Cat de sigur este consumul de ceai de musetel in sarcina?

Cat de sigur este consumul de ceai de musetel in sarcina? Cat de sigur este consumul de ceai de musetel in sarcina?

Ultima actualizare: 22 noiembrie 2024

ceai-de-musetel

Consumul de ceai de musetel in sarcina este un subiect destul de controversat, dat fiind faptul ca exista numeroase pareri pro si contra in privinta sa. In aceste conditii este normal ca viitoarele mame sa se simta oarecum derutate iar prin articolul de fata dorim sa le venim in ajutor. 

Vom aborda cat se poate de obiectiv subiectul consumului de ceai de musetel in sarcina, aratandu-va care sunt beneficiile sale dar si potentiale riscuri precum si modul in care pot fi evitate. De asemenea, vom aduce in discutie si cateva din cele mai vehiculate mituri despre consumul de ceai de musetel in sarcina aratandu-va daca sunt adevarate sau false.


Ceai de musetel in sarcina – ce beneficii poate aduce

Ceaiul de musetel contine peste 120 de compusi naturali cu efecte benefice mai mult sau mai putin pronuntate asupra organismului, inclusiv in perioada sarcinii. Dintre acesti compusi amintim alfa-bisabobolul, camazulena si apigenina, care confera ceaiului proprietati antiinflamatoare, antioxidante, antimicrobiene, hipoalergenice si relaxante. De asemenea, ceaiul de musetel este si o buna sursa de minerale precum fierul calciul, potasiul, zincul sodiul si manganul.

Acestea sunt argumente in favoarea consumului de ceai de musetel in sarcina, caruia ii sunt atribute urmatoarele beneficii:

Efect relaxant

Consumul de ceai de musetel in sarcina reduce stresul si anxietatea, care sunt stari normale in aceasta perioada datorate atat modificarilor hormonale care au loc in organism cat si grijilor pe care orice viitoare mama si le face in mod firesc. Astfel, ceaiul de musetel in sarcina are un efect calmant care ajuta atat la imbunatatirea starii de spirit, cat si a calitatii somnului.

Ameliorarea problemelor digestive

Indigestia, balonarea, arsurile asociate cu refluxul gastroesofagian sunt probleme digestive comune cu care se confrunta femeile insarcinate, care se explica prin faptul ca dezvoltarea uterului pune presiune pe organele din cavitate abdominala inclusiv pe stomac si intestine. Consumul de ceai de musetel in sarcina amelioreaza aceste simptome neplacute prin faptul ca imbunatateste digestia prin stimularea secretiei de suc gastric si relaxarea muschilor netezi din peretii intestinelor. Totodata, are si efect gastroprotector, stimuland secretia de mucus la nivelul stomacului pentru a contracara efectul acid al sucului gastric.

Protectie in fata agentilor patogeni

Consumul de ceai de musetel in sarcina este si o buna metoda de intarire a imunitatii, dat fiind ca aceasta bautura are efect antimicrobian datorita caruia poate neutraliza o serie de bacterii, fungi sau virusuri cu care organismul intra in contact.

Reducerea inflamatiei

Ceaiul de musetel este recunoscut in mod special datorita efectului sau antiinflamator prin care amelioreaza durerile ce pot aparea frecvent in sarcina pe fondul procesului inflamator.

Ceai de musetel in sarcina  - care sunt posibilele riscuri

Exista si anumite riscuri asociate cu consumul de ceai de musetel in sarcina, insa acestea pot fi usor evitate respectand cateva masuri simple de precautie. In primul rand, ceaiul de musetel in sarcina le poate provoca probleme femeilor cu alergii cunoscute la pelin, ambrozie, papadie sau alte plante din familia Asteraceae. Din aceeasi familie face parte si musetelul, astfel ca ceaiul poate cauza reactii alergice. De cele mai multe ori acestea nu sunt severe insa in cazul femeilor insarcinate se impune precautie maxima. Asadar, daca exista alergii cunoscute la una sau mai multe plante din familia Asteraceae, este de preferat sa se evite consumul de ceai de musetel in sarcina.

