Persoanele cu diabet se confrunta cu un nivel mare de glucoza in sange. Glucoza este un compus folosit de organism pentru a produce energie, prin cai metabolice specifice, insa in cazul acestei afectiuni exista un deficit functional in ceea ce priveste mobilizarea glucozei atat din rezerve, cat si din alimentatie. Drept urmare, celulele nu mai pot folosi glucoza pentru a-si asigura necesitatile energetice, iar aceasta se acumuleaza in sange intr-o concentratie exacerbat de mare. Insulina reprezinta principalul hormon hipoglicemiant, dar in patologia diabetului se constata fie o lipsa a secretiei acestui hormon, fie rezistenta la insulina a pacientului.
Este vital ca persoanele cu diabet sa isi monitorizeze in permanenta nivelul glicemiei. In functie de tipul de diabet de care sufera (diabet tip 1 sau diabet tip 2), ar putea fi necesara si administrarea de insulina. Mai mult decat atat, diabetul poate avea si numeroase complicatii: poate afecta sistemul renal, ochii, nervii, picioarele, cu repercusiuni dintre cele mai grave.
Daca aveti diabet, se recomanda adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos, cu o dieta echilibrata, bogata in vitamine si saraca in carbohidrati rafinati si monitorizarea permanenta a glicemiei.
Conform studiilor in domeniu, s-a certificat faptul ca practicarea exercitiilor fizice joaca un rol esential in gestionarea corecta a diabetului, cu beneficii majore asupra controlului glicemiei.
Pentru a va ajuta sa mentineti concentratiile normale de glucoza din sange, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis GlucoSuport. Acesta este un supliment alimentar care are in compozitie crom, zinc, extracte vegetale din dud alb si din scortisoara, contribuind eficient la metabolismul normal al macronutrientilor si al carbohidratilor, precum si la pastrarea glicemiei in limite normale.
Managementul diabetului cu ajutorul exercitiilor fizice
Pentru persoanele care sufera de diabet si, de altfel, pentru persoanele care sufera de orice alta boala, beneficiile practicarii exercitiilor fizice sunt evidente. Practicarea regulata a activitatilor fizice sustinute ajuta la controlul greutatii, optimizarea tensiunii arteriale, cresterea rezistentei si fortei musculare, scaderea LDL-colesterolului („colesterolul rau”) si trigliceridelor. Studiile in domeniu au gasit o corelatie directa intre practicarea exercitiilor fizice si imbunatatirea starii generale de bine, cu scaderea incidentei de a dezvolta boli neurodegenerative, precum si efectul pe care practicarea exercitiilor fizice il are asupra nivelului de glucoza din sange:
-
Practicarea regulata a exercitiilor fizice ajuta la controlul glicemiei, ducand la optimizarea nivelului de glucoza din sange, in sensul scaderii;
-
Practicarea regulata a exercitiilor fizice s-a constatat ca stimuleaza sensibilitatea la insulina a organismului, contracarand astfel fenomenul de rezistenta la insulina.
De asemenea, conform unor studii care si-au propus cuantificarea beneficiilor activitatii fizice asupra persoanelor cu diabet, s-au constatat urmatoarele:
-
Practicarea exercitiilor fizice a fost corelata cu scaderea valorilor hemoglobinei glicate.
-
Toate formele de exercitii fizice (aerobic, rezistenta sau combinate) au fost la fel de utile si eficiente pentru scaderea valorilor hemoglobinei glicate la persoanele cu diabet.
-
Antrenamentele de rezistenta si aerobice au promovat scaderea rezistentei la insulina la adultii in varsta, anterior sedentari, care prezentau obezitate abdominala si risc crescut de diabet.
-
Combinarea celor doua tipuri de antrenamente s-a dovedit mai eficienta in controlul si gestionarea glicemiei, decat efectuarea fiecaruia in parte, in cazul persoanelor cu diabet.
-
Persoanele cu diabet care faceau plimbari cel putin 2 ore pe saptamana, la pas, au avut un risc mai scazut de a dezvolta complicatii ale diabetului, iar cele care faceau exercitii de 3-4 ore pe saptamana au prezentat o incidenta semnificativ mai scazuta a complicatiilor.
-
Femeile cu diabet care au practicat exercitii fizice regulate au avut un risc cu 40% mai redus de a dezvolta complicatii, spre deosebire de cele care nu au facut exercitii fizice.
Pentru mentinerea nivelului normal de glucoza din sange, farmacistii catena va recomanda sa folositi Naturalis GlucoSuport Ceai. Acest supliment alimentar contine afine, care contribuie eficient la metabolismul normal glucidic, lipidic si proteic, favorizand mentinerea echilibrului fiziologic al nivelului de zahar din sange si avand un efect antioxidant. De asemenea, datorita scortisoarei, urzicii si dudului alb, acest ceai sustine sanatatea inimii, a vaselor de sange si a sistemului digestiv.
