Cancerul la rinichi, numit si cancer renal, este o afectiune maligna relativ rara, dar, din pacate, deseori diagnosticata tardiv. Un cancer la rinichi apare atunci cand celulele de la acest nivel se inmultesc exacerbat si necontrolat, ducand la aparitia unei tumori renale de natura maligna si, ulterior, la evolutia si cresterea in dimensiuni a acesteia. Exista mai multe forme histologice de cancer la rinichi (cancer renal), dar carcinomul cu celule renale (cu celule clare) este principalul tip diagnosticat. Carcinomul cu celule renale reprezinta aproximativ 85% din totalul cazurilor de cancer la rinichi la adulti, luand nastere la nivelul tubilor renali cu rol in filtrarea urinei.
Alte forme de cancer renal sunt carcinomul cu celule de tranzitie (pana la 10% dintre cazuri) si sarcomul, care se dezvolta de obicei in tesuturile moi ale rinichilor, fiind mult mai rar. O forma specifica de cancer renal, in special la copii, este tumora Wilms, cu o incidenta de aproximativ 1%. Ulterior, subtipurile maligne se diferentiaza in functie de histologie si anumite mutatii care duc la aparitia lor. Carcinomul cu celule renale, forma cea mai frecvent diagnosticata, este una dintre principalele afectiuni maligne urogenitale. In continuare, vom oferi mai multe informatii despre cauzele, factorii de risc, alternativele de tratament si preventia cancerului de rinichi.
Cancer la rinichi – cauze si factori de risc
Nu se cunosc cauzele care duc la cancer de rinichi. Cu toate acestea, se au in vedere in special diferiti factori care cresc riscul ca o persoana sa dezvolte cancer renal, cum ar fi:
-
varsta inaintata (peste 40-45 de ani);
-
sexul masculin (incidenta este aproape dubla in randul barbatilor);
-
obezitatea (mai ales la femei) si sedentarismul;
-
anumite afectiuni: hipertensiunea arteriala, insuficienta renala cronica si necesitatea vitala de a face dializa, boala polichistica renala, anemia falciforma, litiaza renala;
-
anumite boli ereditare cresc riscul de cancer la rinichi: scleroza tuberoasa, sindromul Von Hippel-Linda, sindromul Birt-Hogg-Dube, carcinomul renal papilar ereditar, carcinomul cu celule renale ereditar, leiomiomatoza ereditara;
-
expunerea la cadmiu, erbicide, azbest, tricloretilena, benzen, acetaldehida, formaldehida si alti solventi organici cu potential cancerigen;
-
cel mai puternic factor de risc pentru cancer la rinichi cu celule renale este fumatul, dar nu este vorba doar despre tigarile clasice, ci si despre pipa sau trabuc;
-
abuzurile medicamentoase, cum ar fi administrarea in exces a analgezicelor;
-
alcoolismul cronic.
Se crede ca incidenta cazurilor de cancer la rinichi poate fi redusa la jumatate prin eliminarea a doi factori principali de risc: fumatul si excesul de greutate corporala. Radioterapia, indeosebi in zona pelvina, poate creste riscul de a dezvolta ulterior cancer renal. Bineinteles, poate exista si o predispozitie genetica semnificativa, certificata prin faptul ca persoanele care au avut rude diagnosticate cu un astfel de tip de cancer sunt mult mai predispuse ca, in viitor, sa dezvolte si ele cancer la rinichi. Drept urmare, se recomanda un eventual screening periodic, dar si o buna cunoastere a factorilor de risc si simptomelor asociate acestui tip de cancer.
Cancer renal – simptome si manifestari clinice
In mod obisnuit, carcinomul cu celule renale (forma de cancer renal cea mai frecventa) ramane asimptomatic pana atinge stadii avansate. De asemenea, peste 50% dintre tumori sunt, practic, diagnosticate accidental. Doar 10-15% dintre persoanele cu cancer la rinichi tind sa prezinte o asa-zisa „triada clasica” de simptome, care includ:
-
durere de flanc;
-
hematurie (prezenta de sange in urina);
-
senzatia de plenitudine si presiune la nivelul flancului abdominal, chiar cu posibilitatea de a palpa formatiunea tumorala.
Alte simptome nespecifice includ oboseala, pierderea in greutate, febra, transpiratiile nocturne, starea de rau generalizata, hipertensiunea arteriala si anemia. Varicocelul se poate dezvolta din cauza invaziei tumorale si a cresterii in vena renala si vena cava inferioara, care poate bloca in cele din urma vena testiculara. Daca este prezenta hipercalcemia, se sugereaza metastazarea la oase sau un fenomen paraneoplazic. Metastazarea osoasa poate aparea in caz de cancer la ficat. Deseori, metastazele osoase sunt osteolitice si provoaca fracturi patologice, compresie spinala (a maduvei spinarii) si hipercalcemie. Durerea de spate este chinuitoare, ascutita, insuportabila.
