Desi canalele lacrimale infundate reprezinta o problema specifica mai ales nou-nascutilor, aceasta apare si in randul adultilor, fiind favorizata si de inaintarea in varsta.
In cazul bebelusilor, vorbim cel mai adesea de o problema congenitala, ceea ce inseamna ca acestia vin pe lume cu canale lacrimale infundate, insa in aproximativ 80% din cazuri lucrurile se rezolva de la sine pana la varsta de 9 luni.
Daca acest lucru nu se intampla, se recurge la un tratament de dezobstrucsie, prin care canalele lacrimale isi recapata functionalitatea, fiind prevenite astfel complicatiile care pot aparea.
In ce consta acest tratament, dar si care sunt cauzele, simptomele si factorii de risc asociati cu canalele lacrimale infundate, puteti afla in cele ce urmeaza.
Iridium servetele sterile este un produs destinat ingrijirii oculare a nou-nascutilor, copiilor, dar si adultilor, imbinand actiunea terapeutica a 3 principii active.
Ce probleme genereaza canale lacrimale infundate
Canalele lacrimale sunt o componenta importanta a sistemului lacrimal, care are scopul de a lubrifia ochii, de a-i proteja de praf si microorganisme si, totodata, de a furniza substante nutritive celulelor care alcatuiesc corneea. Lacrimile sunt produse de glandele lacrimale, scurgandu-se pe suprafata globilor oculari, catre pleoapele inferioare. Aici sunt drenate catre doua mici orificii aflate in colturile interioare ale ochilor, numite puncte lacrimale. Prin aceste puncte lacrimile ajung in canalele lacrimale, care le dreneaza in continuare catre sacul lacrimal aflat in spatele nasului, pentru ca in final sa fie eliminate prin cavitatea nazala.
Asadar, canalele lacrimale infundate afecteaza functionarea normala a sistemului de drenaj la nivelul ochilor, impiedicand scurgerea normala a lacrimilor. In prima faza, canalele lacrimale infundate cauzeaza lacrimare excesiva, insotita de inrosirea ochilor. Ulterior apare durerea la nivelul ochiului sau ochilor afectati, insotita de inflamatie si formarea unor mici cruste la nivelul pleoapelor. Apar frecvent si secretii vascoase de culoare galbuie, din cauza carora ochii raman lipiti dupa trezirea din somn.
Canalele lacrimale infundate cauzeaza si fotofobie, precum si vedere incetosata, iar uneori in lacrimi pot fi observate mici urme de sange. De asemenea, din cauza ca lacrimile nu sunt drenate normal, canalele lacrimale infundate favorizeaza aparitia infectiilor, persoanele cu o astfel de problema confruntandu-se frecvent cu conjunctivita recurenta.
Farmacistii Catena recomanda picaturi oftalmice Assista Intensive pentru ochi uscati, deshidratati, iritati si obositi.
Cauze frecvente pentru canale lacrimale infundate
Asa cum spuneam, canalele lacrimale infundate pot fi o problema din nastere, insa totodata problema poate sa apara si ulterior, sub influenta a diferiti factori. In continuare, va prezentam cele mai frecvente cauze asociate cu canalele lacrimale infundate.
Cand copii vin pe lume cu canale lacrimale infundate, principala cauza o constituie stenoza congenitala. In astfel de cazuri, canalul lacrimal fie este ingustat, fie este obturat total sau partial, ceea ce nu permite un drenaj normal al lacrimilor. De asemenea, unii copii se pot naste cu anumite anomalii sau malformatii la nivel facial, care afecteaza canalele lacrimale si cauzeaza infundarea acestora.
Canalele lacrimale infundate pot fi si o consecinta a unei infectii respiratorii, pe fondul congestiei nazale cauzate de secretia abundenta a mucusului. Secretia mucusului este o reactie normala a sistemului imunitar, in incercarea de a bloca accesul agentilor patogeni prin caile aeriene, iar in cazul infectiilor respiratorii aceasta este mai abundenta. Simptomul de nas infundat este unul obisnuit in raceala si gripa, insa uneori poate fi asociat si cu infundarea canalelor lacrimale.
De asemenea, infectiile la nivelul ochilor si alte infectii ale cailor nazale pot fi o cauza pentru canalele lacrimale infundate.
Lubristil Synfo solutie oftalmica este un produs care protejeaza, hidrateaza si lubrifiaza suprafata oculara. Lubristil Synfo solutie oftalmica nu contine conservanti sau fosfati.
