Cardiopatia ischemica (CI) este o afectiune in care muschiul inimii devine slabit ca urmare a unui atac de cord sau a unei boli coronariene.
In cazul pacientilor cu boala coronariana, arterele care furnizeaza sange catre muschiul inimii se ingusteaza. Acest lucru poate impiedica alimentarea cu sange a unor portiuni ale muschiului inimii, provocand daune. La pacientii care dezvolta cardiopatie ischemica, ventriculul stang al inimii devine cel mai probabil marit, dilatat si slabit. Acest lucru inhiba capacitatea inimii de a pompa sange in mod corespunzator, ceea ce poate duce la insuficienta cardiaca.
Medicul stabileste planul de tratament in functie de cat de multe leziuni a suferit inima, in timp ce urmareste tratarea cauzei de baza a cardiopatiei ischemice, pentru a preveni progresia ulterioara a bolii, pentru a ajuta la imbunatatirea functiei cardiovasculare si pentru a trata posibilele simptome asociate. De exemplu, specialistul poate recomanda modificarea stilului de viata, medicamente, interventii chirurgicale sau alte proceduri. Adoptarea unui stil de viata sanatos poate contribui la reducerea riscul de complicatii si a riscului de a dezvolta cardiopatie ischemica in primul rand.
Ce este cardiopatia ischemica?
Cardiopatia ischemica este o afectiune caracterizata prin incapacitatea muschiului inimii de a pompa bine sange, din cauza leziunilor cauzate de lipsa alimentarii cu sange a muschiului. Boala coronariana si atacurile de cord provoaca aceasta lipsa de aport a sangelui (ischemie).
Aportul redus de sange slabeste si mareste ventriculul stang la persoanele cu cardiopatie ischemica. Intrucat ventriculul stang este camera principala de pompare a inimii, un ventricul stang slabit scade capacitatea inimii de a pompa sange.
Cardiopatia ischemica este cel mai frecvent tip de cardiomiopatie dilatativa si principala cauza a insuficientei cardiace sistolice la nivel mondial. Mai exact, este cauza a 60% dintre cazurile de insuficienta cardiaca sistolica.
Semne si simptome de cardiopatie ischemica
In stadiu incipient, o boala cardiaca poate sa nu provoace simptome. Cu toate acestea, semnele si simptomele cardiopatiei ischemice pot fi similare cu cele ale insuficientei cardiace:
-
dificultati respiratorii, mai ales cand pacientul sta intins;
-
edem la nivelul picioarelor sau al abdomenului;
-
oboseala;
-
incapacitatea de a face exercitii fizice.
Daca boala coronariana incepe sa afecteze circulatia sanguina, persoana in cauza se poate confrunta cu:
-
oboseala extrema;
-
intoleranta la activitatea fizica;
-
respiratie dificila;
-
ameteala;
-
lesin;
-
durere toracica sau angina pectorala;
-
edem, care se caracterizeaza prin umflarea picioarelor;
-
umflarea abdomenului;
-
tuse sau respiratie suieratoare din cauza prezentei lichidului in plamani;
-
probleme de somn;
-
crestere in greutate neintentionata;
-
palpitatii cardiace.
Oricine are aceste simptome ar trebui sa discute cu un specialist din domeniul sanatatii.
Cauze
Cardiopatia ischemica este cauzata de problemele medicale care afecteaza muschiul inimii din cauza circulatiei sanguine reduse, cum ar fi:
-
boala arteriala coronariana, aceasta fiind cea mai frecventa cauza;
-
atacul de cord;
-
vasculita coronariana;
-
disectia arterei coronare;
-
boala microvasculara coronariana;
-
displazia fibromusculara;
-
angina varianta (angina prinzmetal).
Care sunt factorii de risc care pot duce la cardiopatie ischemica?
Factorii majori de risc ai bolilor de inima ii pot expune pe oameni la un risc ridicat de probleme cardiovasculare (afectiuni ale inimii si vaselor de sange) si cardiopatie ischemica. Acesti factori de risc sunt:
-
istoricul familial de boli de inima;
-
hipertensiunea arteriala;
-
fumatul;
-
diabetul;
-
nivelul ridicat de colesterol;
-
antecedentele de atac de cord;
-
lipsa activitatii fizice;
-
un indice de masa corporala (IMC) mai mare de 30.
Diagnostic
Daca o persoana banuieste ca ar putea avea cardiopatie ischemica, cel mai probabil va fi trimisa de catre medicul generalist la un cardiolog. Acesta va efectua o examinare si va pune intrebari despre istoricul medical al pacientului. De asemenea, poate recomanda efectuarea unor teste suplimentare, cum ar fi:
-
ecocardiografia: aceasta investigatie imagistica evalueaza anatomia si functia inimii si este de obicei primul test realizat pentru diagnosticarea cardiopatiei ischemice;
-
electrocardiograma (EKG): inregistreaza activitatea electrica a inimii;
-
analiza profilului lipidic: detecteaza nivelul de colesterol si trigliceride din sange;
-
peptidul natriuretic cerebrale: depisteaza un biomarker pe care organismul il secreta atunci cand peretele muscular miocardic este foarte tensionat;
-
testarea de efort: este metoda prin care medicul monitorizeaza activitatea electrica a inimii, la diferite grade de efort;
-
cateterismul cardiac: procedura prin care se verifica daca arterele sunt ingustate;
-
biopsia miocardica: implica prelevarea unei mici mostre de muschi al inimii pentru analiza tesuturilor.
Tratament
De obicei, medicul abordeaza mai intai cauza de baza a cardiopatiei ischemice. De cele mai multe ori, cauza este boala coronariana. Medicul poate recomanda:
-
schimbarea stilului de viata;
-
medicamente;
-
interventii chirurgicale sau alte proceduri.
Modificarea stilului de viata
Pentru a ajuta la tratarea bolii coronariene si pentru a reduce riscul de complicatii, este esential ca pacientul sa aiba o alimentatie sanatoasa, cu un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu. De asemenea, specialistul ii va recomanda pacientului sa faca exercitii fizice care sa fie sigure pentru starea sa de sanatate.
De asemenea, medicul ii va recomanda, cel mai probabil, sa renunte la fumat, in cazul in care pacientul fumeaza. Evitarea drogurilor si limitarea consumului de alcool s-ar putea numara, de asemenea, printre recomandari.
Pacientul nu ar trebui sa mentina aceste schimbari ale stilului de viata ca solutii pe termen scurt. Mai degraba, este important sa dezvolte obiceiuri sanatoase pe termen lung.
Medicamente
Specialistul ar putea prescrie medicamente pentru ameliorarea simptomelor, prevenirea complicatiilor si imbunatatirea functiei inimii. In functie de situatia pacientului, medicul poate prescrie:
-
beta-blocante, pentru a reduce tensiunea arteriala si ritmul cardiac;
-
blocante ale canalelor de calciu, pentru a relaxa si largi arterele si pentru a reduce tensiunea arteriala;
-
anumite tipuri de diuretice, pentru a elimina excesul de lichide din organism si pentru a reduce tensiunea arteriala, dar si nivelul de efort pe care trebuie sa il depuna muschiul inimii;
-
alte terapii cu medicamente pentru a controla ritmul cardiac;
-
anticoagulante;
-
medicamente care ajuta la tratarea nivelului ridicat de colesterol.
Interventii chirurgicale si alte proceduri
Medicul poate recomanda si interventii chirurgicale sau alte proceduri la nivelul arterelor coronare ori al altor parti ale inimii. De exemplu, specialistul poate recomanda:
-
implantarea unui stimulator cardiac, a unui defibrilator sau a ambelor, pentru a imbunatati functia electrica a inimii;
-
aterectomie, pentru a indeparta placa de pe artere;
-
angioplastie venoasa cu balon, pentru a ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin in arterele ingustate;
-
inserarea unui stent, un dispozitiv conceput pentru a mentine arterele deschise.
In cazuri foarte grave, medicul poate recomanda o grefa de bypass coronarian. In timpul acestei interventii chirurgicale, chirurgul indeparteaza o portiune a unui vas de sange sanatos dintr-o alta parte a corpului si o ataseaza la nivelul inimii, pentru a restabili alimentarea cu sange arterial. Acest lucru permite sangelui sa ocoleasca segmentul de artera blocata, sa curga prin noul vas de sange si sa se conecteze la artera coronara, in aval de segmentul blocat.
Daca gradul de deteriorare a inimii este prea avansat pentru ca aceasta sa mai poata fi remediata, este posibil ca pacientul sa aiba nevoie de un transplant de inima.
Prevenire
In primul rand, pentru a va putea reduce riscul de a dezvolta boli de inima este important sa adoptati un stil de viata sanatos. De exemplu:
-
monitorizati-va tensiunea arteriala si nivelul colesterolului;
-
urmati o alimentatie sanatoasa, cu un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu;
-
faceti cel putin 30 de minute de exercitii aerobice de 5 ori pe saptamana;
-
mentineti o greutate sanatoasa;
-
nu consumati produse din tutun si droguri.
Prin practicarea unor obiceiuri sanatoase pentru inima, va puteti reduce riscul de a dezvolta boala coronariana, cardiopatie ischemica si alte afectiuni cardiovasculare. Daca ati dezvoltat deja o afectiune cardiaca, adoptarea unui stil de viata sanatos poate ajuta la reducerea riscului de complicatii.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/ischemic-cardiomyopathy
https://www.medicalnewstoday.com/articles/ischemic-cardiomyopathy
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17145-ischemic-cardiomyopathy