Care sunt cele mai cunoscute beneficii ale ceaiului de anghinare

Care sunt cele mai cunoscute beneficii ale ceaiului de anghinare Care sunt cele mai cunoscute beneficii ale ceaiului de anghinare

Ultima actualizare: 8 decembrie 2021

ceai-anghinare

Cu toate ca de multe ori este considerata o leguma, anghinarea (Cynara cardunculus var. scolymus) fac parte din familia compozitelor (ciulini). Aceasta planta isi are originea in zona Marii Mediterane si a fost folosita de mai multe secole pentru proprietatile sale medicinale.

Anghinarele au o serie de beneficii pentru sanatate, cum ar fi reducerea glicemiei, imbunatatirea digestiei, a sanatatii inimii si a ficatului.

Mai nou, oamenii au inceput sa foloseasca extractul de anghinare drept supliment alimentar, datorita concentratiilor mari de compusi pe care planta ii contine. Anghinarea este bogata in apigenina si luteolina, agenti bioactivi cu beneficii pentru sanatate.

In plus, extractele din frunze de anghinare au mai multe beneficii decat planta in sine, datorita concentratiilor mari de compusi polifenolici care se gasesc in frunzele plantei. Printre compusii foarte importanti ai frunzelor de anghinare se numara:

  • Cinarina, care actioneaza asupra celulelor hepatice, imbunatatind productia de bila.
  • Cinaropicrina, care ii ofera anghinarei gustul amar specific.
  • Cinarozida, care are proprietati antiinflamatoare.
  • Sterolii, care ajuta la reducerea cantitatii de colesterol absorbita din intestin in fluxul sanguin.
  • Acidul malic, care este un acid organic.

 


Ceai de anghinare - informatii importante

O ceasca de ceai de anghinare nu reprezinta, cel mai probabil, prima varianta atunci cand vreti sa alegeti un ceai relaxant. Cu toate acestea, ceaiul de anghinare este surprinzator de bun pentru starea de sanatate, in general. Ceaiul de anghinare se prepara din frunzele, tulpina si radacinile plantei de anghinare. Ideea de a prepara un ceai de anghinare isi are originile in urma cu mii de ani, vechii greci si romani fiind primii care au folosit acest remediu pentru a trata sau ameliora multe probleme frecvente de sanatate.

Ceaiul de anghinare are un gust neasteptat de placut, iar aroma sa este dulce, usoara si destul de subtila. Ceaiul de anghinare are o tenta amara care poate fi insa “acoperita” cu putina miere pe post de indulcitor natural. Indiferent de modul in care alegeti sa preparati un ceai de anghinare, important e sa-l beti in mod constant, datorita efectelor sale impresionante asupra sanatatii.

Catena recomanda ceai de anghinare Dacia Plant, un produs natural ce ofera organismului proprietatile curative ale anghinarei, ofera beneficii la nivelul ficatului, tractului intestinal si al colecistului (fierea). Astfel, administrat in cantitati de cate 2-3 cani pe zi, cu jumatate de ora inainte de mesele principale ale zilei, ceaiul de anghinare ofera protectie ficatului chiar si la nivel celular, favorizeaza eliminarea toxinelor, stimuleaza secretia biliara, dar si evacuarea materiilor fecale.

Ceai de anghinare - 6 beneficii importante

Este bogat in nutrienti

Anghinarea este un super aliment, cu un continut foarte ridicat de nutrienti precum vitaminele A, C, vitamina B1 (tiamina), folat, plus minerale esentiale precum magneziul, calciul, fierul si zincul. Practic, prin fierberea frunzelor de anghinare, apa (adica ceaiul de anghinare) va fi infuzata cu acesti nutrienti si antioxidanti puternici ai plantei.

Un mare plus este ca anghinarea are un continut scazut de grasimi. In schimb, este bogata in fibre, vitamine, minerale si antioxidanti.

O anghinare de marime medie contine aproape 7 grame de fibre, ceea ce reprezinta 23-28% din doza zilnica de referinta.

De asemenea, o anghinare de marime medie are 60 de calorii si aproximativ 4 grame de proteine - peste medie pentru un aliment pe baza de plante.