5 exercitii fizice recomandate pentru controlul diabetului
In cele ce urmeaza, va vom prezenta cateva tipuri de exercitii fizice pe care le puteti face acasa sau in aer liber, pentru a va asigura o gestionare optima a diabetului. Intensitatea exercitiilor pe care le practicati ar trebui sa fie in concordanta cu nivelul dumneavoastra de pregatire fizica si, de asemenea, ar trebui sa tina cont de alte afectiuni cu care va confruntati (de exemplu, in cazul in care stiti ca aveti tensiune mare, se recomanda ca exercitiile sa fie practicate la un impact cat mai redus, fara a va suprasolicita functia cardiovasculara si respiratorie).
Antrenamentele de forta – benefice pentru persoanele cu diabet
Antrenamentele de forta, care se realizeaza cu gantere, benzi de rezistenta, haltere sau chiar cu greutatea propriului corp sunt deosebit de benefice pentru persoanele cu diabet, nefiind absolut obligatoriu sa mergeti la sala pentru a le putea practica. Este indeajuns doar sa va achizitionati materialele necesare de la orice magazin sportiv, iar apoi sa va puneti pe treaba. Studiile indica faptul ca antrenamentele de forta ajuta la controlul glicemiei, scaderea rezistentei la insulina si cresterea fortei musculare, reducerea LDL-colesterolului si a tensiunii arteriale.
Se recomanda in jur de 3-4 ore pe saptamana de antrenamente moderate, care implica:
-
Ridicarea greutatilor;
-
Genuflexiuni;
-
Flotari si abdomene;
-
Exercitii cu propria greutate a corpului.
Antrenamente aerobice – recomandate pentru persoanele cu diabet
Antrenamentele aerobice mizeaza pe cresterea ratei frecventei cardiace si respiratorii, respectiv mentinerea acesteia pentru o perioada de timp. Studiile certifica faptul ca acest tip de sport are implicatii majore asupra sanatatii cardiovasculare, ajutand si la gestionarea nivelului optim de zahar din sange la persoanele cu diabet.
Se recomanda sedinte de aerobic de cel putin 30 de minute in fiecare zi, care implica:
-
Jogging, alergare usoara, plimbari prin parc in pas alert sau normal;
-
Inot, ciclism, tenis, dans;
-
Exercitii de tip cardio, cu programe adaptate in functie de conditia dumneavoastra fizica;
-
Orice tip de activitate care va creste frecventa cardiaca.
Exercitii tip stretching si Pilates – un plus pentru persoanele cu diabet
Exercitiile pentru imbunatatirea flexibilitatii nu doar ca sunt usor de facut, ci sunt si deosebit de placute si relaxante. Acestea imbunatatesc amplitudinea de miscare, rezistenta articulara, si ajuta la tonifierea musculaturii, in functie de zona lucrata. O musculatura puternica va va ajuta sa preveniti durerile articulare si alte prejudicii ce pot aparea in timpul sustinerii altor activitati fizice cu impact mai intens.
Se recomanda sedinte de stretching si Pilates in fiecare zi, dimineata si seara, care implica:
-
Exercitii de intindere;
-
Programe de yoga sau Pilates puse la dispozitie din diferite surse online specifice;
-
Cursuri de aerobic si stretching disponibile la salile de sport din apropiere.
Yoga si Tai Chi – antrenamente ale mintii si trupului pentru persoanele cu diabet
Pentru persoanele cu diabet, gestionarea optima a stresului reprezinta un pas esential pentru ca nivelul de glucoza din sange sa fie mentinut in parametri acceptati. Yoga si Tai Chi-ul va ajuta semnificativ sa va gestionati stresul, fiind benefice atat pentru corp, cat si pentru psihic. Pe langa avantajele directe, Yoga si Tai Chi-ul pot ajuta la prevenirea leziunilor nervoase, una dintre complicatiile frecvent intalnite la persoanele cu diabet.
Se recomanda sedinte de Yoga si Tai Chi in fiecare zi, dimineata si seara, care implica:
-
Exercitii de intindere si respiratie;
-
Miscari lente si controlate ale corpului;
-
Conectarea mintii cu trupul si vizualizarea mentala a miscarilor.
Orice tip de activitate fizica pe care o puteti practica
In cele din urma, activitatea fizica nu se imparte in doua categorii: pentru persoane care sufera de diabet si pentru persoane care nu sufera de diabet. Orice tip de miscare este binevenit si util, atat timp cat nu va aduce prejudicii de ordin muscular, articular, fiind practicata in conditii care sa va asigure siguranta maxima. De exemplu, gradinaritul poate fi o activitate potrivita pentru a va da impulsul de care aveti nevoie pentru a va misca corpul in fiecare zi.
Urcatul scarilor, alergatul, jogging-ul, dansul, respectiv orice alt tip de activitate fizica sustinuta care implica mobilizarea corpului va aduce beneficii majore in viata dumneavoastra, ajutandu-va sa gestionati mult mai bine diabetul, prevenind complicatiile asociate acestei afectiuni. Mai mult decat atat, pe langa implicatiile pe care le are la persoanele cu diabet, sportul promoveaza un stil de viata sanatos, activ, cu beneficii semnificative asupra intregului organism.
Surse:
https://www.cdc.gov/diabetes/managing/active.html
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-importance-of-exercise-when-you-have-diabetes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7739324/
https://diabetesjournals.org/care/article/39/11/2065/37249/Physical-Activity-Exercise-and-Diabetes-A-Position
https://www.webmd.com/diabetes/ss/slideshow-exercises-diabetes