Sarcina este o perioada foarte speciala, insa este si o perioada in care pot aparea diverse probleme, cum ar fi cele gastrointestinale (GI). Acestea sunt foarte frecvente in timpul sarcinii. Bebelusul pune presiune pe stomac, intestine si esofag pe masura ce creste, afectandu-le functia. Fluctuatiile hormonale pot, de asemenea, sa perturbe sistemul digestiv. Unele femei au probleme gastrointestinale care se dezvolta dupa ce raman insarcinate, in timp ce altele au tulburari digestive preexistente care se agraveaza in timpul sarcinii.
Printre cele mai frecvente probleme gastrointestinale pe care le intampina femeile in timpul sarcinii sunt greata si varsaturile, sarcina toxica (hyperemesis gravidarum), refluxul gastroesofagian, calculii biliari, diareea si constipatia.
Este posibil ca unele femei sa fi fost diagnosticate inainte de sarcina cu tulburari gastrointestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativa. De asemenea, este posibil sa fi avut aceste afectiuni de baza, dar acestea au fost nediagnosticate pana cand sarcina le-a agravat.
Tipuri de boli digestive care pot aparea in sarcina
Deoarece exista o gama larga de probleme gastrointestinale, simptomele variaza. Printre cele mai frecvente probleme gastrointestinale si simptomele lor se numara urmatoarele:
Greata si varsaturi
Greata apare la 91% dintre femeile insarcinate in primul trimestru, de obicei in primele sase pana la opt saptamani, si poate fi adesea insotita de varsaturi. In cazurile usoare, este denumita greata matinala. Cu toate acestea, poate deveni severa si necesita tratament pentru a fi gestionata.
Hyperemesis gravidarum
Hyperemesis gravidarum (sau greata severa in sarcina) se caracterizeaza prin greata si varsaturi severe si incontrolabile care provoaca dezechilibru fluid si electrolitic. Hyperemesis gravidarium se manifesta prin:
-
varsaturi incontrolabile
-
greata severa si persistenta
-
pierdere in greutate
-
malnutritie
-
dezechilibru electrolitic
-
urinare redusa
-
deshidratare
-
dureri de cap
-
confuzie
-
lesin
-
icter
-
oboseala extrema
-
ritm cardiac rapid
-
tensiune arteriala scazuta
Hyperemesis gravidarum apare la inceputul primului trimestru de sarcina, de obicei in jurul saptamanilor 4-10 de sarcina. Semnele si simptomele dispar de la sine de obicei in saptamanile 18-20. Cu toate acestea, daca manifestarile sunt severe, luati legatura cu medicul. Multe dintre simptomele provocate de hyperemesis gravidarum pot afecta sarcina si sanatatea si pot necesita tratament.
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este frecventa in timpul sarcinii, de obicei in primul sau al doilea trimestru de sarcina. Afecteaza sfincterul esofagian inferior, muschiul dintre esofag si stomac si provoaca arsuri la stomac sau indigestie. Simptomele care pot aparea sunt:
-
arsuri in piept sau in gat
-
durere in piept
-
regurgitarea alimentelor sau a acidului gastric
-
gust amar sau acid in gura
-
dificultate la inghitire
-
tuse uscata
-
raguseala sau durere in gat
-
senzatie de nod in gat
Desi de multe ori BRGE nu este o tulburare severa si poate fi tinuta sub control prin modificarea stilului de viata, daca o experimentati in timpul primei sarcini, aceasta reapare adesea si in sarcinile ulterioare.
Litiaza biliara
Sarcina este asociata cu un risc crescut de formare a calculilor biliari. Riscul de aparitie a calculilor biliari este cel mai ridicat in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina si in perioada postpartum. Calculii biliari apar atunci cand substantele din bila, care este eliberata in intestine pentru a sprijini digestia, devin prea concentrate si formeaza o piatra tare. Calculii biliari in sine nu provoaca semne sau simptome. Cu toate acestea, daca un calcul ramane blocat intr-un duct biliar, poate provoca semne si simptome vizibile, cum ar fi:
-
durere brusca si intensa in partea dreapta sus a abdomenului
-
durere brusca si intensa in centrul abdomenului, sub stern
-
dureri de spate intre omoplati
-
durere in umarul drept
-
greata sau varsaturi
-
alte probleme digestive, cum ar fi balonare, indigestie, arsuri la stomac si gaze
Calculii biliari pot duce la complicatii grave. Luati imediat legatura cu medicul daca aveti oricare dintre urmatoarele semne si simptome:
-
dureri abdominale intense
-
icter, manifestat prin ingalbenirea pielii si a albului ochilor
-
febra mare cu frisoane
Diaree
Diareea este o afectiune frecventa in timpul sarcinii, care provoaca scaune moi sau apoase. In cele mai multe cazuri este cauzata de virusuri sau bacterii, dar poate fi provocata si de anumite medicamente. Semnele si simptomele asociate cu diareea pot fi:
-
crampe sau dureri abdominale
-
balonare
-
greata
-
nevoie urgenta de defeca
Desi diareea apare frecvent si, in general, nu este grava, ar trebui sa va adresati medicului daca diareea este insotita de oricare dintre urmatoarele manifestari:
-
sange sau mucus in scaun
-
pierdere in greutate
-
febra
Acesta ar putea fi un semn al unei afectiuni mai grave. Daca aveti diaree, important este sa va hidratati bine. Diareea poate provoca deshidratare, care poate duce la alte complicatii de sanatate.
Constipatie
Pe masura ce copilul creste si uterul se extinde, acesta pune presiune pe zona rectala si pe intestinul inferior, provocand constipatie. Desi constipatia poate aparea in toate cele trei trimestre, ea este mai frecventa in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina, cand copilul apasa cel mai tare pe intestine.
Constipatia poate fi, de asemenea, agravata de productia in exces a hormonului progesteron. Progesteronul relaxeaza intestinele si incetineste eliminarea scaunului. Din aceasta cauza, apa este indepartata din materiile fecale, lucru care ingreuneaza eliminarea acestora. Acelasi efect poate avea si hormonul estrogen. Vitaminele prenatale si suplimentele de fier pot provoca, de asemenea, constipatie.
Colita si sindromul de colon iritabil
Exista mai multe tipuri diferite de colita, o afectiune care provoaca inflamarea intestinului. Tipurile de colita sunt:
-
colita infectioasa
-
colita ulcerativa
-
boala Crohn
-
colita ischemica
-
colita provocata de radiatii
Simptomele pot varia in functie de tipul afectiunii. Cu toate acestea, exista unele simptome comune, cum ar fi:
-
diaree, cu sau fara sange in scaun
-
sangerare rectala
-
crampe abdominale
-
necesitatea urgenta si frecventa de a goli intestinele
Sindromul de colon iritabil afecteaza intestinul gros si face ca muschiul colonului sa se contracte mai des decat in mod normal. Semnele si simptomele de colon iritabil sunt:
-
dureri abdominale si crampe
-
excesul de gaze
-
balonare
-
schimbarea obiceiurilor intestinale
-
alternarea perioadelor de constipatie cu cele de diaree
Cauzele problemelor digestive in sarcina
Printre cauzele sau factorii de risc ai afectiunilor gastrointestinale in sarcina se numara:
-
modificarile hormonale
-
tulburarile de motilitate gastrointestinala
-
obezitatea
-
anumite medicamente
-
alimentatia precara
-
problemele tiroidiene
-
modificarile fizice interne care apar pe masura ce uterul creste
-
lipsa de activitate fizica
-
stresul
-
utilizarea excesiva a laxativelor
-
administrarea de medicamente antiacide care contin calciu sau aluminiu
-
infectiile virale sau bacteriene
-
intoleranta sau alergie alimentara
Cum pot fi tratate problemele digestive in sarcina?
Problemele gastrointestinale sunt frecvente in timpul sarcinii si, in cea mai mare parte, nu provoaca un risc grav pentru sanatate. Cu toate acestea, daca aveti orice simptome, trebuie sa discutati cu medicul. Acesta va poate ajuta sa va gestionati simptomele si poate determina daca este necesar un tratament suplimentar.
Schimbarea stilului de viata va poate ajuta, de asemenea, sa tineti problemele sub control. De exemplu, este esential sa:
Urmati o dieta sanatoasa
In functie de problema, poate fi necesar sa consumati cat mai multe fibre, sa evitati alimentele zaharoase, procesate sau sa limitati cantitatea de cofeina si lactate din alimentatie.
Beti cat mai multe lichide
Beti o cantitate cat mai mare de lichide, cum ar fi apa, suc de fructe si supe. Aportul cat mai mare de lichide poate sprijini digestia si poate mentine tractul gastrointestinal in miscare. Anumite probleme gastrointestinale pot provoca, de asemenea, deshidratare, motiv pentru care consumul de lichide este foarte important pentru a evita orice probleme suplimentare de sanatate cauzate de deshidratare.
Faceti miscare
Exercitiile fizice regulate stimuleaza circulatia sangelui si furnizeaza mai mult oxigen organelor, inclusiv intestinelor, pentru a le ajuta sa se miste in mod eficient. Recomandarea este sa faceti cel putin doua ore si jumatate pe saptamana de exercitii fizice moderate, sau 30 de minute pe zi, timp de cinci zile pe saptamana. Discutati cu medicul pentru a gasi cele mai sigure antrenamente care pot fi facute in sarcina.
Luati anumite medicamente
Daca semnele si simptomele gastrointestinale sunt severe, persistente sau nu pot fi tinute sub control nici dupa modificarea stilului de viata, medicul poate prescrie medicamente, cum ar fi antiacide, enzime digestive, antidiareice si antiemetice, printre altele. Medicul va prescrie cel mai sigur medicament la doza cea mai adecvata.
Referinte:
https://www.lifespan.org/centers-services/multidisciplinary-obstetric-medicine-service-moms/gi-issues-pregnancy
https://greaterorlandogi.com/2022/08/22/gi-problems-during-pregnancy/