Despre ceaiul de musetel in sarcina se mai spune ca poate afecta evolutia fatului prin efectul puternic antiinflamator. Mai exact, aportul sporit de ceai de musetel in sarcina poate determina ingustarea prematura a canalului arterial fetal, care este o structura vasculara esentiala dezvoltarii fatului in uter. Acesta permite circulatia sangelui astfel incat sa fie ocoliti plamanii nedezvoltati, iar dupa nastere se inchide si sangele ajunge si in plamani pentru a se oxigena. Inchiderea prematura a acestui canal poate cauza probleme serioase la nivelul inimii fatului.

Despre acest risc se poate vorbi insa doar in conditiile unui consum exagerat de ceai de musetel in sarcina, ceea ce inseamna mai mult de 4-5  cani pe saptamana.

ceai-musetel

Ceai de musetel in sarcina – cele mai vehiculate mituri

Ata cum am promis, continuam cu prezentarea celor mai des vehiculate mituri despre consumul de ceai de musetel in sarcina si a adevarului din spatele acestora.

Ceaiul de musetel in sarcina poate induce travaliul

Pana in prezent nu exista date stiintifice care sa confirme acest mit si nici nu sunt cunoscute cazuri in care declansarea travaliului sa fie asociata strict cu consumul de ceai de musetel.  Asadar, pana la aparitia unor dovezi stiintifice, acest mit nu se confirma.

Ceaiul de musetel in sarcina amelioreaza greturile

Greturile si varsaturile sunt simptome normale in sarcina, iar despre ceaiul de musetel se spune ca e un remediu eficient impotriva lor. De aceasta data mitul se confirma, avand in vedere beneficiile in plan digestiv ale ceaiului de musetel pe care le-am prezentat mai devreme. Se recomanda consumul a 1-2 cesti de ceai de musetel pentru ameliorarea senzatiei de greata si a varsaturilor, insa o cantitate mai mare poate avea efect total opus.

Ceaiul de musetel in sarcina afecteaza efectul medicamentelor

Acest mit este partial adevarat pentru ca substantele active din ceaiul de musetel pot interactiona cu cele din unele medicamente, diminuandu-le sau chiar anulandu-le efectul. Se intampla cel mai adesea in cazul analgezicelor, antiinflamatoarelor, anticoagulantelor si al sedativelor, insa nu de fiecare data. De asemenea, exista si medicamente care nu interactioneaza cu substantele din ceaiul de musetel, caz in care tratamentul nu este cu nimic afectat. Cel mai in masura sa va spuna daca un anumit medicament interactioneaza sau nu cu ceaiul de musetel este medicul, care trebuie consultat de fiecare data cand vreti sa consumati aceasta bautura in paralel cu un tratament.

Ceaiul de musetel e recomandat pentru spalaturile vaginale

E adevarat ca ceaiul de musetel poate fi folosit si pentru uz extern datorita efectului sau antimicrobian, insa nu si in acest scop. Spalaturile vaginale nu sunt recomandate in general, indiferent ce solutie se foloseste, cu atat mai putin in perioada sarcinii. Explicatia sta in faptul ca astfel de spalaturi pot afecta echilibrul microflorei bacteriene favorizand aparitia unor infectii vaginale care pot genera complicatii in ceea ce priveste sarcina. De asemenea, spalaturile vaginale pot impinge in uter bateriile din microflora vaginala, existand riscul ca acestea sa afecteze evolutia fatului.

Asadar, ceaiul de musetel poate fi folosit extern pentru dezinfectarea unor leziuni sau eruptii cutanate insa nu si pentru spalaturi vaginale, care sunt contraindicate.

In concluzie, ceaiul de musetel in sarcina este sigur daca este consumat cu moderatie si daca se cere si sfatul medicului in legatura cu cantitatea recomandata si cu oportunitatea apelarii la un astfel de remediu. In afara de consumul in exces, o alta contraindicatie se adreseaza persoanelor cu alergie la plantele din familia musetelului, care pot dezvolta reactii adverse iar in acest caz riscurile depasesc beneficiile.