Beneficiile consumului de loboda

Beneficiile consumului de loboda Beneficiile consumului de loboda

Ultima actualizare: 2 iunie 2023

loboda

Loboda este una dintre vedetele primaverii in materie de gastronomie, multi asteptand cu nerabdare acest anotimp pentru a se delecta cu deja celebra ciorba de loboda. Loboda are multe beneficii pentru sanatate. De exemplu, poate regla digestia, poate imbunatati sanatatea rinichilor si a sistemului cardiovascular, poate intari sistemul imunitar, poate detoxifia sangele si poate reduce riscul anumitor cancere si boli cronice.

Ce este loboda?

Loboda este o planta membra a genului Atriplex, din care mai fac parte peste 250 de specii diferite de plante care au unele calitati unice. Poate cel mai neobisnuit aspect este capacitatea sa de a stoca sare in frunze, motiv pentru care loboda poate creste in medii foarte saline, unde majoritatea plantelor nu ar putea rezista. Este o planta foarte adaptabila si are o multime de nutrienti.

Desi gustul unor soiuri de loboda este foarte acidulat, alte soiuri sunt mai gustoase si pot fi folosite in diverse preparate, la fel ca spanacul sau alte legume cu frunze verzi. Oamenii mananca de obicei loboda rosie (Atriplex hortensis), care are un gust acid, dar care poate fi gatita sau inclusa in diverse feluri de mancare exact ca spanacul.

Loboda era extrem de populara in regiunea mediteraneana in vremurile stravechi, insa a fost in mare parte inlocuita de spanac. Cu toate acestea, datorita continutului de minerale si vitamine cu beneficii pentru organism, loboda si-a recapatat treptat din notorietatea de odinioara.

 


Despre loboda, informatii generale

Loboda este o leguma cu frunze apartinand speciilor Artiplex cultivate in multe regiuni din intreaga lume, cu numeroase beneficii si avantaje pentru sanatate. Se crede ca aceasta leguma cu frunze este originara din Europa si Asia, insa acum este cultivata pe scara larga in toata lumea, cum ar fi Canada, Australia, Statele Unite si Noua Zeelanda in scopuri comerciale.

Datorita continutului de vitamine, minerale si nutrienti, loboda are o multime de beneficii pentru sanatate. Dupa cum mentionam, aceasta planta extrem de apreciata imbunatateste functia rinichilor si sanatatea cardiovasculara, reduce nivelul colesterolului si riscul de diabet, protejeaza impotriva radicalilor liberi, previne degenerescenta maculara si diferite tipuri de cancer, detoxifiaza ficatul, imbunatateste sanatatea creierului si a pielii si protejeaza pielea de radiatiile UV. Loboda este, de asemenea, foarte benefica pentru imunitate si vedere.

Beneficii ale consumului de loboda

Loboda are urmatoarele beneficii pentru sanatate:

Imbunatateste digestia

La fel ca multe legume cu frunze verzi, loboda poate stimula digestia datorita continutului de fibre alimentare si alte minerale care optimizeaza procesele digestive. Acest lucru reduce riscul de constipatie, precum si probleme gastrointestinale mai grave, cum ar fi ulcerul gastric.

loboda-digestie

Imbunatateste functionarea rinichilor

S-a constatat ca loboda are un usor efect laxativ si diuretic, ceea ce inseamna ca stimuleaza urinarea. Acest lucru ajuta la detoxifierea rinichilor si la eliminarea rapida a toxinelor, a sarurilor in exces, a apei si chiar a grasimilor din organism. Deoarece provoaca urinare frecventa, rinichii functioneaza mult mai bine, lucru care imbunatateste sanatatea vezicii biliare.

Stimuleaza metabolismul

Proteinele, mineralele si vitaminele din loboda rosie pot sustine multe procese ale organismului, de la reglarea hormonala pana la reactiile enzimatice care sunt necesare pentru a mentine functionarea organismului. De asemenea, loboda are un continut ridicat de fier si calciu care stimuleaza formarea globulelor rosii, circulatia si oxigenarea tesuturilor si a organelor, crescand eficienta metabolica generala.

Intareste sistemul imunitar

Loboda are un continut aproape dublu de vitamina C fata de kiwi sau lamaie, care de obicei sunt considerate alimentele de top in ceea ce priveste continutul de vitamina C. Datorita acidului ascorbic, sistemul imunitar primeste un impuls urias, productia de celule albe din sange este stimulata, iar functiile corpului, cum ar fi regenerarea celulara si vindecarea ranilor, sunt accelerate. De asemenea, loboda rosie, de exemplu, poate atenua rapid icterul.

Reduce tensiunea arteriala

Diferite studii au demonstrat ca un consum regulat de loboda poate reduce tensiunea arteriala, datorita prezentei potasiului in aceasta planta. Potasiul are efect vasodilatator, ceea ce inseamna ca reduce tensiunea din vasele de sange si asigura circulatia lina a sangelui prin artere, lucru care reduce tensiunea arteriala si care ajuta la prevenirea diferitelor tipuri de boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arteriala, infarctul, accidentul vascular cerebral etc.

loboda-tensiune-arteriala

Loboda sustine procesul de slabire

Loboda rosie este un super aliment pentru cei care vor sa slabeasca, deoarece contine o cantitate mare de fibre alimentare si foarte putine calorii. Fibrele alimentare mentin senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp si tin sub control dorinta de a manca din nou. In afara de acest lucru, loboda are un continut foarte scazut de calorii, ceea ce ajuta la reducerea greutatii corporale.

Loboda imbunatateste sanatatea oaselor

Aceasta planta este foarte bogata in diferite tipuri de minerale, cum ar fi calciul, magneziul, fosforul si manganul. Toate aceste minerale joaca un rol important in prevenirea diferitelor tipuri de boli osoase, cum ar fi osteoporoza. Potrivit studiilor, consumul regulat de loboda poate imbunatati densitatea osoasa si poate preveni riscul de osteoporoza.

Loboda previne anemia

Anemia este o boala cauzata de deficitul de fier din organism. Loboda este foarte bogata in fier, astfel incat consumul regulat de loboda rosie poate furniza suficient fier organismului pentru a preveni anemia.

loboda-anemie

Imbunatateste sanatatea ochilor

Datorita cantitatii mari de antioxidanti, cum ar fi beta-carotenul si vitamina A, care sunt foarte benefici pentru ochi, loboda previne diferite tipuri de boli oculare, cum ar fi degenerescenta maculara, cataracta, orbirea.

Loboda – recomandari de consum, pentru beneficii maxime

De obicei, loboda rosie poate fi preparata si consumata exact ca spanacul. De exemplu, poate fi mancata cruda in salate sau preparata la abur. Multe persoane prefera, de asemenea, ciorba de loboda rosie, in special pe timpul primaverii. Frunzele mai tinere de loboda se recomanda sa fie consumate crude, in timp ce frunzele mai mature reprezinta un inlocuitor bun pentru spanac. De asemenea, poate fi adaugata la pizza, paste sau risotto... si lista poate continua. Amintiti-va doar ca loboda este sarata si poate fi necesar sa reduceti cantitatea de sare din retete.

 

 

 

Referinte:

https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/orach.html

https://www.healthbenefitstimes.com/orach/

https://www.lifeberrys.com/healthy-living/10-health-benefits-of-consuming-orach-153917.html