Portocalele fac parte din categoria citricelor, alaturi de lamai, grapefruit, pomelo si alte varietati deosebit de gustoase. Au un gust tipic, usor amarui, datorat in mare parte continutului bogat in vitamina C. Cu toate acestea, consumul de portocale, pe langa aportul evident al acestui compus vitaminic, prezinta numeroase beneficii pentru mentinerea si promovarea sanatatii. De-a lungul secolelor, citricele au fost folosite drept plante medicinale traditionale pentru vindecarea multor boli, in special in tarile asiatice. Numeroase studii s-au axat pe metabolitii secundari din citrice si portocale, subliniind proprietatile terapeutice pe care acestia ii manifesta.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Vitamina C 500 mg, un supliment alimentar, sub forma de comprimate masticabile cu aroma de portocala care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Vitamina C este o vitamina hidrosolubila care nu poate fi produsa de organism si este nevoie de un aport constant din aceasta substanta, pentru mentinerea sanatatii organismului.
Datorita proprietatilor lor active, metabolitii secundari din portocale (flavonoidele, alcaloizii si limonoidele, cumarinele, carotenoizii, acizii fenolici si uleiurile esentiale) sunt de o importanta majora pentru mentinerea sanatatii organismului.
Consumul zilnic de portocale este asociat cu o gama variata de beneficii si comportamente alimentare sanatoase, ceea ce le transforma astfel intr-o sursa delicioasa, accesibila si versatila de vitamine, minerale si alti compusi fitochimici. Portocalele pot fi consumate in foarte multe moduri: de la forma proaspata, ca atare, pana la o gama variata de smoothie-uri, piureuri si salate de fructe, precum si in prajituri.
Portocale – generalitati, soiuri, sfaturi pentru cumparare si pastrare
Portocalele sunt fructe care cresc in copaci, principalii exporatori mondiali fiind Spania, Africa de Sud, Egipt, Statele Unite ale Americii, Brazilia si Olanda. Colectiv, in 2021 aceste tari au reprezentat aproximativ 72% din totalul vanzarilor internationale de portocale exportate. China este tara de origine a portocalelor, insa cresc oriunde exista soare puternic, soluri bine drenate, cu umiditate potrivita. Portocalul este foarte sensibil la conditiile scazute de temperatura si, de asemenea, la lumina solara mult prea puternica.
Soiuri de portocale
Exista mai multe soiuri ale acestui fruct, impartite in primul rand in functie de aroma, respectiv de caracterul acid:
-
Portocale dulci: Valencia, Hart Tardiff Valencia, Hamlin, Maltese, Sanguinelli, Taracco, dar si portocale Moro si Scarlet Navel (rosii), mandarine (Clementine, Satsuma, Sangerine);
-
Portocale amare: Bergamote, Sevilia, Trifoliate, Naruto, Sanbo, Kitchli, Nanshodaidai.
Portocalele Navel sunt cele disponibile si in comert, care se gasesc in mod obisnuit la mai toate supermarket-urile si magazinele alimentare. Exista peste 400 de varietati de portocale si fiecare dintre soiurile comestibile prezinta numeroase beneficii pentru sanatatea organismului.
Sfaturi pentru cumpararea si pastrarea portocalelor
Cand mergeti la supermarket, alegeti intotdeauna portocale care au coaja intacta, fara lovituri, pete, si care sunt in intregime portocalii. Astfel, va asigurati ca sunt coapte si vor rezista pentru o perioada mai lunga de timp. In momentul depozitarii, portocalele ar trebui sa fie asezate intr-o punga deschisa, de preferat din hartie, pentru a asigura circulatia aerului. Aceste fructe prefera temperaturile mai scazute, motiv pentru care ar trebui depozitate in frigider, unde pot sa ramana proaspete chiar mai bine de o luna. Portocalele taiate ar trebui acoperite cu o folie de plastic si consumate cat mai rapid, inainte ca vitamina C, in contact cu aerul, sa se oxideze.
Farmacistii Catena recomanda CardioVita de la Naturalis, un supliment alimentar cu rol in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.
Portocale – valori nutritionale
Consumul de portocale asigura un aport excelent de vitamina C, pe langa alte tipuri de macro- si micronutrienti, vitamine si minerale. O portocala normala (aproximativ 140 de grame) are:
-
Calorii: 66;
-
Carbohidrati: 14,8 grame;
-
Proteine: 1,3 grame;
-
Fibre: 2,8 grame;
-
Grasimi: 0,2 grame;
-
Vitamina A: 4% din necesarul zilnic.
-
Vitamina C: 92% din necesarul zilnic;
-
Vitamina B9: 9% din necesarul zilnic;
-
Calciu: 5% din necesarul zilnic;
-
Potasiu: 5% din necesarul zilnic;
-
Fosfor: 3% din necesarul zilnic;
-
Magneziu: 4% din necesarul zilnic.
Pe langa acesti compusi, portocalele contin numerosi metaboliti secundari care, de fapt, sustin numeroasele beneficii ale consumului zilnic de citrice.
Consumul de portocale – proprietati si beneficii
Principalele beneficii ale consumului de portocale sunt asociate compusilor fitochimici care se gasesc in aceste fructe. Este vorba despre flavonoizi, alcaloizi, antioxidanti, uleiuri esentiale si carotenoizi, acizi fenolici si alte tipuri de metaboliti secundari a caror actiune a fost de-a lungul timpului intens studiata, dovedindu-se faptul ca prezinta proprietati biologic active. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca portocalele prezinta potentiale beneficii pentru sanatate, cum ar fi:
Sustin sanatatea cardiovasculara
Efectul cardioprotector al consumului de portocale este pus pe seama vitaminei C si compusilor de natura fitochimica, cum sunt flavonoidele si carotenoizii. Conform studiilor, persoanele care consuma zilnic suc natural de portocale prezinta un risc mai scazut de a dezvolta boli de inima, asociate prezentei factorilor de risc cum sunt: hiperglicemia (glicemie mare), hipercolesterolemia (colesterol marit), prezenta unui marker inflamator numit proteina C reactiva si hipertensiunea (tensiune mare).
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Vitamina C 500 mg, un supliment alimentar, sub forma de comprimate masticabile cu aroma de portocala care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Vitamina C este o vitamina hidrosolubila care nu poate fi produsa de organism si este nevoie de un aport constant din aceasta substanta, pentru mentinerea sanatatii organismului.
Reducerea incidentei anumitor boli cronice
Dietele bogate in citrice, inclusiv in portocale, pot reduce riscul aparitiei bolilor cronice si chiar a anumitor tipuri de cancere si diabetului. Studiul a avut in vedere compararea persoanelor care consuma citrice in mod regulat, cu persoanele care o fac mult mai rar. Desi si alte variabile sunt de importanta vitala, consumul de portocale asigura un aport adecvat de vitamina C care, dupa cum bine stim, sustine integritatea sistemului imunitar.
Beneficii importante asupra sistemului imunitar
Consumul regulat de portocale, fructe bogate in vitamine, minerale si antioxidanti naturali, este esential pentru un sistem imunitar puternic. Portocalele si alte citrice sunt o sursa excelenta de vitamina C, un antioxidant puternic care sustine linia defensiva a organismului impotriva agentilor patogeni si radicalilor liberi. De asemenea, multi compusi din portocale, asa cum sunt hesperidina si narigenina, prezinta activitati antiinflamatorii, fiind implicati in raspunsul imun, de tip inflamator. Fibrele din portocale sustin integritatea microflorei intestinale, care joaca un rol vital in functionarea sistemului imunitar.
Sustin digestia si sanatatea tractului gastrointestinal
Datorita faptului ca portocalele contin si fibre vegetale, aportul exogen promoveaza o digestie mai rapida, sanatoasa, ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, imbunatatirea sensibilitatii la insulina, mentinand peristaltismul intestinal normal. Specialistii in nutritie recomanda ca un adult sa aiba un aport zilnic de aproximativ 28 de grame de fibre vegetale. Adaugand portocale in dieta, puteti atinge mult mai usor acest obiectiv nutritional.
Ajuta la prevenirea anemiei
Unul dintre cele mai importante beneficii ale consumului de portocale este faptul ca, deoarece sunt foarte bogate in vitamina C, sustin absorbtia fierului de catre organism. Anemia feripriva apare atunci cand nu exista o cantitate adecvata de fier in organism, fie pe fondul unei absorbtii deficitare, fie pe fondul unui aport insuficient. Cu toate acestea, consumul acestor fructe ajuta si la o absorbtie mult mai eficienta a fierului alimentar, sustinand prevenirea si tratarea anemiei.
Deosebit de bogate in antioxidanti
Speciile reactive de oxigen si azot (radicalii liberi) sunt compusi care rezulta in urma proceselor metabolice si prezinta un potential efectiv nociv asupra organismului. De fapt, este cunoscut si faptul ca un nivel crescut al radicalilor liberi joaca un rol important in patogeneza afectiunilor, in special a celor de natura inflamatorie, cum sunt: artrita, cancerul, inflamatiile, bolile de inima si imbatranirea organismului. Consumul de portocale asigura un aport excelent de antioxidanti exogeni, care actioneaza prin absorbtia si neutralizarea directa a radicalilor liberi, inhibarea si neutralizarea enzimelor implicate in sinteza radicalilor liberi si imbunatatirea protectiei in vivo.
Consumul de portocale ar trebui sa fie parte integranta dintr-o dieta alimentara sanatoasa, care sa respecte nevoile nutritionale ale fiecarei persoane in parte. Din gama de beneficii prezentate, cele mai multe se datoreaza nu exclusiv consumului acestor fructe, ci asocierii directe dintre o dieta alimentara care include si portocale si un stil de viata sanatos, activ, cu promovarea unui stil de viata bazat pe o dieta echilibrata si activitate fizica sustinuta. Citricele reprezinta o sursa excelenta de vitamina C, in special, iar un nivel optim al acestei vitamine este vital pentru buna functionare a sistemului imunitar.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690266/
https://www.masterclass.com/articles/how-to-store-oranges
https://www.healthline.com/nutrition/oranges
https://www.worldstopexports.com/oranges-exports-by-country/?utm_content=cmp-true
https://www.ediblearrangements.com/blog/different-types-of-oranges/
https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-oranges-for-skin-hair-and-health/