Boli pe care le poti lua in mijloacele de transport public

Boli pe care le poti lua in mijloacele de transport public Boli pe care le poti lua in mijloacele de transport public

Ultima actualizare: 22 iunie 2021

Din cei aproximativ 1.500 de microbi cunoscuti ca fiind o sursa de boala in randul populatiei, Influenza poate fi unul dintre cei mai virulenti, ca urmare a abilitatii de a suferi mutatii si de a se transmite eficient pe calea aerului.

In circumstante normale, impactul pe care il are Influenza este benign de cand populatia a dezvoltat un nivel de imunitate la efectele sale. Insa este estimat ca aproximativ 1-1,5 milioane de oameni mor anual din cauza acestui microb sau a complicatiilor acestuia, in special in perioada octombrie-martie. In sezonul rece, sansele de a contracta un microb cresc si, de aceea, trebuie sa fim foarte atenti la oamenii din jur si sa evitam, pe cat posibil, contactul direct cu acestia. Iata care sunt cele mai frecvente boli pe care le putem lua din mijloacele de transport in comun, in special iarna.

Raceala si gripa

Virusurile gripale se transmit pe cale aeriana prin stranut sau tuse si patrund in corp prin gura sau ochi. De asemenea, acestea pot fi transmise si prin intermediul mainilor murdare. Atunci cand cineva ne tuseste in fata si noi respiram acele particule, exista o sansa foarte mare de transmitere a gripei si racelii.

Cu totii am fost pusi, la un moment dat, in fata acestei situatii: suntem in autobuz, metrou, avion sau tren si cineva care sta alaturi de noi tuseste si stranuta in mod constant. Este evident ca acea persoana este bolnava si simtim brusc acea senzatie stranie ca boala a intrat deja in corpul nostru. Cum putem scapa de acest scenariu si cum putem evita contaminarea? Simplu: mergem sa ne asezam in alta parte. De asemenea, este recomandat sa ne spalam pe maini dupa ce iesim din metrou sau tren ori, daca nu avem posibilitatea, ar trebui sa avem la indemana un dezinfectant pentru maini.

Tuberculoza

Exista numeroase dovezi ca tuberculoza se raspandeste intens prin intermediul calatoriilor cu avionul, deoarece sunt multi calatori intr-un spatiu destul de mic, iar sansele de contaminare sunt crescute. In timpul zborului, sunt expuse numeroase persoane la Mycobacterium tuberculosis, din cauza supraaglomerarii si a lipsei de ventilatie a aerului. Tuberculoza se transmite prin aerul pe care il inspiram. Atunci cand o persoana bolnava tuseste sau stranuta, microbii se raspandesc in aer. Contaminarea se produce cand inspiram microbii prezenti in aer. Perioada de incubatie este de 4-12 saptamani, dar infectia poate persista luni sau ani inaintea aparitiei bolii. Un pacient este contagios mai multe saptamani dupa inceperea tratamentului.

Meningita

Germenii care cauzeaza meningita bacteriana pot fi contagiosi. Unele bacterii se raspandesc prin schimbul secretiilor respiratorii si ale gatului (saliva, mucus). Din fericire, cele mai multe bacterii care cauzeaza meningita nu sunt atat de contagioase precum virusurile care cauzeaza gripa. Totodata, aceste bacterii nu sunt raspandite prin contactul direct sau prin aerul respirat dintr-un loc in care a stat o persoana cu meningita. Alte bacterii nu sunt raspandite de la o persoana la alta, insa pot cauza aparitia bolii in anumite circumstante (un sistem imun slabit sau o trauma la nivelul craniului).

Exista insa situatii in care meningita se poate raspandi la alte persoane, atunci cand exista contact prelungit cu un pacient sau in cazul contactului direct cu secretiile persoanei bolnave. Indivizii sanatosi pot fi purtatori de bacterie in nas sau gat, fara insa a se imbolnavi. Rar, aceste bacterii pot invada corpul, cauzand boala. Majoritatea persoanelor purtatoare nu se imbolnavesc niciodata.

De multe ori, autobuzul si metroul sunt atat de aglomerate, incat este dificil sa ne strecuram prin multimea de oameni evitandu-i pe cei virusati. Ce facem in aceasta situatie? Respiram superficial si nu lasam persoanele bolnave sa tuseasca spre noi. In acest fel, transmiterea poate fi redusa semnificativ.

Farmaciata.ro