Bebe la 11 luni – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Bebe la 11 luni – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti Bebe la 11 luni – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Ultima actualizare: 7 februarie 2024

La 11 luni, bebe are „agenda” plina, zi de zi. Are atatea lucruri de facut, de descoperit si de invatat, ca nu-i de mirare ca de multe ori ajunge sa cada lat de oboseala. Si nu e deloc timp de pierdut, pentru ca in curand va face trecerea la o alta etapa de dezvoltare: cea de copil mic. Aceasta este ultima luna in care mai este sugar. Se incheie un capitol important! Pana atunci insa sa vedem ce schimbari urmeaza si cum poate fi ajutat sa atinga bornele de dezvoltare normale pentru aceasta varsta.


Bebe la 11 luni – dezvoltare fizica si motorie

Fata de mogaldeata din primele saptamani de viata, cand pana si sustinerea capului parea o performanta extraordinara, la 11 luni, bebe e pur si simplu de nerecunoscut. Drumul pe care l-a parcurs in ceea ce priveste dezvoltarea fizica si motorie este extraordinara. Acum, bebe se deplaseaza coordonat atat in patrupedie (in patru labe), cat si in bipedie (in picioare), sprijinindu-se de mobilier. S-ar putea sa descopere placerea de a se catara, ca sa ajunga la tot felul de obiecte care nu-i sunt la indemana. Aici insa pot exista diferente de la un copil la altul.

In general, la 11 luni, principala preocupare a bebelusilor este ridicatul in picioare si initierea mersului. Pentru inceput, bebe va incerca sa stea in picioare fara sprijin, iar apoi, pe masura ce-si va consolida pozitia verticala, se va aventura sa faca si primii pasi. Este foarte important ca toate achizitiile motorii sa fie voluntare. Aveti rabdare, cand va fi pregatit sa paseasca, o va face cu siguranta!

Pe langa abilitatile motorii grosiere, la 11 luni, bebe isi dezvolta si abilitatile motorii fine. El devine mai priceput in manipularea obiectelor, va apuca si va ridica mai usor jucariile si va deveni capabil sa foloseasca o lingurita. Va putea chiar sa prinda intre degetele (intre police si index) lucruri de dimensiuni foarte mici, cum ar fi scamele sau firimiturile.

Greutatea si inaltimea la 11 luni – valori normale

Ritmul de crestere in greutate si inaltime in aceasta perioada poate sa varieze in functie de fiecare copil in parte. Oricum ar fi, tineti cont de evolutia individuala. Important este sa nu existe stagnare si cu atat mai mult scadere in greutate. Iata care sunt valorile considerate normale pentru greutate si inaltime, la aceasta varsta:

  • fetite – 6,9 – 11,2 kg si 68 – 77,5 cm;
  • baietei – 7,6 – 11,7 kg si 70 – 79,2 cm.

Pentru ingrijirea pielii sensibile a bebelusilor, farmacistii Catena recomanda gelul de curatare pentru par si corp RILASTIL DERMASTIL PEDIATRIC. Acesta este formulat cu agenti tensioactivi prietenosi cu pielea si cu un pH izolacrimal. Este DELICAT SI PROTECTOR, cu vitamina E si provitamina B5.

 

Bebe la 11 luni – dezvoltare cognitiva si simturi

Sistemul nervos al copilului continua se se dezvolte, iar acest lucru se va reflecta din plin in capacitatea de receptare si constientizare a stimulilor externi. Pe langa faptul ca-si dezvolta toate simturile, bebe evolueaza si din punct de vedere cognitiv. El isi imbogateste limbajul verbal si non-verbal, devine mai atent la tot ce se intampla in jur, isi creste capacitatea de concentrare, ceea ce-l face capabil sa petreaca mai mult timp facand o singura activitate. In aceasta perioada i se va imbunatati si memoria, ceea ce-i va sustine procesul de invatare, pe toate planurile.

