Artroscopie genunchi – ce este si cand este recomandata aceasta procedura chirurgicala

Artroscopie genunchi – ce este si cand este recomandata aceasta procedura chirurgicala Artroscopie genunchi – ce este si cand este recomandata aceasta procedura chirurgicala

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

Procedura de artroscopie genunchi reprezinta o modalitate prin care se pot atat diagnostica, cat si trata, anumite afectiuni ale genunchiului. Artroscopia genunchiului este o alternativa extrem de eficienta la abordul chirurgical clasic deschis, intrucat explorarea articulatiei genunchiului, spre deosebire de operatia deschisa, nu necesita incizii extinse prin piele si tesuturi moi vecine. In timpul procedurii de artroscopie genunchi, chirurgul introduce artroscopul (o camera foarte mica) la nivelul articulatiei genunchiului. In scop de diagnostic, aceasta camera permite o mult mai buna vizualizare a structurilor articulare, respectiv a eventualelor patologii subiacente.

Farmacistii Catena recomanda ArtroSuport Forte ce contine o combinatie echilibrata de glucozamina, condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba. Odata cu varsta, cantitatea de glucozamina produsa de organism scade. Prin urmare, incep sa se deterioreze cartilajele, oasele si articulatiile, deoarece scade nivelul de lubrifianti si fluide sinoviale.

Cand procedura de artroscopie genunchi se utilizeaza in scop de tratament, chirurgul poate sa efectueze incizii suplimentare la nivelul articulatiei, pentru a introduce si celelalte instrumente chirurgicale necesare. Pe masura ce artroscopul este dirijat cu atentie, imaginile se afiseaza pe un monitor video de inalta rezolutie, ceea ce permite specialistului sa vada in detaliu structurile articulare si sa identifice eventualele patologii prezente. Spre deosebire de o operatie deschisa, procedura de artroscopie genunchi implica un timp de recuperare mult mai scurt, dar si imbunatatirea prognosticului postoperator, reducerea durerii si rigiditatii postoperatorii.


Artroscopie genunchi – ce este si ce rol are

Procedura de artroscopie genunchi reprezinta o modalitate chirurgicala de a diagnostica sau, in functie de caz, de a trata o anumita afectiune a genunchiului. In timpul atroscopiei, specialistul examineaza in profunzime orice zona dureroasa sau umflata a genunchiului. Artroscopul dirijat de catre specialist afiseaza imagini ale tesuturilor moi, oaselor si structurilor articulare, ajutand la elaborarea unui diagnostic, lamurindu-se totodata si natura bolii (inflamatorie, infectioasa sau boala de natura degenerativa). Procedura se foloseste si in scop de tratament, permitandu-i specialistului sa aiba acces la articulatia afectata fara a fi nevoie de incizii semnificative, mult mai invazive.

Artroscopia genunchiului permite vizualizarea structurilor intraarticulare si, astfel, stabilirea si fundamentarea diagnosticului de certitudine. In functie de patologia identificata, artroscopia se dovedeste eficienta in initierea tratamentului, reducerea timpului de recuperare si, intr-o mare masura, imbunatatirea prognosticului postoperator. Artroscopul, de care este atasata camera in miniatura, permite vizualizarea teritoriului anatomic articular si anex, ceea ce optimizeaza fara niciun dubiu protocolul chirurgical de tratament. Aceasta procedura este minimum invaziva, in general fiind asociata cu rezultate postoperatorii mult mai satisfacatoare.

Cum se desfasoara procedura de artroscopie genunchi?