In plus, anghinarea se numara printre cele mai bogate in antioxidanti dintre toate legumele.

Ceai de anghinare – beneficii pentru inima

Este bine-cunoscut faptul ca ceaiul de anghinare poate reduce tensiunea arteriala si nivelul colesterolului, lucru care poate preveni afectiuni precum ateroscleroza, atacurile de cord si accidentul vascular cerebral.

ceai-anghinare-beneficii-inima

Ceai de anghinare – beneficii asupra imunitatii

Specialistii recomanda consumul de ceai de anghinare datorita continutului ridicat de vitamina C si antioxidanti. Acesti nutrienti importanti ajuta la intarirea sistemului imunitar. Cu toate acestea, ceaiul de anghinare nu este un leac pentru toate problemele de sanatate. In continuare trebuie sa urmati toate obiceiurile de intarire a imunitatii, chiar daca incepeti sa beti ceai de anghinare.

Ceaiul de anghinare poate ajuta la ameliorarea stresului si a anxietatii

Acest lucru nu se datoreaza doar simplului act de a va relaxa cu o cana de ceai de anghinare. Specialistii in nutritie sustin ca aceasta licoare are si proprietati calmante datorita continutului de magneziu, zinc si potasiu.

Ceai de anghinare – efecte asupra pielii

Dupa cum spuneam, aceasta leguma este bogata in antioxidanti, cum ar fi quercetina si rutina (un flavonoid ce mentine si sanatatea inimii), precum si vitamina C. Toate acestea pot ajuta la protejarea pielii de afectiunile cronice si stresul oxidativ, lucru care previne ridurile si petele legate de inaintarea in varsta.

Ceai de anghinare – beneficii pentru ficat

Potrivit studiilor, persoanele care beau ceai de anghinare isi detoxifica ficatul si isi reduc toxicitatea din organism, lucru care poate sustine activitatea metabolica si care poate reduce presiunea asupra sistemului imunitar.

ceai-anghinare-beneficii-ficat

Cum se prepara ceaiul de anghinare?

In primul rand, se recomanda sa folositi extracte lichide ale acestei plante (tinctura sau ceai de anghinare), deoarece sunt mai benefice decat pulberea. Motivul este ca ceaiul intra in contact direct cu papilele gustative.

Ingrediente pentru o cana cu ceai de anghinare:

  • 300 de ml de apa
  • o lingura de frunze uscate si maruntite

Cand apa atinge punctul de fierbere, adaugati planta si lasati sa dea in clocot. Apoi, acoperiti vasul cu un capac si lasati totul la infuzat timp de 15-20 minute.

ceai-anghinare-preparare

Strecurati apoi ceaiul si turnati-l in cana. Unii specialisti recomanda sa beti ceai de anghinare pe stomacul gol. De asemenea, puteti consuma 2-3 cani de ceai de anghinare pe zi, cu aproximativ 30 de minute inaintea meselor principale.

Ceai de anghinare - contraindicatii

Exista destul de multe avantaje pe care ceaiul de anghinare le are asupra starii de sanatate. Cu toate acestea, specialistii atentioneaza ca exista si cateva contraindicatii si efecte adverse, cum ar fi reactiile alergice si problemele asupra calculilor biliari.

Unii oameni pot fi alergici la anghinare si/sau extract sau ceai de anghinare. Cele mai predispuse persoane sunt cele alergice la plantele care fac parte din aceeasi familie cu anghinarele, cum ar fi floarea soarelui, crizantemele si galbenelele. Pentru a evita o situatie neplacuta, incepeti prin a bea o cantitate mica de ceai de anghinare, iar daca va confruntati cu reactii adverse, in afara de flatulenta, este posibil sa fiti sensibili la acest ceai.

De asemenea, specialistii le recomanda persoanelor care au calculi renali sau biliari sa evite acest ceai, deoarece poate agrava aceste probleme.

In plus, nu se recomanda femeilor insarcinate si celor care alapteaza sa bea acest preparat.

 

Referinte:

https://www.wellandgood.com/artichoke-tea/

https://www.organicfacts.net/artichoke-tea.html