Alergiile fac parte din vietile multor oameni. Ele afecteaza alimentatia, igiena si chiar felul in care o persoana respira. Iar in momentul in care alergiile se combina cu astmul, care este o tulburare respiratorie, afectiunea poarta denumirea de astm alergic. Acest tip de astm este o problema medicala manifestata prin ingustarea cailor respiratorii in urma inhalarii unui alergen. Alergenii provin de cele mai multe ori din aer, de exemplu polenul sau sporii de mucegai. Alergenii se mai numesc si factori declansatori, deoarece acestia declanseaza simptomele de astm alergic.
In cazul persoanelor alergice, organismul reactioneaza exagerat cand intra in contact cu o substanta pe care o considera o amenintare, cum ar fi alergenul. In acel moment, corpul isi activeaza toate metodele de aparare pentru a incerca sa lupte cu “invadatorul”. Cel care face acest lucru este sistemul imunitar. Sistemul imunitar are rolul de a ne proteja de boli. Cand crede ca organismul este in pericol, acesta elibereaza o substanta chimica numita imunoglobulina E (IgE). Aceasta substanta are obiectivul de a riposta si de a proteja organismul. Cu toate acestea, din cauza unui nivel mare de IgE, caile respiratorii se pot ingusta, ingreunand respiratia.
Astmul este o afectiune pulmonara care:
-
determina ingustarea cailor respiratorii deoarece muschii din jurul acestora se strang
-
determina inflamarea sau iritarea cailor respiratorii, in special a invelisului cailor respiratorii
-
provoaca producerea in exces a mucusului, care este mai gros decat de obicei
Astmul alergic este un tip de astm bronsic declansat de alergeni, cum ar fi parul animalelor de companie. In urma expunerii la acesti factori declansatori, sistemul imunitar provoaca o reactie alergica in urma careia caile respiratorii se ingusteaza, ingreunand respiratia persoanelor afectate.
Unele persoane alergice se pot confrunta cu anafilaxie, o situatie urgenta care poate pune viata in pericol. In cazul celor cu astm alergic, dar si nonalergic, o criza astmatica poate fi uneori fatala. Din acest motiv, se recomanda ca oamenii sa discute cu medicul pentru a descoperi ce alergeni pot cauza astm alergic, astfel incat sa evite o eventuala criza astmatica.
Pe langa tratamentul conventional, medicul poate recomanda suplimente naturale pentru a ameliora simptomele de astm alergic. Un astfel de produs este Astha-15. Siropul Astha-15 produs de Sun Wave Pharma este recomandat in hiperreactivitate bronsica. In compozitia sa 100% naturala se regasesc plante precum guma arabica, sofran, cardamom, piper indonezian si piper negru, cuisoare, nuc de Malabar. Aceste plante si-au dovedit eficienta intr-o serie de afectiuni precum astm bronsic, tuse uscata/productiva/reziduala, wheezing recurent si in infectii ale cailor respiratorii. Siropul Astha-15 de la Sun Wave Pharma poate fi administrat pe termen lung fara niciun fel de risc.
Astm alergic - cat de frecvent este?
Astmul alergic este cel mai frecvent tip de astm. Potrivit statisticilor, milioane de oameni sufera de astm bronsic la nivel mondial. Din acest grup, multi dintre ei se confrunta cu astm alergic.
Astm alergic - simptome specifice
Astmul alergic si astmul obisnuit provoaca acelasi tip de simptome, cum ar fi:
-
respiratie suieratoare
-
dificultati de respiratie
-
senzatie de presiune la nivelul pieptului
-
tuse
-
respiratie rapida
De asemenea, persoanele care au rinita sau alergii cutanate ar putea dezvolta si urmatoarele simptome:
-
piele iritata
-
eczema
-
piele descuamata
-
secretii nazale abundente
-
mancarimi oculare
-
lacrimare excesiva
-
congestie nazala
In plus, persoanele care intra in contact cu alergenul se pot confrunta si cu urmatoarele simptome:
-
umflarea fetei sau a limbii
-
furnicaturi la nivelul gurii
-
urticarie
-
anafilaxie (o reactie alergica grava)
Agentii alergeni implicati in agravarea astmului alergic
Factorii care pot declansa simptomele de astm alergic sunt extrem de raspanditi in mediul inconjurator, atat in interior, cat si in exterior. Simptomele de astm alergic se declanseaza in urma inhalarii acestor alergeni. De aceea, persoanele care sufera de astm alergic trebuie sa stie ce tip de alergeni le declanseaza simptomele, astfel incat sa-i poata evita.
Printre factorii care pot declansa simptomele de astm alergic se numara:
Matreata
De obicei, matreata provine de la animalele de companie. In aceasta categorie intra si parul animalelor.
Polenul
Polenul care provine de la plante, precum iarba si buruienile, provoaca, de asemenea, simptome de astm alergic.
Mucegaiul
Mucegaiul se gaseste, de obicei, in locuri cu umezeala, cum ar fi subsolurile. Mucegaiul produce spori care ajung in aer si care pot declansa astmul alergic.
Acarienii
Acarienii se regasesc pe suprafetele moi din casa, de exemplu covoarele, hainele si materialele care acopera mobilierul. Celulele moarte ale pielii reprezinta principala sursa de hrana a acarienilor.
Gandacii de bucatarie
Acesti daunatori sunt extrem de raspanditi in jurul multor case si al altor cladiri. Materiile fecale si saliva gandacilor sunt alergenii care provoaca simptomele de astm alergic.
Astm alergic - alergeni mai putin frecventi
Exista factori mai putin intalniti care pot provoca semne de astm alergic. Printre acestia se numara:
-
arahidele
-
laptele
-
ouale
-
pestele
-
nucile
-
crustaceele
-
graul
Cum pot fi gestionate simptomele de astm alergic
Principalul obiectiv al tratamentului prevede mentinerea sub control a simptomelor de astm alergic.
Aflati care sunt factorii declansatori
Medicul va poate ajuta sa aflati care sunt alergenii si cum ii puteti evita. De cele mai multe ori, acesti factori declansatori se gasesc in mediul in care traiti. Dupa ce aflati care sunt alergenii care declanseaza simptomele de astm alergic, veti putea gestiona mult mai bine interactiunile cu ei.
Aflati care sunt cele mai eficient medicamente
Discutati cu medicul pentru a afla ce medicamente amelioreaza simptomele de astm alergic fara a provoca efecte secundare negative. Exista multe tipuri de medicamente pentru astmul alergic (administrate prin inhalatoare).
Puneti la punct un plan de actiune
Este esential sa stabiliti un plan care sa va ajute sa stiti cand trebuie sa luati anumite medicamente, ce sa faceti daca acestea nu sunt eficiente si la cine sa apelati in astfel de situatii.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21461-allergic-asthma
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324476
https://www.healthline.com/health/asthma/allergic-asthma