Beneficiile consumului de rodie

Beneficiile consumului de rodie Beneficiile consumului de rodie

Ultima actualizare: 14 august 2023

beneficiile-consumului-de-rodie

Cand vine vorba despre rodie trebuie sa stiti ca in jurul acestui fruct graviteaza nu doar simbolurile si mitologia, ci si foarte multe beneficii. De fapt, este unul dintre cele mai vechi alimente. De-a lungul existentei sale de 4000 de ani, specialistii in medicina traditionala, liderii politici, artistii si scriitorii au gasit in rodie o sursa de sanatate, dar si un simbol al prosperitatii, fertilitatii si al sperantei. Asadar, prezenta acestui fruct s-a facut remarcata nu doar in arta, literatura si cultura asiatica, ci si in recomandarile pentru mentinerea starii de bine. Specialistii sugereaza ca prin consumul de rodie ii faceti o mare favoare organismului dumneavoastra. Acest fruct delicios reduce stresul, sustine sistemul imunitar, creste fertilitatea, sprijina sanatatea cognitiva, ajuta la buna functionare a inimii, mentine sanatatea digestiva, intarzie aparitia ridurilor si ajuta la tratarea diferitelor probleme ale pielii.

Despre rodie s-au scris si spus multe. S-ar putea sa fiti surprinsi, insa fructul dragostei contine pana la de trei ori mai multi antioxidanti decat vinul rosiu sau ceaiul verde. Aceasta caracteristica, alaturi de gustul delicios, au facut din rodie unul dintre cele mai indragite fructe. Fie ca alegeti sa consumati alimentul ca atare, fie ca il veti adauga in iaurt sau in salate, va veti bucura de o dubla utilitate: gust delicios si sursa de sanatate pentru organism.

Farmacistii Catena recomanda Genera crema pentru ten & corp cu Aloe Vera si Rodie. Produsul contine rodie, ingredient cu proprietati antioxidante si antiinflamatoare asupra pielii. Bogata in vitamina B5, potasiu si vitamina C, aceasta crema hidrateaza, hraneste si contribuie la regenerarea pielii.

Rodie – generalitati, sfaturi pentru cumparare si pastrare

Pentru a alege o rodie este suficient sa va bazati doar pe elemente vizuale si tactile. Cand fructul este crud, are o forma perfect rotunda, este usor si are coaja lucioasa si neteda. Cand o rodie este coapta, ea devine grea, coaja este usor uscata, de culoare rosu aprins cu pete brune, iar fructul in sine nu mai e perfect rotund, ci prezinta deformari, capatand chiar o forma aproape patratoasa.

Farmacistii Catena recomanda Genera Sapun lichid cu zmeura, rodie si glicerina pentru protectia impotriva uscarii excesive a pielii mainilor. Produsul curata pielea si o catifeleaza, lasand in urma sa un parfum placut. Poate fi folosit si pentru spalarea fetei, caci inlatura delicat impuritatile si hidrateaza tesutul.

O rodie pastrata in cosuletul cu fructe de pe masa va rezista o saptamana. Daca decideti sa o bagati la frigider, ea ar putea dura pana la cateva luni. Odata ce taiati o rodie si ii scoateti bobitele, fructul nu va rezista mai mult de cinci zile la frigider, chiar si in conditiile in care este mentinut intr-un recipient inchis ermetic sau intr-o punga resigilabila (cu inchidere ziplock).

Rodie – valori nutritionale

Cand vine vorba despre rodie, trebuie sa stiti ca este un aliment cu continut scazut de calorii, dar bogat in fibre, vitamine si minerale. Specialistii de la U.S. Department of Agriculture (USDA) ne aduc in atentie cateva cifre care v-ar putea motiva sa consumati acest fruct. Valorile indicate in acest caz sunt prezentate prin raportare la o bucata obisnuita de rodie care cantareste, in medie, 282 g:

  • calorii: 234 Kcal;
  • apa: 220 ml;
  • proteine: 4.71 g;
  • grasimi: 3.3 g;
  • carbohidrati: 52 g;
  • fibre: 11.3 g;
  • vitamina C: 32% din doza zilnica recomandata;
  • vitamina B9 (acid folic): 27% din doza zilnica recomandata;
  • magneziu: 8% din doza zilnica recomandata;
  • fosfor: 8% din doza zilnica recomandata;
  • potasiu: 13% din doza zilnica recomandata;
  • calciu: 28.2 mg;
  • fier: 0.846 mg;
  • zinc: 0.987 mg;
  • vitamina B5: 1.06 mg;
  • colina: 21.4 mg;
  • vitamina E: 1.69 mg.

Specialistii atrag atentia ca informatiile nutritionale pentru rodie difera de cele ale sucului de rodie. Bautura nu va furniza niciodata beneficii similare alimentului in sine. Spre exemplu, sucul nu confera la fel de multe fibre sau vitamina C ca fructul sau fructele din care a fost facut.

Consumul de rodie – proprietati si beneficii

Suculente si dulci-acrisoare, rodiile sunt o explozie gustativa delicioasa, dar si o sursa de sanatate. Iata de ce ar trebui sa treceti acest aliment pe lista de cumparaturi:

beneficii-rodie-pentru-piele

Beneficii pentru piele

Coaja de rodie are proprietati antibacteriene, antivirale si antiinflamatorii. Prin urmare, cand provine dintr-o sursa sigura, poate fi eficienta pentru a trata probleme ale pielii cum ar fi acneea, cosurile si eruptiile cutanate. Unii specialisti sugereaza ca femeile ar putea folosi coji de rodie pentru a indeparta celulele moarte ale pielii de pe fata, mai ales cand ingredientul este inclus intr-un scrub. De asemenea, coaja de rodie ar putea preveni descompunerea colagenului din piele, ar putea reduce intensitatea ridurilor si hidrata tesutul. Tot acest fruct ar putea contracara efectele radicalilor liberi cauzati de expunerea la soare. Daca nu aveti informatii precise privind modul in care a fost cultivat, ingrijit si recoltat rodiul din care provine fructul dumneavoastra, nu folositi coaja, caci ar putea avea un continut ridicat de pesticide. Folositi, in schimb, dermato-cosmetice care contin rodie si va veti bucura de aceleasi beneficii, poate chiar augmentate de actiunea unor ingrediente active.

Sustine sanatatea dintilor

Dintr-un studiu publicat in ResearchGate in 2011, rezulta ca clatirea cu suc de rodie fara zahar ar putea fi eficienta impotriva microorganismelor care formeaza placa bacteriana. Specialistii au descoperit, in urma unei analize, ca exista o reducere semnificativă a numarului de unitati formatoare de colonii de streptococi (23%) si lactobacili (46%).

beneficiile-consumului-de-rodie

Beneficii pentru sanatatea sistemului digestiv

Boabele de rodie contin fibre insolubile care mentin sanatatea tractului digestiv si starea de bine. Acestea favorizeaza miscarile intestinale normale, regleaza nivelul zaharului din sange si confera satietate, fara excese, in timpul mesei.

Sursa importanta de vitamina C

Boabele de rodie contin 10% din doza zilnica recomandata de vitamina C. Foarte important de mentionat e ca vitamina C este un antioxidant in sine, care ajuta la mentinerea functionalitatii altor antioxidanti. De asemenea, vitamina C este esentiala in desfasurarea mai multori funcii esentiale ale organismului, cum ar fi metabolismul proteinelor, sustinerea sistemului imunitar, absorbtia fierului, sinteza colagenului si cresterea productiei de neurotransmitatori.

beneficii-rodie

Un fruct perfect pentru sportivi

Boabele de rodie ar putea imbunatati fluxul sangvin in timpul exercitiilor fizice pentru sportivii amatori sau de performanta. Fructul contribuie la cresterea biodisponibilitatii oxidului nitric, substanta care ajuta organismul sa obtina oxigenul si nutrientii de care are nevoie in timpul exercitiilor.

Dintr-un studiu publicat in PubMed Central, aflam ca datorita continutului de antioxidanti care se afla in rodie (fruct) dar si suc, poate fi intarziata sau evitata aparitia durerilor musculare si poate fi imbunatatita recuperarea dupa antrenamentele intense cu greutati.

Dintr-o cercetarea realizata de catre specialistii de la University of North Carolina aflam ca extractul de rodie ar putea imbunatati performanta in 30 de minute de la ingestie in cazul sportivilor a caror activitate presupune alergare intermitenta.

Ajutor in gestionarea diabetului

Exista studii prin intermediul carora unii specialisti sugereaza ca in cazul pacientilor cu diabet de tip 2 care au au inceput sa bea suc de rodie s-a remarcat o imbunatatire a rezistentei la insulina.

Proprietati anticancerigene

Rodiile contin antioxidanti si flavonoide, ambele fiind cunoscute ca reduc efectele radicalilor liberi. Unii cercetatori sustin ca aceste fructe ar avea potential in a preveni cancerele de prostata, san, plamani si colon. Sunt necesare, insa, investigatii suplimentare, pentru a putea fi realizata si o medicatie in acest sens.

beneficii-rodie-pentru-inima

Sprijin pentru inima

Pe baza rezultatelor obtinute din diferite proiecte de cercetare, oamenii de stiinta sugereaza ca rodiile v-ar putea proteja inima prin reglarea tensiunii arteriale, prevenirea ingrosarii peretilor arterelor, reducerea nivelului de zahar din sange si reducerea colesterolului „rau”.

Rodia – un fruct, o multime de beneficii

De-a lungul timpului, in jurul consumului de rodie s-au efectuat o multime de studii. Iata ce alte beneficii sugereaza specialisti ca ne-ar putea oferi consumul acestui fruct:

  • reducerea inflamatiei;
  • sustinerea sistemului muscular;
  • mentinerea sanatatii rinichilor;
  • reducerea riscului de declin cognitiv;
  • reducerea riscului osteoartritei;
  • sustinerea fertilitatii.

Asadar, data viitoare cand veti merge la cumparaturi, treceti pe la raionul de fructe si nu ezitati sa va alegeti o rodie sau doua, chiar daca alimentele din fata dumneavoastra nu sunt stralucitoare si nu au forme perfecte.

 

 

Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate#1.-Packed-with-nutrients
https://minnetonkaorchards.com/how-to-pick-a-pomegranate/
https://lajollamom.com/select-and-open-a-pomegranate/
https://www.bonappetit.com/columns/in-season-now/slideshow/buy-store-cook-pomegranate
https://pomegranates.org/history-folklore-legend/
https://longevity.technology/lifestyle/11-health-benefits-of-pomegranate-peel-you-probably-never-knew-about/
https://www.researchgate.net/publication/234040447_Effect_of_Pomegranate_Juice_on_Dental_Plaque_Microorganisms_Streptococci_and_Lactobacilli
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4146683/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5072630/
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-pomegranate
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pomegranates
https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a41188858/pomegranate-health-benefits/
https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate#The-bottom-line
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318385#fa-qs

 

Farmacistul Catena va recomanda: