Beneficiile consumului de curmale

Beneficiile consumului de curmale Beneficiile consumului de curmale

Ultima actualizare: 31 august 2023

In Orientul Mijlociu, consumul de curmale este parte integranta a unei diete zilnice care asigura un aport adecvat de vitamine, fibre vegetale si substante minerale.

La nivel mondial, se gasesc numeroase tipuri ale acestui fruct – Khodry, Khalas, Ruthana, Sukkary si altele –, si fiecare soi isi demonstreaza valorile medicinale si nutritionale semnificative. Prin proprietati biologic active cum ar fi activitate antioxidanta, antiinflamatoare si antibacteriana, aceste fructe asigura lupta organismului impotriva proceselor patologice si constituie o alternativa excelenta pentru o dieta sanatoasa, bogata in principii nutritive care sustin sanatatea.

De obicei, curmalele sunt comercializate sub forma uscata, insa exista si alternative proaspete. In functie de soi, culoarea lor poate varia de la rosu aprins la galben stralucitor, cele mai comune soiuri de curmale fiind Medjool si Deglet Noor. Curmalele au o aroma dulce si sunt perfecte pentru salate, smoothie-uri si prajituri.

Farmacistii Catena recomanda FibroProtect, remediu pentru detoxifierea organismului. Naturalis FibroProtect este recomandat si ca supliment pentru slabit, fiind un bun aliat in curele de slabire, dar si pentru buna functionarea a tranzitului intestinal.

Este foarte important a se avea in vedere faptul ca multe optiuni de pe piata contin cantitati deosebit de mari de zahar adaugat, fiind confiate. Din acest motiv, in cazul in care doriti sa integrati aceste fructe in dieta zilnica, cel mai eficient ar fi sa optati doar pentru curmale deshidratate, fara continut suplimentar de zahar.


Curmale – generalitati

Curmalul (Phoenix dactylifera) apartine familiei de palmieri Arecaceae, iar etimologia numelui sau se traduce prin „purtator de curmale”. Exista peste 200 de soiuri de curmal, fiind una dintre cele mai cultivate plante, folosita drept sursa de hrana de mai bine de 6.000 de ani. Principalele culturi de curmale se gasesc in Egipt, Arabia Saudita si tarile din Orientul Mijlociu. S-ar crede ca arborele isi are originea in preajma Golfului Persic, de unde a inceput sa fie cultivat pe scara larga si in alte tari. Dincolo de caracteristicile nutritionale ale curmalului, in diferite culturi aceste fructe au si valenta religioasa si medicinala.

Consumul de curmale – beneficii si proprietati

Consumul de curmale, ca parte a unei diete sanatoase, asigura un aport adecvat de vitamine si minerale, antioxidanti si alti compusi biologic activi despre care se stie ca manifesta proprietati importante in organism. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate cateva dintre potentialele beneficii ale consumului regulat de curmale.

Profil nutritional complex

Curmalele prezinta un profil nutritional excelent, ceea ce sustine o dieta alimentara echilibrata, care promoveaza un stil de viata sanatos. De exemplu, 100 de grame de curmale contin:

  • Calorii: 277;
  • Glucide: 73,8 grame (din care 7 grame sunt reprezentate de fibre vegetale);
  • Proteine: 2 grame;
  • Potasiu: 15% din doza zilnica recomandata;
  • Magneziu: 13% din doza zilnica recomandata;
  • Cupru: 40% din doza zilnica recomandata;
  • Fier: 5% din doza zilnica recomandata;
  • Mangan: 13% din doza zilnica recomandata;
  • Vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6), A, C.

Curmalele mai contin si antioxidanti naturali si compusi fitochimici care le asigura proprietatile biologice. Cu toate acestea, sunt destul de bogate din punct de vedere caloric, acesta fiind si motivul pentru care consumul de curmale ar trebui limitat la cantitati relativ mici.

Sustin sanatatea tractului gastrointestinal

Fiind foarte bogate in fibre vegetale, curmalele sustin functionarea normala a tractului gastrointestinal. Fibrele sunt deosebit de benefice in prevenirea constipatiei, precum si in promovarea peristaltismului intestinal, prevenindu-se starile de balonare si crampele. Mai mult decat atat, aportul adecvat de fibre poate ajuta la controlul glicemiei, prin incetinirea atat a digestiei, cat si a raspunsului glicemic. Curmalele au un indice glicemic mic, mai ales atunci cand se opteaza pentru variante deshidratate, si nu confiate. Consumul regulat de fibre mai este asociat si cu:

  • imbunatatirea functiei cardiovasculare si a sanatatii inimii;
  • scaderea nivelurilor de colesterol;
  • prevenirea cresterii in greutate si a obezitatii;
  • reducerea riscului de a dezvolta cancer colorectal, accident vascular cerebral, diabet.

Bogate in antioxidanti naturali

Antioxidantii sunt compusi care neutralizeaza activitatea radicalilor liberi ce joaca rol major in etiologia procesului inflamator, respectiv in dezvoltarea afectiunilor de natura inflamatorie. Organismul dispune de mecanisme specifice pentru a contracara efectele radicalilor liberi, insa un aport exogen suplimentar asigura un arsenal de lupta si mai puternic. In comparatie cu alte tipuri de fructe uscate, cum ar fi smochinele si prunele, curmalele contin cea mai mare cantitate de antioxidanti naturali:

  • flavonoide: antioxidanti puternici care reduc inflamatia din organism si pot avea efecte cu potential benefic in reducerea riscului de a dezvolta diabet, Alzheimer si anumite cancere;
  • carotenoide: sustin sanatatea inimii, a ochilor si a pielii;
  • acizi fenolici: compusi cu activitate antiinflamatorie ai caror consum a fost asociat cu riscul scazut de a dezvolta boli cardiovasculare si diferite tipuri de cancere.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Magneziu B complex. Combinatia de magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Sustin sanatatea si integritatea cerebrala

Consumul de curmale poate ajuta la imbunatatirea si sustinerea functiei cerebrale. Prin studiile de laborator s-a descoperit ca ajuta la reducerea markerilor inflamatori, cum ar fi interleukina-6, de la nivel cerebral, dar si a activitatii proteinelor β -amiloide, implicate in patogeneza bolii Alzheimer. Cateva studii arata ca animalele care au avut curmale in dieta zilnica au prezentat o memorie si o capacitate de invatare mult mai bune, comportamente reduse legate de anxietate sau stres, prin comparatie cu grupurile care nu au fost hranite cu curmale.

Benefice pentru infertilitatea masculina

Consumul de curmale asigura un aport adecvat de compusi fitochimici unici, despre care se considera ca ar putea juca un rol important in gestionarea infertilitatii. In curmale exista mai multe tipuri de microelemente – estrona, steroli si alti agenti care influenteaza fertilitatea masculina –, ceea ce sustine aceasta proprietate a fructelor. Studiile efectuate pe animale arata ca extractul de polen din florile arborelui (din care se formeaza si fructele) contine colesterol, rutina, carotenoide sub forma de estrona, care creste nivelurile de estradiol si testosteron.

Sustin sanatatea oaselor

Consumul de curmale asigura un aport esential de micronutrienti si substante minerale benefice pentru sanatatea si integritatea oaselor. Bogate in potasiu, fier, cupru, magneziu, mangan, fosfor si zinc, minerale indispensabile pentru oase puternice si sanatoase, dar si pentru dinti, unghii si piele, muschi si par, un consum adecvat de curmale asigura un aport optim al acestor compusi.

Curmale – modalitati de consum si utilizari in bucatarie

Pe langa toate aceste beneficii asociate consumului de curmale, aceste fructe sunt si versatile, putand fi usor integrate in dieta zilnica. Pot fi consumate atat sub forma uscata, asa cum au fost achizitionate, cat si in smoothie-uri sau prajituri delicioase. In combinatie cu ovazul, dimineata in special, constituie un mic-dejun hranitor si bogat, numai bun pentru a va asigura resursele si necesitatile energetice de-a lungul zilei. Daca doriti sa inlocuiti zaharul, puteti face o pasta de curmale, amestecand curmale cu apa intr-un blender. Acestea au un indice glicemic mult redus in comparatie cu zaharul rafinat, consumul de curmale ajutand si la controlul glicemiei.

Puteti adauga curmale si in salate, oferind mancarurilor o aroma speciala. Recomandat este sa consumati curmale care nu sunt preparate termic (in prajituri sau compoturi, de exemplu), fiind cunoscut faptul ca tratarea termica poate duce la denaturarea compusilor fitochimici continuti.

Mai trebuie avut in vedere si faptul ca, desi sunt delicioase, consumul de curmale trebuie limitat la doar cateva zeci de grame pe zi, intrucat sunt bogate din punct de vedere caloric. Totusi, vor asigura un aport caloric eficient si de calitate, fiind bogate in macro- si micronutrienti benefici. Puteti consuma curmale oricum doriti, bucurandu-va de beneficiile pentru sanatate ale acestora.

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019638/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992385/
  3. https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-dates/
  4. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-dates
  5. https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/potential-health-benefits-of-dates/
  6. https://pharmeasy.in/blog/20-health-benefits-of-dates-and-date-recipes/