Artroza – cauze, simptome, diagnostic, remedii

Artroza – cauze, simptome, diagnostic, remedii Artroza – cauze, simptome, diagnostic, remedii

Ultima actualizare: 17 noiembrie 2022

artroza

Artroza, cunoscuta si sub denumirea de osteoartrita, este o boala degenerativa care nu poate fi vindecata, dar care poate fi ameliorata. Pentru a preveni agravarea semnelor si simptomelor, trebuie sa tineti cont de cateva reguli stricte care va vor ajuta pe termen lung.

Artroza era cunoscuta in trecut drept o afectiune de “uzura”, asociata in general cu imbatranirea. In zilele noastre, insa, despre artroza se stie ca este o boala a intregii articulatii, inclusiv a oaselor, cartilajelor, ligamentelor, grasimilor si tesuturilor care captusesc articulatia (sinoviul). Artroza poate degrada cartilajul, poate modifica forma oaselor si poate provoca inflamatii, provocand durere, rigiditate si pierderea mobilitatii.

Artroza poate afecta orice articulatie, insa apare de obicei la nivelul mainilor, genunchilor, soldurilor, zonei lombare si gatului. Artroza este mai frecventa in randul persoanelor de peste 50 de ani, cu toate ca poate afecta si persoanele mult mai tinere, in special pe cele care au suferit o leziune anterioara la nivelul articulatiilor, cum ar fi ruptura de ligament incrucisat anterior sau ruptura de menisc. De obicei, se dezvolta lent in timp, dar dupa o astfel de leziune, se poate agrava mult mai rapid, in doar cativa ani.

Artroza nu este o boala inevitabila a inaintarii in varsta. Unii oameni nu o dezvolta niciodata.

 


Informatii generale despre artroza (osteoartrita)

Artroza, denumita si osteoartrita, este o boala degenerativa a articulatiei, care apare cel mai adesea la nivelul mainilor, genunchilor, soldurilor, spatelui si gatului. Artroza este o boala degenerativa progresiva care afecteaza in special persoanele varstnice, de sex feminin.

Termenul “artroza” provine din cuvantul grecesc “arthros”, care inseamna articulatie. Artroza apare atunci cand cartilajul dintr-o articulatie devine rigid si isi pierde elasticitatea, facandu-l mai susceptibil la deteriorare. In timp, cartilajul se poate uza in unele zone, scazand foarte mult capacitatea sa de a actiona ca amortizor. Pe masura ce cartilajul se deterioreaza, tendoanele si ligamentele se intind, provocand durere, iar uzura cartilajului articular determina frecarea suprafetele osoase. Artroza este cel mai frecvent intalnita la nivelul articulatiilor mainii, regiunii cervicale, genunchilor (gonartroza) si soldurilor (coxartroza), insa poate afecta orice articulatie din corp. Semnele si simptomele artrozei pot fi de obicei gestionate, desi deteriorarea articulatiilor este ireversibila.

Pentru a destinde musculatura incordata si contractata si pentru a calma durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate, Catena recomanda Naturalis ArtroSuport gel emulsionat. Acesta este un dispozitiv medical care se aplica topic si care are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare.

 

Tipuri de artroza

Cele doua tipuri principale de artroza sunt artroza primara si artroza secundara.

Artroza primara sau primitiva

Aceasta forma afecteaza degetele, coloana vertebrala, soldurile si genunchii. Aceasta este cea mai diagnosticata forma de artroza si se considera ca apare in mare parte din cauza “uzurii” in timp. Din aceasta cauza, este asociata cu imbatranirea. De fapt, varsta este cel mai puternic factor de risc al artrozei si cu cat o persoana isi foloseste articulatiile mai mult, cu atat este mai probabil sa sufere de aceasta forma de artroza.

Artroza secundara

Aceasta forma de artroza rezulta din afectiuni care induc o schimbare a micromediului cartilajului. Astfel de afectiuni includ traume semnificative, anomalii congenitale ale articulatiilor, defecte metabolice (de exemplu, boala Wilson), infectii, boli (de exemplu, neuropatice) si tulburari care modifica structura normala si functia cartilajului (de exemplu, artrita reumatoida, guta).

Spondiloza

Spondiloza reprezinta degenerarea coloanei vertebrale, din orice cauza. Se intampla atunci cand discurile si articulatiile degenereaza, cand pintenii ososi cresc pe vertebre sau ambele. Aceste modificari pot afecta miscarea coloanei vertebrale, putand perturba nervii si alte functii. Spondiloza cervicala este cel mai frecvent tip de tulburare progresiva care afecteaza gatul, in timpul imbatranirii.

Coxartroza

Coxartroza afecteaza articulatiile soldului. Pacientilor cu coxartroza le este afectata mobilitatea. Diagnosticarea coxartrozei poate fi dificila la inceput, din cauza faptului ca durerea se poate localiza in diferite parti ale corpului, inclusiv in zona inghinala, coapsa, fese sau genunchi.

Gonartroza

Gonartroza reprezinta artroza de la nivelul genunchiului si este o consecinta a presiunii exercitate asupra cartilajului articulatiei. Gonartroza apare si ca urmare a leziunilor, tulburarilor reumatice si metabolice, precum si a deformarii articulatiei.

tipuri-gonartroza

Artroza umarului

Riscul de a dezvolta artroza umarului, cu durerea si limitarile sale fizice, creste odata cu varsta. Totusi, o leziune, cum ar fi un umar dislocat, poate duce la artroza umarului chiar si la tineri.

Artroza articulatiilor

Artroza mainii este o inflamatie care provoaca durere si rigiditate la nivelul articulatiilor degetelor. Artroza articulatiilor este reprezentata de aparitia nodulilor si durerii la nivelul incheieturii mainii, degetului mare, incheieturii bazilare si varfurilor degetelor.

Semne si simptome

Semnele si simptomele artrozei se dezvolta adesea lent si se agraveaza in timp. Daca este depistata din timp, procesul degenerativ poate fi incetinit. Prin urmare, mentinerea unui stil de viata activ, a unei greutati corporale optime si administrarea corecta a anumitor tratamente pot incetini progresia bolii.

Artroza se manifesta prin:

  • Durere. Durerea apare la nivelul articulatiilor afectate in timpul miscarii sau dupa miscare.
  • Rigiditate. Rigiditatea articulatiilor ar putea fi cel mai vizibila imediat dupa trezire sau dupa inactivitate.
  • Sensibilitate sau slabiciune musculara in jurul articulatiei.
  • Pierderea flexibilitatii. Se observa mai ales dupa perioade de neutilizare a articulatiei respective.
  • Umflatura cauzata de inflamatia tesuturilor moi din jurul articulatiei.
  • Cracmente articulare. La nivelul articulatiei afectate se aud “pocnete” in timpul miscarii.

Articulatiile cel mai des afectate de artroza:

  • Maini – Durerea cauzata de artroza mainilor nu este atat de intensa, iar tabloul clinic este reprezentat de aparitia unor noduli la nivelul articulatiilor si deformarea articulara, vizibile cu ochiul liber.
  • Genunchi – Articulatiile genunchilor sunt cele mai afectate de artroza. Semnele si simptomele care pot aparea sunt rigiditate, umflare, durere si cracmente in timpul miscarii genunchiului.
  • Solduri – Durerea este resimtita in zona inghinala sau fese si uneori, in interiorul genunchiului sau al coapsei. Artroza soldului poate limita deplasarea si indoirea, afectand sever calitatea vietii persoanei in cauza.
  • Coloana vertebrala – Artroza la coloana se manifesta sub forma de rigiditate si durere de gat sau spate.

semne-simptome

Cauze si factori de risc

Artroza este cauzata de deteriorarea articulatiilor. Aceste leziuni se pot acumula in timp, motiv pentru care varsta este una dintre principalele cauze ale leziunilor articulare care duc la artroza. Boala apare atunci cand cartilajul care amortizeaza capetele oaselor in articulatii se deterioreaza treptat. Cartilajul este un tesut ferm, alunecos, care permite miscarea articulatiei aproape fara frecare. In cele din urma, in cazul in care cartilajul se uzeaza complet, osul se va freca pe os. Pe langa degradarea cartilajului, artroza afecteaza intreaga articulatie, provocand modificari ale osului si deteriorarea tesuturilor conjunctive.

Riscul de a dezvolta artroza poate fi influentat de:

  • Varsta: simptomele sunt mai susceptibile sa apara dupa varsta de 40 de ani, desi artroza se poate dezvolta la persoanele mai tinere dupa o leziune (in special, la genunchi) sau ca urmare a unei alte afectiuni articulare.
  • Genetica.
  • Sex: femeile sunt mai expuse riscului de a dezvolta artroza, desi inca nu s-a descoperit cauza.
  • Obezitate: surplusul de kilograme contribuie la aparitia artrozei. Cresterea in greutate este un stres pentru articulatiile purtatoare a greutatii respective, cum ar fi soldurile sau genunchii. De asemenea, tesutul adipos produce proteine ​​care pot provoca inflamatii daunatoare in interiorul si in jurul articulatiilor.
  • Leziuni articulare: unele accidente, precum cele produse in timpul practicarii unor sporturi, pot creste riscul de artroza. Chiar si leziunile care au avut loc cu multi ani in urma si sunt, aparent vindecate, prezinta risc de artroza.
  • Stresul repetat la nivelul articulatiei.
  • Malformatii osoase.
  • Anumite boli metabolice: in aceasta categorie intra diabetul si hemocromatoza, o afectiune in care corpul absoarbe si stocheaza prea mult fier.

Diagnostic

Artroza este adesea o boala cu dezvoltare lenta, care poate fi greu de diagnosticat pana cand incepe sa provoace simptome dureroase sau debilitante. Diagnosticarea artrozei se bazeaza pe o revizuire a simptomelor si istoricului medical, o examinare fizica, precum si prin teste de laborator si imagistice.

Analize de sange

Acestea au rolul de a identifica markerii de inflamatie si infectie. Analizele de sange pot ajuta la excluderea altor afectiuni, cum ar fi artrita reumatoida.

Analize imagistice

Printre testele imagistice pe care medicul le poate efectua se numara: radiografia, ecografia musculoscheletala, tomografia computerizata (CT), rezonanta magnetica (RMN), artroscopia, dupa caz.

diagnostic-radiografie

Tratamentul recomandat pentru artroza

Tratamentul pentru artroza se concentreaza pe gestionarea simptomelor. Tipul de tratament care va ajuta cel mai mult va fi in mare masura determinat de severitatea simptomelor si de localizarea acestora. Simptomele pot fi gestionate eficient cu modificari ale stilului de viata, terapii alternative, tratament medicamentos, dar si cu ajutorul interventiilor chirurgicale.

Tratamentul nemedicamentos include activitati fizice blande, precum mersul pe jos, inotul sau yoga.

O alimentatie echilibrata si scaderea in greutate ajuta la ameliorarea presiunii asupra articulatiilor si reduce durerea.

Somnul adecvat si odihna musculara pot reduce inflamatia.

De asemenea, pentru a ameliora durerea si rigiditatea musculara, puteti experimenta terapia cu caldura sau frig. Timp de 15 pana la 20 de minute, de mai multe ori pe zi, aplicati o compresa rece sau fierbinte pe articulatiile inflamate.

Tratamentul medicamentos are ca scop combaterea durerii si include analgezice cu aplicare locala, analgezice precum antiinflamatoarele nesteroidiene, injectarea intraarticulara cu corticoizi, infiltratii cu acid hialuronic.

Tratamentul balneo-fizioterapeutic este indicat pentru ameliorarea durerilor articulatiilor afectate de artroza. Acupunctura, masajul, kinetoterapia pot imbunatati foarte mult calitatea vietii pacientilor care sufera de artroza.

tratament-kinetoterapie

Tratamentul chirurgical este indicat cazurilor severe, cu durere intensa si mobilitate redusa. In functie de forma de artroza, poate fi recomandata osteotomia (realinierea oaselor, in cazul in care artroza a deteriorat mai mult de o parte a genunchiului, comparativ cu cealalta) sau artroplastia (operatia de inlocuire a articulatiei).

Posibile complicatii

Complicatiile artrozei pot varia in functie de gravitatea afectiunii si de articulatia implicata:

  • durere pe termen lung (cronica)
  • distrugerea rapida si completa a cartilajului, rezultand tesut liber in articulatie (condroliza)
  • moartea celulelor osoase (osteonecroza)
  • fracturi de stres (mici fisuri in os, cauzate de activitatile excesive)
  • hemartroza (sangerari in interiorul articulatiilor)
  • infectie articulara
  • deteriorarea sau ruperea tendoanelor si ligamentelor din jurul articulatiei, ducand la pierderea stabilitatii
  • nerv ciupit (in artroza coloanei vertebrale).

Cum poate fi prevenita artroza?

In ceea ce priveste preventia, pacientul care sufera de artoroza trebuie sa aiba informatii despre aceasta afectiune: caracter evolutiv, simptomatologie, factori agravanti si factori favorizanti.

prevenire

Activitatea fizica pentru intarirea musculaturii, echilibrarea stilului de viata si monitorizarea greutatii sunt factorii cheie in gestionarea artrozei.

O serie de strategii pot ajuta la ameliorarea semnelor si simptomelor de artroza:

  • alimentatie sanatoasa, bazata pe legume si fructe crude
  • utilizarea incaltamintei medicinale
  • repaus la pat in perioadele de acutizare a durerilor si inflamatiei
  • folosirea ortezelor si a dispozitivelor de sprijin in perioadele de durere
  • evitarea supraincarcarii profesionale sau casnice
  • administrarea de suplimente pe baza de calciu si vitamina D3.

 

 

 

Referinte:

https://www.arthritis.org/diseases/osteoarthritis

https://versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/osteoarthritis/

https://www.healthline.com/health/arthrosis-vs-arthritis

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    ArtroSuport gel emulsionat, 100 g, NATURALIS

    ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea…