Avortul medicamentos: Totul despre implicatiile acestuia

Avortul medicamentos: Totul despre implicatiile acestuia Avortul medicamentos: Totul despre implicatiile acestuia

Ultima actualizare: 26 noiembrie 2022

Avortul reprezinta o consecinta traumatizanta a alegerii unui cuplu de a nu folosi mijloace de contraceptie, precum contraceptivele orale sau prezervativele, desi nu exista dorinta de a avea un copil. Pentru a limita trauma pe care intreruperea de sarcina o poate avea asupra unei femei, specialistii au creat si modalitati mai putin traumatizante pentru femeile care doresc sa renunte la sarcina.
 
Astfel a fost inventata si pilula de avort, o pastila ce trebuie administrata in cel mai scurt timp de la contactul sexual, astfel incat eficienta ei sa fie garantata. Desi aparent este o metoda de avort mai putin dureroasa si cu mai putine implicatii si complicatii, si administrarea pastilei avortive starneste numeroase controverse in lumea medicala.
 
Cuprins:
 

Ce este avortul medicamentos? 

Avortul medicamentos este una dintre metodele de intrerupere a sarcinii in prima luna, sau pana la 7 saptamani, si se produce prin administrarea treptata a unor medicamente prescrise de specialisti. Acestea vor stopa dezvoltarea fatului si vor desprinde sarcina de pe peretele uterului. Alt set de medicamente vor stimula contractiile si astfel sarcina va fi expulzata pe cale naturala.
 

Cum se realizeaza avortul medicamentos?

Pastilele pentru avortat fac parte din metodele de intrerupere a sarcinii acasa, deoarece nu includ interventii chirurgicale sau anestezie, dar se vor prescrie dupa consultarea unui specialist, administrarea unui test de sarcina si a unui test cu ultrasunete. Daca toate investigatiile au decurs normal, medicul va prescrie pe reteta pastila de avort. 
Procedura intreruperii de sarcina presupune administrarea orala a pilulei de avort care va bloca actiunea progesteronului. Astfel se va subtia mucoasa uterului si se va preveni implantarea si cresterea embrionului. Apoi se vor declansa contractiile uterine care vor determina expulzarea embrionului pe cale vaginala. La majoritatea femeilor, acest proces dureaza intre patru si sase ore. 
Desi aceasta este o metoda de provocare a avortului acasa, este recomandata consultarea medicului specialist dupa o saptamana sau doua  pentru a va asigura ca avortul a fost realizat complet. 
 

Cum se intampla dupa avortul medicamentos?

Dupa finalizarea procesului sunt recomandate investigatii medicale pentru a va asigura ca sarcina a fost expulzata in mod corect si complet. Consultatia post intrerupere de sarcina va include un examen ecografic. 
Menstruatia normala va reaparea de obicei la patru sau sase saptamani dupa avort. Totusi, este posibil sa ramaneti insarcinata chiar si la scurt timp dupa avort, chiar daca nu a inceput menstruatia. Pentru a evita riscul unei infectii, evitati contactul sexual vaginal timp de doua saptamani dupa avort si folositi tampoane interne pe aceasta perioada. 
 

Ce efecte secundare si complicatii pot aparea?

Efectele secundare si complicatiile acestei proceduri includ:
Greata, varsaturi, dureri de cap, ameteala, diaree, lipsa de energie, febra, frisoane.
Continuarea sarcinii sau avortul incomplet, caz în care se recomanda avortul chirurgical.
Hemoragie abundenta.
 

Când este necesară consultarea medicului?

In eventualitatea in care dezvoltati anumite reactii adverse, va fi necesar consultul medical de urgenta. Reactiile includ sangerari abundente ce dureaza mai mult de doua ore si necesita mai multe de doua absorbante pe ora, dureri sau disconfort abdominal care nu se diminueaza in urma odihnei, aplicarii de caldura in zona abdominala sau in urma administrarii medicamentelor, febra mai mare de 38 de grade celsius, semnale normale de dezvoltare a sarcinii sau lipsa aparitiei  unei sangerari intr-un interval de 24 de ore de la administrarea medicamentelor care trebuie sa declanseze contractiile. 
In teorie, trebuie sa va simtiti din ce in ce mai bine din punct de vedere fizic dupa avort. In cazul in care senzatia de rau, durerile abdominale, greata, varsaturile si diareea continua mai mult de 24 de ore, ati putea suferii de complicatii.
 

Când nu este recomandat avortul medicamentos? 

Se va evita producerea avortului medicamentos in urmatoarele situatii:
Sarcina este una extrauterina.
Aveti un sterilet intrauterin ce trebuie extras sau aveti un risc crescut de rupturi uterine.
Suferiti de insuficienta suprarenala.
Urmati o terapie cu preparate steroide sau anticoagulante.
Suferiti de reactii alergice la medicamente.
Sarcina este prea avansata.
 

Poate afecta avortul medicamentos fertilitatea? 

Opiniile cadrelor medicale sunt impartite in ce priveste aceasta modalitate de avort. Exista si adepti ai acestei tehnici deoarece nu implica interventia chirugicala si sunt astfel mai blande cu corpul si psihicul femeii. Altii sunt de parere ca avortul medicamentos este riscant. Totusi, conform studiilor, nu exista riscuri in ce priveste infertilitatea, chiar si in cazul unei administrari repetate al acestei metode. 
 
Cu toate acestea, conform sfaturilor specialistilor, cel mai bine este sa evitati sa ajungeti in situatia de a avea de ales intre avortul chirurgical sau cel medicamentos, prin practicarea raporturilor sexuale protejate.