Cafea de cicoare: beneficii si contraindicatii

Cafea de cicoare: beneficii si contraindicatii Cafea de cicoare: beneficii si contraindicatii

Ultima actualizare: 12 noiembrie 2024

Cafea-de-cicoare

Consumul de cafea de cicoare castiga tot mai multa popularitate in ultima perioada, fiind considerat o buna alternativa pentru cei care doresc sa renunta la cofeina, insa nu si la tabietul savurarii unei bauturi fierbinti si energizante. Cafeaua de cicoare poate inlocui cu succes cafeaua clasica si chiar vine cu o serie de beneficii in plus pentru sanatate, pe care le veti afla din cuprinsul acestui articol.

In acelasi timp, veti putea afla cum se prepara o cafea de cicoare, ce contine aceasta bautura si ce proprietati are.  


Cafea de cicoare  - mod de preparare

Ingredientul de baza intr-o cafea de cicoare este radacina unei plante pe care cu siguranta ati intalnit-o, dar cel mai probabil ati trecut-o cu vederea, considerand-o o buruiana fara insemnatate. Este vorba de cicoare -  o planta erbacee perena care face parte din vegetatia spontana intalnita pe marginea drumurilor si a apelor curgatoare, pe pajisti si pe suprafetele cultivate din zonele de deal si campie. Este usor de recunoscut datorita florilor violet-albastrui si tulpinilor subtiri ramificate. Atat florile cat si frunzele sunt folosite ca remedii naturiste, insa cel mai cunoscut produs asociat cu aceasta planta este cafeaua de cicoare, preparata din radacina.

Pentru aceasta, radacina trebuie mai intai recoltata, operatiune care se face dupa ce planta a inflorit. Se curata apoi de pamant si se lasa cateva zile la uscat insa fara a fi expusa direct in bataia soarelui. Cand este suficient de uscata, radacina se taie in bucatele mici care se pun intr-o tava si se baga la cuptor pentru prajire. Dupa aceea bucatile se macina marunt pentru a obtine o pulbere fina asemanatoare cafelei naturale.

Pentru o ceasca de cafea de cicoare se foloseste cel mult o lingurita de pulbere din radacina, care se adauga in apa si se pune la fiert pana cand da in clocot.

Cafea de cicoare – compozitie si proprietati

Cafeaua de cicoare are un gust amarui si usor dulceag, cu o tenta lemnoasa care pentru unii poate fi oarecum neplacuta la prima degustare, mai ales daca fac trecerea de la cafeaua naturala. De aceea este recomandat ca primele cesti de cafea de cicoare sa aiba o concentratie mai redusa, folosindu-se la inceput o jumatate de lingurita de pulbere, urmand ca doza sa fie crescuta pe masura ce va obisnuiti cu gustul.

Cel mai important compus natural din cafeaua de cicoare este inulina, adica o fibra solubila prezenta in cantitati mari in radacina plantei. In acelasi timp, cafeaua de cicoare contine magneziu, mangan, calciu, zinc, fosfor si potasiu precum si vitaminele B6 si B9 alaturi de vitamina A si vitamina C.

Nu in ultimul rand, o ceasca de cafea de cicoare mai are in compozitia ei uleiuri volatile, taninuri si lactucina, care ii confera proprietati antioxidante, antiinflamatoare si analgezice.

In privinta valorilor nutritive putem spune ca o  radacina din care se prepara cafeaua de cicoare contine circa 10,5 grame de carbohidrati, 0,8 grame de proteine si 0,1 grame de lipide, la care se adauga un gram de fibre.

Cafea-cicoare

Cafea de cicoare - beneficii asociate consumului

Dincolo de a fi un bun inlocuitor pentru cafeaua naturala care contine cofeina si poate avea in anumite conditii unele efecte nedorite, cafeaua de cicoare este si un adevarat remediu naturist cu beneficii  in plan digestiv, hepatic, cardiovascular si metabolic. In cele ce urmeaza va prezentam in detaliu care sunt aceste beneficii.

Imbunatatirea digestiei si tranzitului intestinal

Inulina pe care o contine din abundenta cafeaua de cicoare este o fibra solubila, ceea ce inseamna ca se dizolva si formeaza o solutie gelatinoasa in tractul digestiv, care se depune in interiorul intestinelor.  Acest gel captuseste la interior peretii intestinali, devenind sursa de hrana pentru bacteriile probiotice care asigura descompunerea alimentelor in intestine si faciliteaza astfel absorbtia elementelor nutritive in sange.

Totodata, stratul gelatinos format in interiorul intestinelor actioneaza si ca un lubrifiant, facilitand alunecarea bolurilor alimentare in interiorul tractului digestiv si prevenind constipatia.

Reducerea nivleului de colesterol rau

Ramanem la inulina si la solutia gelatinoasa pe care o formeaza in intestine, pentru ca aceasta retine si o parte din grasimile saturate si grasimile trans care, odata absorbite in sange si ajunse in ficat, se transforma in colesterol LDL, numit si colesterol rau. Daca depaseste nivelul optim, acest tip de colesterol se depune in vasele de sange, ducand la aparitia hipertensiunii arteriale si crescand riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Se poate sune astfel ca  prin consumul de cafea de cicoare se protejeaza si sanatatea cardiovasculara.

Scaderea in greutate

Cafeaua de cicoare poate fi introdusa si  in curele de slabire tot datorita efectului inulinei, care contribuie si la reducerea excesului ponderal. Gelul format de aceasta in intestine incetineste si digestia, facand ca alimentele sa ramana putin mai mult in tractul digestiv. Astfel se induce o senzatie de satietate prelungita, care taie apetitul si va determina sa mancati mai rar si mai putin. Prin mentinerea senzatiei de satietate se reduce aportul caloric – aspect important in orice cura de slabire.

Stimularea secretiei de bila

Cafeaua de cicoare are si efect coleretic, dat de niste substante specifice care ii confera si gustul amarui. Acest efect coleretic se traduce prin stimularea secretiei de bila, implicit print-o mai buna digestie a grasimilor si o detoxifiere mai eficienta. Mai exact, cafeaua de cicoare stimuleaza ficatul sa produca bila, care contine saruri necesare pentru descompunerea grasimilor in procesul de digestie dar si colesterol LDL si alte substante reziduale care trebuie eliminate din organism. Din ficat, bila ajunge in vezica biliara unde este stocata si transformata intr-un produs mai concentrat care se elibereaza in intestinul subtire. Aici contribuie la digestia grasimilor iar substantele reziduale pe care le contine sunt apoi eliminate prin intermediul materiilor fecale.

Cafea de cicoare – riscuri si contraindicatii

Cafeaua de cicoare este considerata in general un preparat sigur pentru persoanele sanatoase, insa nu este recomandat sa fie consumata in cantitati mari sau de mai multe ori pe zi. Aceasta pentru ca excesul poate cauza dureri abdominale, balonare, diaree, greturi, varsaturi si alte probleme digestive.

Consumul nu este recomandat in timpul sarcinii pentru  exista riscul sa cauzeze sangerari si complicatii ce pot duce chiar la avort spontan. Totodata, pentru ca efectele cafelei de cicoare asupra nou-nascutilor nu sunt pe deplin cunoscute, se recomanda ca masura de precautie evitarea consumului de catre mame si in perioada de alaptare.

O alta contraindicatie se adreseaza persoanelor alergice la plante din familia Asteraceae, din care face parte si cicoarea. In cazul lor, chiar si o cantitate redusa de cafea de cicoare poate cauza reactii alergice.

Nu in ultimul rand, persoanele care sufera de afectiuni cronice si cele care urmeaza tratamente medicamentoase trebuie sa se consulte cu medicul in privinta oportunitatii consumului de cafea de cicoare in cazul lor.