Beneficiile cunoscute si mai putin cunoscute ale usturoiului

Beneficiile cunoscute si mai putin cunoscute ale usturoiului Beneficiile cunoscute si mai putin cunoscute ale usturoiului

Ultima actualizare: 26 septembrie 2023

usturoi

Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturoiul nu este doar un simplu condiment, ci si un adevarat antibiotic natural. Si-a castigat renumele datorita numeroaselor benefici pentru sanatate pe care si le-a dovedit de-a lungul timpului si care au facut din usturoi unul dintre cele mai cunoscute ingrediente din intreaga lume.

Datorita popularitatii sale, am considerat si noi ca ar fi necesar sa ii alocam un articol special, in care sa va prezentam pe larg care sunt proprietatile si beneficiile cunoscute si mai putin cunoscute ale usturoiului.

In randurile urmatoare va vom dezvalui informatiile esentiale despre usturoi si va vom arata cum poate acest condiment sa va protejeze sanatatea, daca il veti consuma in mod constant.

Pentru a sustine sanatatea sistemului respirator si pe a celui imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi ViroProtect Rapid + Quercetina. Acesta este un supliment alimentar care contine noua ingrediente active care au capacitatea de a intari organismul atunci cand este slabit. Produsul contine vitamina C si vitamina D, zinc si seleniu, extract de soc negru si quercitina, avand si o aroma delicioasa de mango si fructul pasiunii.


Despre usturoi

Usturoiul isi are originile in Asia Centrala, unde era cultivat inca de acum 5.000 de ani. Chiar de pe atunci a devenit foarte apreciat, atat datorita savorii pe care o conferea mancarurilor, dar si ca urmare a proprietatilor sale terapeutice, astfel ca s-a raspandit rapid si in alte zone ale lumii. Usturoiul a devenit astfel un ingredient de baza in medicina traditionala specifica mai multor culturi si epoci, iar beneficiile pentru sanatate descoperite inca de pe atunci au fost transmise din generatie in generatie, devenind astfel cunoscute si in zilele noastre.

Denumirea stiintifica a usturoiului este „Allium sativum”, acesta facand parte din aceeasi familie cu ceapa si prazul – alte legume foarte cunoscute. De la usturoi se folosesc cu precadere bulbii care cresc sub pamant, insa primavara se folosesc adesea si frunzele verzi, in special in scop culinar.

Substantele nutritive le care le contine usturoiul sunt insa concentrate in bulbi, printre acestea numarandu-se vitaminele B3 si B6, vitamina C, manganul, calciul, fierul, magneziul, fosforul, potasiul si seleniul. Acestora li se adauga compusi activi precum enzime, polifenoli si mai ales alicina, careia i se datoreaza multe dintre beneficiile terapeutice ale plantei, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.

Beneficiile consumului de usturoi

Unele dintre beneficiile usturoiului sunt foarte cunoscute, dat fiind faptul ca au fost descoperite cu foarte mult timp in urma, in timp ce despre altele se stiu mai putine lucruri sau sunt total necunoscute. Noi vom incepe prezentarea noastra cu cele mai cunoscute beneficii, continuand in ordine descrescatoare pana la cele despre mai putin cunoscute.

Combaterea infectiilor

Usturoiul este considerat un antibiotic natural datorita proprietatilor sale antibacteriene date de alicina. Aceasta calitate il face foarte eficient in tratarea infectiilor bacteriene, pentru ca distruge agentii patogeni si impiedica inmultirea acestora.

Totodata, compusii activi din usturoi pot inhiba replicarea virusurilor si pot stimula sistemul imunitar in lupta impotriva acestora, fiind astfel eficient si impotriva infectiilor virale.

Intarirea imunitatii

Pe langa faptul ca lupta in mod direct impotriva agentilor patogeni, usturoiul are si capacitatea de a stimula activitatea celulelor sistemului imunitar. 

In acelasi timp, contribuie la mentinerea echilibrului florei intestinale, care este in stransa legatura cu sanatatea sistemului imunitar, iar acesta este un alt mod prin care usturoiul contribuie la intarirea imunitatii.

Scaderea tensiuni arteriale

Acest beneficiu al usturoiului se datoreaza in buna masura tot alicinei, despre care s-a constatat ca are efect vasodilatator. Acest compus se elibereaza atunci cand cateii de usturoi sunt striviti sau taiati, iar odata absorbit in sange, actioneaza asupra muschilor netezi din peretii vaselor sanguine. Mai precis, determina relaxarea acestora, ceea ce duce la o dilatare a vaselor, implicit la scaderea presiunii cu care sangele circula in interiorul acestora.

Procesul se numeste vasodilatatie si este benefic in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala – afectiune caracterizata printr-o presiune excesiva a sangelui care circula prin artere.

Reducerea nivelului de colesterol

Usturoiul protejeaza sanatatea inimii nu doar prin scaderea tensiunii arteriale, ci si prin reducerea nivelului de colesterol LDL, denumit si „colesterol rau”. Colesterolul LDL este produs in ficat in urma sintezei grasimilor mai putin sanatoase, iar de aici ajunge in sange si se depune pe interiorul vaselor, subtiindu-le si determinand cresterea tensiunii arteriale.

Prin compusii sai activi, usturoiul inhiba o enzima esentiala pentru producerea colesterolului in ficat, rezultand astfel o cantitate mai redusa din acest compus.

Totodata, colesterolul LDL are si anumite roluri pozitive in organism, cum ar fi sinteza hormonilor sau formarea membranelor celulare. Usturoiul are o contributie importanta si in acest sens, facilitand directionarea colesterolului catre functiile benefice si prevenind astfel depozitarea sa in peretii arterelor.

Imbunatatirea functiei digestive

O alta calitate a compusilor activi din usturoi consta in faptul ca acestia stimuleaza secretia de enzime digestive in stomac, acestea fiind esentiale in procesul de descompunere a alimentelor si de separare a nutrientilor, care sunt absorbiti in sange.

Spuneam mai devreme ca usturoiul contribuie la mentinerea echilibrului florei intestinale, formata din bacterii probiotice care au, de asemenea, un rol esential in procesul de digestie. Prin actiunea sa antibacteriana, usturoiul protejeaza flora probiotica din tubul digestiv, distrugand bacteriile care ar putea provoca dezechilibre, materializate prin tulburari digestive.

usturoiul

Mentinerea sanatatii pielii

Printre beneficiile mai putin cunoscute ale usturoiului se numara si cele referitoare la sanatatea pielii. Astfel, datorita compusilor antibacterieni, este un remediu eficient impotriva acneei, daca este aplicat extern, direct pe piele. De asemenea, prin efectul sau antiinflamator, usturoiul calmeaza usturimea in cazul eruptiilor sau iritatiilor cutanate, fiind totodata eficient si impotriva infectiilor fungice provocate de cuiuperci precum Candida.

Nu in ultimul rand, un amestec de 2-3 catei de usturoi bine pisati, doua linguri de zahar brun si 1-2 linguri de ulei de masline sau ulei de cocos, poate fi folosit ca o solutie pentru exfolierea naturala a pielii. Pasta astfel obtinuta se aplica pe piele si se lasa 5-10 minute sa actioneze, dupa care zona se clateste cu apa calda. Dupa un astfel de tratament, pielea se exfoliaza natural, fiind indepartate celulele moarte si obtinandu-se un strat mai luminos si mai catifelat.

Prevenirea caderii parului

Poate ca nu stiati, dar usturoiul poate fi folosit si ca ingredient pentru masca de par. Si de aceasta data, e nevoie de doi catei pisati, care se amesteca bine cu doua linguri de ulei de masline sau de cocos si o lingurita de miere. Masca se aplica pe par si se lasa circa o jumatate de ora, dupa care parul se clateste bine cu apa calda. Un astfel de tratament repetat  o data sau de doua ori pe saptamana stimuleaza circulatia sanguina la nivelul scalpului, ceea ceva creste cantitatea de nutrienti esentiali care ajung la foliculii firelor de par, intarind radacina.

Astfel, se previne caderea parului si totodata este stimulata cresterea, pentru ca usturoiul contine si seleniu – un mineral esential pentru sanatatea scalpului si a firelor de par. In acelasi timp, vitamina C si cele din complexul B din compozitia usturoiului intaresc parul si ii confera stralucire, iar datorita proprietatilor antibacteriene si antifungice ale aceluiasi ingredient, se previne aparitia matretii si a iritatiilor la nivelul scalpului.

In ciuda tuturor acestor beneficii, este important sa intelegeti ca usturoiul nu este o planta miraculoasa, capabila sa va protejeze in totalitate sau sa va vindece de afectiunile pe care le-am mentionat. Acesta actioneaza doar ca adjuvant, insa in cazul unor probleme de sanatate mai severe trebuie sa va adresati mai intai medicului, pentru a va recomanda solutiile terapeutice adecvate.