Procedura chirurgicala de artroscopie genunchi implica un protocol bine pus la punct, insa care poate fi individualizat in functie de caz si patologie. Inainte de toate, se stabileste daca aceasta tehnica are drept finalitate diagnosticul sau tratamentul. Pentru a ajuta la prevenirea infectiei la locul de operatie, pielea genunchiului este curatata. Pentru a ajuta la stabilizarea genunchiului, se folosesc dispozitive de pozitionare, insa acestea nu sunt obligatorii. Bineinteles, artroscopia se desfasoara sub anestezie, tipul acesteia fiind ales in functie de patologie, respectiv in functie de particularitatile biologice ale pacientului. Artroscopia de genunchi implica urmatorii pasi:

  • curatarea zonei la nivelul careia urmeaza a fi efectuata incizia;
  • efectuarea unei incizii mici, folosirea solutiilor sterile pentru curatarea acestora;
  • introducerea artroscopului si a instrumentelor chirurgicale miniaturale la nivelul inciziilor;
  • inchiderea inciziilor si acoperirea genunchiului cu un bandaj steril, moale.

Naturalis ArtroSuport Colagen, cu aroma de lamaie, este un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Datorita cantitatii mari de colagen, 12 grame, acesta este rapid absorbit in organism si ajuta la sprijinirea mobilitatii articulare.

Durata procedurii de artroscopie genunchi depinde de fiecare caz in parte, insa in general nu depaseste 60 de minute. In cazul in care aceasta se foloseste pentru diagnosticul diferential, de certitudine, dureaza cu mult mai putin. Artroscopia are finalitate terapeutica in special cand afectiunile genunchiului nu raspund la tratamente clasice, neoperatorii, cum ar fi odihna, kinetoterapia, administrarea de antiinflamatoare, fizioterapia, injectiile intraarticulare. Intrucat are rezultate satisfacatoare, cu riscuri minime de complicatii postoperatorii si este accesibila, o astfel de procedura are scopul de a ajuta pacientul sa isi redobandeasca capacitatile articulare.

Cand se recomanda procedura de artroscopie genunchi?

Procedura de artroscopie genunchi are aplicabilitate atat in scop de diagnostic, fiind foarte utila in stabilirea diagnosticului diferential, cat si in scop de tratament. De asemenea, exista o gama deosebit de variata de afectiuni si conditii in care se recomanda artroscopie la genunchi, iar cateva dintre ele sunt urmatoarele:

  • ruptura de menisc articular sau alte leziuni meniscale;
  • prezenta unor corpi straini la nivelul articulatiei (traumatisme, accidente, lovituri deosebit de puternice la nivelul articulatiei);
  • diferite tipuri de leziuni la nivelul cartilajului articular;
  • rupturi ale ligamentului incrucisat anterior sau incrucisat posterior;
  • rupturi ale ligamentului colateral intern sau extern;
  • sinovita cronica;
  • luxatii de rotula;
  • acumulare excesiva a lichidului la nivelul articulatiei;
  • indepartarea unui chist Baker (chist popliteu);
  • artroze ale articulatiei genunchiului;
  • dureri articulare puternice;
  • rigiditate articulara pronuntata;
  • prezenta fragmentelor libere de os sau cartilaj articular;
  • tumefieri la nivelul articulatiei;
  • limitarea mobilitatii articulare si durere in momentul miscarii.

ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Procedura de artroscopie genunchi este mult mai eficienta decat abordarea chirurgicala clasica, deschisa, intrucat implica urmatoarele:

  • timp de spitalizare si vindecare mult redus;
  • recuperare mult mai rapida si eficienta;
  • risc scazut de complicatii postoperatorii;
  • necesitatea unui numar redus de suturi, care se vindeca mult mai usor;
  • imbunatatirea prognosticului postoperator;
  • mult mai putina durere postoperatorie;
  • confortul psihic resimtit, spre deosebire de abordul chirurgical clasic.

Care sunt riscurile asociate procedurii de artroscopie genunchi?

Meniscectomia si ligamentoplastia sunt printre cele mai frecvente proceduri chirurgicale care se realizeaza prin atroscopie genunchi. Totusi, ca orice alta procedura chirurgicala, chiar daca este minimum invaziva si mult mai sigura decat alternativa clasica, si aceasta tehnica poate implica riscuri.

Principalele riscuri asociate cu procedura de artroscopie genunchi sunt:

  • durerea postoperatorie – mai mult decat a fi o complicatie, este absolut fireasca. La cateva zile de la procedura de artroscopie genunchi, durerea ar trebui sa se amelioreze. Persistenta si intensificarea acesteia ar trebui sa ridice suspiciunea unei complicatii, cum ar fi prezenta unui hematom.
  • hematomul – uneori, sangele se poate acumula in cantitati excesive la nivelul genunchiului, ceea ce duce la exacerbarea durerilor postoperatorii si, implicit, la tumefierea genunchiului (o patologie numita hemartroza). Frecvent, este necesara o interventie de artroscopie genunchi secundara, pentru eliberarea presiunii de la nivelul articulatiei.
  • infectia postoperatorie – este o posibila complicatie a oricarei interventii chirurgicale. Desi la nivelul genunchiului este relativ rara, daca apare infectia, exista riscuri deosebit de mari.
  • tromboflebita – este o posibila complicatie in urma procedurii de artroscopie genunchi, ceea ce poate creste riscul de embolie pulmonara;
  • redoarea articulara si reducerea semnificativa a amplitudinii miscarilor – deseori, dupa ce are loc interventia de artroscopie genunchi, miscarile la nivelul acestei articulatii sunt mult reduse. Drept urmare, pacientul este sfatuit sa urmeze sedinte de recuperare medicala si sa isi imbunatateasca, in timp, amplitudinea de miscare. Aceasta redoare este deseori asociata si cu pierderea tonusului muscular, iar in unele cazuri poate fi necesara o noua interventie, pentru a se corecta redorile tardive.
  • blocajul articular – poate fi o alta complicatie a procedurii de artroscopie genunchi, insa se rezolva de cele mai multe ori dupa cateva zile sau se amelioreaza odata cu initierea unui program de exercitii fizice sustinute, de intensitate atent dozata.

ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.

Complicatiile asociate procedurii de artroscopie genunchi sunt, in esenta, relativ rare, si cu mult mai moderate decat cele asociate abordului chirurgical clasic, deschis.

Artroscopie genunchi – recomandari privind recuperarea

Recuperarea dupa interventia de artroscopie genunchi ar trebui sa urmeze indicatiile medicului specialist, nevoit sa puna la punct un astfel de plan. Dupa procedura de artroscopie genunchi si externare, se recomanda:

  • mentinerea piciorului la un unghi de 30° (pe o perna);
  • reducerea inflamatiei si durerii folosind alternative farmacologice sau non-farmacologice;
  • ingrijirea si schimbarea bandajelor genunchiului, dupa indicatiile medicului;
  • folosirea, la nevoie, a unor cadre de mers, deseori necesare dupa interventia de artroscopie genunchi;
  • dupa interventia de artroscopie se recomanda sedinte de kinetoterapie, pentru redobandirea mobilitatii articulare (in functie de caz, timp de cateva luni, in medie 3-4);
  • se recomanda ca pacientul care a trecut prin interventia de artroscopie genunchi sa pastreze legatura cu medicul specialist, semnalandu-i orice eventuala problema aparuta.

Interventia de artroscopie genunchi reprezinta o modalitate foarte eficienta de a diagnostica sau trata anumite afectiuni ale genunchiului, cu un prognostic postoperator mult mai favorabil. Din acest motiv, in ziua de astazi interventia de artroscopie genunchi este una dintre cele des folosite in vederea diagnosticarii si tratarii anumitor afectiuni ale genunchiului.

Surse:

https://www.mountsinai.org/health-library/surgery/knee-arthroscopy

https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/knee-arthroscopy/

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17153-knee-arthroscopy

https://www.healthline.com/health/knee-arthroscopy

https://www.healthdirect.gov.au/surgery/arthroscopy-of-the-knee

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Betaloc 1 mg/1 ml x 5/5 ml
  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport Forte x 60 caps.

    ArtroSuport Forte Naturalis X 60 capsule

    ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata de Glucozamina, Condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba. Ingrediente/ capsula Cantitate Sulfat de Glucozamina…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

      ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport colagen lamaie x 14 plicuri

    Naturalis ArtroSuport colagen lamaie X 14 plicuri

      Naturalis ArtroSuport Colagen, aroma de lamaie este un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Datorita cantitatii mari de colagen, 12…