Unul dintre cele mai importante repere in dezvoltarea cognitiva la aceasta varsta se refera la permanenta obiectelor. Copilul incepe sa inteleaga ca obiectele exista chiar si atunci cand nu sunt la vedere. El poate cauta o jucarie care a fost ascunsa sub o patura sau intr-un recipient, ceea ce indica faptul ca intelege ca obiectul este inca acolo, chiar daca nu il poate vedea.

De asemenea, este posibil sa fie capabil sa rezolve probleme simple, cum ar fi gasirea unei solutii de a ajunge la o jucarie care nu este la indemana. De asemenea, isi poate aminti locul in care a pus anumite obiecte.

Un alt progres notabil are loc la capitolul abilitatilor de comunicare. La 11 luni, bebelusii devin mai sociabili si interactioneaza mai mult. Ei raspund cand sunt strigati pe nume, arata cu degetetul ceea ce-i intereseaza, isi iau la revedere, fluturand manuta sau chiar spunand „pa-pa”. Un alt lucru demn de remarcat este faptul ca la aceasta varsta bebe incepe sa-si devolte simtul umorului si se bucura enorm sa-i fac pe ceilalti sa rada. La fel de mult cum ii place si lui sa se amuze si sa fie distrat. Ele adora jocurile de tipul „Cucu-bau” si e incantat sa imite actiunile si sunetele celorlalti.

Programul de somn al bebelusului la 11 luni

In privinta somnului, nu apar schimbari deosebite fata de luna precedenta. Nevoia lui bebe de somn in aceasta perioada este, in medie, de 12-13 ore pe zi. Somnul va fi distribuit in 2-3 reprize. Asadar, bebe poate avea una sau doua pauze de somn in timpul zilei, cu o durata de 1-3 ore. Unii copii pot face trecerea la un singur somn diurn, altii pot continua sa aiba doua pauze de somn. Lucurile inca pot varia din acest punct de vedere de la un copil la altul.

Oricum ar fi, nu uitati ca respectarea consecventa a unei rutine de somn ramane esentiala pentru a-l ajuta pe bebe sa se odihneasca asa cum trebuie. Aceasta poate include mersul la culcare la aceeasi ora, activitati linistitoare, precum imbaierea, masajul, cititului unei povesti, precum si asigurarea unui mediu propice somnului odihnitor: camera bine aerisita, cu temperatura confortabila, ferita de zgomote si intunecoasa.

Este important sa aveti in vedere ca tulburarile ocazionale ale somnului sunt normale pentru bebelusi si ca nu este neobisnuit ca acestia sa se trezeasca in timpul noptii. Cu toate acestea, daca bebe are in mod constant probleme de somn, nu ezitati sa vorbiti cu medicul pediatru.

Bebe la 11 luni – sfaturi pentru parinti 

Chiar daca tentatia poate fi mare, nu fortati copilul sa mearga si nu faceti comparatii cu alti bebelusi. Nu e nicio o competitie si nu are nicio relevanta faptul ca merge mai devreme sau mai tarziu, atat timp cand achizitia mersului are loc pana la varsta de 18 luni. Aveti rabdare, cand va fi pregatit sa paseasca, o va face cu siguranta! Puteti, in schimb, sa-l incurajati sa se antreneze in acest sens.

  • Exercitii recomandate la 11 luni

Pentru a ajuta copilul sa-si imbunatateasca tonusul muscular, coordonarea si echilibrul, il puteti implica in realizarea urmatoarelor doua exercitii simple.

Exercitiu potrivit pentru bebelusii care reusesc sa se ridice singuri in picoare

Asezati-l pe bebe langa pat sau canapea, apoi folosind o jucarie atractiva, incurajati-l sa se ridice. Dupa ce se ridica in picioare, puneti jucaria la o distanta de circa un metru, pentru a-l stimula sa se duca dupa ea. Bebe va face pasi in lateral, tinandu-se de marginea patului/canapelei. Repetati exercitiul in ambele directii.

Exercitiu potrivit pentru bebelusii care reusesc sa stea in picioare fara ajutor

Puneti doua scaune la o distanta de cel mult jumatate de metru. Pozitionati copilul in picioare, cu sprijin pe unul dintre acestea, iar pe celalalt puneti jucaria lui preferata. Stimulati-l vizual si auditiv, pentru a-l determina sa faca unul-doi pasi in lateral, fara sprijin, pentru a lua jucaria. Mutati apoi jucaria pe scaunul opus si repetati. Exercitiul se face in ambele directii de cateva ori.

  • Evitati premergatorul

Desi inca este folosit pe scara larga, spuneti un mare NU premergatorului! Exista dovezi concludente ca acesta poate afecta buna dezvoltare a copilului. Pe langa faptul ca intarzie cu cel putin 2-3 saptamani achizitia mersului independent, poate intarzia si dezvoltarea cognitiva. Aceasta pentru ca, prin folosirea premergatorului, copiii invata sa se deplaseze fara sa-si mentina greutatea. Ei pierd din notiunea temporo-spatiala a propriului corp si din informatiile senzoriale de care au nevoie pentru a putea invata sa mearga. In plus, premergatorul predispune la accidentari, ca urmare a vitezei foarte mari de deplasare.

  • Oferiti-i jucarii variate

Pentru incurajarea dezvoltarii motricitatii fine, jucati-va cu mingi sau jucarii moi, implicati-l in activitati de stivuire sau sortare. De asemenea, indiferent de stadiul de dezvoltare a mersului, oferiti-i copilului jucarii de tras si impins, precum caruciorul pentru papusi sau caruciorul de cumparaturi de jucarie, antemergatorul sau orice tip de centru de activitati pe roti, pe care bebe il poate impinge prin casa.

  • Incurajati vorbirea corecta

Pentru a sustine dezvoltarea limbajului, vorbiti cu copilul ori de cate ori aveti ocazia. Explicati-i ce se intampla in diverse contexte, luati-l in considerare si aratati-i tot ce faceti. Folositi notiuni simple si propozitii scurte, fara a deforma cuvintele. Nu-i vorbiti pasareste si nu utilizati diminutive.

  • Sfaturi privind ingrijirea si igiena

Rutina de ingrijire si igiena raman neschimbate. Fata de luna precedenta, nu exista schimbari deosebite la acest capitol. Continuati sa-i faceti baie zilnic si sa-i ingrijiti pielea, folosind produse potrivite pentru bebelusi. Acordati o atentie sporita igienei dentare. Cariile pot afecta si dintii de lapte si sunt foarte periculoase. Ele evolueaza rapid, intrucat smaltul primilor dintisori este foarte subtire.

Hidratant si hranitor, laptele de corp DERMASTIL PEDIATRIC ofera protectie pielii delicate a bebelusilor si a copiilor. Imbogatit cu Omega 3, 6, 9, unt de shea, provitamina B5 si vitamina E, acesta hidrateaza si hraneste pielea in profunzime, contracarand uscaciunea, mancarimea, roseata si iritatia.

  • Raspunsuri si sfaturi privind digestia si alimentatia la 11 luni

Sistemul digestiv al bebelusului functioneaza din ce in ce mai eficient, iar acest lucru se poate vedea in aspectul si numarul de scaune ale celui mic. Si daca e sa va intrebati cat de mult ar trebui sa manance bebe la 11 luni? Ei bine, nu exista un raspuns foarte exact. Cantitatea de alimente consumate poate varia in functie de apetitul individual si de nevoile alimentare ale copilului.

Laptele matern sau laptele praf ar trebui sa fie in continuare sursa principala de nutritie la aceasta varsta, iar bebelusii pot consuma o cantitate de circa 500-800 ml de lapte pe zi, impartita in doua-trei mese. De asemenea, este important sa-i dati copilului apa pe tot parcursul zilei, pentru a preveni deshidratarea. Apa trebuie oferita intr-o canuta speciala, nu din biberon.

Cat de des ar trebui sa manance bebelusul in luna a 11-a?

