Cancer la creier – cauze, factori de risc, tratament si preventie

Cancer la creier – cauze, factori de risc, tratament si preventie Cancer la creier – cauze, factori de risc, tratament si preventie

Ultima actualizare: 28 iunie 2024

Cancerul cerebral (cancer la creier) constituie un procent relativ mic din totalul cancerelor care afecteaza oamenii. Cu toate acestea, ca urmare a complexitatii si localizarii specifice, cele mai multe dintre cazurile de cancer la creier se asociaza cu morbiditate si mortalitate semnificative. Creierul uman, localizat in bolta rigida a craniului, este compus din neuroni, celule gliale, nervi cranieni, glande si vase de sange, acoperite de meninge si „scaldate” in lichidul cefalorahidian. Drept urmare, fiecare dintre aceste componente celulare poate da nastere la cancerele cerebrale primare (cancer la creier primar), de diferite subtipuri si diverse grade de agresivitate implicita.

Tumorile care au originea in componentele creierului se numesc tumori cerebrale primare. Desi sunt forme frecvente, cancerele cerebrale secundare (provenite din tumori care s-au format intr-o alta parte a corpului, dar au metastazat spre creier, ducand la cancer la creier secundar), devin tot mai raspandite. Cancerul de san, cel pulmonar si cancerul de colon pot da metastaze spre creier. Un numar deosebit de mare de variabile dicteaza prognosticul pe care o persoana cu cancer la creier il va avea, iar biologia cancerului este cea mai importanta. Aici intelegem locul de origine, dinamica, stadiul in care a fost diagnosticat, dimensiunea, gradul de vascularizare si accesul la terapie.


Cancer la creier – cauze si factori de risc

Un cancer la creier (o tumora cerebrala) se poate prezenta sub diferite forme. Totusi, trebuie sa mentionam faptul ca exista si tumori benigne. Chiar daca nu sunt canceroase, acestea pot pune in pericol viata, deseori ca urmare a efectului de compresie mecanica pe care il manifesta. Insa, vom vorbi doar despre tumorile maligne, care se prezinta sub forma de cancer la creier, avand diferite forme, si anume:

  1. astrocitomul: este acel cancer la creier care ia nastere in celulele gliale de la nivel cerebral;
  2. glioblastomul: cancerul cerebral care ia nastere in celulele gliale, ce au rol in a sustine si hrani neuronii;
  3. ependimomul: cancerul cerebral ce ia nastere in celulele ependimale, care secreta lichidul cefalorahidian;
  4. oligodendrogliomul: desi este o forma rara de cancer la creier, ia nastere in oligodendrocite, celule care secreta teaca de mielina;
  5. meduloblastomul: este o tumora maligna cu progresie rapida si agresivitate specifica, poate forma cea mai frecvent diagnosticata in randul populatiei pediatrice.

Cauzele care duc la cancer la creier sunt incomplet elucidate. Cu toate acestea, ca in alte tipuri de cancere, se crede ca ar fi vorba in prima instanta despre mutatii genetice aparute in ADN-ul celulelor de la acest nivel. Aceste mutatii duc la proliferarea si multiplicarea haotica a acestora, in cele din urma adoptand comportamentul specific celulelor tumorale:

  • mutatii genetice: la nivelul genei MAPK, FGFR, PDGFR, fiind cunoscut ca incidenta usor rara a cancerelor cerebrale face dificila caracterizarea moleculara a acestora;
  • afectiuni genetice subiacente: neurofibromatoza, sindromul Li-Fraumeni, Turner si Turcot, sindromul Von Hippel-Lindau, scleroza tuberculoasa, sindromul Gorlin-Goltz (cresc riscul fie de cancer la creier primar, fie secundar, din metastazare);
  • expunerea la radiatii (UV sau folosite in investigatii radiologice, radioterapie), indeosebi in copilarie;
  • metastazarea unor cancere (pulmonar, mamar, colon, renal si melanom).

In ceea ce priveste factorii care cresc riscul de a dezvolta cancer la creier, acestia pot fi:

  • varsta: desi diagnosticul de cancer la creier poate fi pus la orice varsta, imbatranirea creste riscul de a dezvolta, in esenta, orice tip de cancer, inclusiv variantele de cancer la creier. Conform datelor epidemiologice, incidenta maxima este la persoane din categoria de varsta 65-80 de ani.
  • obezitatea: nu se cunosc mecanismele prin care statutul supraponderal ar creste riscul de a dezvolta cancer la creier, dar s-a observat o incidenta mai crescuta in randul persoanelor al caror indice de masa corporala (IMC) depaseste limitele normale;
  • antecedentele familiale (atat de cancer la creier, cat si de cancere care pot genera metastaze la nivel cerebral) cresc riscul de a dezvolta acest tip de cancer;
  • expunerea la substante chimice: este vorba despre expunerea profesionala la diferiti agenti volatili care au potential cancerigen, cum ar fi benzenul, formaldehida sau acetaldehida;
  • fumatul si alcoolismul.

Principalul factor validat care creste riscul de cancer la creier il reprezinta radiatiile ionizante. Expunerea precoce la astfel de radiatii creste semnificativ riscul la adulti si copii. Investigatiile imagistice care folosesc radiatii, in special in zona capului, ar trebui efectuate cu atentie si doar atunci cand sunt absolut necesare. In rest, se opteaza pentru alternative mai putin invazive, daca exista posibilitatea si se pot obtine rezultate paraclinice relevante.