O lovitura puternica la nivelul ochiului sau al nasului poate afecta si canalele lacrimale, care sunt structuri destul de sensibile. Astfel, traumatismele pot provoca leziuni sau obstructii la nivelul canalelor lacrimale, ceea ce duce la infundarea partiala sau totala a acestora. De asemenea, o cicatrice ramasa in urma unui traumatism poate deveni o alta cauza pentru canalele lacrimale infundate.
-
Administrarea decongestionantelor nazale
Canalele lacrimale infundate pot fi si efectul secundar al tratamentelor pentru decongestionarea cailor nazale. Se intampla cel mai adesea in cazul persoanelor care au mai avut in trecut antecedente de infundare a canalelor lacrimale, fie pe fondul administrarii acestor medicamente, fie din alte cauze.
Cum se trateaza canalele lacrimale infundate
Canalele lacrimale infundate genereaza simptome asemanatoare cu cele ale altor afectiuni oculare, astfel ca inca de la aparitia primelor semne este recomandat un consult oftalmologic, pentru stabilirea unui diagnostic exact. In cazul nou-nascutilor, problema se rezolva cel mai adesea de la sine in primele 9 luni de viata, insa exista si cazuri in care poate fi nevoie de tratament medicamentos ori de anumite proceduri sau chiar interventii chirurgicale. Principalele metode de tratament pentru canalele lacrimale infundate sunt urmatoarele:
Este cea mai simpla metoda si se recomanda in cazul nou-nascutilor, facilitand desfundarea canelelor lacrimale fara alte interventii sau medicamente. Pentru aceasta, se plaseaza degetul aratator pe piele, imediat sub coltul interior al ochiului, si se trage usor in jos pana la baza narii, mentinandu-l apasat. Masajul se face intotdeauna dinspre ochi catre baza nasului, repetand miscarea timp de 2-3 minute, de 3-5 ori pe zi, cel putin 4 saptamani, conform recomandarilor medicului oftalmolog.
-
Perforarea membranei canalului lacrimal
Daca masajul nu da rezultate dupa cele 4 saptamani, se impune o procedura minim invaziva, ce presupune introducerea unei sonde subtiri in canalul lacrimal, pentru desfundarea acestuia. In cazul bebelusilor nascuti cu canalele lacrimale infundate, varful sondei perforeaza membrana care impiedica drenajul lacrimilor, iar in cazul copiilor sau adultilor care au dezvoltat aceasta problema pe parcurs, procedura are ca scop indepartarea materiilor care obstructioneaza scurgerea lacrimilor.
In cazurile mai complicate, o astfel de problema impune efectuarea unei interventii chirurgicale numite dacriocistorinostomie. Este vorba de o operatie usoara, ce nu impune internare nici chiar in cazul copiilor mici si se recomanda de obicei atunci cand este infundat sacul lacrimal sau canalul care se continua din acesta in cavitatea nazala. Interventia se realizeaza sub anestezie si dureaza doar cateva minute, iar postoperator este nevoie de administrarea unor picaturi cu cortizon si antibiotic, pentru prevenirea infectiilor si a altor complicatii. In cazul copiilor mici, este de preferat ca o astfel de interventie sa fie efectuata inaintea implinirii varstei de un an.
Aceasta procedura se recomanda in cazurile in care problema recidiveaza, fiind necesar sa fie mentinute deschise caile de drenaj. In astfel de situatii se apeleaza tot la o interventie minim invaziva, constand in introducerea unei sonde in canalul lacrimal, prin intermediul careia se monteaza un stent sub forma unui mic tub siliconic. Acesta este implantat provizoriu pentru 2-6 luni, timp in care se mentine deschis canalul lacrimal si se previne infundarea acestuia. Totodata, datorita stentului, canalul lacrimal se largeste si devine mai permeabil, ceea ce va preveni infundarea sa pe viitor.
In acelasi timp, tratamentul pentru canalele lacrimale infundate vizeaza si cauzele generatoare, astfel ca mai poate include administrarea de antibiotice sau antivirale impotriva infectiilor sau folosirea picaturilor pentru ochi, in scopul ameliorarii simptomelor si pentru prevenirea complicatiilor.
Infundarea canalelor lacrimale nu poate fi prevenita in totalitate, insa printr-o igiena adecvata pot fi evitate infectiile la nivel ocular si infectiile respiratorii, care constituie una dintre cauzele acestei probleme. De asemenea, evitarea expunerii ochilor la substante iritante sau cu potential alergen, precum si protejarea lor de praf, lumina puternica, raze ultraviolete sau lumina albastra a ecranelor reduce riscul problemelor oculare, printre care se numara si infundarea canalelor lacrimale.