomot in decibeli din mediul dumneavoastra inconjurator, in timp real.
In timp ce ascultati muzica in casti, puteti utiliza aceasta aplicatie pentru a va asigura ca sunteti in limitele sigure de zgomot si ca nu sunteti predispusi la pierderea auzului. Astfel, va veti putea proteja auzul cat mai simplu.
Efectele pe termen lung ale ascultarii muzicii la volum ridicat in casti
Ascultarea muzicii la un volum ridicat de-a lungul timpului poate duce la deteriorarea permanenta a celulelor care creeaza sistemul auditiv, ceea ce poate provoca pierderi de auz ireversibile.
Daca o persoana asculta muzica in casti la un volum ridicat, in fiecare zi timp de cativa ani, aceasta poate contribui la dezvoltarea unei pierderi de auz progresive. Acest lucru poate face dificila comunicarea in situatii zgomotoase si poate necesita asistenta auditiva permanenta.
Cum alegem castile potrivite pentru urechile noastre
Alegerea castilor de calitate poate face diferenta cand vine vorba de calitatea sunetului transmis catre ureche. Un set de casti de ultima generatie, cu tehnologie de anulare a zgomotului de fundal, pot reduce nevoia de a creste volumul pentru a acoperi zgomotul de fundal creat de mediul inconjurator. Acest lucru demonstreaza ca puteti asculta muzica la un volum mai scazut si totusi sa experimentati o calitate audio excelenta, fara sa va distrugeti functia auditiva. Astfel, va protejati de pierderea auzului.
Tehnici de protejare impotriva pierderii auzului
Exista metode pe care le puteti utiliza pentru a va proteja auzul in timpul ascultarii muzicii in casti. Asa cum spuneam anterior, atunci cand sunteti intr-un mediu zgomotos, cum ar fi un aeroport, avion, mall sau intr-un mijloc de transport in comun, puteti opta pentru utilizarea unor casti cu izolare fonica (noise cancelling) sau puteti alege sa ascultati muzica la un volum mai mic pentru a evita sa supraexpuneti urechile la zgomotul din jur si sa nu riscati pierderea auzului.
Lucovit Otixyl este un spray de ureche folosit pentru a elimina din canalul auditiv excesul de ceara si poate combate pierderea auzului pe termen scurt. Spray-ul previne formarea dopului de cerumen in canalul auditiv extern si dizolva excesul secretiilor de la nivelul urechii, fara folosirea unor accesorii externe precum betisoarele pentru ureche. Printre beneficiile utilizarii spray-ului Lucovit Otixyl se numara: o igiena corecta a urechii externe, poate fi folosit si de catre purtatorii de aparat auditiv, este usor de utilizat si poate fi folosit atat de copii, cat si de adulti.
De asemenea, un lucru foarte important pentru mentinerea sanatatii auzului, este folosirea de produse farmaceutice care ajuta la igienizarea urechilor. Atentie, insa, niciun specialist nu recomanda pentru igienizarea urechilor betigasele de urechi. Acestea pot infunda canalul auditiv extern (din cauza reziduurilor pe care le imping spre timpan) sau pot chiar deteriora timpanul. Astfel de situatii contribuie la slabirea sau pierderea auzului, fapt pentru care vom fi nevoiti sa ridicam volumul in casti, atunci cand le folosim.
Asadar, este posibil sa ascultam muzica in casti fara a afecta auzul, dar este esential sa facem acest lucru cu responsabilitate. Respectarea recomandarilor specialistilor privind nivelul de zgomot sigur, durata de ascultare si utilizarea castilor de calitate pot contribui la mentinerea sanatatii auditive pe termen lung si astfel la scaderea riscului de pierdere a auzului. Ascultarea muzicii ar trebui sa fie o experienta placuta si sigura pentru fiecare dintre noi.