Boala coronariana

Boala coronariana Boala coronariana

Ultima actualizare: 6 iulie 2021

boala-coronariana

Boala coronariana se dezvolta atunci cand principalele vase de sange care alimenteaza inima ajung ingustate. Boala coronariana mai poarta si denumirea de cardiopatie ischemica. Cauza bolii arteriale coronariane este acumularea de depozite de colesterol (placi de aterom) in interiorul arterelor coronare.

Arterele coronare au rolul vital de a furniza inimii sange, oxigen si alte substante nutritive. Din cauza acumularii de aterom, arterele coronare se pot ingusta, iar circulatia sanguina catre inima va fi redusa. Dupa un anumit timp, fluxul sanguin se poate reduce si mai mult, iar persoana afectata se poate confrunta cu dureri in piept (angina pectorala), probleme de respiratie sau alte semne si simptome ale bolii coronariene. In situatiile extreme, un blocaj complet poate provoca un atac de cord.

De cele mai multe ori, cardiopatia ischemica se dezvolta pe durata mai multor decenii. Din aceasta cauza, majoritatea oamenilor nu observa problema pana cand blocajul este unul mare sau pana apare atacul de cord. Cu toate acestea, pot fi luate masuri de prevenire si tratare a bolilor coronariene. In primul rand, este esentiala adoptarea unui stil de viata sanatos, cu tot ce cuprinde acest concept.

 


Ce este boala coronariana?

Boala coronariana (sau cardiopatia ischemica) apare in urma ingustarii arterelor coronare, vasele de sange care alimenteaza inima cu oxigen si sange. De asemenea, stresul poate fi un factor care poate contribui la aparitia problemelor cardiace. Pentru o mai buna stare emotionala, Catena recomanda Naturalis StresControl, un supliment alimentar cu efect benefic asupra asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a se adapta la situatiile de stres. Contine un amestec de ingrediente recunoscute pentru rolul lor asupra sistemului nervos: magneziu, vitamina B6, extract de valeriana si extract de sunatoare.

Cardiopatia ischemica se dezvolta, de cele mai multe ori, atunci cand pe peretii arterelor se depune colesterolul, formand placi de aterom. Aceste placi de aterom provoaca ingustarea arterelor si, automat, reducerea circulatiei sanguine catre inima. Fluxul sanguin poate fi obstructionat uneori de un cheag de sange, iar acest lucru provoaca probleme grave de sanatate.

Cardiopatia ischemica – factori de risc, cauze

Care sunt arterele coronare?

Cele patru artere coronare primare se afla pe suprafata inimii:

  • artera coronara principala dreapta
  • artera coronara principala stanga
  • artera circumflexa stanga
  • artera descendenta anterioara stanga

Aceste vase esentiale transporta sange bogat in oxigen si nutrienti catre inima. Potrivit specialistilor de la Clinica Cleveland din SUA, o inima sanatoasa pompeaza zilnic aproximativ 6000 de litri de sange prin sistemul circulator.

Ca orice alt organ sau muschi, inima trebuie sa primeasca o cantitate adecvata de sange pentru a putea functiona. Simptomele de boala coronariana apar in momentul in care circulatia sanguina catre inima este intrerupta. Pentru a va imbunatati sanatatea cardiovasculara, Catena recomanda Omega 3 Forte Naturalis, un supliment alimentar pe baza de Omega-3 si vitamina E. Omega 3 forte contine o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati din ulei de peste si Vitamina E, care are rol in reducerea riscului cardiovascular. In plus, contribuie la scaderea trigliceridelor si a colesterolului “rau” - LDL si mareste nivelul colesterolului “bun” - HDL.

Manifestari in boala coronariana (cardiopatia ischemica)

Cand inima nu primeste suficient sange arterial, pot aparea si mai multe simptome. Cel mai frecvent semn al cardiopatiei ischemice este angina pectorala, descrisa sub forma:

  • unor dureri in piept
  • unei senzatii de greutate in piept
  • unor arsuri in capul pieptului

Uneori, pacientii confunda aceste simptome cu arsurile la stomac sau indigestia.

Cardiopatia ischemica poate produce si alte simptome, cum ar fi:

  • durere in brate sau umeri
  • ameteala
  • transpiratie
  • probleme de respiratie

boala-coronariana-simptome

De asemenea, exista riscul ca, atunci cand circulatia sanguina catre inima este si mai restransa, sa apara si mai multe simptome. Daca un blocaj intrerupe complet sau aproape complet fluxul de sange, muschiul inimii va incepe sa moara daca circulatia nu este refacuta. Din aceasta cauza, riscul de atac de cord este imens.

Nu ignorati niciunul dintre aceste simptome, mai ales daca sunt sfasietoare sau dureaza mai mult de cinci minute. Interventia medicilor este vitala in aceasta situatie.

Tratament pentru boala coronariana

Persoanele diagnosticate cu boala coronariana trebuie sa reduca sau sa tina sub control factorii de risc ai afectiunii si sa primeasca tratament pentru a reduce riscurile de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Medicii prescriu tratamentul in functie de starea de sanatate a pacientului si de factorii de risc. De exemplu, specialistul poate prescrie medicamente pentru tratarea colesterolului ridicat, a hipertensiunii arteriale sau a nivelului ridicat al glicemiei, in cazul persoanelor cu diabet.

De asemenea, in functie de situatie, medicul poate recomanda efectuarea unei proceduri de imbunatatire a fluxului de sange catre inima. Printre aceste proceduri se numara:

Angioplastia cu balon si stent

Angioplastia cu balon si stent are scopul de a largi arterele blocate si de a reduce placile de aterom.

Bypass al arterei coronare

Aceasta procedura este realizata pentru a se restabili circulatia sanguina catre inima.

boala-coronariana-operatie

Contrapulsatia externa

Contrapulsatia externa are rolul de a stimula formarea de noi vase de sange mici care sa ocoleasca in mod natural arterele infundate.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a reduce riscul de boala coronariana, este esential sa evitati acumularea colesterolului in artere. Pentru a tine sub control nivelul colesterolului din sange:

  • faceti cat mai mult sport
  • consumati cat mai putin alcool
  • nu fumati
  • consumati cat mai putin zahar, sare si grasimi saturate

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronary-artery-disease/symptoms-causes/syc-20350613

https://www.medicalnewstoday.com/articles/184130

https://www.healthline.com/health/coronary-artery-disease