Menopauza este o etapa fireasca in viata oricarei femei. Apare in intervalul de varsta 45-55 de ani, insa se poate instala si mai devreme, uneori chiar incepand cu varsta de 41 de ani. Dupa ce trec 12 luni consecutive fara a avea menstruatie, femeia intra oficial la menopauza. Asta inseamna ca ciclul menstrual s-a oprit definitiv si ca nu mai este posibila sarcina.
De cele mai multe ori, menopauza vine ca urmare a unui proces biologic natural. Ea este cauzata de pierderea functiei foliculare ovariene si de scaderea nivelului circulant de estrogen din sange. Exista, insa, si situatii cand menopauza apare in urma unor interventii chirurgicale, precum indepartarea ovarelor sau a uterului, in urma tratamentului pentru cancer, a unei cauze genetice sau a unui motiv necunoscut.
Dupa menopauza, ovarele reduc productia de estrogen si progesteron. Aceste niveluri scazute de hormoni pot creste riscul pentru anumite probleme de sanatate.
Menopauza este un proces gradual impartit in trei etape dupa cum urmeaza:
Perimenopauza (tranzitia spre menopauza)
Perimenopauza este acea perioada cand pacienta are simptome de menopauza, dar menstruatia inca nu s-a oprit. Incepe cu opt pana la zece ani inainte de incetarea menstruatiei, cand ovarele produc treptat tot mai putin estrogen. De cele mai multe ori, acest proces se instaleaza in jurul varstei de 40 de ani. In ultimii doi ani de perimenopauza, scaderea estrogenului incepe sa se accelereze. In aceasta etapa, apar tot mai multe simptome de menopauza, insa femeia inca mai poate ramane insarcinata.
Menopauza
Menopauza este punctul care presupune oprirea definitiva a menstruatiei. Ovarele inceteaza sa mai elibereze ovule si sa produca cea mai mare parte a estrogenului. Una dintre modalitatile prin care medicul decide ca este vorba despre menopauza este absenta menstruatiei in ultimele 12 luni.
Postmenopauza
Postmenopauza este perioada care urmeaza dupa ce pacienta nu a mai avut menstruatie timp de un an. In unele cazuri, in aceasta etapa, simptomele specifice menopauzei, precum insomnie sau bufeuri, se pot ameliora. Cu toate acestea, multe femei continua sa resimta simptome pe o perioada de zece ani si chiar mai mult. Ca urmare a unui nivel scazut de estrogen, pacientele aflate la postmenopauza prezinta un risc crescut pentru osteoporoza si boli de inima.
Menopauza – semne si simptome
Menopauza este o etapa a vietii cu care se confrunta toate femeile. Unele simptome fizice, precum bufeurile pot cauza insomnie si afecta starea de bine a pacientei. De la ajustari ale stilului de viata pana la terapia hormonala, exista multe abordari care pot ajuta organismul.
Menopauza este resimtita diferit de fiecare femeie in parte. Unele dintre ele se confrunta cu afectiuni si simptome severe, in vreme ce altele abia daca remarca un mic disconfort.
Cele mai intalnite simptome intalnite la menopauza sunt urmatoarele:
-
bufeuri;
-
insomnie;
-
dureri de cap;
-
transpiratii nocturne;
-
crestere in greutate;
-
caderea parului;
-
dureri musculare sau articulare;
-
inrosirea pielii;
-
uscarea pielii, a ochilor si a gurii;
-
palpitatii;
-
urinari frecvente;
-
hirsutism;
-
durere in timpul actului sexual;
-
uscaciune vaginala;
-
modificari ale formei si dimensiunii sanilor, insotite de sensibilitate la nivelul acestora.
Atentie! Ignorarea simptomelor fizice din menopauza poate creste riscul:
-
osteoporozei;
-
bolilor de inima;
-
incontinentei urinare;
-
infectiilor urinare sau vaginale.
In menopauza apar, de asemenea, si simptome psihice si emotionale, precum:
-
scaderea dorintei sexuale;
-
anxietate;
-
depresie;
-
probleme de concentrare;
-
probleme cu memoria;
-
iritabilitate;
-
schimbari bruste de dispozitie;
-
stari de oboseala.