Cancer la creier – simptome si manifestari clinice

De cele mai multe ori, simptomele unui cancer la creier sunt nespecifice. Rareori, persoanele se prezinta cu o alterare acuta a starii psihice, dureri de cap, greturi si varsaturi, dificultati in a-si mentine echilibrul, slabiciune generalizata, modificari senzoriale si ale vederii. In unele cazuri, poate aparea cresterea presiunii intracraniene (hipertensiune intracraniana), intrucat tumora va manifesta un efect mecanic asupra creierului sau maduvei spinarii. Daca tumora creste mult, in unele cazuri apare si hidrocefalia (cresterea circumferintei craniului), mai ales la copiii care au suspiciune de cancer la creier. Totusi, principalul simptom, insa nespecific, este durerea de cap.

Pot aparea si convulsiile si contractiile musculare involuntare si incontrolabile. Tulburarile de natura senzoriala, motorie, vizuala pot sa apara si sa se manifeste extins, intrucat la acest nivel sunt controlate functiile organismului. Simptomele cognitive includ tulburarile de memorie (fara insa o justificare anume), somnolenta, dificultatile de vorbire, agresivitatea, depresia si anxietatea, incapacitatea de a intelege cuvintele auzite. Slabiciunea musculara sau paralizia se asociaza in special cu o tumora prezenta in partea posterioara a lobului frontal cerebral. Simptomele sunt astfel foarte variate si pot indica fie prezenta unei tumori maligne, fie a uneia benigne.

Cancer la creier – variante de tratament

In caz de cancer la creier, alternativele de tratament trebuie individualizate in functie de o gama variata de factori, cum ar fi: tipul tumorii, localizarea acesteia, stadiul, cauza aparitiei (cancer cu origine primara la nivel cerebral sau metastazat), riscurile terapeutice si, bineinteles, prognosticul. Desi un cancer la creier diagnosticat in faze timpurii are un prognostic mai bun, tratamentul va avea prognostic rezervat, deoarece in general un cancer la creier este dificil de tratat si foarte agresiv, si in plus insusi tratamentul poate ridica riscuri asociate. Mai mult decat atat, majoritatea cazurilor sunt diagnosticate in stadii mai avansate, motiv pentru care tratamentul este mai putin eficient.

  • Tratamentul chirurgical

Rezectia chirurgicala a tumorii este frecventa in caz de cancer la creier. Cand este posibil, se indeparteaza intreaga tumora, aceasta fiind separata de tesuturile vecine. In unele cazuri, tumora cerebrala este mare si nu poate fi extirpata in totalitate. In astfel de situatii, se are in vedere indepartarea, totusi, a unei portiuni cat mai mari din tumora, operatia fiind urmata de terapie adjuvanta (radioterapie, de exemplu). De cele mai multe ori, interventia chirurgicala in caz de cancer la creier se realizeaza prin doua modalitati: craniotomie (indepartarea unei portiuni din craniu) sau chirurgie endoscopica.

  • Radioterapia

De cele mai multe ori, in cazul unui cancer la creier radioterapia este adjuvanta, de obicei dupa rezectia chirurgicala partiala. Radioterapia utilizeaza raze X sau protoni pentru a distruge celulele canceroase. Din pacate, procedura are insa efecte negative si asupra tesuturilor sanatoase.

  • Chimioterapia

Este rezervata, la fel ca radioterapia, tumorilor de grad mai avansat. Exista mai multi agenti ce se folosesc in chimioterapie si care pot avea eficacitate in tratarea cancerului la creier. Acestia se pot administra fie sub forma de pastile, fie intravenos.

  • Radiochirurgia stereotactica (SRS)

Exista mai multe forme terapeutice de radiochirurgie stereotactica, acestea incluzand:

  • radiochirurgia Gamma Knife;
  • radiochirurgia cu protoni;
  • radiochirurgia cu accelerator liniar.

Implica aplicarea unor doze foarte mari de radiatii, directionat, pentru a tinti celulele tumorale.

  • Terapia termica interstitiala cu laser

Se aseamana ablatiei cu laser, in care se foloseste caldura pentru „a praji” efectiv o tumora in incercarea de a o distruge. Cateterul introdus este ghidat in timp real.

Cancer la creier – sfaturi pentru preventie

Preventia cancerului la creier este dificila, intrucat nu se cunosc in totalitate cauzele care cresc riscul aparitiei acestuia. Singurul factor de risc validat, cu directa cauzalitate, este expunerea la radiatii ionizante inca din perioada copilariei, cu frecventa constanta. Astfel, se recomanda mai ales ca investigatiile imagistice care folosesc raze X sa fie limitate si folosite doar atunci cand sunt considerate absolut necesare. Evitarea fumatului, consumului de alcool si expunerii la substante volatile cancerigene, alaturi de mentinerea unei greutati normale, pot scadea riscul de a dezvolta in viitor cancer la creier.

 

Surse:

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/brain-cancer

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/brain-cancer

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4300589/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8883042/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441874/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK576406/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3925448/

https://www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/brain-cancer