Carcinomul renal deseori duce si la sindroame neoplazice, producand o serie de substante care, ulterior, duc la hipercalcemie (parathormon), eritrocitoza (eritropoietina) sau sindrom Cushing (ACTH) etc. La momentul diagnosticarii, aproximativ o treime dintre persoanele cu cancer la rinichi prezinta boala in stadii de metastazare. Drept urmare, examenul fizic al pacientilor ar trebui sa includa si evaluarea eventualelor metastaze pulmonare (75% din cazurile diagnosticate) sau osoase (20%), hepatice (18%). O durere persistenta in partea inferioara a spatelui sau in lateral, care este constanta si ascutita, ar trebui sa ridice suspiciunea unui eventual cancer la rinichi.
In stadii incipiente, cand masa tumorala este mica (sub 3 centimetri), simptomele de cancer la rinichi nu se manifesta. Aproximativ 25% dintre persoanele diagnosticate nu prezinta, de fapt, niciun fel de simptom. Masa renala care ridica suspiciunea de cancer renal este frecvent doar o constatare accidentala in timpul unei investigatii radiologice de rutina. Simptomele specifice tind sa apara odata ce masa tumorala creste, incluzand, dupa cum am mentionat deja, hematurie si dureri de spate, eventuala aparitie a unei formatiuni tumorale care poate fi palpata, la nivelul zonei laterale abdominale. Cand triada clasica este prezenta, boala este deja in stadiu avansat.
Cancer la rinichi – alternative de tratament
Optiunile terapeutice si managementul in caz de cancer la rinichi este in stricta dependenta de stadiul in care tumora a fost diagnosticata. Drept urmare, in prima instanta ar trebui diferentiat stadiul, pe baza rezultatelor anatomopatologice, iar ulterior trebuie initiat tratamentul pentru cancer la rinichi, tratament care poate include:
-
stadiul 1a: tumorile limitate la rinichi trebuie tratate cu intentie curativa, adica prin rezectia chirurgicala completa si nefrectomie partiala. Se recomanda ulterior supravegherea printr-un CT sau RMN abdominal la 6 luni dupa initierea supravegherii, iar ulterior investigatiile ar trebui facute cel putin o data pe an.
-
stadiul 1b: nefrectomie partiala sau radicala, cu urmarire constanta prin CT, RMN sau chiar ecografie la 3-12 luni dupa nefrectomie, urmarire anuala timp de 3 ani, radiografia toracelui in fiecare an, timp de 3 ani;
-
stadiile 2 si 3: nefrectomie radicala, cu urmarire prin CT, RMN, ecografie pentru torace si abdomen dupa 3-6 luni, iar apoi la fiecare 3-6 luni, timp de 3 ani si apoi anual, timp de 5 ani;
-
stadiul 4: terapii moleculare tintite, chimio- si radioterapie, nefrectomie urmata de protocol de imunoterapie (inhibitori de tirozin-kinaza, sunitinib, sorafenib, pazopanib si axitinib). In cazurile in care pacientul cu cancer la rinichi a fost tratat prin nefrectomie si imunoterapie, rata de supravietuire a fost mult mai buna decat la cei care au urmat monoterapie. Evident, se recomanda urmarirea constanta prin CT sau RMN atat inainte de initierea tratamentului, cat si ulterior.
De obicei, tratamentul pentru cancer la rinichi este eficient daca se initiaza in stadii timpurii de boala. Rata de supravietuire relativa la 5 ani, in caz de cancer la rinichi, este de 75%. In jur de 2/3 din cazuri sunt diagnosticate cu boala in stadii locale, limitate la rinichi. La persoanele care au cancer la rinichi, prognosticul la 5 ani dupa aceea este dictat in primul rand de stadiu si grad:
-
85-90% in cancerele localizate (stadiile I si II);
-
30-40% in cancerul aflat in stadiul III;
-
5-15% in cancerul aflat in stadiul IV.
Asadar, cu cat diagnosticul de cancer la rinichi este pus mai rapid, cu atat prognosticul asociat este unul mai favorabil.
Cancer renal – sfaturi pentru preventie
Desi nu se cunosc intocmai cauzele care duc la cancer de rinichi, pentru a reduce riscul acestui tip de cancer, specialistii recomanda urmatoarele:
-
consumul moderat de alcool (in special vin natural) pare sa aiba efect protector. Chiar daca nu exista date concrete, acelasi efect l-ar putea avea si consumul regulat de cafea.
-
adoptarea unei diete bogate in fructe si legume, vitamine si minerale se asociaza unui risc mai redus de a dezvolta cancer la rinichi;
-
consumul de peste gras, bogat in grasimi polinesaturate;
-
renuntarea la fumat;
-
activitatea fizica;
-
mentinerea unei greutati in limite normale;
-
tratarea afectiunilor subiacente, cum ar fi hipertensiunea arteriala;
-
limitarea expunerii la compusi toxici volatili, cu potential cancerigen;
-
screeningul periodic pentru cancer la rinichi, in special daca exista antecedente familiale pozitive.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563230/
https://giornaleitalianodinefrologia.it/wp-content/uploads/sites/3/2022/05/39-03-2022-03.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470336/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558975/
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/kidney-cancer
https://sci-hub.se/10.1097/MOU.0000000000000454
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/renal-cell-carcinoma