Guta este reprezentata de un nivel crescut de acid uric in organism. Atunci cand se acumuleaza prea mult acid uric in jurul unei articulatii, se formeaza cristale de acid uric ce cauzeaza inflamatie si durere locala.
Exista mai multi factori ce pot creste acidul uric, de la anumite alimente pana la stres si medicamente. Daca stim ce anume ne declanseaza cresterea nivelului de acid uric, putem evita atacurile de guta.
Care sunt principalii factori care declanseaza un atac de guta?
Exista mai multi factori care pot declansa un atac de guta, printre care:
-
Alimentele bogate in substante numite purine, ce pot creste nivelul de acid uric din sange. Acestea includ carnea, sardinele, midiile, somonul, chiar spanacul. Consumul unuia sau mai multora dintre acestea, chiar combinate, pot duce la un atac de guta.
-
Alcoolul – berea si lichiorul pot creste nivelul de acid uric si pot declansa, astfel, un atac de guta. De asemenea, acestea pot duce la deshidratare, alt factor ce contribuie la aparitia atacului de guta. Vinul nu este inclus in aceasta categorie si este permis, dar un consum moderat.
-
Unele medicamente administrate pentru alte afectiuni, precum hipertensiune arteriala sau boli cardiace, pot duce la un atac de guta. Acestea includ diureticele, beta-blocantele si ciclosporinele. Chiar si o doza mica de aspirina poate duce la un atac de guta.
-
Deshidratarea – atunci cand corpul este deshidratat, nivelul de acid uric din sange creste, iar capacitatea rinichilor de a excreta acidul uric in exces scade.
-
Bauturile dulci – atunci cand consumati bauturi bogate in fructoza, se poate declansa un atac de guta.
-
Stresul medical – vizitele la spital, interventiile chirurgicale si alte afectiuni si proceduri pot creste nivelul acidului uric si, astfel, sa declanseze un atac de guta.
Aflati cum puteti preveni atacul de guta, citind articolul de pe FarmaciaTa.ro