Regula generala este ca un bebe de 11 luni sa manance trei mese pe zi, plus doua-trei gustari. Fiecare masa ar trebui sa fie alcatuita dintr-o varietate de alimente din diferite grupe alimentare, inclusiv fructe, legume, cereale integrale si surse de proteine, precum carne de pasare, vita, peste sau leguminoase. Portiile ar trebui sa fie mici, de obicei in jur de un sfert pana la o jumatate de cana, si pot fi marite treptat, pe masura ce apetitul copilului creste.

Ca si in cazul cresterii si dezvoltarii, fiecare bebelus este diferit si poate avea nevoie de cantitati diferite de alimente. Este important sa acordati atentie semnelor de foame si de satietate ale bebelusului si sa consultati medicul pediatru, daca aveti preocupari legate de obiceiurile sale alimentare sau de nutritie.

Cate scaune are un bebelus in luna a 11-a de viata?

In mod normal, frecventa scaunelor ar trebui sa scada la 1-2 pe zi. Acest lucru poate depinde de ceea ce mananca, dar si de cat mananca cel mic.

Cand sa va ingrijorati cu privire la scaunele bebelusului?

Cele mai multe motive de ingrijorare privind scaunele sugarilor tin de prezenta mucusului sau a sangelui, precum si de modificarea consistentei acestora. In cazul in care scaunul celui mic se schimba dramatic dupa introducerea unui nou aliment, vorbiti cu medicul, intrucat poate fi un semn de alergie alimentara.

Pe de alta parte, scaunele frecvente (mai multe de 5 pe zi) si apoase indica diareea, in timp ce constipatia e caracterizata de scaunele tari si dificil de evacuat. Este important de retinut ca, la sugari, constipatia are rareori cauze medicale. De cele mai multe ori, cauzele sunt functionale.

Crema RILASTIL DERMASTIL PEDIATRIC protejeaza zona de scutec si ajuta la prevenirea rosetii, iritarii, aparitiei dermatitei si complicatiilor, cauzata de alterarea florei microbiene locale. Se aplica usor si se absoarbe imediat. Contine Omega 3, 6, 9, oxid de zinc, vitamina E si provitamina B5.

  • Atentie la semnalele de alarma 

Este posibil ca bebelusul dumneavoastra sa atinga unele etape de dezvoltare inainte de termen si sa ramana putin in urma la altele. Cu toate acestea, este esential sa nu treceti cu vederea anumite semne care pot semnala o problema.

Consultati medicul pediatru ori de cate ori observati ceva neobisnut legat de dezvoltarea bebelusului, ca de exemplu daca acesta:

  • nu poate sta in picioare cu ajutor;
  • nu se poate ridica singur in picioare;
  • nu reactioneaza cand este strigat pe nume;
  • nu foloseste gesturi, cum ar fi salutul cu mana sau scuturarea capului;
  • nu gangureste sau nu incearca sa rosteasca cuvinte simple precum „mama” sau „tata”;
  • nu cauta obiecte care sunt ascunse de fata cu el;
  • nu arata cu degetul spre obiecte sau imagini;
  • nu poate sa stranga pumnul sau sa apuce obiecte.

Aveti incredere in intuitie. Mai bine sa investigati si sa nu fie nimic, decat sa fie apoi prea tarziu. Cu cat o problema este descoperita mai devreme, cu atat mai usor poate fi remediata.

Care sunt semnele care necesita atentie imediata si consult de specialitate?

In afara de semnele mai sus mentionate, trebuie sa cereti ajutor de specialitate ori de cate ori bebe prezinta simptome de boala sau alergie. Nu ignorati febra inalta sau persistenta. Tusea trebuie gestionata cu mare atentie la aceasta varsta. De asemenea, daca bebe vomita in jet, cereti ajutor medical neintarziat. La fel si daca a cazut si s-a lovit serios in zona capului.

Surse:

https://www.smartsleepcoach.com/blog/development/11-month-milestones

https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-development-11-month-old

https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-11.aspx

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/infant-development/art-20047380

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/babys-growth-and-development-11-months-old#:~:text=Some%2011%20month%20old%20babies,also%20enjoy%20listening%20to%20music

Farmacistul Catena va recomanda: