Antibioticele au un rol esential in prevenirea si tratarea mai multor tipuri de infectii bacteriene, de la cele mai usoare cazuri si pana la cele ce pot pune in pericol viata. Insa trebuie cunoscute si pericolele la care ne expunem cand folosim aceste medicamente fara o recomandare din partea unui specialist. Si acest lucru trebuie amintit cat mai des, avand in vedere ca, de cele mai multe ori, antibioticele sunt gresit utilizate.
Terapia cu antibiotice trebuie sa fie initiata doar cu prescriptia eliberata de un specialist, care sa monitorizeze evolutia tratamentului in cazul pacientului sau. Cu toate acestea, asa cum aminteam mai devreme, sunt multe persoane care prefera sa apeleze la automedicatie din dorinta de a se trata mai rapid. Insa acest fapt presupune o practica potential periculoasa ce nu face decat sa agraveze rezistenta la antibiotice.
Asadar, cand vine vorba de a urma un tratament cu antibiotice, se recomanda consultarea specialistului care ne va indruma si cu administrarea de probiotice, microorganisme vii care imbunatatesc echilibrul microflorei intestinale.
Farmacistii Catena recomanda Linex forte, probiotic ce poate fi utilizat in perioada tratamentelor cu antibiotice, in cazul unei alimentatii necorespunzatoare si in perioadele de stres, atunci cand flora intestinala are de suferit.
Afectiuni care impun administrarea de antibiotice
Antibioticele sunt unele dintre cele mai mari progrese din medicina, administrarea lor salvand cel mai probabil milioane de vieti anual si scurtand perioadele de suferinte pentru multi pacienti cu infectii.
Ca in cazul altor medicamente, utilizarea de antibiotice “dupa ureche” poate produce efecte nedorite. Acest fenomen poate favoriza, pe scara tot mai larga, rezistenta bacteriilor fata de antibiotic. Infectiile determinate de bacteriile rezistente la antibiotice devin mult mai greu de tratat, asadar administrarea unor tratamente anterior nu va mai fi eficienta.
Folosirea antibioticelor in mod gresit sau cand nu este total necesar poate face sa intervina riscul de a nu avea niciun efect in vindecare. De aceea, se recomanda utilizarea lor doar in cazul infectiilor care raspund la tratamentul cu antibiotice.
Datorita unei formule unice, Procombo asigura refacerea mai rapida a echilibrului microflorei intestinale prin tehnologia patentata DuoCap (capsula in capsula), care mentine culturile probiotice viabile, garantandu-i calitatea produsului.
Cel mai des, tratamentul cu antibiotice se va folosi in lupta cu stafilococul auriu, pentru Escherichia coli - principala cauza in infectiile urinare, pentru pneumococ – ce duce la pneumonii, sinuzite, otite –, dar si pentru enterococi.
Cand vine vorba de boli, se pot trata cu antibiotice: amigdalita streptococica, pneumonia bacteriana, tusea convulsiva (pertussis), infectii ale urechii – precum otita medie, infectii ale ochilor – cum ar fi conjunctivita, dar si mai multe infectii ale pielii, chiar si infectii ale sinusurilor.
Antibioticele se pot administra si in cazuri de meningita bacteriana, tuberculoza. De asemenea, sunt o solutie si pentru infectiile tractului urinar, infectii cu transmitere sexuala, diaree, chiar si in caz de acnee.
In unele cazuri, medicul poate recomanda profilactic administrarea de antibiotice pentru a preveni o infectie, spre exemplu, inainte de o interventie chirurgicala.
Indicat in timpul terapiei cu antibiotice, care poate distruge flora intestinala si poate provoca unele dezechilibre in organism, Enterolactis Plus contine 24 de miliarde de celule vii de origine umana cu rol in reechilibrarea florei intestinale si imbunatatirea activitatii sistemului digestiv.
Bine de stiut este ca gripa si raceala sunt exemple de infectii ce nu trebuie tratate cu antibiotic. Si asta pentru ca sunt cauzate de virusuri – nu de bacterii, iar virusurile nu pot fi distruse cu ajutorul antibioticelor.
Cat trebuie tinut un tratament cu antibiotice
In functie de tipul de infectie si starea de sanatate a celui bolnav, se va stabili si cat trebuie tinut un tratament cu antibiotice. Estimativ, putem sa ne referim la unele situatii mai frecvente, cum ar fi:
-
infectii urinare, cistita – cateva zile de tratament cu antibiotice;
-
pneumonie – de la 5 zile si pana la 2 saptamani de tratament;
-
infectii osoase sau la nivelul inimii: de la 4-6 saptamani si pana la cateva luni;
-
acnee: timp de mai multe luni.
Cele 5 reguli in tratamentul cu antibiotice
-
Nu folositi antibiotice neprescrise de medic!
-
Nu pastrati antibiotice in casa pentru viitoare infectii!
-
Nu luati antibioticele prescrise altei persoane, chiar daca simptomele bolii vor parea asemanatoare cu experiente anterioare!
-
Evitati infectiile printr-o igiena atenta a mainilor, evitati contactul cu persoanele bolnave!
-
Evitati pe cat posibil zonele aglomerate in perioadele cu risc mare de infectii!
Avand in vedere toate lucrurile mai sus enumerate, este extrem de important sa ne obisnuim sa luam antibiotice exclusiv la recomandarea specialistilor pentru a nu amplifica nivelul rezistentei microbiene fata de aceste medicamente ce pot salva in continuare multe vieti.