Chiar daca nu exista un tratament general valabil pentru menopauza, exista anumite masuri care pot fi luate pentru tratarea simptomelor pe care le resimte fiecare pacienta in parte.
Starile de insomnie si menopauza
Cand vine vorba despre insomnie putem spune ca este unul dintre cele mai intalnite simptome ale femeilor aflate la menopauza. Potrivit specialistilor de la National Institutes of Health, tulburarile de somn sunt prezente in 16% pana la 42% dintre cazuri inainte de menopauza, in 39% pana la 47% dintre cazuri in timpul menopauzei si in 35% pana la 60% dintre cazuri dupa menopauza. Date fiind schimbarile organismului specifice fiecarei etape, cauzele pot fi diferite. Iata cateva dintre ele:
Bufeurile
Bufeurile si transpiratiile nocturne sunt simptome vasomotorii des intalnite care pot duce la insomnie. Ce se intampla? Pe masura ce nivelurile hormonale fluctueaza, femeia resimte cresteri si scaderi bruste ale temperaturii corpului. Ce se intampla, de fapt? Pacienta experimenteaza o crestere a nivelului de adrenalina, cauzata de scaderea rapida a nivelului de hormoni. Adrenalina inseamna energie, iar corpul are dificultati in a-si reveni din explozia de energie, ceea ce face dificil somnul odihnitor.
Modificarile hormonale
Unii cercetatori sugereaza ca scaderea nivelului de estrogen ar duce la insomnie. Totodata, este bine cunoscut aspectul ca nivelul progesteronului scade odata cu trecerea timpului, iar acest lucru coincinde cu menopauza. Acest hormon are un rol important in obtinerea starii de liniste si imbunatatirea calitatii somnului.
Anumite medicamente
In cazul pacientelor cu diferite probleme de sanatate descoperite inainte de menopauza, medicatia asociata diagnosticelor poate afecta sistemul nervos central in timpul premenopauzei si poate duce la insomnie in timpul menopauzei. Discutati cu medicul despre toate medicamentele si suplimentele alimentare pe care le administrati in vederea tratarii anumitor afectiuni. S-ar putea ca acestea sa afecteze starea de bine atunci cand corpul dumneavoastra depaseste varsta reproductive.
Indicele glicemic
Desi inca nu exista suficiente studii care sa ateste aceasta ipoteza, unii cercetatori sugereaza ca alimentele cu indice glicemic (IG) ridicat cauzeaza insomnie din cauza cresterii rapide, apoi a scaderii nivelului de zahar din sange. Dupa ce nivelurile de zahar din sange ajung la varf, acestea tind sa scada, ceea ce poate provoca o multime de manifestari, inclusiv trezirea din somn.
Simptomele asociate menopauzei pot avea un mare impact asupra vietii personale si profesionale. Indiferent de etapa in care se afla pacienta, simptomele resimtite la menopauza pot fi gestionate, in cele mai multe cazuri, printr-o alimentatie sanatoasa, exercitii fizice regulate si modificari ale stilului de viata.
Daca simptomele sunt atat de intense incat afecteaza profund calitatea vietii, este necesar sa reveniti in cabinetul medicului pentru o discutie si investigatii suplimentare. Ar putea fi necesar un plan de tratament personalizat, care poate include terapia de substitutie hormonala sau alte medicamente care pot ameliora simptomele si imbunatati starea generala.
Menopauza nu trebuie privita cu tristete sau teama, ci ca un pas inainte intr-o noua etapa in viata care va va rasplati cu multe bucurii.
Surse:
https://www.nhs.uk/conditions/menopause/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21841-menopause
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/menopause
https://www.womenshealth.gov/menopause/menopause-basics#1
https://www.healthline.com/health/menopause#treatment
https://www.health.harvard.edu/blog/menopause-and-insomnia-could-a-low-gi-diet-help-2020011718710
https://www.healthline.com/health/menopause/menopause-and-insomnia#affect-on-sleep