Beneficiile pe care le vi le ofera mersul pe bicicleta

Beneficiile pe care le vi le ofera mersul pe bicicleta Beneficiile pe care le vi le ofera mersul pe bicicleta

Ultima actualizare: 25 ianuarie 2023

Iris Murdoch, scriitoare si filosoafa britanica de origine irlandeza spunea despre bicicleta ca este “cel mai civilizat vehicul cunoscut de om. Alte forme de transport se dezvolta pana devin un cosmar. Doar bicicleta ramane curata la inima.” Recomandat pentru oamenii de orice varsta, mersul pe bicicleta este un exemplu de imbinare perfecta intre sanatos si util. Bicicleta ne faciliteaza deplasarea fara a genera costuri (desigur, in afara de bicicleta propriu-zisa si intretinerea ei) sau noxe, fiind in acelasi timp si foate utila pentru sanatatea celui care o foloseste.

Stiati că prima bicicleta a fost inventata in anul 1817, de catre baronul Karl von Dreis din Baden, Germania? A fost numita de presa din acele timpuri drezina si nu avea pedale. Pur si simplu era un cadru din lemn cu doua roti iar deplasarea se facea prin impingerea ei cu picioarele. Interesul pentru gasirea unui nou mijloc de transport era foarte ridicat. Anul 1816 a fost cunoscut drept anul fara vara, foarte multi cai murind de foame din cauza pierderii recoltelor. Acest lucru s-a intamplat din cauza eruptiei vulcanului Tambora si blocarii partiale a luminii solare cu cenusa aruncata in atmosfera. Bicicleta a evoluat mult de atunci, inventarea propulsiei cu ajutorul lantului si cauciucului pneumatic fiind cei mai importanti pasi catre bicicleta moderna.

Mersul pe bicicleta – beneficii pentru sanatate

Mersul pe bicicleta este inainte de toate o forma de miscare aeroba cu impact redus, care ofera o multime de beneficii. Intensitatea variabila il face potrivit pentru toate nivelurile de conditie fizica. Mersul pe bicicleta poate fi o modalitate de transport, un mijloc de plimbare pentru recreere, dar si o activitate sportiva intensa. Impactul mersului pe bicicleta poate fi semnificativ atat pentru fizic, cat si pentru sfera mentala. Iata cateva dintre cele mai importante beneficii:

Mersul pe bicicleta protejeaza sanatatea sistemului cardiovascular

Atunci cand pedalam, la fel ca si atunci cand alergam, ritmul cardiac creste. Sunt solicitate din plin sistemul cardiovascular, plamanii si sistemul muscular. Acest lucru intareste inima, ajuta circulatia, sustine scaderea tensiunii si utilizarea mai eficienta a oxigenului. Cercetari mai vechi au aratat ca persoanele care merg des pe bicicleta au un risc mai scazut de boala cardiovasculara.

Pentru sanatatea sistemului cardiovascular, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar CardioSuport. Acesta contine nutrienti esentiali cu efecte benefice pentru sanatatea cardiovasculara, cum sunt: Omega-3, resveratrolul si coenzima Q10.

Veti avea o conditie fizica mai buna fara a va pune in pericol articulatiile

Activitatea cardio sau aerobica este o parte importanta a conditiei fizice. Ghidurile moderne de sanatate recomanda oricarei persoane adulte sa faca cel putin 150 de minute de activitate cardio de intensitate moderata in fiecare saptamana (sau cel putin 75 de minute de antrenament intens). Mersul pe bicicleta la orice intensitate este un mod de a atinge aceste tinte. Iar daca sunteti o persoana care are probleme cu soldurile, cu genunchii sau cu gleznele, ciclismul este o optiune excelenta pentru ca impactul pe articulatii este redus.

Mersul pe bicicleta intareste muschii membrelor inferioare, in special gambele, coapsele, fesele si gluteii.

Imbunatateste echilibrul, postura si coordonarea

Atunci cand va stabilizati pozitia corpului pentru a merge pe bicicleta, va imbunatatiti echilibrul si coordonarea. Aceste abilitati inascute tind sa se piarda odata cu avansarea in varsta, dar si din cauza inactivitatii. Imbunatatirea echilibrului este foarte importanta pentru a preveni caderile si fracturile, ce pot avea consecinte foarte grave mai ales la varsta a III-a.

Poate ajuta la intarirea sistemului osos

Activitatile cu impact mai ridicat, precum alergatul sau sariturile, creeaza stres asupra oaselor, lucru care, in timp, ajuta la imbunatatirea densitatii osoase. Iar aceasta este un element important al mentinerii sanatatii pe masura ce avansam in varsta. Mersul pe bicicleta poate ajuta si el, intr-o oarecare masura, la cresterea densitatii osoase, mai ales daca practicati mountain bike. Mersul cu bicicleta pe teren accidentat are un impact mai puternic asupra coprului, iar sistemul osos poate fi intarit astfel.

Pentru mentinerea sanatarii sistemului osos, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar OsteoSuport Forte. Acesta contine un mix de nutrienti esentiali pentru sanatatea oaselor: calciu, magneziu, zinc, mangan, vitamina K2, vitamina D.

Mersul pe bicicleta imbunatateste somnul

Daca aveti probleme cu somnul, o plimbare cu bicicleta de 1 ora la inceputul serii va va ajuta foarte mult. Specialistii care au studiat impactul plimbarilor cu bicicleta asupra somnului au afirmat ca responsabila ar fi temperatura corpului care creste rapid si apoi mecanismele de termoreglare. Acestea (racirea corpului) sustin instalarea mai rapida a somnului si o mai buna calitate a acestuia.

Sprijin pentru sanatatea mintala

Plimbarile cu bicicleta va pot fi de ajutor in cazul in care suferiti de anxietate, depresie sau aveti parte de stres prelungit. Concentrarea asupra drumului sau asupra ritmului in care pedalati va va ajuta sa va relaxati si sa va ancorati mai bine in prezent, lasand la o parte grijile. Totodata, este un lucru dovedit stiintific ca exercitiul fizic ajuta la eliberearea endorfinelor, neurotransmitatori, hormoni eliberati de creier care determina relaxarea si aparitia starii de bine.

Ajuta la prevenirea si la managementul anumitor afectiuni

Fie ca va doriti sa preveniti anumite afectiuni sau sa le ameliorati impactul unora deja prezente, exerictiul fizic regulat poate fi unul dintre secrete. Pedalatul frecvent este unul dintre modurile de a evita sedentarismul si neajunsurile ce vin odata cu acesta. Daca practicati o activitate fizica in mod frecvent puteti preveni accidentele vascualare, infarctul, tensiunea marita, colesterolul crescut si chiar diabetul de tip II.

Mersul pe bicicleta este prietenos cu mediul

Intr-o lume in care poluarea a devenit, regretabil, unul dintre marii dusmani ai sanatatii noastre, reducerea amprentei de carbon trebuie sa fie o preocupare a fiecaruia dintre noi. Amprenta de carbon reprezinta totalitatea gazelor cu efect de sera (inclusiv dioxid de carbon si metan) pe care le generam prin actiunile noastre. Cercetari recente sugereaza ca mersul zilnic cu bicicleta pana la serviciu in loc de automobil va reduce amprenta de carbon cu 67%. Mersul pe bicicleta este un inlocuitor excelent pentru mijloacele de transport care impun statul in trafic pentru mult timp. Si, un alt avantaj evident: daca mergeti cu bicicleta, nu va trebui sa va luptati in fiecare zi pentru gasirea unui loc de parcare.

Stiati ca noul trend in ceea ce priveste bicicletele sunt e-bike-urile? Acestea sunt biciclete care, pe langa pedalat, utilizeaza si baterii reincarcabile, ajutandu-va sa calatoriti mai repede. Este vorba, asadar, de mijloace de deplasare nepoluante, care sustin in acelasi timp si un stil de viata sanatos. Acestea sunt utilizate frecvent de seniorii vest-europeni pentru plimbarile in natura, pe trasee montane, si nu numai, pedalatul fiind mult mai usor.

Referinte:

https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/cycling-benefits#benefits

https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-cycling/

https://www.umt.edu/transportation/bike/about/benefits/